Karadeniz Pet

"Güvercinlerde Tuz İhtiyacı" ya diğerleri

Hamdi AKCA

Yeni Üye
Katılım
12 Eyl 2014
Mesajlar
45
Tepkime puanı
0
Bu konuda bilinen aşırı tuz alımının evcillerimize verdiği hasar ve zararlar değil, evcilimizin ihtiyacı olan tuzun karşılanıp karşılamadığıdır.

Tuz canlılarda vazgecilmez bir ihtiyac. Fakat kıvrık gagalılarla ilgili birçok sitede tuz vermeyinden başka açıklayıcı bir cümle görmedim. Bence kafeslerinden dışarı çıkamayan kuşlarımızın minimal düzeyde olan tuz ihtiyaçlarını karşılayamadığımızı düşünüyorum. Ama haydi tuz verelim gibi bir iddaam yok. Çünkü evcillerde ihtiyacından fazla tuz ölüme neden olduğu kesin olarak bilinir. Tam olarak evcilin ne kadar tuz ihtiyacı bilinmediğinden asla ilavesi yapılmamalıdır.

Aşağıda yabancı bir veterinerin makalesinin çevirisinin alıntısını ekliyorum. Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.



Alıntı Makale;

Güvercinlerde Tuz İhtiyacı

Dr.JP Stosskopfun haziran 1992 tarihli makalesinin dilimize çevirisidir.Yazar metnin kullanılmasını izne bağlı tutmuş olup metnin çevirisi ve yayını için kendisinden izin alınmıştır.

Tuzun yaşam için vazgeçilemez olduğunu herkez bilir. Sodyum klorür; kan sindirim suları, kas dokusu vesaire gibi organik yapı taşlarından sodyum ve klorun kaynağı olarak organizma için gereklidir ve osmos fenomeniyle vücudun sıvı dengesini sağlar. Bu denge iki etkene bağlıdır: Emilmiş su miktarı (tuzsuz olarak) ve yoğaltılmış tuz miktarı. İdeal olan şekil bir tarafta temiz su kabı iken diğer tarafta da bir tuz tası bulunmasıdır. Birçok yetiştiricinin yaptığı budur.Ancak dikkat,öncelikle gerekli ve yeterli tuzu sağlamamız gereklidir. İlkinde güvercinler tuzu aşırı yiyeceklerdir.O halde ilk tuz verişte çok dikkatle gözetimde bulunmamız gerekmektedir.Her aşırılığın organik ağır etkileri olabilir ki ishal,böbrek yetmezliği hatta emilmiş tuzun 5 gramı geçmesi halinde ki bu bir kahve kaşığı kadardır ölüm hali bile görülebilir.Daha sonraları sadece küçük temiz bir kapta her zaman tuz olduğuna gözkulak olmak yeterli olacaktır.Aksi takdirde herşeye yeniden başlamak gerekebilir.

