Karadeniz Pet

Muhabbet Kuşları Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Süleyman YERLİ

Onursal Üye
Katılım
1 Ocak 2017
Mesajlar
3,819
Tepkime puanı
1,594
Muhabbet kuşları hakkında karşılaştığım, gerek forumda ve diğer web sayfalarında, gerekse çevremde okuduğum, duyduğum, gördüğüm, tecrübe ve gözlemlerime dayanarak yanlış olmasına rağmen birçok kişi tarafından doğru zannedilen durumları bir yazıda toplamaya çalıştım. Aklıma geldikçe yazdım ve bilimsel bir yazı niteliği taşımıyor ancak bilim deney ve gözleme dayalı olduğu için bilimsel tarafı da yok değil hani :)


X Muhabbet kuşunu petshopa gider alırım.
#Petshopların çoğu, hayvan sağlığına ve temizliğine dikkat etmez. Hele ki oradaki muhabbet kuşlarının haline acıyorum. En fazla bir çift kuşun yaşaması gereken kafese 20 kuşu istif yapıp önlerine sattıkları kalitesiz yem ve krakerlerin patlamış, dökülmüş, saçılmış belki de bozulmuş ya da son kullanma tarihi yaklaşmış veya geçmiş olanlarını serip, kafalarına esince taban temizliği yapıp başka hiçbir şeylerine bakmıyorlar ya, içeri girip iki çift laf söylemek geliyor içimden. En doğru yol, üreticiler ile irtibata geçip, güvenilir, yerini görüp kuşlara iyi baktığını düşündüğünüz bir üreticiden, yaşadıkları mekanı, anne-babasını görerek ve mümkün olduğu kadar küçük (yeni yeme düşmüş, yem kırmayı yeni öğrenmiş) yavru almaktır. Benim bildiğim üreticilerin neredeyse tamamı, kuşlarının sağlığı için ellerinden geleni yaparlar.

X Muhabbet kuşu, evin bir köşesinde dursun, güzel güzel ötsün.
X Muhabbet kuşları ufacık zaten ne masrafı olacak.

#İlgilenmeyecek, emek, zaman ve para harcamayacaksanız, haklarında bilgi sahibi olmaya çalışıp onlara mümkün olan en iyi imkanları sağlamaya çalışmayacaksanız hiç almayın. Sesi, görüntüsü çok hoşunuza gidiyorsa, internette yüzbinlerce video var, açıp izleyin, sesini dinleyin. Yoksa veballerinin altından kalkamazsınız.


X Kuş küçük, büyük kafese gerek yok.
# İmkanların elverdiği (para, mekan) en büyük kafesin alınması gerekir. Ancak imkanlar iyi analiz edilmeli, sonradan keşke daha büyük veya daha küçük kafes alsaydım, bu kadar pahalı kafese gerek yokmuş veya paraya kıyıp iyisini alsaydım dememek lazım.

X Kafes düzeni
# Birçok muhabbet kuşu sahibi, kafesi gerekli gereksiz birçok malzeme ile doldurur. Unutulmamalıdır ki, kafese koyduğunuz her bir parça, kuşun en çok vakit geçirdiği yer olan kafesindeki yaşam alanını daraltacaktır. Bu nedenle yaşamsal gereksinimleri haricinde kafese başka hiçbir şey koymamak en doğrusudur. Eğer işinizden ötürü gün içinde kuşunuzla uzunca bir süre ilgilenemiyorsanız, kuşun eğlenceli vakit geçirebileceği bir adet, en fazla iki adet oyuncak koyabilirsiniz ki birçok oyuncağa karşı olduğumu, kuş oyuncağı olarak satılan ürünlerin çoğunun zararlı olduğunu belirtmeliyim. Oyuncak ile ilgili yazının devamında bir bölüm daha var. Koyacağınız oyuncaklar da uzun süre kafeste durmamalı, kuşunuzla ilgileneceğiniz zaman çıkarmalı ve hep aynı oyuncağı kafese koymamalısınız.

X Yemini suyunu veririm yaşar.
# Bu kuşlar doğada yaşarken sadece hazır yemlerin içeriğindeki tahumlarla beslenmezler ve hazır set olarak satılan, içinde herşey var, başka bir şeye ihtiyacınız yok denilen setler kesinlikle yeterli değildir. Meyve, sebze, vitamin, kum, gaga taşı, mineral blok, kalamar kemiği (mürekkep balığı kemiği), ahşap tünek, probiyotik, hijyen, hastalıklarla mücadele ve daha birçok şey temin edilmeli ve bilgi sahibi olunmalı. Çevremdeki bazı insanlar, benim sadece bir çift kuş için aldığım bir dolap dolusu malzemeyi görünce, "bizim de kuşumuz vardı, yemi, suyu bi de kafesi vardı, bilmem kaç sene yaşadı" derler ve sonrasında benden işittikleri azarın haddi hesabı olmaz. Amaç yaşatmak değil, onlara en rahat, sağlıklı ve mutlu ortamı oluşturabilmek olmalıdır.

X Muhabbet kuşu alırken, sağlıklı olanını seçin.
#Tecrübesiz birisinin bunu anlaması zordur. Sadece belli başlı, çıplak gözle hemen herkesin rahatça anlayabileceği bazı belirtileri görebilir. Muhabbet kuşları sürü kuşlarıdır ve sürü hayvanlarında mümkün mertebe birlikte olma içgüdüsü vardır. Bu içgüdüsel davranış neticesinde, hasta olsalar bile bunu etraflarına belli etmemek, sağlıklı görünebilmek için (belki de sürüden dışlanma korkusundan) ellerinden geleni yaparlar. Eğer kuştaki ufak tefek, birçok kişinin neredeyse kuşun son anlarına kadar farketmeyeceği hastalık belirtileri görülemez ise, birçok kuşun içinden alınıp tek başına kalmasının oluşturabileceği depresyonun ve ani ortam değişikliğinin olumsuz etkileriyle birlikte mevcut rahatsızlık kısa sürede ölüme bile sebep olabilir. En doğrusu yukarıda belirttiğim gibi, güvenilir, kuşlarına iyi bakan bir üreticinin sağlıklı yetiştirdiği kuşlarını almaktır.

X Hareketli olanını seçin.
# Amacınız, elimde, omuzumda dursun, yerli yersiz uçup gitmesin, eğitim vereyim, komut öğreteyim ise, hareketli kuş seçtiğinizde hüsrana uğrayabilirsiniz. Bu amaç için, avucunuza aldığınızda ciyak ciyak ötmeyen, ısırmaya çalışmayan bir kuş seçmek daha doğru olacaktır. Ayrıca, çok sakin karakterli olduğundan, tüneğinde durup etrafı izleyen hareketsiz bir kuş, son derece sağlıklı ve evde beslemeye çok uygun da olabilir.

X Muhabbet kuşunun burun delikleri çevresinde beyazlık varsa dişidir.
# Birçok yavru erkek muhabbet kuşunun burun delikleri etrafında bir miktar beyazlık veya cere renginin geri kalanından daha açık renkte olan bir bölüm vardır. Bu durum da cinsiyet tayinini zorlaştırır. Cinsiyetini anlamak için bir süre gözlemlemek yeterlidir. Burun delikleri çevresindeki beyazlık koyulaşıyorsa erkek, renk açılıyor veya beyazlık artıyorsa dişidir. Albino ve lutinolarda durum farklıdır.

X Muhabbet kuşlarının tırnak ve gagaları düzenli olarak kesilmeli.
# Doğada bu kuşların tırnak ve gagalarını kimse kesmez. Doğru olan, mümkün mertebe, gaga ve tırnak bakımlarını yapabilecekleri ortamı oluşturmaya çalışmaktır. Kafeste muhakkak uygun yerlerde ahşap tünek, mineral blok, gaga taşı, kalamar kemiği bulundurulması gerekir. Hatta mümkünse ve konu hakkında yeterli bilginiz varsa, kafes içine, toksik madde içermediğinden emin olduğunuz uygun şekil ve büyüklükte taş/kaya parçalarını koyarak hem dekorasyon yapmış hem de tüneyebilecekleri, gaga ve tırnak bakımlarını yapabilecekleri mekan olarak kullanmasına imkan sağlamış olabilirsiniz.

X Muhabbet kuşları çok tüy döker.
# Hele ki kedi köpek besleyen hayvanseverlerden bu sözü duymak çok ilginç. Evcil, tüylü hayvanlar arasında, belki de tüyleri en zararsız olanı muhabbet kuşlarıdır. Çünkü birçok evcil hayvandaki gibi tüyleri kıl şeklinde değildir. Astım gibi hastalıklara yol açma, akciğerler üzerinde olumsuz etki yapma olasılığı diğer evcil hayvanların çoğundan daha azdır. Ayrıca sürekli tüy dökmez, evin içinde gezip dokundukları her yerde tüy bırakmazlar. Belirli dönemlerde tüy dökümüne gireler. Zaten bu dönemlerde de biraz daha durgun olup, sakin ortamlarda bulunmayı tercih ederler.

X Muhabbet kuşları çok dayanıksız, hemen hasta olur.
# Doğada yaşarken oldukça dayanıklı kuşlardır. Onların bağışıklık sistemini biz zayıflatıyoruz.

X Cereyanda kalmasın.
X Güneşe koymayın.
X Balkonda hasta olur.

# Doğada yaşayan muhabbet kuşları "rüzgar var çıkmayalım, güneş var kovuğumuzda kalalım, güneş batıyor hava soğur üşürüz" demezler. Zaten anavatanları oldukça zorlu şartlara sahiptir ki bundan aşağıda bahsedeceğim. Küçücük kafesin içindeki kuşu, soğuk ya da serin ve rüzgarlı bir havada kapı pencereleri açıp da saatlerce önünde bırakır ya da yaz sıcağında kaçacak hiçbir yeri olmadan güneşin altında tutarsanız tabi hasta olur veya ölür. Son derece sağlıklı insanlar bile, az önce bahsettiğim duruma maruz kaldıkları takdirde rahatsız olup hastalıklarla kapılmaları işten bile değildir. Muhabbet kuşları, sanılanın aksine dayanıklı canlılardır. Ancak bizim onlar için oluşturduğumuz suni ortamlar, maalesef kuşlarımızın hem bağışıklık sistemini zayıflatır hem de ömürlerini kısaltır(doğadaki muhabbet kuşlarının ortalama yaşam süresi 15 yılın üzerindedir ve birçoğu 20 yıla kadar yaşar. Eğer muhabbet kuşlarının bulunduğu ortamdaki sıcaklık ve nem, sürekli olarak sabit tutulmaya çalışıyor, hiçbir hava akımının oluşmasına izin verilmiyorsa, ani sıcaklık değişimlerinde, kısa süreli hava akımına(cereyan) maruz kalması durumunda çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin bulundukları ortamın sıcaklığı uzun süre 24 dereceye sabitlenmiş kuşlar, sıcaklık 18 derecenin altına düştüğünde veya yaz aylarında sıcaklık 30 derecenin üzerine çıktığında, önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca muhabbet kuşlarını, onları rahatsız etmeyecek kadar(Özellikle gündoğumundan sonra ve günbatımından önce) doğrudan güneş ışığı görmelerini sağlamak, doğal D vitamini almalarını, vücut dirençlerinin artmasını ve tüylerinin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Olayı biraz da akışına bırakmakta, mevsim değişikliklerini hissetmelerini sağlamakta, biraz sıcak, biraz soğuk, biraz da rüzgar görmesinde (aşırı olmamak kaydıyla) zarar değil yarar olacaktır. Soba ile ısınan eski bir binada, boş dairede üretim yapan birisini gördüm. Muhtemelen kışın sıcaklık 10 derecenin altına iniyor, yazın ise 30 derecenin üstüne çıkıyordur. Sorduğumda ise, hiç sıkıntı yaşamadığını söyledi.

