Karadeniz Pet

Kanarya hakkında herşey (alıntıdır)

  • Konbuyu başlatan matadormen
  • Başlangıç tarihi
M

matadormen

Guest
ÜRETİME HAZIRLIK

Üreticilerin bir yıl boyunca sabırla bekledikleri üretim sezonu kanaryalar açısından zorlu, üreticiler açısından ise hem zorlu hemde keyifli bir dönemdir. Üretime hazırlık dönemi aslında kuşların tüyden çıkarak, güçlenmeye başladıkları kış aylarından itibaren başlar. bu dönemi sağlıklı ve dengeli bir şekilde geçiren kuşlar üretim sezonu boyunca bol ve sağlıklı yavrular vereilir. Bu dönemde yetersiz bakım ve beslenme nedeni ile güçsüz düşen, gereğinden fazla yağlanan, hastalıklarla boğuşan kuşlar bu verimsiziliklerini üretim sezonuna taşırlar. Bu nedenle üretim sezonunun sonundan itibaren yeni yıl için hazırlıklara başlamalı, kuşun tüy dönemi ve sonrası dönemde sağlıklı bir şekilde form tutması için büyük emek harcanmalıdır.

DAMIZLIK KUŞ SEÇİMİ

Yeni sezona girerken ilk önce ihtiyacımızı belirlemeliyiz. İhtiyacımızı belirlerken eğer bir önceki sezon elimizde bulunan kümesi değiştirmeyi düşünüyorsak, besleyeceğimiz türe karar vermeliyiz. Böyle bir düşüncemiz yoksa, bir önceki yılın eksikliklerini tespit etmeli buna göre eşleri değerlendirmeliyiz. Bunun yanı sıra kaliteli ve sağlıklı yavrular alabilmemiz için eş seçiminde ince tüy-kalın tüy, tepeli-kabak eşleşmesine dikkat etmeliyiz. Her ırkın kalıtımsal özellikleri farklı olduğundan, yetiştirmek istediğimiz türün özelliklerini iyi araştırmamız gereklidir. Bazı üreticiler kendi soyu ile eşleştirmede mahzur görmemekle beraber, çoğu üretici ilerideki mahzurları nedeni ile uygun bir hareket tarzı olarak benimsememektedir. Tabi burada en önemli faktör yine seçtiğimiz kuşların sağlıklı olmasıdır. Yarışmalar için kanarya yetiştireciliği yapacaksak çeşidi fazla tutmamalı, bir veya iki tür kanaryada karar kılmalıyız.

ORTAM HAZIRLIĞI VE EŞLEŞTİRME

Üreticiler, öncelikle yeni sezona ne zaman başlayacağımıza karar vermelidir. Üretim sezonu genelde Mart ayı ortaları ile Nisan ayı başında, bulunulan bölgenin ısı durumuna göre ayarlanır. Güneş ışığını alamayan veya yeterli derecede alamayan üretim hanelerde zaman ayarlı ışık sistemi kullanılmalıdır. Kuşların ese atılmasında acele edilmesi sezon verimini düşürür. Kafesler kalorifer peteklerinin yanına konmamalıdır. Hava akımı olan yerler kuşlar için her zaman zararlıdır. Bu arada yumurta yapımında çok önemi olan kalsiyum ihtiyacını karşılamalı, kafeslerden mürekkep balığı kemiğini eksik etmemeliyiz. Ayrıca yumurta kabuklarını ezerek mamalarına, yemlerine veya kumlarına karıştırabiliriz. Bu konu ihmale gelmeyecek kadar önemlidir.

Ocak ayı ile beraber sezon hazırlıkları yavaş yavaş başlar. Havalar ısınmaya başlamış, gündüzler uzamaya ve ışık miktarı artmaya başlamıştır. Bu dönemde kanaryalarda bir hareketlenme gözlenir. İlk aylarda özellikle doğu ve iç bölgelerde çok soğuk olacağından havaların ısınması biraz daha geç olacağından diğer ılıman bölgelere göre eşlemeye bir iki hafta geç başlamakta fayda vardır. Yazın yaşamamız muhtemel olan bit ve parazitlere karşı önlem alınmaya başlanmalı kafesler, malzemeler ve kuşların bu tür haşerata karşı ilaçlamasına başlanmalıdır.