Birçok yetiştirici kümese tüm taşlardan,mıcırlardan, granit parçalarından koyduklarını söylemekteler. Evet ama bunların hiçbirinin tuz içermediğini biliyorlarmı? Bunu anlamak çok basittir…tadına bakın. Aslında tuzun mevcudiyeti bu ürünleri higroskopik hale getirir yani bunlar havadaki nemi sabitleştirir ve yapışkan, macuni bir hal alırlar. Bu demektir ki yukarıda belirtildiği gibi bir kenara içine kilograma iki kahve kaşığı esasına göre tuz katılmış mıcır konmuş temiz bir kabı bırakmak gerekmektedir. Güvercinlerde tuz eksikliği olursa ne olur? Tel örgüde beslenen kuşlar bir parça tuz elde edebilmek amacıyla daha fazla su içmeye başlar ve buna bağlı olarak su bazlı sürgüne yakalanırlar. Bunun sonucunda da fazla su kaybına bağlı zayıflık, vücud erimesi oluşur. Tüyler yumuşaklığını kaybeder ve dikleşir ve kırılganlaşır, eşleşme yavaşlar, yavru kızmaları fenalaşmaya başlar. Otopsi yapılırsa kaslar ıslak görünür, içten sert ve kurudurlar, kalp küçülmüş ve kurumuştur. Bundan birkaç ay önce ben ve genç veterner arkadaşlar üremenin neredeyse sıfıra düştüğü, yavru kızmalarının satılamaz ,zayıf, mutsuz, kılıksık hale geldikleri büyük bir güvercin üretim merkezini (3000 güvercinlik) gördük. Yetişkinlerde ard arda gelen haftalık beş altı ölüm. zayıflık, kalp küçülmesi ve kirli bir tüy yapısı. Vitamin ve toniklere rağmen tohumların ve yem çeşitlerinin yararı anormal derecede zayıfdı. Devamlı bakım halindeydiler. Bütün bakteriyolojik ve parazitolojik aramalar titizlikle görülmüştü.Yetiştiriciden bölgedeki diğer bir merkezde de aynı sorunlarla karşılaşıldığını öğrendik. Bu dert bakıcının zemini didikleyen güvercinlerin taze bir hayvan dışkısını gagaladıklarını tesbit ettiği güne kadar haftalarca devam etti… Yani litre başına,içme suyuna 2,3 gün 10 gr. Tuz atmayı deneyin. Herşey 24 saatte değişecektir. Daha sonra 1 kilo mıcır içine 15 gr. tuz karıştırın ve herşey düzene girsin. Unutmayın ki yetiştiricinin gözetiminin yerini hiçbirşey tutamaz.

Hergün dışarıya bırakılan kuşlar için ya da tam olarak bizim posta güvercinleri gibi uçurulan kuşlar için de sorun aynıdır ancak çözüm biraz daha değişiktir. Gerçekten de eksiklerin arzulandığı yetişme dönemi mineral ihtiyaçların da dorukda olduğu zamandır. Bu yüzden güvercinler eksikleri gidermek uğruna her yolu denemeye hazırdır. Pis de olsa herşeyi gagalayacak, özellikle sulu şeylere eğimli olacak, gübreli tarla toprağından yiyeceklerdir. (potasyum klorür gübre % 50 toksik tuz içerir).

Sonuç sulu ishal, morarma ve gübreyle beslenmeden dolayı gençlerin ölümü. Ve amatör tamamen sarsılmış biçimde ” ben mıcır, gaga taşı, granit koydum bilinçli bir şekilde ” dese de bunların tuz içermediğini maalesef unutmuştur. Bu arada % 2 , 3 arası tuz gibi birşey içeren tuz pudraları mevcuttur. Bu şekilde düzenli tuz ihtiyacı sağlanabilir.Ancak aynı kapta mıcır ve kum da olduğu zaman bu pudranın yoğunluğu epeyce artar ve hızla tuz aşırılığına varılır; yavrularda ishal on gün içinde başlar, yuva etrafı cıvık dışkıyla çevrilir ancak hastalıkda olduğu gibi zayıflama yoktur. Çözümü basittir, bu pudra yavru yeme düşene kadar kaldırılır. Dört beş hafta hiçbirşey verilmez ve herşey düzelir.

JP STOSSKOPF
Çeviri:Yahya Kemal Yılmaz

===========================================================

Tuzun insan vucudundaki görevi ile ilgili bir makale; Kuşlarda bir canlı olduğuna göre buradan tuza ihtiyacı olduğu sonucunu çıkartıyorum. Tabiki öncelikle verilmesi gereken miktarı tespit etmek gerekir.

TUZUN VÜCUTTAKİ GÖREVLERİ

Su ve tuz birlikte insan vücudunun en önemli yaşamsal fonksiyonlarını düzenlerler. Gerek hücre sıvısı, gerekse hücre dışı sıvı yoğunlukları farklı olan bir tuzlu sudur. Vücutta hiçbir sinir hücresinin diğer organ hücreleriyle herhangi bir bağlantısı yoktur. Oysa beyin, vücudun bütün hücreleriyle komünikasyon içerisindedir. Bu ancak hücre dışı suyun elektrik iletkenliği özelliğinden yararlanılarak yapılır. Bilindiği gibi saf su elektrik iletmez. Yalnızca tuzlu su elektrik iletir. Böylelikle hücreler arası ve hücrelerle sinir sistemi arasında komünikasyon mümkün olmaktadır.

