Karadeniz Pet

Irklar Arasında Ölçülebilir Farklar Nelerdir?

Cihan ZALOĞLU

Yeni Üye
Katılım
10 Mar 2014
Mesajlar
26
Tepkime puanı
0
Merhabalar,

Yaklaşık 6 aydır muhabbet kuşlarını internetten araştırıyorum. Arama motorlarında yerli ve yabancı dilde muhabbet kuşu ırk özelliklerini arattığımda bir çok resimli sınıflandırmayla karşılaşıyorum. Anladığım kadarıyla, Türkiye'de yaygın olan ırklar boyut büyüklüğü sırasına göre; Pakistan (patagonya), Doğal (Avustralya), Yerli (Türk), Çekoslovak, Hollanda, İngiliz ve Show (Jumbo) ırklarıymış.

İnternette aynı kuş fotoğrafı için bile farklı ırk yakıştırmaları yapılmış. Kimi aynı kuş için Çekoslovak demiş kimi Hollanda...

Araştırmam sırasında Dünyada, Türkler dışında ırklara bu tarz isim (Çekoslovak, Hollanda v.b.) veren de görmediğim için bu ırkların ölçülebilir ayırt edici özelliklerini kesinleştiremiyorum.

Bu nedenle bu konu başlığını açmak ve bilgi toplayarak analiz yapmak istiyorum.


Ölçülebilir farklar nelerdir?

1-Uzunluk

Eğer ırklar birbirlerinden uzunluk özellikleriyle ayrılabiliyorsa bu farkı ortaya koyabilmeliyiz. Baştan kuyruk tüylerinin başladığı yere kadar uzunluk ve baştan kuyruk ucuna kadar uzunluk bence belirleyici kıstas olacaktır.

2-Ağırlık

Yumurtlama döneminde olmayan dişi ve sağlıklı erkek muhabbet kuşlarının ağırlıkları ırklarının belirlenmesinde ayırt edici bir özellik olmalı.

3-Kanat Açıklığı

Sevimli arkadaşlarımızın kanat açıklığı da ölçülebilir bir boyut özelliği fakat açıkçası ölçerken zarar verilebilir diye araştırmama bu parametreyi katmak istemiyorum.

4-Genel Görünüş

Eğer ölçülebilir şekilde tariflenebilecek gaga, baş tüyü, yanak tüyü, sakal lekesi gibi genel görünüşle ilgili ayırt edici özellikler de yol gösterici olacaktır.


Örnek teşkil etmesi için kendi kuşumun fotoğrafını ve ölçülebilir ayırt edici özelliklerini aşağıda veriyorum. Şimdilik mutasyonlarla ilgilenmiyorum. Albino, Lutino, Spangle, Opal gibi sınıflandırmaları tür adı değil mutasyon olarak kabul ediyorum. Eğer araştırmama katılmak istiyorsanız, aşağıda verdiğim formatta kuşunuzun bilgilerini gönderebilir ya da verilmiş olan bilgiler hakkında yorum yapabilirsiniz.

Katılımınız ve yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.


emW65Y.jpg


x9PoLO.jpg

Fotoğraf (yukarıda)
Yaş: 6 aylık
Cinsiyet: Erkek
Tür: Yerli
Baştan kuyruk tüyü başlangıcına kadar uzunluk (Gövde): 11cm
Baştan kuyruk tüyü sonuna kadar uzunluk (Tüm): 22cm
Ağırlık: 40g
 
güzel bir calışma peki ırk ölculerınıde yazarmısınız? cek kaç cm? hollanda kaç cm? yerli kac cm oldugunu

Murat Bey selamlar,

Sizlerden gelecek ölçülerle istatistik analiz yapacağım. Kuşunuzun;

Fotoğraf,
Yaş,
Cinsiyet,
Tür,
Baştan kuyruk tüyü başlangıcına kadar uzunluk (Gövde),
Baştan kuyruk tüyü sonuna kadar uzunluk (Tüm),
Ağırlık,

bilgilerini buradan paylaşabilir misiniz?
 
hocam benımkıler hepsi eş de o yuzden elleme olayı olmuyor ama yavrulardan olcum yapabılırım işinize yararsa

-- MUHABBETKUSU.COM.TR; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 16:13 -->-> Daha önceki mesaj 16:12 --

a.selam unutuk yazmayı
 
Bende en kısa zamanda kuşlarımın ölçümlerini yapıp paylaşacam sizlerle :)
 
Maşallah çok yakışıklıymış. Analizlerinizede hayranım :).
 
Doğru söze ne hacet
 
Merhabalar,

Kıvrık Gagalılar ve Kafes Kuşları Üreticileri Derneğinin forumunda Günay Bey'in konuyla ilgili yorumunu beğendiğimi söylemeliyim.

biri orjinal çek muhabbet kuşu resmi atabilir mi?

