Karadeniz Pet

İdeal tünek nasıl olmalıdır?

Kamen

Emektar Üye
Muhabbet Kuşu Üreticisi
Katılım
30 Tem 2016
Mesajlar
1,425
Tepkime puanı
366
Herkese merhaba.
Herkesin bildiği üzre plâstik tünek tavsiye edilmez ve arzu edenler bu tünekleri ahşap ile değiştiriyor.
Fakat bu değişim sırasında kimimiz hazır ahşap tünek alırken kimimizde tüneği kendimiz yapma girişiminde bulunuyoruz.
Ben çocukken uçurtma yaptığımız çıtalardan aldım ve dikdörtgen olan çıtanın kenarlarını hafiften yontarak ovalimsi bir forma soktum çıtayı.
Fakat bir yerde tüneklerin dikdörtgen olması gerektiğini okudum ve aklım karıştı.
Bu çiftleşme sırasında tutunmayı kolaylaştırıyormuş.
Bu işin ideal olanı nedir?
 
Kare olan tünekler kullanılabileceği gibi yuvarlak olan tüneklerde kullanılabilir. Kare tünekleri kafeslere yerleştirmek zor olabiliyor, standart yuvarlak tüneklerin bir tarafı tele tutunması için hazırlanmış olduğundan daha çok tercih edilebilir.
 
Kare tünekler; Balık sırtı diye adlandırdımız kenarları ovak dörtgen tüneklerdir ama uğur beyinde söyledi gibi standart ovak tünekler tercih edilir genelde bunun sebebi kafes içinde kullanımı daha kolaydır. Kendiniz yapmak isterseniz; Dut veya incir ağacı dallarından parmak kalınlığında düz olan kısımlarından faydalanılabilir. ilk kesilmede 3-4 gün güneşte bekletilir ve ardından soyulur. dezenfekte edilerek tekrardan kurumaya bırakılır 1 hafta ardından kullanıma hazırdır
 
Kafesinizde kesinlikle plastik tünek kullanmayınız. Çünkü kuşunuz gagasını temizlemek için tüneğe sürtmesi durumun da zarar verebilir. Ayrıca kayarak düşebilir ve kanatlarına, ayaklarına zarar verebilir. Tahta tünek bir nevi doğal ortam yaratmak için en uygun olanıdır. Hazır yuvarlak ve çevresi girintili olan tunekler satılmakta. Bunlar kafese ufak bir aparatla tutturabılırsınız ve kullanımı ıyidir. Lakin kendınızde tünegınızı yapabılırsınız. Doğadaki ağaç dallarından yapmanız bence cok daha ıyı olcaktır.
 
Sağdaki ikisi çam sanırım diğer ikisini bilmiyorum. Bunlardan tünek olur mu?
IMG_6952.JPG
 
Ben kartopu diye bi ağacin dalindan yaptim once dezenfekte ettim daha sonra taktim 2 tane uzun dal kafesi boydan boya capraz sekilde geciyor kusum cok rahat etti :)
 
ideal tünek amaca göre ve kuşa göre değişir.
üretim ise amaç kullanılan tunek sayısı ikiden fazla olmamalıdır.ıkı tunekte bırbırınden farklı olursa kuşlarınızın ayak sağlıgı ıcın cok ıyı olur.tuneklerden bırı kare bırısı yuvarlak yada bırı oval bırı yuvarlak olabılır.kafes ıcerısınden neredeyse gunun %80 ini tunekte gecırdıklerınden ayakları süreklı aynı şekılde kalmamalıdır.farklı zemınlere basması ayaklarını rahatlatacaktır.yıne kare yada oval tunek çiftleşme esnasında dişinin daha ıyı tutunmasına olanak sağlar ve bu şekılde spermlemede daha az sorun cıkar.tabi minyatür ırklar için farketmıyor heryerde herzaman :) maşallahları var.
tek bakılan kuş ise ve üretimde oldugu gibi kafes dısına pek cıkarılmıyorsa yıne farklı şekıllerde tunek kullanmak kuşun sağlıgı acısından daha ıyı olacaktır.bunu ister ağaç dallarından ıstersenız hazır satılan ahşap tuneklerden secebılırsınız.
agac dalındankendı yapacagınız tünekler kusun ucus alanını engellemıyorsa ve yumuşak agaclar tercıh edılmemısse bır sorun olmaz.kavak,çam,ladin,köknar,okalıptus vb agaclar yumusak oldugundan kısa surede kemıreceklerdır.pek uzun ömurlu olamamakla birlikte kmermeden sonra cıkan kıymıklar ayaklarda yaralanmalara yol açabılır.gürgen,kayın,meşe vb sert agaclar tercıh edılmelıdır.
kuş ırkına görede tünek çapları buyuyup ufalır.minyatur ırklarda daha ince showlarda daha kalın tünek secılmelıdır.
ne olursa olsun plastık tunekten uzak durulmalıdır
 

Benzer konular

Geri
Üst