Screenshot_2017-08-23-14-54-33-1.png

X Muhabbet kuşlarının anavatanı Avustralya olduğu için sıcak iklim hayvanıdır, soğuğa dayanamaz.
X Muhabbet kuşlarının anavatanı Avustralya olduğu için ülkemizdeki iklim şartlarına uygun bir canlı değildir.

# Bize öyle bir anlatırlar ki sanki muhabbet kuşları yağmur ormanlarında yaşamaktadır. Fakat bu anlatılanları duydukça senin coğrafya öğretmenin kimdi diye sorasım geliyor. Bu bilgiler, coğrafya konusundaki yetersizliklerden ortaya çıkan yanlış bir yorumdur. Muhabbet kuşlarının ana vatanından bahsedilirken Avustralya için ekvatoral iklimin görüldüğü bir yer olarak söz edilir ki bu tamamen yanlış olup, ülkenin kuzeyinde oldukça sınırlı alanlarda ekvatoral iklim görülür. Avustralya, geniş bir coğrafyaya sahip olduğundan, farklı iklim türlerinin görüldüğü bir ülkedir. Muhabbet kuşları da, ada üzerinde, subtropikal çöl ikliminin görüldüğü alanlarda yaşamaktadırlar. Nispeten kurak yerlerdir. Yukarıdaki fotoğrafta bir muhabbet kuşu sürüsü ve yaşadıkları coğrafya görülmekte. Sıcaklıklar genel olarak yüksek fakat çöl ikliminin etkisiyle geceleri de bir o kadar serin geçer. Muhabbet kuşlarının doğal yaşam alanlarında sıcaklıklar zaman zaman 5 derecenin altına düşer. Yaz aylarında ise demiryollarının eğilip bükülmesine sebep olacak kadar yüksek sıcaklıklar yaşanır ki bu da muhabbet kuşlarının doğal ortamının sanıldığının aksine son derece değişken olduğunu gösterir. Ayrıca çetin hava koşullarının hakim olduğu, aylar süren kuraklıkların yaşandığı, şiddetli fırtınaların sıkça gerçekleştiği bir bölgedir muhabbet kuşlarının doğal yaşam alanı. Ülkemizde Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerimizin kurak yörelerinde, muhabbet kuşlarının doğal yaşam alanlarının aynısı olmasa da, biraz daha iyi şartlara sahip ancak bitki örtüsü bakımından farklı, iklim şartları açısından bazı benzer özelliklere sahip coğrafi şartlar mevcuttur.

X Muhabbet kuşları mekan değişikliğinden hoşlanmaz
X Muhabbet kuşunuzun yerini değiştirmeyin

# Kesinlikle yanlıştır. Zaten muhabbet kuşları göçmen kuşları. Sahibiyle beraber yeni bir mekana geçmek, genellikle muhabbet kuşlarını olumlu etkiler. Çünkü çok meraklı hayvanlar olan muhabbet kuşları, yeni bir ortama girince, mekanı, nesneleri incelemeye başlar. Bu da onların merak duygusunu, dolayısıyla vücut ve zihinlerini de hareketlendirir(onları korkutacak bir durum ya da cisim olmadığı takdirde). Odalar arasındaki yer değişikliği ise ev ortamında genellikle mecburidir ve bence olması da gerekir. Gündüz aydınlık ve sesli, gece ise karanlık ve sessiz ortam olması daha sağlıklıdır. Yalnızca kış aylarında bulundukları ortamın biraz daha fazla aydınlatılması gerekir. Çünkü anavatanları, ekvatora daha yakın olduğu için, gecelerin ve gündüzlerin uzayıp kısalması, bizim ülkemizdeki kadar değişken değildir. Eğer imkan varsa 12-14 saat aydınlık 10-12 saat karanlık olması uygun olacaktır. Ancak geceleri oturduğumuz, ışıklandırdığımız, muhabbet edip, televizyon seyredip gürültü yaptığımız ortamlarda bulunması onları çok çok olumsuz etkilemez. Çünkü günün sakin vakitlerinde kısa kısa şekerlemeler yapabilir, akşam (bizim yüzümüzden) uyuyamadıkları zaman dilimini önemli ölçüde telafi edebilirler. Üreme dönemlerinde aydınlık zaman zarfının daha uzun olmasında fayda vardır.

X Muhabbet kuşları yolculuğa dayanamaz.
# On saatin ve bin kilometrenin üzerinde, çok farklı iklim şartlarına sahip merkezler arasında, farklı mevsimlerde yolculuk yapıp neredeyse hiç etkilenmemiş muhabbet kuşlarına ait sayısız seyahat hikayesi vardır. (Bende çok var bu hikayelerden) Gerekli önlemler (klima, ani sıcaklık değişimi, aşırı rüzgar, aşırı sallantı) alındıktan sonra, kıtalararası yolculuk dahi yapabilirler.

X Muhabbet kuşları evde yalnız bırakılmaz.
# Nispeten yanlıştır. Bunu söyleyenler yemi biterse, suyu biterse diye düşünür ancak daha önemli bir husus vardır. Kuşu yalnız bırakmak bir risktir ancak gerekli kontrolleri yaptıktan sonra, yeterince önlem aldıktan sonra yalnız bırakmak onu fiziksel değil duygusal açıdan etkileyecektir ki daha önemli olan risk de budur. Yoksa örneğin en son teknoloji ile büyük depremlere dayanıklı bina yaptınız ama depremde binanın zeminindeki kaya kırıldı, elinizden gelen hiçbir şey olmaz. Önlemimizi alıp ve risk değerlendirmesi yapmamız lazım; yanımızda götürmek mi yoksa yalnız bırakmak mı daha sağlıklı olur diye. Yanlarında, onların bakımlarıyla ilgilenebilecek birisini bırakmak, güvenilir birine emanet etmek veya yine güvenilir bir komşuya evin anahtarını bırakarak sık sık kontrol etmesini, yem su temizlik gibi bakımlarını yapmasını istemek de alternatif çözüm yollarıdır ve gerekli bakımları yapılırsa yolculuğa çıkarmak veya yalnız bırakmaktan daha sağlıklıdır.

X Kuşlarım öpüşüyor.
# Kuşlar öpüşmez. Bu aralarında bir iletişim olduğunun göstergesidir. Birbirlerine yem kusuyor, gagalarını birbirlerine sürterek oyun oynuyor veya kur yapıyor olabilirler.

X Yavru kuşlarım birbirine kur yapıyor.
X Erkek kuşlarım / dişi kuşlarım birbirine kur yapıyor.
X Kuşlarım öpüşerek birbirine kur yapıyor.
X Kuşlarım yem kusarak kur yapıyor.

# Öncelikle kuşların birbirine her türlü yakınlaşması kur yapma değildir. Kur yapma sonrası çiftleştiklerinin ya da kuşlardan birinin çiftleşmeye çalıştığının görülmesi lazım. Erkek dişinin üzerine çıkmaya çalışıyorsa veya dişi eğilerek çiftleşme durumu alıyorsa ancak o zaman kur yaptıklarından bahsedebiliriz. Evinize gelen misafire çay, kahve ikram etmek, yolda gördüğünüz birisiyle tokalaştıp muhabbet etmek, ona kur yaptığınız, onunla çiftleşmek istediğiniz anlamına gelmez. Yavru kuşların çiftleşme eğilimi olmaz(erken ergenlik durumu yoksa) yalnızca içgüdüsel olarak ve kur yapma zannedilen fakat öyle olmayan davranışları vardır. Kuşlarda eşcinsellik hiç görmedim, olduğunu da zannetmiyorum. Yem kusmak, insanların birbirine ikramda bulunması gibi görülebilir, kuşların eli olmadığı için bunu gagalarıyla yaparlar.

Screenshot_2017-08-23-15-12-10-1.png

X Muhabbet kuşum evcilleşmiyor
X Muhabbet kuşum ele alışmıyor

# Yukarıda yer alan görüntü, Avustralya'da bir kamyon şoförünün yolculuğu esnasında muhabbet kuşu sürüsü ile karşılaşması sırasında kaydedilmiştir. Videosu görüntülerine de rahatça ulaşılabilir. Doğada yaşayan muhabbet kuşları bile, eğer genç ise, evcilleşmeye son derece müsaittir. Eğer kuş size alışmıyor, elinize gelmiyorsa, öncelikle sorunun insanlardan kaynaklı olduğunu düşünmeniz lazım. İnsanlardan aylarca zarar görmüş bir kuşu, yabani, alışıyor diye suçlamak doğru değildir. Ya siz yanlış birşeyler yapıyorsunuz ya da sizden önce bir insanoğlu o kuşa çok yanlış şeyler yapmıştır.

X Muhabbet kuşunu alıştırmak için aç bırakmak.
# Zaten küçük bir bünye ve hareketli yapıya sahip olan muhabbet kuşlarının kursakları küçük olduğu için gün içinde onlarca defa yem yerler. Kuşu aç bırakmak, vicdansızlıktan başka bir şey değildir. Eğer alıştırmak isteniyorsa, çok sevdiği bir yem türü(mesela aspur), yemliğine konulmayıp (bu sırada yemlikte yem olmalı) elden vermek denenebilir ki buna bile gerek yoktur. Sıcak kanlı olan bu hayvanlar, kendisine zarar vermeyeceğini düşündüğü insanların elinden zaten yem yiyecektir.

X Muhabbet kuşum konuşmuyor.
# Yaşı geçmemiş her muhabbet kuşu konuşabilir. Yaşı ilerlemiş olanlar da gençler kadar olmasa da konuşabilir. Erkekler dişilere göre bu konuda oldukça üstündür. Yavru iken alınıp evin çok kullanılan bir yerine konulan erkek muhabbet kuşu, kendisiyle hiç ilgilenilmese(ki bu doğru değildir), konuşması için özel bir çaba harcanmasa bile, bir süre sonra, çevresinde sık tekrarlanan kelime veya sesleri mutlaka taklit etmeye başlayacaktır. Eğer yeterince çaba gösterilirse oldukça uzun cümleleri bile tekrar edebilirler. Burada bir not düşmek istiyorum, muhabbet kuşları aslında konuşmaz, yalnızca sesleri öğrenerek taklit eder. Taklit ettikleri seslerin genelde ne anlama geldiğini bilmezler.

X Muhabbet kuşum akşamları durgunlaşıyor
X Muhabbet kuşum akşamları ötmüyor
X Muhabbet kuşum akşamları kafesinden çıkmak istemiyor

# Acaba bütün gün yorulmuş ve dinlenmek istiyor olabilir mi? Havanın aydınlık olduğu gündüz saatleri boyunca hareketli olan bir kuş, akşam olduğunda, ışığın da azalmaya başlamasıyla durgunlaşır. Kuşların da biyolojik saati vardır. Sizin belirli bir düzeniniz varsa, bir süre sonra size uyum sağlamaya başlayacaktır. Mesela geç yatıp geç kalkan birisinin baktığı muhabbet kuşu, bir süre sonra, sabahın erken saatlerinde ötmeyip(normalde güneşin doğmasıyla ötmeye başlarlar) akşam saatlerinde oldukça hareketli olabilirler(ben yaz aylarında bu durumu yaşıyorum, kışın normale dönüyor). Muhabbet kuşunuzu koyacağınız yerin mümkün mertebe güneşin ilk ışıklarından itibaren günbatımına kadar aydınlık, günbatımından sonra ise karanlık olması onların sağlığı açısından olumlu etki yapar. Bunun için kuşu gün içinde farklı odalara koyabilirsiniz.