Eşleştirme: Eşleştirmeye bir erkek kanaryaya bir dişi olabileceği gibi, iki dişide bir erkekle eşleştirilebilir. Eşe hazırlamaya başlamadan önce yumurtalara zarar vermelerini önlemek için kanaryaların tırnaklarının kesilmelidir. Tepeli olanlar için kâküllerindeki fazlalıklar ve karın altında fazla tüyler kesilmelidir. Fİ ÜZERİNDEKİ TÜYLER KESİNLİKLE KESİLMEMELİDİR. Erkek kanaryalar ve dişiler aynı kafese alınmadan önce, farklı kafeslerde yan yana getirilmeli birbirlerini görmeleri önlenmelidir. Ortası bölmeli çifthaneler bu yol için en ideal olanıdır.

Kanaryalara bu arada nijer gibi kızıştırıcı yemler kanaryaların hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Ses sinyalleri ile birbirleri ile anlaşan kuşlardan kızışan erkek ötmeye başlar, dişi ise bu ötüşlere kayıtsız kalmaz. Kuşların arasındaki bölme çıkarılarak birbirlerini görecekleri tel konulur veya ayrı kafesler birbirlerini görecek şekilde yan yana getirilir. Birbirlerini görerek uyum sağlamalarına yardımcı olunur. Erkek kanaryanın ötüşleri daha hareketli olmaya başlar, dişi kuş kısa ötüşlerle karşılık verir, ağzına alacağı ip, kâğıt gibi malzemeleri gagalarında gezdirirler. Erkekler eşe atılmaya hazır oldukları zaman altlarının kızarık ve L veya kanca gibi olduğu gözlenir. Dişilerin altları ise daha yuvarlak ve düzdür. Eşleri birleştirmede artık sorun yoktur, eşler kafeslerde yan yana getirilebilir.

Yuvalıklar: Kanaryalar bir araya konduktan sonra yuva ilaçlanarak kafese konur. Erkek ve dişi merakla yuvayı incelerler, daha sonra erkek yuvaya girip oturur, dişiyi yuvaya davet eder. Dişide yuvayı yapmak için malzeme arar. Piyasada çok çeşitli yuvalar vardır. Yuvaların içlerinde keçe kullanmak yumuşak bir zemin yaratmada ve yavruları sıcak tutmada faydalıdır. Yuva malzemesi olarak kıl, keten ip gibi malzemeler kullanılabilir, fakat ince malzemelerin yavruların ayağına dolanarak sakat kalmalarına neden olabilirler.
Bazen kanarya dişisi, özellikle ilk defa çiftleşen nadirdeyuvayı öremez. Bu durumda başka bir kanaryanın ördüğü yuvayı koyabiliriz veya yuva yapımında kullanacağı yardımcı malzemeyi yuvaya kendimiz çağ bardağının dibi yardımı ile yerleştirerek sıkıştırabiliriz.

IŞIKLANDIRMA


Işık sezonun en önemli faktörlerinden biridir. Tüm canlılar kendilerini doğaya göre ayarlar, kanaryaları normal gün ışığı alan yerde besleyenler için kanaryalar kendilerini doğaya göre ayarlayacakları için sorun ışıklandırmayla fazla uğraşmamız gerekmez. Eğer kanaryalarımız gün ışığını alamıyorsa veya bir kısmını alabiliyorlarsa, piyasada bu amaçla üretilen doğal ışığa yakın ışıklandırma yapabilen ve zaman ayarlı lambalardan temin etmekte fayda vardır. Bu cihazlar yardımı ile tüy dökümü boyunca ışıklar, sabah 8 den akşam16 ya kadar ayarlanmalı ve böylece kuşların bol bol dinlenmeleri sağlanmış olur. Üretim sezonu başlamadan önce ışıklandırma süresi artırılmaya başlanır. Doğada kuşlar günde 2 dakikalık bir ışık artışı ile sezona hazırlanırlar. Eşe atılmadan önce kuşların günde minimum 13 saat ışık alıyor olmaları sağlanmış olmalıdır. Günde 2 dakika ışık süresini uzatmak pek pratik olmadığına göre, ayarlamayı haftalık veya on beş günlük olarak düzenleyebilirsiniz. Işık süresine çok hızlı değişiklikler yapmak kuşları tüye sokabileceği için dikkat edilmelidir.