Bu demektir ki, tuz olmadan, insan ne düşünebilir, ne konuşabilir, ne vücudunun diğer organlarının verdiği bilgileri alıp gerektiği reaksiyonu gösterebilir. Vücuttaki bütün yaşamsal olaylar, hücre içi ve hücre dışı bu tuzlu suda gerçekleşmektedir.

Gene bütün hücrelere besinler hücre dışı sıvıyla taşınır. Bu sıvıda besinler difüzyon yoluyla dağılır. Difüzyonun yayılma hızı sıvının termodinamiğine bağlıdır. Isı su içerisindeki taneciklerin hareket enerjilerini arttırdığından difüzyon kolay ve hızlı olur. Genelde soğuk havalarda hasta oluşumuzun sebebi budur.

Hücre ile hücrenin içinde bulunduğu tuzlu su arasında madde alışverişi gene bu iki su arasındaki tuz yoğunluğu farkından ortaya çıkan ozmos ile olur. Daha öncede söylendiği gibi, hücre dışı suyun su oranı %94 iken hücre içi su yoğunluğu %75 civarındadır.

Yalnız bu sayıları mutlaklaştırmak doğru değildir. Çünkü bu oran insandan insana değiştiği gibi, kişinin su ve tuz tüketme alışkanlıklarına da bağlıdır.

Yani kısaca tuz olmadan hiçbir canlı zinciri oluşmaz. Peki, tuz insan yaşamı için bu kadar vazgeçilmez bir fonksiyona sahip iken, doktorların; “yüksek tansiyonunuz varsa tuzdan uzak durun” açıklamalarını nasıl anlamak gerekir? Bu insanın kendi ölümünü yavaş yavaş kendisinin hazırlaması demektir. Evet, tuzdan uzak durun ama hangi tuzdan. Bunun ayrımını şimdi daha doğru yapmak zorundayız. Rafine edilmiş tuz sadece yüksek tansiyon yapmaz aynı zamanda kansere varana kadar birçok hastalığın da oluşmasına sebep olur. Onun için ister deniz tuzu olsun, ister kaya tuzu olsun, isterse kristal tuz olsun, eğer rafine edilmişse uzak durun.

Tuzun vücuttaki bir diğer görevi de, kalıyum-natrüyum pompası ile ozmos gücünün sürekliliğini yaratarak, vücudun doğal su dengesini ayarlar. Aynı zamanda vücudu ağır metallerden ve toksinlerden arındırır.

Tuzun vücuttaki görevleri

1. Tuz seksen dörde varan elementleriyle, vücudun mineral eksikliğini giderir.

2. Tuz su ile birlikte hücre içi ve hücre dışı sıvısını oluşturur

3. Tuzun sıvıya verdiği iletkenlik özelliğiyle vücutta haberleşme sisteminin işleyişini sağlar, buna bağlı olarak, düşünmeyi, konuşmayı ve hareket etmek için gerekli haberleşme zemini hazırlar

4. Vücutta ozmos gücünü oluşturarak, ozmosa bağlı bütün madde alışverişini sağlar

5. Kalıyum-natrium pompasının çalışmasını sağlar

İnsan vücudunun günde en 2–6 gr tuza ihtiyacı vardır. Eğer bu günde 0,2 gramın altına düşerse, insanda tuz açlığı başlar. Bu canlıda çeşitli fonksiyonel bozukluklara yol açar. İnsan vücudunun günlük ihtiyacının üstünde tuz alındığı zaman, eğer yeterince su içilirse, bu böbrekler yoluyla dışarı atılır. Her bir gram tuzu vücuttan dışarı atabilmek için 23 gr suya ihtiyaç duyulur. Fazla tuz da eksik tuz gibi, vücutta yanlış fonksiyonlara sebep olur. Bu nedenle her gün doğru oranda tuz almak gerekir. Yeterli tuz alınmadığı zaman vücutta şu bozukluklar ya da belirtiler ortaya çıkar:

1. Mide bulantısı, kusma

2. Kramp

3. Yorgunluk

4. Vücudun esnekliğinin kaybolması

5. Deri kuruması

6. Düşük tansiyon ve kan dolaşımı bozuklukları

7. Uzun zamanlı ishaller

8. Çok miktarda terleme
 
Son düzenleme:
Öncelikle aşağıda yaptığım işlem Evcilinize büyük zarar verebilir. Tatbik etmeyin. Tuz oranının fazlalığı evcilinizin ölümüne neden olur.

