Karadeniz Pet

Hastalık ?

  • Konbuyu başlatan cicikuş123
  • Başlangıç tarihi
C

cicikuş123

Guest
Arkadaşlar diyelim ki kuşum hasta bende onunla çok ilgileniyorum filan ondaki hastalığın bana geçme ihtimali var mı?
 
kus grıbı harıc gecmez
 
Kuşlardan insanlara hangi hastalıklar geçer;

Psittakozis (Ornitosis, Clamydiosis, Psittakoz, Papağan Ateşi)

Psittakoz, genellikle insanlara kuşlardan geçen,etkeni Chlamydia psittaci olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Enfeksiyon genellikle, enfeksiyonlu kuşların kurumuş dışkısından havaya karışan bakterilerin solunum yoluyla alınması ile bulaşır. İnsanlara ayrıca kuşlarla ağız-gaga teması ve mikroplu kuşların tüylerine veya dokularına dokunma ile de bulaşabilir. Psitakozun insandan insana geçtiği kanıtlanmamıştır. Daha çok papağanlarda görülen bu hastalıkta genelde grip benzeri belirtiler görülür ve zatüre bulguları saptanabilir.

Tüm kuşlar enfeksiyondan etkilenir ama, evcil kuşlar (örneğin, papağanlar, muhabbet kuşları ve kümes hayvanları (hindiler ve ördekler) insanlara daha sık enfeksiyon geçirir.
Psittakozis enfeksiyonunda en fazla üreticiler, hobi olarak kuş besleyenler yani kuşlarla teması olan kişiler risk altındadır. Kanatlı kümeslerinde çalışanlar, veteriner hekimler, evcil hayvan dükkanlarında çalışanlar da risk altındadır.

İnsanlar bu enfeksiyonu aldıktan sonra belirtiler görülene kadar 3-4 gün ile 2 hafta civarında bir süre geçebilir.

Bu hastalığın insanlardaki belirtileri ;

Birden gelişen ateşlenmeler, titreme nöbetleri, halsizlik, kas ağrıları ve baş ağrısı ve grip benzeri belirtiler görülür. Burun akması ve aşırı miktarda sümük de görülebilir. Bu hastalarda bazen şiddetli, kuru öksürük, göğüs ağrıları görülebilir ve hasta nefes almakta güçlük çekebilir. İleri vakalarda Zatüre de görülebilir. Hastalığın tedavisi uygun antibiyotiklerle yapılır.

Psittakozis hastalığı konusunda riskli grup kontrolü iyi yapılmayan ithal veya kaçak giren papağan vb kuşlardır. Yurt dışı kaynaklı olmayıp yerli üretim kuşlarda hastalık olma ihtimali daha azdır.

Kuş gribi(Bird Flu)

Son birkaç yılda söz edilern Kuş gribi (Bird Flu) enfeksiyonunda ise daha çok yaban kuşları arasında yayıldığı öngörülmüştür. Bu hastalığın daha çok yaban kuşlarından daha çok göçmen kuşlardan diğer bölgelere yayıldığı saptabnmıştır. Ama kuştan insanlara geçişle ile ilgili az sayıda sınırlı durumlar söz konusudur. İnsandan insana geçiş henüz saptanamamıştır.

Salmonellozis (Salmonella-Barsak Paratifosu)

Bu etken tüm hayvanların olduğu gibi kuşlarında dışkılarında bulunur. Ve dışkı ile bulaşan içecek ve yiyeceklerle insanlara geçebilir. Dışkı ile bulaşmış su ve gıdalar en çok görülen bulaşma yollarıdır. Bunun dışında kırmızı et, tavuk eti, balık, yumurta ve süt ürünlerinde bulunabilir. Özellikel iyi pişmemiş yumurta Salmonella konusunda risklidir.
Kafes kuşları söz konusu olunca kafes altları düzenli değiştirilen ve temiz, hijyenik bakılan kuşlardan insanlara ve sahiplerine salmonella hastalığı geçemez.