Kuş odasında gece lambası kullanılması da çok faydalı bir uygulamadır. Tasarruflu lamba diye adlandırdığımız lambalar, kuşların rahatça uyuyabilecekleri bir ortam sağlamanın yanında bir şekilde yuvadan ayrılacak olurlarsa yuvayı kolayca bulabilmelerini de sağlayacaktır.

Yavruların düzgün beslenebilmeleri için asgari ışık süresi ortalama 14 saat olarak kabul edilmektedir.

Araba farlarının da direkt olarak kuş odasına gelmemesinin sağlanması da önlenmelidir. Bu durumda kuşlar yuvadan kalkabilir ve hatta bazıları sağa sola çarparak yaralanabilir.

YUMURTLAMA VE KULUÇKA DÖNEMİ

Kanaryalar ortalama bir ağızda 4-6 adet olmak üzere, yılda 3-5 ağız yumurtlarlar. Yalnız 5 inci ağız yumurtlatmaya zorlamak kanaryayı yorar, yavru kalitesini düşürür. Bu nedenle biraz tamahkâr davranmalı ve kanaryamızın da sağlığını düşünerek, en fazla 4 ağızda sezonu sonlandırmalıyız.

Eşleşen dişi 5-10 gün arasında yumurtlamaya başlar ve her gün bir yumurta yumurtlar. Genelde sabah erken saatlerde yumurtlamakla beraber, ilerleyen saatlerde de yumurtlama ihtimali vardır. Dişi genelde ilk yumurtadan sonra hemen yatmaz üçüncü yumurtadan sonra yatar. Yavrular çıkarken de yumurtlamada olduğu gibi birer gün arayla yumurtadan çıkarlar. İlk çıkan kanarya ile son çıkan arasında büyüklük açısından fark olacağından, son çıkan kanaryalar genelde altta kalarak ezilmekte ve telef olmaktadır. Bu nedenle kanarya yumurtladığı gün, yumurta alınarak piyasada bulunan sahte yumurtalar ile değiştirmeliyiz. Aldığımız yumurtanın sıcaklık farkından bozulmaması için, kafesin hemen üzerine kanaryanın ulaşamayacağı bir şekilde pamuk içerinde muhafaza etmeliyiz. Bazı üreticiler yem içerisinde saklama yolunu tercih etmektedir. Fakat yemimiz tozlu ise, bu durum yumurtanın hava gözeneklerinin tıkanmasına ve embriyonun yumurta içerisinde ölmesine sebebiyet verebilir. Yumurtayı yuvadan alırken hassas davranmalı, ellerimizi iyice temizlemeliyiz. Kanarya, diğer bazı kuş türleri gibi, yumurtanın altından alınmasından rahatsız olmaz, fakat yumurtanın üzerine sinecek kötü kokulardan hoşlanmaz. Özellikle sigara kokusundan hiç hoşlanmaz. Topladığımız yumurtaları genelde dört yumurta olacağından dördüncü yumurtayı yumurtladığı gün, sahtelerini alarak yumurtaları tekrar yuvaya koyarız. Böylece bütün yavruların aynı gün çıkmasını sağlarız.
Yumurtalardan genelde 14 günde yavru çıkar. Ortam sıcaklığına bağlı olarak bazen bir gün erken, bazen de 2-3 gün gecikebilir. Soğuk bir havada, geç çıkan yumurta için 17 nci günden önce fazla endişelenmeye gerek yoktur. Kuluçka süresi içinde kanaryamızın yuvadan sürekli kalkarak yumurtaları soğutmasını önlemek içi mama ve yeşillik verilmemelidir. Yine bu sürede erkek takip edilmelidir. Genelde uyumlu erkekler yuvada dişiyi beslerler. Fakat dişiyi rahatsız ediyorsa erkeği ayırmamız gerekir. Yoksa kıskançlıkla yumurtaları kırma ihtimali yüksektir. Sıcak ve kuru havalarda yavruların yumurtayı kolay kırabilmesi için yumurtayı bir sprey yardımı ile nemledirmeliyiz.