Az önce Sultan Papağanı çiftime bir çay tabağına mercimek tanesi kadar tuzu koyduktan sonra güzelce karıştırdım. Kafesin dibine tabağı koydum ve ilk olarak erkek geldi ve bugüne kadar yem yediksen sonra bile arka arkaya 5 defa su içtiğini görmediğim kuş arka arkaya 10 defa suyu içti ve dişisini çağırma sesini çıkarmaya başladı. Dişide tabağın başına geldi ve 10 defa arka arkaya oda içti. İkisinide tek tek saydım. Sonra 5 dakika boyunca tabağın başından ayrılmadan su içmeye devam ettiler. Bence kuşlarımın tuza ihtiyaçları varmış. Şuan tabağı kafesten aldım yoksa suyun tamamını içeceklerdi.

İnternetten Kafes kuşları için Tuzla ilgili yorum:
"Tuz: Kuşların, vücut sistemlerinin düzgün işlemesi için diyetlerinde sodyum belirli bir miktarda ihtiyaçtır. Ancak aşırı tuz alımı, pet kuşlarınızda çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Güvenli tarafta kalmak için, onlarla tuz içeren gıdaları paylaşmadığınızdan emin olun. Örneğin: Mağazalardan satın alınan kraker, birçok unlu mamul ve özellikle ekmek benzeri öğelerine dikkat edilmelidir. İçeriklerine bakmadan bunu miniklere vermeyin"

-- MUHABBETKUSU.COM.TR; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 10:19 -->-> Daha önceki mesaj 00:14 --

Muhabbet kuşlarının hariçten tuz ihtiyaçları yok.
Vermek sakıncalı. Güvercinlerde farklı olabilir.

Küstahlık olarak algılamayın ama tuz verilmemesinin bildiğiniz nedenlerini açıklayabilirmisiniz. Fakat herşeyin fazlası zarar olduğu gibi tuzunda ihtiyaçtan fazlasının zararlı hatta öldürücü olduğu bilinen birşey. Burda evcillerimizin ihtiyacı olduğu kesin olan tuzun karşılanıp karşılanmadığı üzerinde durulması gerekiyor.
 
Son düzenleme:
Muhabbet kuşuna tuz ve tuzlu bir yiyecek verilmemesi gerektiğini biliyorum.
Kaynak yok. Bu bütün üreticilerin söylediği bir şey. Aksini öğrendiysen senin bizi bilgilendirmen gerek.

" tuz olmadan hiçbir canlı zinciri oluşmaz" bilgisinden yola çıkarak evcillerimizin tuz ihtiyacını karşılayacak gıda almadıklarını ve yukarıdaki bilgiler hariç bilgim yok.

Dün gece sultanlarıma üstte yazdığım gibi bir miktar tuz verdim. Sabahında her ikiside çok haraketli ve aşırı şekilde kafesten çıkmak istiyorlardı. Saldım 3-5 tur attılar arkasından kafesin üstüne konup hemen çifleştiler. Keyifleri yerindeydi diyebilirim. :)

-- MUHABBETKUSU.COM.TR; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 11:15 -->-> Daha önceki mesaj 10:53 --

Cennet papağını besleyen bir arkadaşla yaptığım konuşmamda : Cennet papağanını 8 yıldır beslediğini hiç vitamin veya bağırsak düzenleyici kullanmadığını ayda bir meyve sebze ve haşlanmış tavuk verdiğini söyledi. Banyo dahi yaptırmıyormuş. Hiç hasta olmadığını söyledi. Burda benim dikkatimi çeken haşlanmış tavuğu nasıl hazırladığıydı. Sakın tuzlu olarak verme dediğimde "abi biz nasıl yiyorsak öyle veriyorum 8 senedir" dedi. Yani bizim yediğimiz gibi tuzlu olarak veriyor. İste benim bu tuz konusuna eğilme nedenim bu oldu.
 
