Karadeniz Pet

Kanarya Türleri-1

Uğur GENÇ

Moderatör
Katılım
24 May 2013
Mesajlar
7,981
Tepkime puanı
552
TEPELi GLOSTER

1920' lerde İngiltere'de Gloncestershire kentinde üretilmiştir.Glosterin iki çeşidi vardır, corona başında yuvarlak ayrılmamış tepesi Olana , consord şapkasız olana denmektedir. tepe enseyle iyice kaynaşır, merkezi noktası kafanın Ortasında, tepe gözleri örtmez. Kafa iyice geniş, yuvarlak, belirgin bir kaş vardır, göğüs geniş ve yuvarlak olup boyun Kısa ve sağlam, tüyler Vücuda yapışır. boy en Çok 11.5 santim olmalıdır. Duruşu 45 derecelik açıyladır ve baldırları Görülmez . Ortalama ömrü 10 yıldır. Bu minyon tipli kuşu temin etmek hiçte zor değil, fiyatı diğer ırklara göre daha ucuz ve bol yavru veren bir kuş, bu Nedenle bizim Yetiştiricilerin ilk yöneldiği ırk bu oldu.Üretmede iki tepeli kuşu çiftleştirmemelisiniz, bir tepeliye bir tepesiz kuş
kullanmanız gerekir.
tepeli_gloster-1.gif


YORKSHiRE

Ana vatanı İngiltere olan bu kuş ilk1860 yılında geliştirilmiştir.Adı İngiliz YORKSHIRE kontluğundan gelmektedir. Zaman içinde daha iri ve güçlü ”Golding”diye adlandırılan yeni tip geliştirilmiştir.Boy en az 17 santim olmalıdır,duruşu diktir, omuzlar geniş ve yuvarlaktır, kanatlar uçlarda çaprazlaşmaz, vücuda yapışık, kafa geniş ve yuvarlak, ense omuz çizgisi ile aynı hizada yani boyun kökünde çukur yoktur, dolgun görünmelidir, gözler merkezi yerleşimlidir. Göğüs dolgun olarak, gaganın dibinden başlar, tüyler kısa, sık ve vücuda düzgün yapışık, kıvrık tüyler ve belirgin kaşlar istenmez, ortalama ömrü 10 yıldır. Renk olarak kendi renginde olabildiği gibi, renk maması verilerek beslenen kuşlarda bulunur.Üretimde fazla yavru alamaya bilirsiniz, yavruların güvenliği için derin folluk kullanmalısınız, üreticiler genelde Yorkshire yumurtalarını başka bakıcı anne ve babanın (kırma ırklar) altındaki yumurtalarla değiştirir, bazı yetiştiricilerde annenin yavruları büyütmesi için yalnız bırakırlar, böylece bir erkek kuşu - üç dişi kuşla çiftleştirirler, elde edilen yavrularda yarışmalarda istenilen dik duruşu elde etmek için eğitilmektedir.
D%C3%9CZ-SARI-YORKSH%C4%B0RE.jpg




MALiNUA

Malinualar hepimizin bildiği üzere diğer kanarya ırkları gibi kanarya adalarında yaşayan bir cins isketeden ( Serinus Canaria )türemişlerdir. 15. yüzyılın sonlarına doğru güzel ötüşleri ile dikkatleri çeken bu kuşları İspanyollar kanarya adalarından memleketlerine getirmişlerdir ve zaman içersinde de bu kuşları üretmeyi başarmışlardır.Üretilen kuşlar Avrupa’da çok değer ve rağbet görmüşlerdir. Kuşların çok değerli olması İspanyol hükümetinin bu kuşların üretimini tekelleştirmesine neden olmuştur. Kanun geçerliliğindeki bir kararla İspanyol hükümeti sadece erkek kuşların ihraç edilmesine müsade etmiş dişi kuşların ihracını ise kesinlikle yasaklamıştır.Tarihte bir çok örneklerini gördüğümüz gibi bir şeyin yasaklanması o şeye olan ilgiyi dahada arttırmaktadır , bu sebepten dolayıdırki birçok amatör ve yetiştirici maceralı bir şekilde bu kuşların dişilerini elde etmeyi başarıp kendi üretimlerini kurmuşlardır.Bunun haricinde İspanyol üreticiler erkek dişi ayırımında da bazen hata yaptıklarından dolayı bu yoldan da üretimin durdurulamaz yayılışını engelleyememişlerdir.
malinua-2.png



CREST

Crest kanaryalar oldukça iri, gösterişli, aynı zamanda pahalı
kanaryalardır. iki tipi vardır;
Crested Şapkalı ,
Crestbred Şapkasız.
Crested'in şapkası oldukça büyük olmalı ve bu tepe gözleri, gagayı örtmeli, enseyle düz bir şekilde birleşmeli. crestbred kafa oldukça geniş, yassı ve belirgin kaşları olmalıdır. her ikisinde de kafa tüyleri uzun olmalıdır. Boyun kısa ve vücut dolgun olmalıdır,uzun ve ipeksi,yumuşak tüyleri olmalı, kuyruk
talazları ve horoz tüyleri Görünmelidir, ayaklar kısa baldırlar gözükmez, duruş yarı dik 45 derece olmalıdır. Boy ise en az 17 santimdir. Üretiminde oldukça zorluk çekilen bir kuştur, çiftleştirirken daima bir şapkalı ile şapkasızı çiftleştirmeniz gerekiyor aksi Taktirde yavruların bir kısmı yumurtadan çıkamayabilir. Başka bir sorun tüyleri çok yumuşak olduğu için folikülü açamıyor ve tüy kistleri oluşabiliyor, bu bazen sorun oluşturabiliyor.
Bu kuşların çok az hareketli olması hem yetiştirici için sıkıcı geliyor hem de kuşun yağlanmasına ve yavru veriminin azalmasına sebep oluyor.
crested.jpg
 

Benzer konular

Geri
Üst