Karadeniz Pet

İmlâ Hk.

Sakuram

Onursal Üye
Muhabbet Kuşu Üreticisi
Katılım
29 Kas 2016
Mesajlar
1,939
Tepkime puanı
647
Merhabalar arkadaşlar, hepimize iyi forumlar dilerim.

Gerçekten yanlış anlaşılmasını istemediğim fakat artık dile getirmekten başka çare bulamadığım "imlâ" konusuna değinmek istiyorum. İmlâ da takıntılı biri değilim, ancak güzel konuşmanın ve yazmanın önemine dikkat ederim. Anlaşılabilirlik açısından önem taşıyor. Burada çoğumuz sorunlarımıza yardım arıyoruz, yardım bekliyor, sorular soruyoruz. Kolay anlaşılabilirlik açısından gözlemlediklerimizi aktarabilmek elbette önemlidir. Ancak ben burada gözlemden çok aktarma sürecine değinmek istiyorum.

Kendimden örnek verirsem, bir konuya giriş gerçekleştirip yardımcı olmak istediğimde konu başlığındaki yazımda yeri olmayan kısaltmalardan dolayı zorlanıyorum çoğu zaman. Örn: Sa. arkadaşlar. As. arkadaşlar. Slm. arkadaşlar vs. Yahut da konunun içeriğini okurken gerçekleşiyor bu. Dolayısı ile çoğu belirgin olsa da çoğunu anlamıyorum, çünkü gözüm gerçekten can çekişiyor. Yoruluyor, pes ediyor. Konudan çıkıyorum. Burada sizler şu an benim bu satırlarımı okurken, nerede duraksayacağınızı bildiğiniz için; anlamanız daha kolay oluyor. Şahsen ben böyle olduğunda ek olarak keyif alıyorum yaptığım yardımdan yahut okuduğum satırlardan. Pekala, alışamadık diyebilirsiniz. Kolay gelmiyor, zorlanıyorum imlâ kullanırken de diyebilirsiniz fakat bu size mani değildir, elbet hızlanırsınız yahut normal yazma şeklinize dönersiniz. Kısacası size burada teknik açılarından bahsetmekten çok, anlaşılabilirliğinden bahsediyorum. İmlâ kullanmazsanız da, hiç değilse nokta ve büyük harf kullanın arkadaşlar. Cümleleri farkedelim, nereden nereye geçtiğinizi anlayabilelim. Tek bir paragraftan oluşan açıklamalarınız yahut sorularınız da önemli değil aslında, çok şey beklemiyoruz. Önemli olan tek bir paragrafta da olsa cümlelerin yerini süzgeç gibi elememize olanak tanımamanız, yani bize yardım etmeniz.

Devam etmek istiyorum, şöyle ki; düşünün. İlkokulda, lise de, üniversite de yahut ilerleyen zamanlarda, özellikle sınavlarda görmüşüzdür ki; sorunun ana kısmına gelmeden önce, içeriğinde bize verilen bir takım cümleler numaralandırılmıştır. "Numaralanandırılmış cümlelerden bir paragraf oluşturulmak istenirse..." diye gider sorunun içeriği hani. Hepimiz hatırlamışızdır bu örnek ile, aslında demek istediğimi de az çok anlamışızdır zannediyorum: Konularınıza yahut sorularınıza yahut düşüncelerinize yanıt vermek isteyenler, sizin yazılarınızı okurken bu şekilde soru çözmektedir. Kişilerde; Türkçemizde "Anlam Bilgisi" başlığının içerdiği konuların gelişmesine olanak sağladığınız için aslında teşekkürü de size borç bilmeliyiz, fakat yan etkileri şiddetli oluyor. Dolayısı ile bizler bu yan etkileri olabildiğince indirgemeliyiz ki başarılı olalım, hülasa bu 2 tarafı da etkileyen bir olgudur.

Acizane belirtmek istedim, yoksa amacım kimseyi olumsuz manada eleştirmek, hakaret etmek, rencide etmek değildir. Ki öyle olsaydı, bunu konularda sert bir dille belirtirdim. Forum kurallarımızda da bu belirtilmiştir zaten, bakmak isteyenler Forum Kurallarını inceleyebilirler. Yine bir karikatür ile renklendirmek istiyorum bu konuyu, inşe'Allah tebessümünüz olacaktır. İnceliği detayda olan bir karikatür. Bu cümlede virgülü nereye koyuyoruz? :)

Herkese hayırlı, sağlıklı beslemeler/üretimler dilerim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bencede gayet haklısınız.
 
Toplumsal yozlaşmadan dolayı akıl ve dil tutulması yaşayan insanlar olmamızdan mütevellit imla kurallarına gerekli özeni göstermiyoruz.
 
Toplumsal yozlaşmadan dolayı akıl ve dil tutulması yaşayan insanlar olmamızdan mütevellit imla kurallarına gerekli özeni göstermiyoruz.
Evet, akabininde ne ilginçtir ki Türkçe konusunda aslan kesiliyoruz. Halbuki dili yozlaştıran biziz, yozlaşmasına sebep olan da; zamanında kelimelerin manasının daralmasına neden olanda. Sözlükler gitgide baside indirgeniyor, yakında oha* harflerinden oluşan ünlem bile kelimelere dahil edilecek diye korkuyorum, ki bunun ünlem olduğundan dahi şüpheliyimdir. Hiç farkında değiliz ama toplumsal olarak birbirimizi anlamamamız tamamen dili estetik kullanamamak, kelime yetersizliğimiz. Lügatımızın darlığı ve hakeza nedenler, sıkıntı büyük dostum.
 

Benzer konular

Geri
Üst