Son düzenleme:
Bulduğum bir iki bilgiyi paylaşmak istedim.Belki konuya yardımcı olur.
-Tuz ve tuz içeren tüm yiyecekler sodyum zehirlenmesine yol açar.Kuşun aşırı miktarda su içmesine ve idrar yapmasına,depresyona,kalp ve böbrek tahribatına,sinirsel hiperaktiviteye,titreme nöbetlerine ve sonunda beyin kanaması ve ölüme sebep olabilir.Vücut ağırlığı 50 gram olan bir muhabbet kuşuna bir patates cipsinin çeyrek kadarını yedirmek,insanın bir oturuşta 350 tane yemesine eşittir.

Kaynak:MUHABBET KUŞLARI İÇİN TEHLİKELİ BESİNLER

-Tuz:papağanlara zararlıdır ancak "doğal deniz yada kaya tuzu" çok çok çok az miktarda verilebilir.

Kaynak: meyvelerin,sebzelerin,tohumların faydaları - Sultan Papağanları
 
Bulduğum bir iki bilgiyi paylaşmak istedim.Belki konuya yardımcı olur.

"çok çok çok az miktarda"
Teşekkürler paylaşım için. Bizim aradağımızda; ihtiyacı olan çok çok çok az miktarı alıp alamadığı ve miktarın ne kadar olduğu. Çünkü elimizde kesin bilgi olan; " tuz olmadan hiçbir canlı zinciri oluşmaz" bilgisi var.
 
Son düzenleme:
Teşekkürler paylaşım için. Bizim aradağımızda; ihtiyacı olan çok çok çok az miktarı alıp alamadığı ve miktarın ne kadar olduğu.

Anladığım kadarıyla sultanlar ve muhabbetler tuz tüketimi konusunda çok çok az bir miktarkadar ayrılıyorlar.
 
Veteriner web sitesinden bir alıntı.
[FONT=Verdana' Alıntı:
Bilhassa yavru ve ana kanaryaların beslenmesinde ve ayni zamanda kanaryaların çiftleştirilme ve hazırlık devresinde mamalar mühim rol oynar. Hazırlanan mamaların vitamin, protein ve madeni tuzlarca zengin olması kanaryanın bünyesinin kuvvetlenmesi ve hastalıklara karşı direnç bakımından çok önemlidir. Bilhassa tüy dökümü, çiftleşme, yuva yapma zamanları, kuluçka sırasında ve yavru kanaryaların beslènmesinde kullanılır. Sade veya yulmurta mama ile verilebilir. Normal zamanlarda gün aşırı; hastalık, çiftleşme, tüy dökümü gibi zamanlarda her gün her kuşa yarım kahve kaşığı tatbik edilmelidir.[/FONT]

Yabancı veteriner sitesinden alıntı ve google çevirisi:
Link : http://www3.sympatico.ca/davehansen/feed.html

Energy Requirements
Budgerigars have a great need for proteins, which must constitute 12 to 15 percent of their diet, according to research findings. That's why feeding just millet seed will not fulfil their requirements. Supplements therefore need to be rich in proteins. Birds burn up more food in winter in order to maintain their body temperature. Therefore, they need to eat more or to take in a food that's richer in fats and carbohydrates. That is why feeding more linseed during the winter months is a wise adjustment in the diet. A properly constituted diet for Budgerigars needs to contain a proper balance of carbohydrates, proteins, fats, salt, and vitamins. White canary seed contains a somewhat larger percentage of fats and protein than millet seed. Millet seed contains more carbohydrates. The percentages are:

Seed------------Carbohydrates----- Fats-----Proteins--------Salt & Minerals

Canary seed--------56.0------------6. 1---------15.1--------------2.1
Millet---------------59.8------------3.7----------11.1--------------3.1
Linseed------------22.3------------34.2---------21.5--------------5.6
Oats---------------59.7------------4.9-----------10.4---------------2.8