X Muhabbet kuşum sabahları çok ötüyor.
# Ötmesinden rahatsız oluyorsanız beslemeyin.

X Muhabbet kuşunun ötmemesi için üzerini örtün.
# Muhabbet kuşlarına belki de dokunmadan yapılabilecek en büyük eziyetlerden birisidir. Kuşun psikolojisini bozar, sahibine ve diğer insanlara olan güvenini azaltır. Zaruri durumlar haricinde kesinlikle kafesin üstünü örtmeyin.

X Muhabbet kuşum çok pis kokuyor.
# Muhabbet kuşları, en temiz evcil hayvanlardan biridir. Buna rağmen eğer kafes temizliği kısa aralıklarla yapılmazsa etrafa kötü kokular saçılabilir. Nihayetinde dışkılarını yaptıkları bir ortamda yaşıyorlar ve pis ortamda yaşayan birinin güzel kokması beklenemez.

X Muhabbet kuşumun kafesini birkaç haftada bir temizlesem yeterli olur.
# Kafeslerin taban temizliğinin imkan varsa hergün, yoksa haftada en az iki-üç defa yapılması gerekir. En az iki haftada bir detaylı temizlik(sıcak su ve dezenfektan ile kafes ve içindeki bütün malzemeler) yapılmalıdır. Evinizdeki tuvalete, her kullanımdan sonra su döküyor ve sık sık çeşitli temizlik malzemeleriyle temizliğini yapıyorsanız, sorumluluğunu aldığınız, muhabbet kuşunun hem dışkısının yaptığı hem de yaşam alanı olan kafesine de aynı özeni göstermek zorundasınız.

X Muhabbet kuşum kendini sevdirmiyor, avucuma alıp tutuyorum alışsın diye.
# Bu kuşun karakteri ile ilgilidir. Bazısı kendini sevdirir, bazısı ise el sürdürmez. Eğer tutup okşamak istiyorsanız, ya çok sakin karakterli, kendisini sevdirmekten hoşlanan bir kuş alın ya da kedi köpek besleyin. Hayvan hoşlanmıyorsa eziyet etmenin anlamı yok.

X Muhabbet kuşunun alışması için kanat tüylerinin kesilmesi, yolunması.
# Muhabbet kuşuna yapılabilecek son derece acımasız bir işkencedir. 1 yaşında, yürümeyi yeni öğrenen bir bebeğin, uzaklaşmaması için bacaklarının kırılması gibi bir şey.

X Yeni alınan muhabbet kuşunu en az bir hafta kafesinden çıkarmayın.
# Kesinlikle yanlıştır. Muhabbet kuşu uçmadan ortamı tanıyamaz. Eve yeni getirilen kuş, en kısa zamanda kafesinden çıkarılmalıdır. Çok küçük ise belki bir veya iki gün beklenebilir. Kafesten çıkarılmadan önce odada gerekli bütün güvenlik önlemleri alınmalı, kapı pencereler kapatılmalı, perde veya tüllerle cama çarpmaları engellenmeli, varsa aynalar ve cam kapaklı eşyalar kaldırılmalı veya üstü örtülmeli, odada mümkün olduğu kadar kaçıp konabileceği yüksek yerler ve avize olmamalı (sizi yorar). Bir süre (en az yarım saat) serbest hareket etmesine izin verilmelidir. Muhabbet kuşlarının, kafes dışında mümkün olan en fazla sürede vakit geçirmesi sağlanmalıdır. Uzun süre kafesinde kapalı tutup, sadece başında bekleyerek ya da konuşarak size alışmasını bekleyemezsiniz. Onunla beraber vakit geçirmeniz gerekir.

X Muhabbet kuşum çok korkak
# Muhabbet kuşlarını korkak ve cesur olarak ayıramayız. Sizin ya da başka insanların yaptığı yanlış hareketlerden korkmuş olma ihtimali yüksektir. Muhabbet kuşları sevecen, sosyal, uyumlu ve son derece zeki hayvanlardır.

X Muhabbet kuşum hırçın/agresif
# Onun hoşuna gitmeyen şeyler (bağırma, vurma, avuçlanma, vb.) yaparsanız veya bilmeden yaptığınız ve kuşu rahatsız eden durumlardan dolayı hırçınlaşması gayet normaldir.

X Muhabbet kuşumu nasıl yakalamalıyım?
# Eğer kendinize alıştırmak, eğitmek amacındaysanız muhabbet kuşlarını yakalamaya çalışmayın. Kafesine koymak istediğinizde, korkutmadan ama vazgeçmeden, sabırla belki de onlarca defa parmağınızın üzerinde kafese sokmaya çalışmalısınız. Eninde sonunda o pes edecektir.

X Muhabbet kuşum parmağıma / elime alışmıyor.
Eğer parmağınıza çıkmasını istediğinizde sizden kaçıyor ve siz bundan vazgeçiyorsanız uzun süre alıştıramazsınız. Çünkü sizin pes etmeniz onun bu kaçma davranışını pekiştirecektir. Sizden kaçarak kurtulabileceğini öğrenir ve bunu tekrarlar. Eğer bir kere parmağınıza çıkması için elinizi uzatmışsanız, parmağınıza çıkıncaya kadar, gerekirse onlarca defa, sakince, kızmadan, yavaş hareketlerle bunu yapmasını sağlamalısınız. Bunu yaparken her seferinde "çık" komutu vererek, komut öğrenmesini sağlayabilir, doğru davranışın hemen peşinden ödül vererek bu davranışı daha kalıcı hale getirebilirsiniz.

X Muhabbet kuşum çok ısırıyor
X Muhabbet kuşlarının doğasında ısırma davranışını yoktur.

# Doğadaki her canlının kendine özgü bir savunma mekanizması vardır. Kuşlar da genellikle kendilerini gagalarıyla savunurlar. Fakat evcil muhabbet kuşlarındaki ısırma davranışı çoğunluklayla öğrenmeyle gerçekleşir. Elini uzatan birine ısırma davranışı gösterip, bunun karşılığında istediği gibi elini kaçırma davranışını görürse, ısırma pekiştirmiş olur ve davranış kalıcı hale gelir. Buna karşılık olarak öncelikle görmezden gelme, yani her ne olursa olsun tepki vermeme, hatta sonrasında el/parmak uzatma hareketinde ısrar edilmesi gerekir. Tabi bu hayvanları inatlaşacak veya ona zarar ve şekilde olmamalı, kendinden emin ve sakin biçimde yapılmalı. Bu yöntemin işe yaramaması halinde, yaptığı davranıştan ötürü rahatsız olduğunuzu, bu davranışın yanlış ve yapılmaması gerektiğini belirtmek için yine kendinden emin ancak kuşu korkutmayacak bir ses tonu ile şşşşşşşt diye uyarı verilmelidir.

X Muhabbet kuşuma tek bakabilir miyim?
X Muhabbet kuşuma eş almalı mıyım?

# Tek başına bakılıp yıllarca sağlıklı yaşayabilirler. Ama onların kendi türleri ile de vakit geçirmeye ve üremeye hakları var. Bu haklarını ellerinden alabileceğinizi düşünüyorsanız, çok yanlış bir fikirde olduğunuzu söyler ve derhal bundan vazgeçmenizi tavsiye ederim.

X Muhabbet kuşum sürekli kaşınıyor, bit pire mi var?
# Muhabbet kuşları, zamanlarının büyük bölümünü tüylerini düzeltmek ve parlatmakla geçirir. Kuyruk başlangıcında bulunan yağ bezelerine baş ve gagalarını sürerek vücutlarındaki diğer tüyleri de parlatmaya çalışırlar. Kafeste bakılan kuşlar, besin aramakla çok daha az vakit geçirdikleri için tüy bakımıyla daha uzun süre uğraşır. Bit olduğuna, ancak bu parazitleri veya parazitlerin etkilerini net olarak gördüğünüzde emin olabilirsiniz. Tedavi için profesyonel destek alın, kafanıza göre sprey alıp kuşun orasına burasına sıkmaya kalkmayın.

X Muhabbet kuşumu nasıl yıkamalıyım?
# Elbise fırçası ve arap sabunuyla! Muhabbet kuşu yıkanmaz. Kafesine bir kap içinde su veya banyoluk takarsınız, ihtiyacı olduğunda yıkanır. Hatta ihtiyacı olduğunda suluğundan üzerinden kendi üstüne su atarak bile yıkanır.

X Muhabbet kuşum banyoluğa girmiyor yıkanmıyor.
# Muhabbet kuşları, her taraflarını sırılsıklam yapacak şekilde yıkanmazlar. Banyo yaptıklarında genellikle karın bölgeleri hariç hemen hiç bir yerlerinin ıslandığını görmezsiniz. Çünkü uçmalarını sağlayan tüyleri çok ıslanırsa, zaten çok az olan vücut ağırlıkları artar ve tüyleri kuruyana kadar sağlıklı şekilde uçmakta zorlanırlar. Eğer bulundukları ortamın güvenli olduğunu düşünmüyorlarsa, hiç banyo yapmayabilirler veya sadece birkaç saniye içinde küçük çaplı bir banyo yaparlar ve sizin ruhunuz bile duymaz. İnternette seyrettiğiniz banyo yapan muhabbet kuşu videoları, erişkin ve sahibiyle güçlü bir bağ kurmuş veya bulunduğu ortamın güvenliğinden, kendilerine zarar gelmeyeceğinden emin olan kuşların videolarıdır.

X Muhabbet kuşum su içmiyor / çok az su içiyor.
# Muhabbet kuşları, bizim gibi terlemezler. İçtikleri suyun tamamına yakınını sindirim amaçlı kullanırlar. Zaten küçük olan bu kuşlar, bu yüzden çok su tüketmezler.

X Muhabbet kuşuma büyük suluk alayım/suluğunu tam doldurayım, uzun süre su vermeme gerek kalmaz.
# İster şebeke suyu, ister hazır su verin, bütün suların içinde mikroorganizmalar vardır. Kapalı kaplar içindeki, yaklaşık oda sıcaklığında, durgun bekleyen, aydınlık, güneş ışığı alan konumda bulunan sular, bu mikroorganizmaların çoğalması için oldukça uygun ortamlardır. Normal şartlarda hiçbir zararı olmayan, hatta bazı faydaları olan bu mikroorganizmalar, suyun içinde aşırı çoğaldıkları takdirde muhabbet kuşları için bazı sağlık sorunlarına yol açabilir veya oluşan kötü koku sebebiyle kuşlarımız bu suları içmek yerine susuz kalmayı tercih edebilir.

X Muhabbet kuşuma oyuncak aldım, çok mutlu.
# Muhabbet kuşları hem çok sosyal hem de çok meraklı canlılardır. Bulundukları ortamda bulunan her şeyi tanımak isterler. Kafesteki oyuncaklar da, ilgilenebilecekleri başka bir şeyleri olmadığı için onlara çok cazip gelir. Emin olun, siz onunla vakit geçirmek için çaba harcar veya kafese koyduğunuz oyuncağı elinize alıp onunla beraber oynarsanız, çok daha mutlu olacaklardır. Eğer muhabbet kuşu tek başına bakılıyorsa sahibiyle, çift olarak bakılıyorsa eşiyle ve yavrularıyla vakit geçirmeli. Oyuncaklarla değil.

