Karadeniz Pet

kavga

Faruk YILDIZ

Meraklı Üye
Katılım
6 Eyl 2014
Mesajlar
118
Tepkime puanı
11
yaklaşık bir yaşında tek olarak beslediğim erkek kuşum son iki üç haftadır sürekli kafeste asılı olan kalamar kemiğine sanki dişi kuşa kur yapar gibi kur yapıyordu bende bunun üstene ona bi eş aldım. ama şöyle bi sorunum var. erkek kuşum dişiye sürekli vuruyor arada dişide dayanamayıp erkeğe vuruyor. erkek genelede dişi yem yerken dişinin kuyruğunu kanadını ağzına alıp çekiyor. arada yine dişiye kur yapıyor öpmeye çalışıyor ve yemlikten yem alıp tüneğe çıkmaya başladı bi kaç defada yemi dişiye verirken gördüm. fakat öpüşme kaşıma vs yok hala. kuşlarımın eş tutup tutmadığına nasıl karar vereceğim sizce eş tutmuşlarmı veya tutarmı bu kuşlar ?
 
eğer kavga görmüyorsanız eş olmuşlar demektir. ufak kurlaşmalar şimdilik göreceklerinizdendir. bazı kur hareketleri de bizce kavga gibi yorumlanabilmektedir (kuyruk çekmek, şiddetli olmayarak gagasıyla vurmak gibi). kuşlarınızı gözlemleyin, eğer erkek kuş dişiye yem kusuyorsa sorun yoktur.
 
Sabah vaktinde evde olamıyorum genellikle akşam saat yedide evde oluyorum ve on iki gibi yatıyorum bu zaman diliminde ise yoğun olduğum için pek fazla gözlemleme şansım olmuyor açıkçası. Yem kustuğunu nasıl anlayabilirim başka şekilde yani ne kadar kusuyor kuşlar bu yemi? Eğer kusuyorsa kafes tabanındaki kağıt üzerinde bi leke vs görüp anlamam mümkünmüdür acaba
 
merhaba, eğer imkanınız varsa sabah uyandığınızda kuşlarınızın bulunduğu odayı mümkün olduğunda aydınlık hale getirin. sabahın ilk ışıkları en aktif oldukları dönemdir. en çok kurlaşmayı bu sürede yaparlar. akşam üzeri yine ışıklar açıldıktan birkaç dakika sonra kurlaşmaya başlarlar.
yem kusma sizin dışarıda yığıntı ya da leke görebileceğiniz bir kusma değildir. yediği yemleri kendi gagasından dişinin gagasına aktarır.
kurlaşırken dişi kuşu kaşımalar, kuyruğuna ve kanadına vurmalar görebilirsiniz, bu doğal bir çiftleşme çağrısıdır.
eğer kuşlarınız size alışık ise sizin odada olmanızdan rahatsız olmayıp kurlaşacaktır. eğer alışık değilse siz yokken kur yapacak ve çiftleşecektir. siz 1 hafta kadar sonra yuvalık takın. dişi kuş o zaman çiftleşme çağrılarına yanıt vermeye hazır olur. eğer eş oldularsa da bayağı miktarda birbirlerine ilgi göstereceklerini göreceksiniz. mama, vitamin takviyesi de dişiyi kızıştırarak süreci hızlandırır.
 
erkek kuşum bana alışık ama dişiyi getirdiğimden beri rahatsız etmeyeyim diye kafesten çıkarmadım hiç. ortam ise çiftleşmeleri ve eş tutmaları için gerçekten ideal bir ortam inşallah en kısa zamanda isteğime ulaşırım. yuvalığı bir hafta sonra takın demişiniz ama ben dişiyi getireli yaklaşık bir hafta oluyor zaten yuvalığı şimdi bi hafta daha bekleyipmi takayım ?
 
bekletme kardeşim tak yuvalığı. dişi yuvalığa ne kadar erken alışırsa o kadar erken yumurta gelir.
 
şimdi takabilirsiniz. birkaç gün içerisinde yuvaya göstereceği ilgi durumuna göre siz de ya sabit bırakırsınız ya da şimdilik çeker 1-2 hafta sonra tekrar takarsınız
 
Kavgalar zarar verici boyutta olmadığı sürece kuşları ayırmaya veya eş değiştirmeye gerek yok. Belirtiğiniz gibi 2-3 haftadır beraber olan kuşların eş olup olmadıklarına karar vermek için erken bir süre. Ama anlatıklarınız işlerin yolunda gittiğini gösteriyor.
 
Geri
Üst