It is, of course, impossible to constitute the Budgerigars diet to absolutely include all constituents in the proper proportions. But studying the table of constituents above teaches us that linseed contains a lot of minerals and fats. That makes it an extraordinarily good supplement during the winter, and moulting season and the breeding season. Another good supplement for the breeding season is spray millet, which can be hung in the cage. Other good supplements for Budgies are oatmeal, ground oats, small groats, as well as different types of seed intended for song birds. Budgerigars sometime have a dislike for one or more of these seeds and leave a certain type of seed uneaten. In that case, it is better not to furnish the rejected seed. Make certain to provide sprouted seeds. Most Budgies love to eat sprouted grass seed, barley, clover seed, canary seed and rape seed. You can sprout the seed in separate ceramic dishes. Fill the dishes with sand and top that off with the seed. You can feed the contents of such a dish in a weeks time. Refill the dish with seed so that you will have a constant supply. Weed seeds are also highly recommended as supplements. Gather the weed seed in late summer and fall from empty lots, fallow fields, and roadside strips. Weeds grow there in abundance and gathering them is no problem.

Google Çevirisi :

Enerji Gereksinimleri
Muhabbet kuşları araştırma bulgularına göre, diyetlerine 12 ila 15 oranında teşkil gereken proteinler için büyük bir ihtiyaç var. Onların ihtiyaçlarını karşılamak olmaz sadece darı tohum beslenme nedeni budur. Takviyeler Bu nedenle protein açısından zengin olması gerekir. Kuşlar kendi vücut ısısını korumak için kışın daha fazla gıda yakmak. Bu nedenle, daha fazla yemek ya da yağ ve karbonhidrattan zengin olan bir gıda almak gerekir. Kış aylarında daha fazla keten tohumu beslenme diyet bilge bir ayarlama olmasının nedeni de bu. Muhabbet kuşları için düzgün bir şekilde oluşturulan bir diyet karbonhidrat, protein, yağ, tuz, vitamin ve bir denge içermesi gerekir. Beyaz kanarya tohumu millet tohumu daha biraz daha büyük yağ yüzdesi ve protein içerir. Darı tohumu daha fazla karbonhidrat içeriyor. oranları aşağıdaki gibidir:



Tohum-----------------Karbonhidratlar-----Yağlar-------Proteinler --------Tuz ve mineraller
Kanarya tohumu--------56.0---------------6. 1---------15.1------------------2.1
Darı--------------------59.8---------------3.7---------11.1------------------3.1
Keten tohumu-----------22.3---------------34.2--------21.5-----------------5.6
Yulaf-------------------59.7---------------4.9----------10.4-----------------2.8

Bu, tabii ki, mümkün uygun oranlarda tüm bileşenler tamamen dahil Muhabbet diyet oluşturmaktır. Ama bileşenlerin tablo okuyan yukarıdaki keten mineral ve yağ bir sürü içerdiğini bize öğretir. Yani bir kışın olağanüstü iyi takviyesi ve tüy sezonu ve üreme sezonu yapar. Üreme sezonu için bir başka iyi ek kafes içinde asılabilir sprey darı, olduğunu. Papağanlar için diğer iyi takviyeleri yulaf ezmesi, yulaf zemin, küçük bulgur yanı sıra şarkı kuşlar için tasarlanmış tohumun farklı türleri vardır. Muhabbet kuşları ara Bu tohumların bir ya da daha fazlası için bir soğukluk ve meyvelerin tohum belirli bir tür bırakın. Bu durumda, reddedilen tohum vermek daha iyi değil. Filizlenmiş tohumlar sağlamak için emin olun. Çoğu Budgies Filizlenmiş çim tohumu, arpa, yonca tohumu, kanarya tohumu ve şalgam tohumu yemeyi sever. Sen ayrı seramik yemekleri tohum filiz yapabilirsiniz. Kum yemekleri doldurun ve tohum o kapalı üst. Bir hafta süre içinde böyle bir yemeğin içeriğini besleyebilir. Eğer sabit bir kaynağı olacak şekilde tohum ile çanak doldurun. Yabani ot tohumları da çok takviyesi olarak tavsiye edilir. Yaz sonunda yabancı ot tohumu toplayın ve boş bir sürü, nadas alanları ve yol kenarındaki şeritleri düşer. Weeds bolluk içinde orada büyür ve onları toplama sorun değildir.