X Muhabbet kuşuma ayna aldım, çok mutlu.
#Özellikle tek bakılan kuşlar, aynaya karşı büyük ilgi gösterir. Çünkü kendi türüyle iletişime geçmek isteyen kuş, aynada bunu gördüğünde sürekli onunla vakit geçirmek isteyecektir. Fakat bir süre sonra, yem kusan ve oyun oynamak isteyen kuş, karşılık bulamadığı için psikolojik sorunlar yaşayabilir ya da insanlarla veya kendi türüyle iletişim kurmak yerine, takıntı haline getirip sürekli aynadaki silüeti ile iletişim kurmaya çalışabilir, çiftleşmeyi reddedebilir, aynadaki görüntüsüyle normal olmayan bir bağ kurabilir, hatta aynasını, daha doğrusu aynadaki görüntüsünü kafesine bırakılan kuştan kıskanıp yeni gelen kuşa zarar verebilir.

X Muhabbet kuşuma zil aldım, çok mutlu.
# En çok tercih edilen kafes oyuncaklarından birisi de ziller ya da ses çıkaran, çıngırak türü oyuncaklardır. Şunu belirtmeliyim ki, muhabbet kuşlarının, kendi hareketlerine sesle karşılık veren cansız bir varlık olan oyuncaklarla vakit geçirmesi, doğasına aykırı olarak sosyalleşmesini, diğer canlılarla iletişim kurmasını engelleyecektir. Ayrıca bu oyuncaklar çabuk paslanan metallerden yapıldığı için, kuşun sağlığı açısından tehdit oluşturabilir.

X Ballı krakerler
# Hazır gıdalarda kullanılan birçok madde canlıların sağlığı açısından zararlıdır. Biz bile gerçek bal bulmakta zorlanırken, piyasada ballı kraker diye bahsedilen ve 3 kuruşa satılan ürünlerde bal yerine veya yemleri yapıştırmak için neler kullanıldığını bilmek dahi istemiyorum. Webde bununla ilgili tarifler var, dilerseniz kendiniz sağlıklı bir şekilde evde de yapabilirsiniz.

X Beslenme
# Sadece hazır yemler ile beslemek yeterli değildir. Ayrıca hazır yemlerin üzerinde, falanca işlemler sayesinde %98 tozdan arındırılmıştır gibi bir ifade yer alır. Buna rağmen açık yem almaya kalkışmayın. Sebze, meyveler aralıklarla verilmeli, hangisinin yararlı, hangisinin zararlı olduğu araştırılmalıdır. Ayrıca vitamin ve probiyotik takviyesi, iç ve dış parazitlerle mücadele, besinlerden daha yüksek oranda faydalanmalarını, sağlıklı bir gelişim göstermelerini, hastalıklara karşı daha dirençli olmalarını sağlayacaktır.
Piyasada sağlık tohumu olarak satılan ürünlerle yemlerini çeşitlendirmek faydalı olacaktır. Bu ürünlerdeki tohum çeşitlerinin çok büyük bölümü, hazır yemlerde bulunmaz ve az miktarda tüketilmeleri halinde kuşlara önemli faydalar sağlayabilir.

X Muhabbet kuşuma kabuksuz yem aldım, böylece etrafı kirletmiyor.
# Kabuksuz yemler, henüz yem kıramayan yavru kuşlar için, aç kalmamaları ve zayıf düşmemeleri için kısa süreli geçici önlemdir. İçlerinde, kabuklu yemlerde olduğu gibi çok çeşitli tohumlar yoktur. Sağlıklı bir muhabbet kuşunun, sağlıklı halinin devam edebilmesi için, kabuklu ve çeşitli tohumlardan oluşan bir karışımla beslenmesi oldukça önemlidir.

X Muhabbet kuşum benimle beraber sofrada yemek yiyor.
# Sofralarımızda, işlenmiş şeker, tuz, yağ gibi bizim için bile zararları olan birçok besin maddesi vardır. Kuşunuzla iyi vakit geçirmek tamam ama bu şekilde sağlığını tehdit etmeyin. Kısa vadede sıkıntılar görülmese bile başta sindirim sitemi ve karaciğer olmak üzere birçok sorunla karşılaşılabilir. Ayrıca gazlı içecekler olarak tabir edilen ve içerisinde yüksek miktarda karbondioksit, şeker, koruyucu madde ve boya olan ürünlerin kuşlar tarafından tüketilmesi sakıncalıdır.

X Yavrulu / yumurtalı çift almak istiyorum.
# Eğer muhabbet kuşlarının yavrularını büyütmesine şahit olmak istiyorsanız kendi alacağınız yavruları eşleştirip yapmanız daha doğru olur. Öncelikle şunu söylemek istiyorum; daha önceden muhabbet kuşu bakmamış birisinin hazır takım alması demek, hemen hemen hiçbir bilgi ve tecrübe olmaksızın, karşılaşabileceği sorunlardan habersizce, tam manasıyla tesadüflere bağlı olarak bu olayı yaşaması demektir. Eğer tecrübe ve bilgi sahibi değilseniz, bunu yapacağınıza internette ilgili videoları seyredip kendinizi tatmin etmeniz daha doğru olur. Çünkü aynı anda birden çok canlının hayatını karartabilirsiniz. Şöyle ki, yumurtlama, kuluçka ve yavru büyütme dönemleri kuşlar için son derece hassastır. Bu dönemde bizim kuşları mümkün mertebe rahatsız etmememiz gerekirken, bulundukları ortamdan(belki de yıllardır bulundukları ortamdan) ayırıp bambaşka bir yere getirmek, stres seviyesini en üst düzeye çıkarabilir, anne babanın sağlıkları tehlikeye girebilir, yumurtaları kırabilir veya kuluçkaya yatmayı bırakabilir, yavru varsa beslemekten vazgeçebilir. Bir de işin maddi boyutuna bakalım. Bir çiftin ortalama 5 yavrusu/yumurtası olduğunu düşünelim. Bu yavruların ticari amaçlı satıldıklarını düşünürsek, en iyi ihtimalle yerli diye tabir ettiğimiz ırktan yavruların maddi değeri yaklaşık 150-200tl civarındadır. Neden satsın ki? Bu açıdan bakıldığında ilk önce akla gelmesi gereken, kuşlarda herhangi bir sorunun olabileceği, üreme dönemlerinin sonuna doğru gelmiş olabilecekleri, yani yaşlarının ilerlemiş olduğudur. Tabi herkes böyle yapacak diye bir kaide yok. Gayet iyi niyetli, zaruri hallerden dolayı çiftini satmak isteyenler de olur ama dikkat edilmesi gerekir.

X Muhabbet kuşlarının sağlığı
# Öncelikle şunu söylemeliyim ki; sağlık problemlerinin tedavisi ile ilgili pek tecrübem yok. Şimdiye kadar birkaç ishal vakası dışında (onlar da kısa süreli) kuşlarımda hiçbir önemli sağlık sorunu yaşamadım. Buna da biraz takdir-i İlahi, biraz da önleyici sağlık hizmetleri diye yorum getiriyorum. Yukarıda bahsetmiş olduğum hemen her şey, muhabbet kuşlarının sağlığını etkiler, elimizde olmayan nedenler ötürü ortaya çıkabilecek sorunlar haricindeki sıkıntıların, bu önlemler sayesinde büyük oranda önüne geçmiş oluruz.

Fakat her ne olursa olsun, bu kuşların bakımını üstlenmiş isek, karşılaşılması muhtemel sağlık sorunları ve çözüm yolları hakkında bilgi sahibi olmalı ya da bilgiyi edinme yollarını bilmeli, ayrıca kuşlar konusunda tecrübe sahibi bir veteriner hekim bulmamız gerekmektedir.

X Muhabbet kuşum hasta mı?
# www.muhabbetkusu.com.tr forumdaki belki de en çok sorulan sorulardan birisi. İlk defa muhabbet kuşu sahiplenmeden önce aylarca araştırma yaptım. Kendi çapımda birşeyler öğrenmeye çalıştım. Forumu takip etmeye başlamam ile birlikte ne kadar az bilgi sahibi olduğumu anladım.

Gördüğüm kadarıyla muhabbet kuşlarında en sık karşılaşılan sağlık sorunları; ishal, sindirim sistemi bozuklukları, iç ve dış parazitlerin neden olduğu rahatsızlıklar ve mantar gibi problemler.

Bu konularda, gerek muhabbet kuşu bakımı, gerekse muhabbet kuşu hastalıklarının tedavisi konularında ustaların bilgi ve tecrübelerine başvurmanın en doğru yollardan biri olduğunu düşünüyorum.

Hatamız, kusurumuz, yanlışımız varsa lütfen söyleyin ki düzeltelim.
 
Son düzenleme:
Müthiş bir yazı olmuş. Çok teşekkürler.
Internette saatlerce arayıp bulamadığım bir çok sorunun cevabı burada.
 
Elinize sağlık bilgilendirmeler işe yarayıcı..Konu inşallah biyere sabitlenir de herkes faydalanır süleyman bey.
 
Muhabbet kuşları hakkında karşılaştığım, gerek forumda ve diğer web sayfalarında, gerekse çevremde okuduğum, duyduğum, gördüğüm, tecrübe ve gözlemlerime dayanarak yanlış olmasına rağmen birçok kişi tarafından doğru zannedilen durumları bir yazıda toplamaya çalıştım. Aklıma geldikçe yazdım ve bilimsel bir yazı niteliği taşımıyor ancak bilim deney ve gözleme dayalı olduğu için bilimsel tarafı da yok değil hani :)


X Muhabbet kuşunu petshopa gider alırım.
#Petshopların çoğu, hayvan sağlığına ve temizliğine dikkat etmez. Hele ki oradaki muhabbet kuşlarının haline acıyorum. En fazla bir çift kuşun yaşaması gereken kafese 20 kuşu istif yapıp önlerine sattıkları kalitesiz yem ve krakerlerin patlamış, dökülmüş, saçılmış belki de bozulmuş ya da son kullanma tarihi yaklaşmış veya geçmiş olanlarını serip, kafalarına esince taban temizliği yapıp başka hiçbir şeylerine bakmıyorlar ya, içeri girip iki çift laf söylemek geliyor içimden. En doğru yol, üreticiler ile irtibata geçip, güvenilir, yerini görüp kuşlara iyi baktığını düşündüğünüz bir üreticiden, yaşadıkları mekanı, anne-babasını görerek ve mümkün olduğu kadar küçük (yeni yeme düşmüş, yem kırmayı yeni öğrenmiş) yavru almaktır. Benim bildiğim üreticilerin neredeyse tamamı, kuşlarının sağlığı için ellerinden geleni yaparlar.

X Muhabbet kuşu, evin bir köşesinde dursun, güzel güzel ötsün.
X Muhabbet kuşları ufacık zaten ne masrafı olacak.

#İlgilenmeyecek, emek, zaman ve para harcamayacaksanız, haklarında bilgi sahibi olmaya çalışıp onlara mümkün olan en iyi imkanları sağlamaya çalışmayacaksanız hiç almayın. Sesi, görüntüsü çok hoşunuza gidiyorsa, internette yüzbinlerce video var, açıp izleyin, sesini dinleyin. Yoksa veballerinin altından kalkamazsınız.


X Kuş küçük, büyük kafese gerek yok.
# İmkanların elverdiği (para, mekan) en büyük kafesin alınması gerekir. Ancak imkanlar iyi analiz edilmeli, sonradan keşke daha büyük veya daha küçük kafes alsaydım, bu kadar pahalı kafese gerek yokmuş veya paraya kıyıp iyisini alsaydım dememek lazım.