Günay DÖNMEZ, 27 Kasım 2013 tarihli cevabından,

"Nette arama yapıp sağlıklı sonuçlara erişememeniz gayet normal, sebebi - Çek - Hollanda - İngiliz gibi ırkların aslında var olmaması. Şimdi bu yorumuma hoplayıp itraz edenler de olacaktır fakat şu bir gerçek, bu işimler ülkemizde ticari rant amacı ile zamanında uydurulmuş ırk isimleridir. Bildiğimiz gibi 2 çeşit muhabbet kuşu ırkı vardır, 1ncisi Gösteri Muhabbet Kuşu (herkezin Jumbo olarak bildiği ırk), 2ncisi de Normal Muhabbet Kuşu (herkezin Yerli olarak bildiği ırk).

Çek, Hollanda, Ingiliz, Çek Kırması, Hollanda Kırması ve İngiliz Kırması gibi isimler Gösteri Muhabbet Kuşu ile Normal Muhabbet Kuşu eşleştirilmesi sonucunda çıkan yavrulara uydurulan isimlerdir. Tabii ki bu isimler yavruların boy orantıları göz önünde tutularak uydurulmuş, yani kaçıncı nesil yavru olduklarına bakılmış.

Daha net anlaşılması için bir örnek verelim, bir Gösteri muhabbet kuşunu bir Normal muhabbet kuşunu ile eşe atalım. Çıkacak olan yavrular bu iki kuşun boyut ortalaması ile asla çıkmaz, yani baba 22 cm ve anne 16 cm boylarında ise yavrular 19 cm boyunda olmaz. Yavruların bir kısmı boylarında değişikliğe uğramaksızın babaya, diğer kısmı da anneye çekecektir. Bu yavrularımız 1nci nesil kırma yavru olmaktadır ve boyut olarak baba tarafına çekenler kuşçular arasında İngiliz olarak adlandırılır, anne tarafına çekenler de İngiliz Kırığı olarak adlandırılır. Genellikle tüm yavrular çekik gözlü olur, bu da fiziksel değişiklik olarak ön planda hemen göze çarpar.

2nci Nesil ile devam edelim...Bu yavrular yetişkinliğe eriştiğinde, ister Normal muhabbet kuşu ister Gösteri Muhabbet Kuşu veya ister Başka bir 1nci Nesil Kırma muhabbet kuşu eş olarak seçildiğinde, eşleme sonucu olarak bunlardan çıkacak olan yavrular 2nci nesil kırma yavru olmaktadır. Kuşçular arasında İngiliz Kırığı olarak adlandırılır. Nesil çizelgesi bu şekilde aşağya doğru devam eder, ve ister istemez her nesilde kafa yapısı, tüyü yapısı, göz yapısı, boyut artması veya ufalması gibi fiziksel değişiklikler meydana gelir.

Dönelim Çekoslovak konusuna, neden çekoslovak denildiği sebebi için tarihe dayalı uzunca bir açıklamam daha var, isteyen olursa daha sonraki yorumlarımda nalatabilirim...ama temel sebep şu, Çek kuşlar genellikle 4üncü nesil kırma muhabbet kuşu grubunu kapsıyor, kafa yapısı normal muhabbetlere göre biraz daha iri (çekiç kafa), gözler yuvarlak, beden normal muhabbetlere göre daha ince...bu da kuşun tünekte dik duruşu esnasında ona kalem gibi ince ve uzun bir görünüm sağlıyor.

Özetle, Çek diye bir ırk yoktur, Nesil-Nesil kırma kuşlar vardır."
 
yvu7eju2.jpg
ırkı cinsiyeti yaşı nedir bilenler bi sölesin

C5303 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Yerli kuşunuz Cihan bey yazmış

LG G2 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi.
 
Saolun peki yaşı ve cinayeti

C5303 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
yaşı ve cinsiyeti için yakından foto gerikrve ceresini çekmeniz lazım
 
vyzaba9e.jpg
jata8azy.jpg
ugesyby4.jpg


C5303 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Beni bağışlayın ama lütfen bu konunun içinde "kuşumun cinsi türü ne" şeklinde sormayalım. Hani konu amaçtan sapmasın merak edenler başka bir başlık açabilirler kanımca. Burada çok güzel bi istatistik tutulmaya gayret ediliyor böyle kalması daha güzel olur.

Böyle elimizin altında net,stabil,kolay ulaşılabilen bilgiler olarak kalsın.

Amaç,çalışma, teori mükemmel,inşallah pratikte de başarı elde edebiliriz.

Ciddi anlamda konunun takipçisiyim,teşekkür ediyorum Cihan bey.
 
Geri
Üst