===========
Makalede tohumlarda tuz bulunduğu yazmakta, fakat; evcilimize verdiğimiz tohumlarında yetiştirildiği topraktan gereği kadar tuz alıp alamadığı, almış olsa bile evcilimizin ihtiyacı olan tuzu karşılayıp karşılayamadığı, evcilimizin bu tuz ihtiva eden tohumları yiyip yiyemediği gibi soruları getirmektedir.

===================
Alman menşeili bir mamanın içeriği dikkat edilmesi gerekenleri koyu yaptım.
İçeriğinde tahıllar , tohumlar %50 , taze meyve %5 , bitkisel protein özleri ,şeker, mineraller, lizin,metiyoninext. Türevleri , yucca ağacı ext. , kadife çiçeği ext., frukto-oligosakkaritler , viatminler , eser elementler….
==========


Kaliteli bilinen bir mamanın analizi.
spacer.gif
spacer.gif

Analytical constituents
spacer.gif
spacer.gif
Calcium 19 %
spacer.gif
Sodium 0,12 %
spacer.gif
Phosphorus 0 %
spacer.gif
Tryptophan 10 mg/kg
spacer.gif
E1 - Iron (iron sulphate) 0,18 mg/kg
===============


Diğer bir mama

spacer.gif
spacer.gif

Analytical constituents
spacer.gif
spacer.gif
Gut flora stabilizers
spacer.gif
Bacillus subtilis C-3102 1 x 10 11 CFU/kg
spacer.gif
spacer.gif

Composition
spacer.gif
Fibres from apple and citrus fruit
spacer.gif
Dextrose
spacer.gif
Sodium chloride
spacer.gif
Mannan-oligosaccharides (MOS)
spacer.gif
Gut flora stabilizers
 
Son düzenleme:
Makale dediğinizde argümantasyon olur, buna bir bilgi içerikli paylaşım diyebilirsiniz. Önce bir bu algıyı değiştirelim ve iddiada edenin delil göstermeye ihtiyacı olduğunu dikkate alalım.
Şimdi iyi dediniz de yediğimiz doğal gıdalar yeterli sodyum içerikleriyle ihtiyacımızı zaten karşılıyor.Kuşlara verdiğimiz yeşillik meyve havuç vs. bunlarda da belli oranlarda mevcut. Bu da ihtiyaçlarını karşılar diye düşünüyodum.Ekmek kraker gibi gıdalardaki tuz pekala tehlike arz edebilir. Zaten kuşlara bunları vermiyoruz. Tuz eksikliğinin sebebiyet verdiği yaygın bir rahatsızlık var mı, biz mi bilmiyoruz? Aksine aşırı tuz tüketiminin nelere yol açabileceğine az çok herkes kanaat bildirebilir.
Yanlış anlamadıysam sultanlarınıza tuzlu su verdiniz ve verdikleri tepkinin sebebini, ihtiyaçları doğrultusunda bir hareket olduğuna bağladınız.Şimdi tekrar verseniz hatta her gün verseniz reddetmeyeceklerine eminim. İnsan olarak tuzlu yemeklerin/yiyeceklerin üstüne tuz atabilen bir toplumken kuşların tuz ilgisini anlamak zor olmasa gerek. Evet, belki ayda yılda bir az miktarda rafine edilmemiş tuz vermekten zarar geleceğini düşünmüyorum ama bu demek değildir ki "tuz varsa çözüm tamamdır."
 
Her mesajımda aşırı tuzun evcillerimizde büyük hasar yapacağını yazdım. Sizde malesef bunun üzerinde durmuşsunuz. Evcillerime sık sık tuz vermek gibi bir aptallığı tabiki yapmayacağım ve oradaki mesajada o şekilde bir uyarıyı ilave edeceğim.