Dişiyi boş yere kuluçkada yatırarak yormamak için yumurtaları kontrol etmemizde fayda vardır. Kuluçka süresi başladıktan 5-6 gün sonra yumurtayı bir ışığa tutarak kontrol edebiliriz. Yumurtanın içerisinde damarlar görülüyorsa yumurta doludur. Sade bir boşluk görüyorsak boştur. Boş yumurtaları yuvadan alarak dişi kuşa yardımcı olabiliriz.





YAVRULARIN BAKIMI

Dişi yumurtladıktan ortalama 14 gün sonra yavrular çıkmaya başlar. İlk gün sabahı kuşlara mama vermememizde fayda vardır. Çünkü yavrulara ilk vereceği besin, kendi kursağında oluşan ve besin değerinin yanında çeşitli vitamin ve doğal antibiyotiklerden oluşan bir karışımdır. (Hemen tüm canlılarda ilk ağız beslenmede vardır). Daha sonra günde iki veya üç defa mama takviyesi ile birlikte, kanaryaların seveceği yeşillik ve meyveler vermeliyiz. Yavru kanaryaların gözleri iki gün sonra açılır. Erkek kanarya da dişiye yardımcı olacak ve yavruların besleyecektir. Yine de erkeğin hareketleri kontrol edilmelidir. Bazı erkekler kıskançlıkla yavrulara zarar verebilirler. Bu durumda bir daha ki çiftleştirmeye kadar erkek kanaryayı dişi ve yavruların yanından ayırmalıyız. 7 günlük olduklarında bileziklerini takmalıyız.
Yavrular 14-15 günlük olunca dişiler tekrar çiftleşme eğilimi gösterir. Bu durumda yavruları kafesin başka bir köşesinde yere alırken, ikinci bir yuva kafese yerleştirilir. Bundan sonra yavruları erkek besleyecektir. Dişinin yavruları yuvadan uçurmasınıda bekleyebiliriz.
Yavrular 20-21 günlük olduklarında yuvadan atlarlar. Yavruların kendi başlarına mama yedikleri andan itibaren dişiden ayırarak başka bir kafese veya salmaya alırız. Yavaş yavaş mamaya ince ve yumuşak tohumlardan başlayarak tohum katırılır. Yavrular tohum kırmaya alıştıklar zaman normal beslenmeye de geçebilirler. Ayakların düzgün gelişimi için tüneklerin alçakta ve biraz daha ince olmasında, kafes altında tel olmamasında fayda vardır.

YAVRU GELİŞİMİ:





BİLEZİK TAKMA

Düzgün bir secere kaydı tutmamız için kanaryalarımızı bileziklemek son derece önemlidir. Aynı zamanda yarışmalara bileziksiz kuş alınmamaktadır. Bilezikler için bölgemizde bulunan bir derneğe kayıt olarak, (derneğe kayıt olamayanların kanaryalarıda yarışmalarda yarıştırılmamaktadır.) ve dernek aracılığı ile kanaryamıza uygun bilezikleri temin edebiliriz. Bilezikler yavrunun durumuna göre 5-8 inci günde takılır. Zaman geçince yavrunun ayağı büyüyeceğinden bileziği ayağından geçiremeyiz.
Bilezik Numarası Örnek : 06A-085-11-001

06A (Dernek numarasını gösterir. 06A Ankorder'in dernek numarasıdır.)
085 (Üyenin, dernek üye numarasıdır.)
11 (Hangi yılın yavrusu olduğunu gösterir)
001(Üyenin o yılın kaçıncı yavrusu olduğunu gösterir)

Bilezik takmak: Yavrunun ayağı sol elde bilezik sağ elde durur ve önce ön üç ayak bilezikten geçirilir. Arka ayak geriye yetrılarak, bilezik bu ayağında üzerinden geçirilir. Bu işlemleri yaparken gereksiz zorlama yaparak yavrunun ayağına zarar vermemeli gerekirse bilezik yağlanmalıdır.
Dişi kanarya taktığınız bileği yabancı madde olarak algılayacağından, yavurunun ayağından bileziği çıkarıp atabilir. Bilezikleri kafesin tabanında veya yemliklerin içinde bulabilirsiniz. Bilezik taktığınız yavruyu takip ederek, dişinin böyle bir eylemine karşı yavrunun ayak rengine uygun bir bandı bileziğin etrafına bantlayabiliriz.
 

Benzer konular

Geri
Üst