Alerji (Kuş tüylerine ve deri ve tüy tozlarına karşı alerji)

Kuşların tüy değiştirme dönemlerinde tüyler ve tüy diplerinden köken alan partiküller, havadaki tozlarla birleşerek insanların solunum sistemine ulaşabilir ve şiddeti insanın bünyesine, yaşına ve sağlık durumuna göre değişen alerjik sorunlar yaratabilir. Özellikle alerjik bünyeli insanlar, bebekler ve yaşlılar kuşlarla havasız küçük odalarda uzun süre (Özellikle kuşların tüy değişim dönemlerinde) uzun süre bulunurlarsa astıma kadar gidebilecek alerjik sorunlar yaşayabilirler. Bu tozlar İmmun direnci düşük insanlarda solunum enfeksiyonlarına yardımcı olabilir.

Tüm bu hastalıkların mevcudiyetine rağmen ;

Eğer evcil kuşunuzla aynı odada uyumazsanız, kuşu cereyanda bırakmadan bulunduğu odayı arada havalandırırsanız, kuşun (doğal kuşlarda olduğu gibi) sık sık banyo yapmasına yardımcı olacak düzenek kurarsanız süs kuşları yukarıda anlattığımız sorunlara neden olmazlar.

Sonuç olarak;
-Tüm anlattığımız hastalıklardan korkarak evinize kuş almamanız veya evinizde beslediğiniz kuşu uzaklaştırmanız gerekmemektedir.
-Bu hastalıkları kuşlarınız kendi bünyelerinden yaratmamaktadır.
-Kuş alırken veteriner hekim kontrollü güvenilir üreticilerden almalısınız.
-En önemlisi de kuşunuzu beslerken temizlik ve hijyen kurallarına tam uymalısınız.
Bunlara dikkat ettiğiniz koşulda kuşunuzdan size herhangi bir hastalık geçme ihtimali yoktur ve herhangi, bir sorunda yaşamazsınız.

Kuşları da insanlardan korumak gerekiyor;

Sizden kuşlarınıza da influenza dediğimiz grip enfeksiyonu bulaşabilir. Grip olduğunuz zamanlarda kuşunuzla aynı odada bulunmayın ve çok fazla yakın temasta bulunmayın. Böylece hastalığınızı kuşunuza geçirme riskini ortadan kaldırırsınız. Kuşların bulunduğu odalarda sinek öldürücü spreyler, oda parfümü püskürten aygıtlar bebek pudrası, aşırı deodarant ve parfüm kullanımında kuşları rahatsız eder ve hasta edebilir.
kaynak:veteriner Kutlu Dayıoğlu
 
slm arkadaşlar benim bi çift muhabbet kuşum var dişi olan kuyruğu devamlı aşşagıda hafif bir kuyruk titremeside var neden ola bilir acil cevap beklitorum şimdiden tşk:)
 
bence veterinere gidin...

bahsettiğiniz konuya benzer olay yaşadım 3gün önce. dişi kuşumun kuyruğunda titreme , önceki haline göre hareketsizlik ve ishal vardı. bence hemen veterinere götürün. ben geç saat olduğu için veteriner ile telefonla irtibata geçebildim. sabah baktığımda başını sürekli sağa sola yukarı çeviriyor ve engelleyemiyor. hemen veterinere gittiğimizde beyin travması geçirdiğini öğrendim. erkek kuşum da yanındaydı ve sapasağlamdı onunda kontrolü oldu sorun yoktu. fakat akşama sağlam olan erkek kuşum hala nedenini anlayamadığımız şekilde öldü. veterinere anlattığımda inanamadı çok sağlıklıydı olamaz dedi. dişi felç oldu 2 gün sonra da öldü.
kuşunuzda bu denli bir belirti yok sanırım umarım olmaz da. ama ben yaşadığım bu olaydan çok etkilendim bu sebeple belki önlem olur diye paylaşmak istedim.
 
Geri
Üst