X Kafes düzeni
# Birçok muhabbet kuşu sahibi, kafesi gerekli gereksiz birçok malzeme ile doldurur. Unutulmamalıdır ki, kafese koyduğunuz her bir parça, kuşun en çok vakit geçirdiği yer olan kafesindeki yaşam alanını daraltacaktır. Bu nedenle yaşamsal gereksinimleri haricinde kafese başka hiçbir şey koymamak en doğrusudur. Eğer işinizden ötürü gün içinde kuşunuzla uzunca bir süre ilgilenemiyorsanız, kuşun eğlenceli vakit geçirebileceği bir adet, en fazla iki adet oyuncak koyabilirsiniz ki birçok oyuncağa karşı olduğumu, kuş oyuncağı olarak satılan ürünlerin çoğunun zararlı olduğunu belirtmeliyim. Oyuncak ile ilgili yazının devamında bir bölüm daha var. Koyacağınız oyuncaklar da uzun süre kafeste durmamalı, kuşunuzla ilgileneceğiniz zaman çıkarmalı ve hep aynı oyuncağı kafese koymamalısınız.

X Yemini suyunu veririm yaşar.
# Bu kuşlar doğada yaşarken sadece hazır yemlerin içeriğindeki tahumlarla beslenmezler ve hazır set olarak satılan, içinde herşey var, başka bir şeye ihtiyacınız yok denilen setler kesinlikle yeterli değildir. Meyve, sebze, vitamin, kum, gaga taşı, mineral blok, kalamar kemiği (mürekkep balığı kemiği), ahşap tünek, probiyotik, hijyen, hastalıklarla mücadele ve daha birçok şey temin edilmeli ve bilgi sahibi olunmalı. Çevremdeki bazı insanlar, benim sadece bir çift kuş için aldığım bir dolap dolusu malzemeyi görünce, "bizim de kuşumuz vardı, yemi, suyu bi de kafesi vardı, bilmem kaç sene yaşadı" derler ve sonrasında benden işittikleri azarın haddi hesabı olmaz. Amaç yaşatmak değil, onlara en rahat, sağlıklı ve mutlu ortamı oluşturabilmek olmalıdır.

X Muhabbet kuşu alırken, sağlıklı olanını seçin.
#Tecrübesiz birisinin bunu anlaması zordur. Sadece belli başlı, çıplak gözle hemen herkesin rahatça anlayabileceği bazı belirtileri görebilir. Muhabbet kuşları sürü kuşlarıdır ve sürü hayvanlarında mümkün mertebe birlikte olma içgüdüsü vardır. Bu içgüdüsel davranış neticesinde, hasta olsalar bile bunu etraflarına belli etmemek, sağlıklı görünebilmek için (belki de sürüden dışlanma korkusundan) ellerinden geleni yaparlar. Eğer kuştaki ufak tefek, birçok kişinin neredeyse kuşun son anlarına kadar farketmeyeceği hastalık belirtileri görülemez ise, birçok kuşun içinden alınıp tek başına kalmasının oluşturabileceği depresyonun ve ani ortam değişikliğinin olumsuz etkileriyle birlikte mevcut rahatsızlık kısa sürede ölüme bile sebep olabilir. En doğrusu yukarıda belirttiğim gibi, güvenilir, kuşlarına iyi bakan bir üreticinin sağlıklı yetiştirdiği kuşlarını almaktır.

X Hareketli olanını seçin.
# Amacınız, elimde, omuzumda dursun, yerli yersiz uçup gitmesin, eğitim vereyim, komut öğreteyim ise, hareketli kuş seçtiğinizde hüsrana uğrayabilirsiniz. Bu amaç için, avucunuza aldığınızda ciyak ciyak ötmeyen, ısırmaya çalışmayan bir kuş seçmek daha doğru olacaktır. Ayrıca, çok sakin karakterli olduğundan, tüneğinde durup etrafı izleyen hareketsiz bir kuş, son derece sağlıklı ve evde beslemeye çok uygun da olabilir.

X Muhabbet kuşunun burun delikleri çevresinde beyazlık varsa dişidir.
# Birçok yavru erkek muhabbet kuşunun burun delikleri etrafında bir miktar beyazlık veya cere renginin geri kalanından daha açık renkte olan bir bölüm vardır. Bu durum da cinsiyet tayinini zorlaştırır. Cinsiyetini anlamak için bir süre gözlemlemek yeterlidir. Burun delikleri çevresindeki beyazlık koyulaşıyorsa erkek, renk açılıyor veya beyazlık artıyorsa dişidir. Albino ve lutinolarda durum farklıdır.

X Muhabbet kuşlarının tırnak ve gagaları düzenli olarak kesilmeli.
# Doğada bu kuşların tırnak ve gagalarını kimse kesmez. Doğru olan, mümkün mertebe, gaga ve tırnak bakımlarını yapabilecekleri ortamı oluşturmaya çalışmaktır. Kafeste muhakkak uygun yerlerde ahşap tünek, mineral blok, gaga taşı, kalamar kemiği bulundurulması gerekir. Hatta mümkünse ve konu hakkında yeterli bilginiz varsa, kafes içine, toksik madde içermediğinden emin olduğunuz uygun şekil ve büyüklükte taş/kaya parçalarını koyarak hem dekorasyon yapmış hem de tüneyebilecekleri, gaga ve tırnak bakımlarını yapabilecekleri mekan olarak kullanmasına imkan sağlamış olabilirsiniz.

X Muhabbet kuşları çok tüy döker.
# Hele ki kedi köpek besleyen hayvanseverlerden bu sözü duymak çok ilginç. Evcil, tüylü hayvanlar arasında, belki de tüyleri en zararsız olanı muhabbet kuşlarıdır. Çünkü birçok evcil hayvandaki gibi tüyleri kıl şeklinde değildir. Astım gibi hastalıklara yol açma, akciğerler üzerinde olumsuz etki yapma olasılığı diğer evcil hayvanların çoğundan daha azdır. Ayrıca sürekli tüy dökmez, evin içinde gezip dokundukları her yerde tüy bırakmazlar. Belirli dönemlerde tüy dökümüne gireler. Zaten bu dönemlerde de biraz daha durgun olup, sakin ortamlarda bulunmayı tercih ederler.

X Muhabbet kuşları çok dayanıksız, hemen hasta olur.
# Doğada yaşarken oldukça dayanıklı kuşlardır. Onların bağışıklık sistemini biz zayıflatıyoruz.

X Cereyanda kalmasın.
X Güneşe koymayın.
X Balkonda hasta olur.

# Doğada yaşayan muhabbet kuşları "rüzgar var çıkmayalım, güneş var kovuğumuzda kalalım, güneş batıyor hava soğur üşürüz" demezler. Zaten anavatanları oldukça zorlu şartlara sahiptir ki bundan aşağıda bahsedeceğim. Küçücük kafesin içindeki kuşu, soğuk ya da serin ve rüzgarlı bir havada kapı pencereleri açıp da saatlerce önünde bırakır ya da yaz sıcağında kaçacak hiçbir yeri olmadan güneşin altında tutarsanız tabi hasta olur veya ölür. Son derece sağlıklı insanlar bile, az önce bahsettiğim duruma maruz kaldıkları takdirde rahatsız olup hastalıklarla kapılmaları işten bile değildir. Muhabbet kuşları, sanılanın aksine dayanıklı canlılardır. Ancak bizim onlar için oluşturduğumuz suni ortamlar, maalesef kuşlarımızın hem bağışıklık sistemini zayıflatır hem de ömürlerini kısaltır(doğadaki muhabbet kuşlarının ortalama yaşam süresi 15 yılın üzerindedir ve birçoğu 20 yıla kadar yaşar. Eğer muhabbet kuşlarının bulunduğu ortamdaki sıcaklık ve nem, sürekli olarak sabit tutulmaya çalışıyor, hiçbir hava akımının oluşmasına izin verilmiyorsa, ani sıcaklık değişimlerinde, kısa süreli hava akımına(cereyan) maruz kalması durumunda çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin bulundukları ortamın sıcaklığı uzun süre 24 dereceye sabitlenmiş kuşlar, sıcaklık 18 derecenin altına düştüğünde veya yaz aylarında sıcaklık 30 derecenin üzerine çıktığında, önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca muhabbet kuşlarını, onları rahatsız etmeyecek kadar(Özellikle gündoğumundan sonra ve günbatımından önce) doğrudan güneş ışığı görmelerini sağlamak, doğal D vitamini almalarını, vücut dirençlerinin artmasını ve tüylerinin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Olayı biraz da akışına bırakmakta, mevsim değişikliklerini hissetmelerini sağlamakta, biraz sıcak, biraz soğuk, biraz da rüzgar görmesinde (aşırı olmamak kaydıyla) zarar değil yarar olacaktır. Soba ile ısınan eski bir binada, boş dairede üretim yapan birisini gördüm. Muhtemelen kışın sıcaklık 10 derecenin altına iniyor, yazın ise 30 derecenin üstüne çıkıyordur. Sorduğumda ise, hiç sıkıntı yaşamadığını söyledi.

Ekli dosyayı görüntüle 14415

X Muhabbet kuşlarının anavatanı Avustralya olduğu için sıcak iklim hayvanıdır, soğuğa dayanamaz.
X Muhabbet kuşlarının anavatanı Avustralya olduğu için ülkemizdeki iklim şartlarına uygun bir canlı değildir.

# Bize öyle bir anlatırlar ki sanki muhabbet kuşları yağmur ormanlarında yaşamaktadır. Fakat bu anlatılanları duydukça senin coğrafya öğretmenin kimdi diye sorasım geliyor. Bu bilgiler, coğrafya konusundaki yetersizliklerden ortaya çıkan yanlış bir yorumdur. Muhabbet kuşlarının ana vatanından bahsedilirken Avustralya için ekvatoral iklimin görüldüğü bir yer olarak söz edilir ki bu tamamen yanlış olup, ülkenin kuzeyinde oldukça sınırlı alanlarda ekvatoral iklim görülür. Avustralya, geniş bir coğrafyaya sahip olduğundan, farklı iklim türlerinin görüldüğü bir ülkedir. Muhabbet kuşları da, ada üzerinde, subtropikal çöl ikliminin görüldüğü alanlarda yaşamaktadırlar. Nispeten kurak yerlerdir. Yukarıdaki fotoğrafta bir muhabbet kuşu sürüsü ve yaşadıkları coğrafya görülmekte. Sıcaklıklar genel olarak yüksek fakat çöl ikliminin etkisiyle geceleri de bir o kadar serin geçer. Muhabbet kuşlarının doğal yaşam alanlarında sıcaklıklar zaman zaman 5 derecenin altına düşer. Yaz aylarında ise demiryollarının eğilip bükülmesine sebep olacak kadar yüksek sıcaklıklar yaşanır ki bu da muhabbet kuşlarının doğal ortamının sanıldığının aksine son derece değişken olduğunu gösterir. Ayrıca çetin hava koşullarının hakim olduğu, aylar süren kuraklıkların yaşandığı, şiddetli fırtınaların sıkça gerçekleştiği bir bölgedir muhabbet kuşlarının doğal yaşam alanı. Ülkemizde Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerimizin kurak yörelerinde, muhabbet kuşlarının doğal yaşam alanlarının aynısı olmasa da, biraz daha iyi şartlara sahip ancak bitki örtüsü bakımından farklı, iklim şartları açısından bazı benzer özelliklere sahip coğrafi şartlar mevcuttur.