Canlılarda tuzun yokluğunda büyük hasarlara neden olduğu bilinmekte. Benim anlatmak istediğim minimal düzeydede olsa ihtiyacı olan tuzu alıp alamadıkları.

Mama markalarının içeriklerinde oranı tam olarak bilinmesede sodyum olduğu görülüyor. Fakat çoğumuz hazır mama kullanmıyoruz ve bence kullanılmamalıda.

Bu konu altında aranılan tuzun evcillerimize zararı değil evcillerimizin ihtiyacı olan tuzu alıp alamadıkları. Teşekkür ediyorum.
 
Son düzenleme:
Rica ederim bir fikriniz var ve bunu tartışıyoruz, tartışabilmeliyiz(!) ki doğrusu neyse ona ulaşalım.
Aksine ne demek istediğinizi anladığımı düşünüyorum. Ben de mesajımda dikkat çektiğiniz noktayı kendimce açıklamaya çalıştım yani "tuz ihtiyaçlarını yeterli oranda karşılayabilme" durumunun cevabını belirttim. İhtiyaçları olanı en kötü ihtimal yemden olmasa bile bizim hazırladığımız mamalardan alıyorlar, dedim. Polemik gibi bir amacım yokken siz mesajımdan algınızın seçtiği noktaları cımbızlamışsınız.Tuzun canlı hayatındaki önemi kesinlikle inkar edilemez. İnkar gibi bir amacımın olmadığını da anlaşılmayı beklemeden belirtmeli miyim?
Ne var ki bu iddianızı yani benim anladığım kadarıyla "besinlerin dışında ölçülü tuz kullanımı"nı bilimsel delillerle sunmanız fikrinizin kabul edilebilirliği için önemlidir çünkü genel kabulümüz belli. Ve buradan düz mantık gidersek bir kuşun binler katı insan bedeninin günlük ihtiyacı ortalama 5-6 gramken kafes kuşları da kendilerine gerekli olanı sunduğumuz gıdalardan alıyorlardır diye düşünüyorum.
Önceki mesajımda sizin kuşlarınıza tuz vermenizi ele alışımın sebebi aşırı tuz kullanımına dikkat çekmek değildi. Kuşların bu davranışı ihtiyacı olduğundan yaptığını -düşünmediğimi- dile getirmekti. Üstelik bunun arada sırada yapılabileceğini de belirtmişken tersini algılamanıza şaşırdım.Ben fikirlerimi açıkladım. Anlaşılabilmek dileğiyle asıl ben teşekkür ederim.
 
The Importance of Calcium - Just Cockatiels!

Linkte Tam anlamıyla Hayatını Sultan papağanlarına adamış Amerikalı Ms Susanne Russo sitesinde bulmuş olduğum yazıda 6. maddede Sodyum (tuz) eksikliği yazısı bulunmakta. Özetle yazıda Sodyum eksikliğinin sebzelerle giderilmesi gerektiği ki birçoğumuz bu sebzeleri vermiyoruz. Sodyum tuz eksikliğinde kuşun yumurta kabuğu yumuşaklığı, yumurta kanalı kaslarında yumuşama ile yumurta tıkanması, yavruları yolma, yumurta döllenme verimi düşüklüğü.... Sodyum eksikliğinin oluşmaması için içinde sodyum zengini sebzeler verilmesi gerektiğini eklemekte.
acil olarak sodyum eksikliğin giderilmesi için ; 1 -pazı ve kereviz 2 - tam tahıllı ekmek 3 - kemirgenler için sodyum halkası gibi acil müdahalelerden biri yapılabilir.
ilave ettiği konuda : uzun yumurtlamalar sonrası yumurta döllenme veriminin düştüğünü sodyum içerikli sebzeler ile bu sorunu hallettiğini eklemiş.

Özetle; Sodyum için sebze yedirmek zorundayız. Yukardaki belirtileri olan kuşlarımıza içeriği sodyum zengini olan kereviz ve pazı vererek ihtiyaçları karşılanmış olacak.
 

Benzer konular

Geri
Üst