Karadeniz Pet

Jako Papağanı Hastalıkları

alpdna

Yönetici
Yönetici
Katılım
12 Haz 2016
Mesajlar
1,390
Tepkime puanı
711


Jako Papağanı Hastalıkları

Papağanlar insan hayatı içerisinde yer alan ve birçok kişi tarafından tercih edilen kuş türleri arasında gelmektedir. Konuşmaları ve görselleri ile çok dikkat çekici olan bu papağanların uzun ömürlü olmasını istiyorsanız sağlıklarına dikkat etmeniz gerekir. Özellikle jako papağanları dikkat isteyen kuş türleri arasında gelir. Bu papağanın kafesinin temiz olması önem taşır. Jako papağanlarında görülen hastalık türlerinden biri astım rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık kuşu olumsuz etkilemektedir. Nefes almasında zorluk yaşar. Sık sık hırıltı çıkarır. Tozlu yerlerde kalması bu hatalığı tetiklemektedir. Bunun için tozlu ortamlardan uzaklaşması gerekir. Ötüşündeki bozuklukta bundan kaynaklanmaktadır. Tedavisi ile ilgili mutlaka uzman bir veterinere görünmesi gerekir. Veterinerin çizdiği tedavi yöntemleri düzenli olarak uygulanmalıdır.

Jako papağında aşırı beslenmeye karşı görülen yağlanma rahatsızlığı da bilinmektedir. Burada aşırı beslenen kuşun bir bölümü yağlanmaya başlar. Buda kuşu rahatsız ederek hareketlerine yansır. Bunun için beslenmesine özen göstermeli ve aşırıya kaçmasına izin vermemelisiniz. Meyve ve yeşillik verilerek yağlanma riski azaltılabilir. Ayak şişmesi de bu papağan türlerinde görülebilmektedir. Belirtileri ateş, ayak parmaklarında şişme görülmektedir. Bu durumlarda mutlaka merhem kullanılmalıdır. Bir haftalık tedavi uygulandığı zaman gözle görülebilir iyileşme gözlemlenir. Jako papağanlarının düzenli ve itinalı bakılması önem taşır. Güneş çarpmasından da olumsuz etkilenen papağanla geçici felç yaşayabilmektedir. Bunun için güneşli ortamda fazla bırakılmaması önem taşır.

Nezle rahatsızlığına yakalanan papağanlar gözlerinde akma görülebilmektedir. Hastalık ilerledikçe burun tıkanması da yapabilmektedir. Bu durumlarda erken tedaviye başvurulmalı mutlaka uzman veterinerden destek alınmalıdır. Oksijeni yeterli alamadığı için jako papağı hayatını dahi kaybedebilmektedir. Kronik olarak bu papağan türlerinde bazı hastalıklar görülebilmektedir. Bu hastalıkların başında ilgisizlik, iştahsızlık, tüy yolma, burun akıntısı, kanama, hareketsizlik gibi durumlar gelmektedir. Bunlar içerisinde tüy yola kanama ile biten bir rahatsızlıktır. Jako papağanı ilgisiz kaldığı zaman strese girer. Bu durumda tüylerini yolarak kendinize zarar verebilmektedir. Tüylerini kopardığı için kanayan yerlere veterinerinizin verdiği kremleri düzenli olarak kullanabilirsiniz.

Papağanınızın kafesine de önem vermelisiniz. Kafesinin yeteri büyüklükte ve temiz olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca kafesi belirli aralıklarda mutlaka temizlemelisiniz. Dışkıların alınması kafesin daha ferah olmasına da imkan sunacaktır. Sürekli uyuma isteği jako papağanlarında görülen bir hastalık türüdür. Bunun için uzman veterinerden destek alınmalı ve neden uyuduğu araştırılmalıdır. Papağanınıza iyi baktığınızda daha sağlıklı olacaktır. Görsel olarak sizi mutlu edecektir. Bu mutluluk karşısında papağanınız da size karşı ilgisiz kalmayacaktır.

Jako papağanlar meyve ve sebze yemeyi severler. Düzenli olarak verdiğinizde sağlıklı olmalarına da yardımcı olacaktır. Ancak aşırıya kaçmak vücudunda yağlanmaya sebebiyet verebilecektir. Dozunda verilmesi gerekir. Papağanın oda sıcaklığı da önem taşır. Ne aşırı soğuk nede aşırı sıcak ortamlarda bulunmaması gerekir. Oda ısısını iyi ayarlamanız gerekir.
 

Benzer konular

Geri
Üst