X Muhabbet kuşları mekan değişikliğinden hoşlanmaz
X Muhabbet kuşunuzun yerini değiştirmeyin

# Kesinlikle yanlıştır. Zaten muhabbet kuşları göçmen kuşları. Sahibiyle beraber yeni bir mekana geçmek, genellikle muhabbet kuşlarını olumlu etkiler. Çünkü çok meraklı hayvanlar olan muhabbet kuşları, yeni bir ortama girince, mekanı, nesneleri incelemeye başlar. Bu da onların merak duygusunu, dolayısıyla vücut ve zihinlerini de hareketlendirir(onları korkutacak bir durum ya da cisim olmadığı takdirde). Odalar arasındaki yer değişikliği ise ev ortamında genellikle mecburidir ve bence olması da gerekir. Gündüz aydınlık ve sesli, gece ise karanlık ve sessiz ortam olması daha sağlıklıdır. Yalnızca kış aylarında bulundukları ortamın biraz daha fazla aydınlatılması gerekir. Çünkü anavatanları, ekvatora daha yakın olduğu için, gecelerin ve gündüzlerin uzayıp kısalması, bizim ülkemizdeki kadar değişken değildir. Eğer imkan varsa 12-14 saat aydınlık 10-12 saat karanlık olması uygun olacaktır. Ancak geceleri oturduğumuz, ışıklandırdığımız, muhabbet edip, televizyon seyredip gürültü yaptığımız ortamlarda bulunması onları çok çok olumsuz etkilemez. Çünkü günün sakin vakitlerinde kısa kısa şekerlemeler yapabilir, akşam (bizim yüzümüzden) uyuyamadıkları zaman dilimini önemli ölçüde telafi edebilirler. Üreme dönemlerinde aydınlık zaman zarfının daha uzun olmasında fayda vardır.

X Muhabbet kuşları yolculuğa dayanamaz.
# On saatin ve bin kilometrenin üzerinde, çok farklı iklim şartlarına sahip merkezler arasında, farklı mevsimlerde yolculuk yapıp neredeyse hiç etkilenmemiş muhabbet kuşlarına ait sayısız seyahat hikayesi vardır. (Bende çok var bu hikayelerden) Gerekli önlemler (klima, ani sıcaklık değişimi, aşırı rüzgar, aşırı sallantı) alındıktan sonra, kıtalararası yolculuk dahi yapabilirler.

X Muhabbet kuşları evde yalnız bırakılmaz.
# Nispeten yanlıştır. Bunu söyleyenler yemi biterse, suyu biterse diye düşünür ancak daha önemli bir husus vardır. Kuşu yalnız bırakmak bir risktir ancak gerekli kontrolleri yaptıktan sonra, yeterince önlem aldıktan sonra yalnız bırakmak onu fiziksel değil duygusal açıdan etkileyecektir ki daha önemli olan risk de budur. Yoksa örneğin en son teknoloji ile büyük depremlere dayanıklı bina yaptınız ama depremde binanın zeminindeki kaya kırıldı, elinizden gelen hiçbir şey olmaz. Önlemimizi alıp ve risk değerlendirmesi yapmamız lazım; yanımızda götürmek mi yoksa yalnız bırakmak mı daha sağlıklı olur diye. Yanlarında, onların bakımlarıyla ilgilenebilecek birisini bırakmak, güvenilir birine emanet etmek veya yine güvenilir bir komşuya evin anahtarını bırakarak sık sık kontrol etmesini, yem su temizlik gibi bakımlarını yapmasını istemek de alternatif çözüm yollarıdır ve gerekli bakımları yapılırsa yolculuğa çıkarmak veya yalnız bırakmaktan daha sağlıklıdır.

X Kuşlarım öpüşüyor.
# Kuşlar öpüşmez. Bu aralarında bir iletişim olduğunun göstergesidir. Birbirlerine yem kusuyor, gagalarını birbirlerine sürterek oyun oynuyor veya kur yapıyor olabilirler.

X Yavru kuşlarım birbirine kur yapıyor.
X Erkek kuşlarım / dişi kuşlarım birbirine kur yapıyor.
X Kuşlarım öpüşerek birbirine kur yapıyor.
X Kuşlarım yem kusarak kur yapıyor.

# Öncelikle kuşların birbirine her türlü yakınlaşması kur yapma değildir. Kur yapma sonrası çiftleştiklerinin ya da kuşlardan birinin çiftleşmeye çalıştığının görülmesi lazım. Erkek dişinin üzerine çıkmaya çalışıyorsa veya dişi eğilerek çiftleşme durumu alıyorsa ancak o zaman kur yaptıklarından bahsedebiliriz. Evinize gelen misafire çay, kahve ikram etmek, yolda gördüğünüz birisiyle tokalaştıp muhabbet etmek, ona kur yaptığınız, onunla çiftleşmek istediğiniz anlamına gelmez. Yavru kuşların çiftleşme eğilimi olmaz(erken ergenlik durumu yoksa) yalnızca içgüdüsel olarak ve kur yapma zannedilen fakat öyle olmayan davranışları vardır. Kuşlarda eşcinsellik hiç görmedim, olduğunu da zannetmiyorum. Yem kusmak, insanların birbirine ikramda bulunması gibi görülebilir, kuşların eli olmadığı için bunu gagalarıyla yaparlar.

Ekli dosyayı görüntüle 14421

X Muhabbet kuşum evcilleşmiyor
X Muhabbet kuşum ele alışmıyor

# Yukarıda yer alan görüntü, Avustralya'da bir kamyon şoförünün yolculuğu esnasında muhabbet kuşu sürüsü ile karşılaşması sırasında kaydedilmiştir. Videosu görüntülerine de rahatça ulaşılabilir. Doğada yaşayan muhabbet kuşları bile, eğer genç ise, evcilleşmeye son derece müsaittir. Eğer kuş size alışmıyor, elinize gelmiyorsa, öncelikle sorunun insanlardan kaynaklı olduğunu düşünmeniz lazım. İnsanlardan aylarca zarar görmüş bir kuşu, yabani, alışıyor diye suçlamak doğru değildir. Ya siz yanlış birşeyler yapıyorsunuz ya da sizden önce bir insanoğlu o kuşa çok yanlış şeyler yapmıştır.

X Muhabbet kuşunu alıştırmak için aç bırakmak.
# Zaten küçük bir bünye ve hareketli yapıya sahip olan muhabbet kuşlarının kursakları küçük olduğu için gün içinde onlarca defa yem yerler. Kuşu aç bırakmak, vicdansızlıktan başka bir şey değildir. Eğer alıştırmak isteniyorsa, çok sevdiği bir yem türü(mesela aspur), yemliğine konulmayıp (bu sırada yemlikte yem olmalı) elden vermek denenebilir ki buna bile gerek yoktur. Sıcak kanlı olan bu hayvanlar, kendisine zarar vermeyeceğini düşündüğü insanların elinden zaten yem yiyecektir.

X Muhabbet kuşum konuşmuyor.
# Yaşı geçmemiş her muhabbet kuşu konuşabilir. Yaşı ilerlemiş olanlar da gençler kadar olmasa da konuşabilir. Erkekler dişilere göre bu konuda oldukça üstündür. Yavru iken alınıp evin çok kullanılan bir yerine konulan erkek muhabbet kuşu, kendisiyle hiç ilgilenilmese(ki bu doğru değildir), konuşması için özel bir çaba harcanmasa bile, bir süre sonra, çevresinde sık tekrarlanan kelime veya sesleri mutlaka taklit etmeye başlayacaktır. Eğer yeterince çaba gösterilirse oldukça uzun cümleleri bile tekrar edebilirler. Burada bir not düşmek istiyorum, muhabbet kuşları aslında konuşmaz, yalnızca sesleri öğrenerek taklit eder. Taklit ettikleri seslerin genelde ne anlama geldiğini bilmezler.

X Muhabbet kuşum akşamları durgunlaşıyor
X Muhabbet kuşum akşamları ötmüyor
X Muhabbet kuşum akşamları kafesinden çıkmak istemiyor

# Acaba bütün gün yorulmuş ve dinlenmek istiyor olabilir mi? Havanın aydınlık olduğu gündüz saatleri boyunca hareketli olan bir kuş, akşam olduğunda, ışığın da azalmaya başlamasıyla durgunlaşır. Kuşların da biyolojik saati vardır. Sizin belirli bir düzeniniz varsa, bir süre sonra size uyum sağlamaya başlayacaktır. Mesela geç yatıp geç kalkan birisinin baktığı muhabbet kuşu, bir süre sonra, sabahın erken saatlerinde ötmeyip(normalde güneşin doğmasıyla ötmeye başlarlar) akşam saatlerinde oldukça hareketli olabilirler(ben yaz aylarında bu durumu yaşıyorum, kışın normale dönüyor). Muhabbet kuşunuzu koyacağınız yerin mümkün mertebe güneşin ilk ışıklarından itibaren günbatımına kadar aydınlık, günbatımından sonra ise karanlık olması onların sağlığı açısından olumlu etki yapar. Bunun için kuşu gün içinde farklı odalara koyabilirsiniz.

X Muhabbet kuşum sabahları çok ötüyor.
# Ötmesinden rahatsız oluyorsanız beslemeyin.

X Muhabbet kuşunun ötmemesi için üzerini örtün.
# Muhabbet kuşlarına belki de dokunmadan yapılabilecek en büyük eziyetlerden birisidir. Kuşun psikolojisini bozar, sahibine ve diğer insanlara olan güvenini azaltır. Zaruri durumlar haricinde kesinlikle kafesin üstünü örtmeyin.

X Muhabbet kuşum çok pis kokuyor.
# Muhabbet kuşları, en temiz evcil hayvanlardan biridir. Buna rağmen eğer kafes temizliği kısa aralıklarla yapılmazsa etrafa kötü kokular saçılabilir. Nihayetinde dışkılarını yaptıkları bir ortamda yaşıyorlar ve pis ortamda yaşayan birinin güzel kokması beklenemez.

X Muhabbet kuşumun kafesini birkaç haftada bir temizlesem yeterli olur.
# Kafeslerin taban temizliğinin imkan varsa hergün, yoksa haftada en az iki-üç defa yapılması gerekir. En az iki haftada bir detaylı temizlik(sıcak su ve dezenfektan ile kafes ve içindeki bütün malzemeler) yapılmalıdır. Evinizdeki tuvalete, her kullanımdan sonra su döküyor ve sık sık çeşitli temizlik malzemeleriyle temizliğini yapıyorsanız, sorumluluğunu aldığınız, muhabbet kuşunun hem dışkısının yaptığı hem de yaşam alanı olan kafesine de aynı özeni göstermek zorundasınız.

X Muhabbet kuşum kendini sevdirmiyor, avucuma alıp tutuyorum alışsın diye.
# Bu kuşun karakteri ile ilgilidir. Bazısı kendini sevdirir, bazısı ise el sürdürmez. Eğer tutup okşamak istiyorsanız, ya çok sakin karakterli, kendisini sevdirmekten hoşlanan bir kuş alın ya da kedi köpek besleyin. Hayvan hoşlanmıyorsa eziyet etmenin anlamı yok.

X Muhabbet kuşunun alışması için kanat tüylerinin kesilmesi, yolunması.
# Muhabbet kuşuna yapılabilecek son derece acımasız bir işkencedir. 1 yaşında, yürümeyi yeni öğrenen bir bebeğin, uzaklaşmaması için bacaklarının kırılması gibi bir şey.

