Karadeniz Pet

bilgi

BURAK KANGAL

Meraklı Üye
Katılım
22 Kas 2014
Mesajlar
116
Tepkime puanı
0
Yavru muhabbet kuşu bakımının temel prensipleri
yavru muhabbet kuşlarının doğdukları andan itibaren ayrı bir kafeste bakılabilecekleri zamana kadar geçecek süre zarfında ebeveynlerinden öğrenebilecekleri temel yaşamsal davranışların kuşun çevreye adaptasyonu açısından önemi büyüktür. Bu sebeple yavru muhabbet kuşunun elde bakımı amacıyla doğumundan itibaren 4-5 haftalık olacakları ana kadar anne ve babalarının yanından kesinlikle ayrılmamaları gereklidir. Ancak bu sürenin yavru kuşun yeterince gelişim gösterememiş olduğunun gözlemlendiği durumlarda bir müddet daha uzun da tutulması gerekebilir. Mutlaka ayrılmaları gereken süre ise maksimum 6 haftalık oldukları zamandır. Bu süreye ulaşan yavru muhabbet kuşları artık kendi gereksinimlerini kolayca karşılayabilecek durumdadırlar.
Muhabbet kuşu bakımında diğer bir önemli husus ise yavru kuşun gelişimi esnasında yaşadıkları tecrübelerin ileride insanlar ile yaşayacak oldukları ortama adapte olmalarında yaratacağı etkidir. Eğitilmek üzere yetiştirilmek istenen yavru muhabbet kuşlarının insana alışması ve eğitimlere kolay adapte olabilmesi amacıyla elde beslenmesi bunun en etkili yoludur. Ancak en az 4-5 haftalık ve yeterli gelişime ulaşmış olmaları kaydıyla elde beslenmek istenen yavru kuşlar için dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta daha bulunmaktadır. O da elde beslemeye başlamadan önce yavru muhabbet kuşunun anne ve babasından tamamen ayrılması gerektiğidir. Eğer yavru muhabbet kuşu ayrı bir kafese alınmaz ve ebeveynlerinden ayrılmaz ise anne muhabbet kuşunun elde beslenmeye başlanan yavruyu reddetmesi hatta öldürmesine sebep olabilmektedir.
Kafesin Hazırlanması
Anne ve babasından ayrılma zamanı gelmiş olan yavru muhabbet kuşları için ilk olarak uygun ortam hazırlanmalıdır. Bunun için hazırlanması gereken kafesin içinde bulunması gereken tüm ekipmanlar tünekler, suluk ve yemlikler kolayca faydalanılabilecek mesafede hazır hale getirilmelidir. Ayrıca kafesin ev içerisinde bulunduğu konum da kuşun sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken diğer bir konudur. Doğru bir kafes yerleşimi için direk güneş ışığına maruz kalmayan ve aynı zamanda hava akımından sakin bir ortam tercih edilmelidir. Geceleri kuşun sakin bir ortamda istirahat edebilmesi için ise tamamen havasız bırakmamaya dikkat edilerek kafesin üzerinin örtülmesi de önemli bir konudur.
Kafes Temizliği
Yavru muhabbet kuşunun sağlığının korunmasında hijyen koşullarının etkisi gözardı edilmemelidir. Bunun için kafes içinde bulunan her türlü materyalin temizliğinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Kafesin zemin temizliği günlük olarak yapılmalı, kolaylık açısından kafes zemini günlük olarak gazete vb. ile örtülmelidir. Kafes içi ekipmanların temizliği ise haftalık olarak yapılmalıdır.
 
Paylaşım için teşekkürler kaynak belirtilirse güzel olur selam ve dua ile
 
Geri
Üst