X Yeni alınan muhabbet kuşunu en az bir hafta kafesinden çıkarmayın.
# Kesinlikle yanlıştır. Muhabbet kuşu uçmadan ortamı tanıyamaz. Eve yeni getirilen kuş, en kısa zamanda kafesinden çıkarılmalıdır. Çok küçük ise belki bir veya iki gün beklenebilir. Kafesten çıkarılmadan önce odada gerekli bütün güvenlik önlemleri alınmalı, kapı pencereler kapatılmalı, perde veya tüllerle cama çarpmaları engellenmeli, varsa aynalar ve cam kapaklı eşyalar kaldırılmalı veya üstü örtülmeli, odada mümkün olduğu kadar kaçıp konabileceği yüksek yerler ve avize olmamalı (sizi yorar). Bir süre (en az yarım saat) serbest hareket etmesine izin verilmelidir. Muhabbet kuşlarının, kafes dışında mümkün olan en fazla sürede vakit geçirmesi sağlanmalıdır. Uzun süre kafesinde kapalı tutup, sadece başında bekleyerek ya da konuşarak size alışmasını bekleyemezsiniz. Onunla beraber vakit geçirmeniz gerekir.

X Muhabbet kuşum çok korkak
# Muhabbet kuşlarını korkak ve cesur olarak ayıramayız. Sizin ya da başka insanların yaptığı yanlış hareketlerden korkmuş olma ihtimali yüksektir. Muhabbet kuşları sevecen, sosyal, uyumlu ve son derece zeki hayvanlardır.

X Muhabbet kuşum hırçın/agresif
# Onun hoşuna gitmeyen şeyler (bağırma, vurma, avuçlanma, vb.) yaparsanız veya bilmeden yaptığınız ve kuşu rahatsız eden durumlardan dolayı hırçınlaşması gayet normaldir.

X Muhabbet kuşumu nasıl yakalamalıyım?
# Eğer kendinize alıştırmak, eğitmek amacındaysanız muhabbet kuşlarını yakalamaya çalışmayın. Kafesine koymak istediğinizde, korkutmadan ama vazgeçmeden, sabırla belki de onlarca defa parmağınızın üzerinde kafese sokmaya çalışmalısınız. Eninde sonunda o pes edecektir.

X Muhabbet kuşum parmağıma / elime alışmıyor.
Eğer parmağınıza çıkmasını istediğinizde sizden kaçıyor ve siz bundan vazgeçiyorsanız uzun süre alıştıramazsınız. Çünkü sizin pes etmeniz onun bu kaçma davranışını pekiştirecektir. Sizden kaçarak kurtulabileceğini öğrenir ve bunu tekrarlar. Eğer bir kere parmağınıza çıkması için elinizi uzatmışsanız, parmağınıza çıkıncaya kadar, gerekirse onlarca defa, sakince, kızmadan, yavaş hareketlerle bunu yapmasını sağlamalısınız. Bunu yaparken her seferinde "çık" komutu vererek, komut öğrenmesini sağlayabilir, doğru davranışın hemen peşinden ödül vererek bu davranışı daha kalıcı hale getirebilirsiniz.

X Muhabbet kuşum çok ısırıyor
X Muhabbet kuşlarının doğasında ısırma davranışını yoktur.

# Doğadaki her canlının kendine özgü bir savunma mekanizması vardır. Kuşlar da genellikle kendilerini gagalarıyla savunurlar. Fakat evcil muhabbet kuşlarındaki ısırma davranışı çoğunluklayla öğrenmeyle gerçekleşir. Elini uzatan birine ısırma davranışı gösterip, bunun karşılığında istediği gibi elini kaçırma davranışını görürse, ısırma pekiştirmiş olur ve davranış kalıcı hale gelir. Buna karşılık olarak öncelikle görmezden gelme, yani her ne olursa olsun tepki vermeme, hatta sonrasında el/parmak uzatma hareketinde ısrar edilmesi gerekir. Tabi bu hayvanları inatlaşacak veya ona zarar ve şekilde olmamalı, kendinden emin ve sakin biçimde yapılmalı. Bu yöntemin işe yaramaması halinde, yaptığı davranıştan ötürü rahatsız olduğunuzu, bu davranışın yanlış ve yapılmaması gerektiğini belirtmek için yine kendinden emin ancak kuşu korkutmayacak bir ses tonu ile şşşşşşşt diye uyarı verilmelidir.

X Muhabbet kuşuma tek bakabilir miyim?
X Muhabbet kuşuma eş almalı mıyım?

# Tek başına bakılıp yıllarca sağlıklı yaşayabilirler. Ama onların kendi türleri ile de vakit geçirmeye ve üremeye hakları var. Bu haklarını ellerinden alabileceğinizi düşünüyorsanız, çok yanlış bir fikirde olduğunuzu söyler ve derhal bundan vazgeçmenizi tavsiye ederim.

X Muhabbet kuşum sürekli kaşınıyor, bit pire mi var?
# Muhabbet kuşları, zamanlarının büyük bölümünü tüylerini düzeltmek ve parlatmakla geçirir. Kuyruk başlangıcında bulunan yağ bezelerine baş ve gagalarını sürerek vücutlarındaki diğer tüyleri de parlatmaya çalışırlar. Kafeste bakılan kuşlar, besin aramakla çok daha az vakit geçirdikleri için tüy bakımıyla daha uzun süre uğraşır. Bit olduğuna, ancak bu parazitleri veya parazitlerin etkilerini net olarak gördüğünüzde emin olabilirsiniz. Tedavi için profesyonel destek alın, kafanıza göre sprey alıp kuşun orasına burasına sıkmaya kalkmayın.

X Muhabbet kuşumu nasıl yıkamalıyım?
# Elbise fırçası ve arap sabunuyla! Muhabbet kuşu yıkanmaz. Kafesine bir kap içinde su veya banyoluk takarsınız, ihtiyacı olduğunda yıkanır. Hatta ihtiyacı olduğunda suluğundan üzerinden kendi üstüne su atarak bile yıkanır.

X Muhabbet kuşum banyoluğa girmiyor yıkanmıyor.
# Muhabbet kuşları, her taraflarını sırılsıklam yapacak şekilde yıkanmazlar. Banyo yaptıklarında genellikle karın bölgeleri hariç hemen hiç bir yerlerinin ıslandığını görmezsiniz. Çünkü uçmalarını sağlayan tüyleri çok ıslanırsa, zaten çok az olan vücut ağırlıkları artar ve tüyleri kuruyana kadar sağlıklı şekilde uçmakta zorlanırlar. Eğer bulundukları ortamın güvenli olduğunu düşünmüyorlarsa, hiç banyo yapmayabilirler veya sadece birkaç saniye içinde küçük çaplı bir banyo yaparlar ve sizin ruhunuz bile duymaz. İnternette seyrettiğiniz banyo yapan muhabbet kuşu videoları, erişkin ve sahibiyle güçlü bir bağ kurmuş veya bulunduğu ortamın güvenliğinden, kendilerine zarar gelmeyeceğinden emin olan kuşların videolarıdır.

X Muhabbet kuşum su içmiyor / çok az su içiyor.
# Muhabbet kuşları, bizim gibi terlemezler. İçtikleri suyun tamamına yakınını sindirim amaçlı kullanırlar. Zaten küçük olan bu kuşlar, bu yüzden çok su tüketmezler.

X Muhabbet kuşuma büyük suluk alayım/suluğunu tam doldurayım, uzun süre su vermeme gerek kalmaz.
# İster şebeke suyu, ister hazır su verin, bütün suların içinde mikroorganizmalar vardır. Kapalı kaplar içindeki, yaklaşık oda sıcaklığında, durgun bekleyen, aydınlık, güneş ışığı alan konumda bulunan sular, bu mikroorganizmaların çoğalması için oldukça uygun ortamlardır. Normal şartlarda hiçbir zararı olmayan, hatta bazı faydaları olan bu mikroorganizmalar, suyun içinde aşırı çoğaldıkları takdirde muhabbet kuşları için bazı sağlık sorunlarına yol açabilir veya oluşan kötü koku sebebiyle kuşlarımız bu suları içmek yerine susuz kalmayı tercih edebilir.

X Muhabbet kuşuma oyuncak aldım, çok mutlu.
# Muhabbet kuşları hem çok sosyal hem de çok meraklı canlılardır. Bulundukları ortamda bulunan her şeyi tanımak isterler. Kafesteki oyuncaklar da, ilgilenebilecekleri başka bir şeyleri olmadığı için onlara çok cazip gelir. Emin olun, siz onunla vakit geçirmek için çaba harcar veya kafese koyduğunuz oyuncağı elinize alıp onunla beraber oynarsanız, çok daha mutlu olacaklardır. Eğer muhabbet kuşu tek başına bakılıyorsa sahibiyle, çift olarak bakılıyorsa eşiyle ve yavrularıyla vakit geçirmeli. Oyuncaklarla değil.

X Muhabbet kuşuma ayna aldım, çok mutlu.
#Özellikle tek bakılan kuşlar, aynaya karşı büyük ilgi gösterir. Çünkü kendi türüyle iletişime geçmek isteyen kuş, aynada bunu gördüğünde sürekli onunla vakit geçirmek isteyecektir. Fakat bir süre sonra, yem kusan ve oyun oynamak isteyen kuş, karşılık bulamadığı için psikolojik sorunlar yaşayabilir ya da insanlarla veya kendi türüyle iletişim kurmak yerine, takıntı haline getirip sürekli aynadaki silüeti ile iletişim kurmaya çalışabilir, çiftleşmeyi reddedebilir, aynadaki görüntüsüyle normal olmayan bir bağ kurabilir, hatta aynasını, daha doğrusu aynadaki görüntüsünü kafesine bırakılan kuştan kıskanıp yeni gelen kuşa zarar verebilir.

X Muhabbet kuşuma zil aldım, çok mutlu.
# En çok tercih edilen kafes oyuncaklarından birisi de ziller ya da ses çıkaran, çıngırak türü oyuncaklardır. Şunu belirtmeliyim ki, muhabbet kuşlarının, kendi hareketlerine sesle karşılık veren cansız bir varlık olan oyuncaklarla vakit geçirmesi, doğasına aykırı olarak sosyalleşmesini, diğer canlılarla iletişim kurmasını engelleyecektir. Ayrıca bu oyuncaklar çabuk paslanan metallerden yapıldığı için, kuşun sağlığı açısından tehdit oluşturabilir.

X Ballı krakerler
# Hazır gıdalarda kullanılan birçok madde canlıların sağlığı açısından zararlıdır. Biz bile gerçek bal bulmakta zorlanırken, piyasada ballı kraker diye bahsedilen ve 3 kuruşa satılan ürünlerde bal yerine veya yemleri yapıştırmak için neler kullanıldığını bilmek dahi istemiyorum. Webde bununla ilgili tarifler var, dilerseniz kendiniz sağlıklı bir şekilde evde de yapabilirsiniz.

X Beslenme
# Sadece hazır yemler ile beslemek yeterli değildir. Ayrıca hazır yemlerin üzerinde, falanca işlemler sayesinde %98 tozdan arındırılmıştır gibi bir ifade yer alır. Buna rağmen açık yem almaya kalkışmayın. Sebze, meyveler aralıklarla verilmeli, hangisinin yararlı, hangisinin zararlı olduğu araştırılmalıdır. Ayrıca vitamin ve probiyotik takviyesi, iç ve dış parazitlerle mücadele, besinlerden daha yüksek oranda faydalanmalarını, sağlıklı bir gelişim göstermelerini, hastalıklara karşı daha dirençli olmalarını sağlayacaktır.
Piyasada sağlık tohumu olarak satılan ürünlerle yemlerini çeşitlendirmek faydalı olacaktır. Bu ürünlerdeki tohum çeşitlerinin çok büyük bölümü, hazır yemlerde bulunmaz ve az miktarda tüketilmeleri halinde kuşlara önemli faydalar sağlayabilir.

X Muhabbet kuşuma kabuksuz yem aldım, böylece etrafı kirletmiyor.
# Kabuksuz yemler, henüz yem kıramayan yavru kuşlar için, aç kalmamaları ve zayıf düşmemeleri için kısa süreli geçici önlemdir. İçlerinde, kabuklu yemlerde olduğu gibi çok çeşitli tohumlar yoktur. Sağlıklı bir muhabbet kuşunun, sağlıklı halinin devam edebilmesi için, kabuklu ve çeşitli tohumlardan oluşan bir karışımla beslenmesi oldukça önemlidir.

X Muhabbet kuşum benimle beraber sofrada yemek yiyor.
# Sofralarımızda, işlenmiş şeker, tuz, yağ gibi bizim için bile zararları olan birçok besin maddesi vardır. Kuşunuzla iyi vakit geçirmek tamam ama bu şekilde sağlığını tehdit etmeyin. Kısa vadede sıkıntılar görülmese bile başta sindirim sitemi ve karaciğer olmak üzere birçok sorunla karşılaşılabilir. Ayrıca gazlı içecekler olarak tabir edilen ve içerisinde yüksek miktarda karbondioksit, şeker, koruyucu madde ve boya olan ürünlerin kuşlar tarafından tüketilmesi sakıncalıdır.

X Yavrulu / yumurtalı çift almak istiyorum.
# Eğer muhabbet kuşlarının yavrularını büyütmesine şahit olmak istiyorsanız kendi alacağınız yavruları eşleştirip yapmanız daha doğru olur. Öncelikle şunu söylemek istiyorum; daha önceden muhabbet kuşu bakmamış birisinin hazır takım alması demek, hemen hemen hiçbir bilgi ve tecrübe olmaksızın, karşılaşabileceği sorunlardan habersizce, tam manasıyla tesadüflere bağlı olarak bu olayı yaşaması demektir. Eğer tecrübe ve bilgi sahibi değilseniz, bunu yapacağınıza internette ilgili videoları seyredip kendinizi tatmin etmeniz daha doğru olur. Çünkü aynı anda birden çok canlının hayatını karartabilirsiniz. Şöyle ki, yumurtlama, kuluçka ve yavru büyütme dönemleri kuşlar için son derece hassastır. Bu dönemde bizim kuşları mümkün mertebe rahatsız etmememiz gerekirken, bulundukları ortamdan(belki de yıllardır bulundukları ortamdan) ayırıp bambaşka bir yere getirmek, stres seviyesini en üst düzeye çıkarabilir, anne babanın sağlıkları tehlikeye girebilir, yumurtaları kırabilir veya kuluçkaya yatmayı bırakabilir, yavru varsa beslemekten vazgeçebilir. Bir de işin maddi boyutuna bakalım. Bir çiftin ortalama 5 yavrusu/yumurtası olduğunu düşünelim. Bu yavruların ticari amaçlı satıldıklarını düşünürsek, en iyi ihtimalle yerli diye tabir ettiğimiz ırktan yavruların maddi değeri yaklaşık 150-200tl civarındadır. Neden satsın ki? Bu açıdan bakıldığında ilk önce akla gelmesi gereken, kuşlarda herhangi bir sorunun olabileceği, üreme dönemlerinin sonuna doğru gelmiş olabilecekleri, yani yaşlarının ilerlemiş olduğudur. Tabi herkes böyle yapacak diye bir kaide yok. Gayet iyi niyetli, zaruri hallerden dolayı çiftini satmak isteyenler de olur ama dikkat edilmesi gerekir.

X Muhabbet kuşlarının sağlığı
# Öncelikle şunu söylemeliyim ki; sağlık problemlerinin tedavisi ile ilgili pek tecrübem yok. Şimdiye kadar birkaç ishal vakası dışında (onlar da kısa süreli) kuşlarımda hiçbir önemli sağlık sorunu yaşamadım. Buna da biraz takdir-i İlahi, biraz da önleyici sağlık hizmetleri diye yorum getiriyorum. Yukarıda bahsetmiş olduğum hemen her şey, muhabbet kuşlarının sağlığını etkiler, elimizde olmayan nedenler ötürü ortaya çıkabilecek sorunlar haricindeki sıkıntıların, bu önlemler sayesinde büyük oranda önüne geçmiş oluruz.

Fakat her ne olursa olsun, bu kuşların bakımını üstlenmiş isek, karşılaşılması muhtemel sağlık sorunları ve çözüm yolları hakkında bilgi sahibi olmalı ya da bilgiyi edinme yollarını bilmeli, ayrıca kuşlar konusunda tecrübe sahibi bir veteriner hekim bulmamız gerekmektedir.

X Muhabbet kuşum hasta mı?
# www.muhabbetkusu.com.tr forumdaki belki de en çok sorulan sorulardan birisi. İlk defa muhabbet kuşu sahiplenmeden önce aylarca araştırma yaptım. Kendi çapımda birşeyler öğrenmeye çalıştım. Forumu takip etmeye başlamam ile birlikte ne kadar az bilgi sahibi olduğumu anladım.

Gördüğüm kadarıyla muhabbet kuşlarında en sık karşılaşılan sağlık sorunları; ishal, sindirim sistemi bozuklukları, iç ve dış parazitlerin neden olduğu rahatsızlıklar ve mantar gibi problemler.

Bu konularda, gerek muhabbet kuşu bakımı, gerekse muhabbet kuşu hastalıklarının tedavisi konularında sayın;

@Selçuk YÜKSEL
@Kahraman KÖROĞLU
@Yusuf Kürşat AKKUŞ
@Ayhan OTÇUOĞLU
@Levent ACAR
@Uğur GENÇ
@Süleyman Ekinci
ve diğer ustaların bilgi ve tecrübelerine başvurmanın en doğru yollardan biri olduğunu düşünüyorum.

Hatamız, kusurumuz, yanlışımız varsa lütfen söyleyin ki düzeltelim.
1 tane muhabbet kuşum var ben işteyken sokulmaması için kemirme meyveli salıncak almayı düşünüyorum 1 oyuncak yeter mi yetmiyorsa tırmanma oyuncağında almayı süşünüyorum ytavaiyeniz nedir iyi günler
 
1 tane muhabbet kuşum var ben işteyken sokulmaması için kemirme meyveli salıncak almayı düşünüyorum 1 oyuncak yeter mi yetmiyorsa tırmanma oyuncağında almayı süşünüyorum ytavaiyeniz nedir iyi günler

Ahşap oyuncaklar olabilir, bitkisel iplerden yapılmış oyuncaklar olabilir, yenilebilir meyve parçacıklı oyuncaklar var, onları mı kastettiniz bilmiyorum ama metal, ayna, boncuklu oyuncakları tavsiye etmiyorum. Alacaksanız 2-3 tane oyuncak alın, ara sıra değiştirin ki daha verimli olsun,
 
Hastalık Konusu Bence Yavruları ve Yerli Kuşları Kapsıyor Bence
 
Cok acıklayıcı güzel bir yazı olmus elinize sağlık. Yalnız arada banyo konusunda istisnalar cıkabiliyor. Mesela benimki daha 3,5 aylık ama elimin altında cesmede yıkanıyor. Aslında güvenle alakalı bi durum bu:)
 
Cok acıklayıcı güzel bir yazı olmus elinize sağlık. Yalnız arada banyo konusunda istisnalar cıkabiliyor. Mesela benimki daha 3,5 aylık ama elimin altında cesmede yıkanıyor. Aslında güvenle alakalı bi durum bu:)
Kesinlikle güvenle alakalı. Zaten yazıda da ondan bahsettim. Ortam güvenli ise, kendine zarar geleceğini düşünmüyorsa ve suyun altına girmekten de zevk alıyorsa bunu yapması gayet normal. Ne mutlu size ki kuşta bu güveni oluşturabilmişsiniz
 
Müthiş bir yazı olmuş. Çok teşekkürler.
Internette saatlerce arayıp bulamadığım bir çok sorunun cevabı burada.
Çok sağolun gerçekten okadar çok faydalı bilgiler edindimki sayenizde. Kafamdaki birçok soruya yardımcı oldunuz. Emeğinize, kaleminize sağlık...
Çok güzel bir paylaşım olmuş hocam emeğinize sağlık.
Konunun sabitlenmesi gerek, gerçekten döktürmüşsünüz :)
Elinize sağlık bilgilendirmeler işe yarayıcı..Konu inşallah biyere sabitlenir de herkes faydalanır süleyman bey.
Elinize sağlık Süleyman bey güzel bir paylaşım.
Cok acıklayıcı güzel bir yazı olmus elinize sağlık. Yalnız arada banyo konusunda istisnalar cıkabiliyor. Mesela benimki daha 3,5 aylık ama elimin altında cesmede yıkanıyor. Aslında güvenle alakalı bi durum bu:)

Teşekkür ederim
 
Benim anlamadığım.şey şu zilli oyuncaklar konuşmasına yardımcı olurmu veya engel sahibinden uzaklaştırirmı
 
Muhabbet kuşları hakkında karşılaştığım, gerek forumda ve diğer web sayfalarında, gerekse çevremde okuduğum, duyduğum, gördüğüm, tecrübe ve gözlemlerime dayanarak yanlış olmasına rağmen birçok kişi tarafından doğru zannedilen durumları bir yazıda toplamaya çalıştım. Aklıma geldikçe yazdım ve bilimsel bir yazı niteliği taşımıyor ancak bilim deney ve gözleme dayalı olduğu için bilimsel tarafı da yok değil hani :)


X Muhabbet kuşunu petshopa gider alırım.
#Petshopların çoğu, hayvan sağlığına ve temizliğine dikkat etmez. Hele ki oradaki muhabbet kuşlarının haline acıyorum. En fazla bir çift kuşun yaşaması gereken kafese 20 kuşu istif yapıp önlerine sattıkları kalitesiz yem ve krakerlerin patlamış, dökülmüş, saçılmış belki de bozulmuş ya da son kullanma tarihi yaklaşmış veya geçmiş olanlarını serip, kafalarına esince taban temizliği yapıp başka hiçbir şeylerine bakmıyorlar ya, içeri girip iki çift laf söylemek geliyor içimden. En doğru yol, üreticiler ile irtibata geçip, güvenilir, yerini görüp kuşlara iyi baktığını düşündüğünüz bir üreticiden, yaşadıkları mekanı, anne-babasını görerek ve mümkün olduğu kadar küçük (yeni yeme düşmüş, yem kırmayı yeni öğrenmiş) yavru almaktır. Benim bildiğim üreticilerin neredeyse tamamı, kuşlarının sağlığı için ellerinden geleni yaparlar.

X Muhabbet kuşu, evin bir köşesinde dursun, güzel güzel ötsün.
X Muhabbet kuşları ufacık zaten ne masrafı olacak.

#İlgilenmeyecek, emek, zaman ve para harcamayacaksanız, haklarında bilgi sahibi olmaya çalışıp onlara mümkün olan en iyi imkanları sağlamaya çalışmayacaksanız hiç almayın. Sesi, görüntüsü çok hoşunuza gidiyorsa, internette yüzbinlerce video var, açıp izleyin, sesini dinleyin. Yoksa veballerinin altından kalkamazsınız.


X Kuş küçük, büyük kafese gerek yok.
# İmkanların elverdiği (para, mekan) en büyük kafesin alınması gerekir. Ancak imkanlar iyi analiz edilmeli, sonradan keşke daha büyük veya daha küçük kafes alsaydım, bu kadar pahalı kafese gerek yokmuş veya paraya kıyıp iyisini alsaydım dememek lazım.

X Kafes düzeni
# Birçok muhabbet kuşu sahibi, kafesi gerekli gereksiz birçok malzeme ile doldurur. Unutulmamalıdır ki, kafese koyduğunuz her bir parça, kuşun en çok vakit geçirdiği yer olan kafesindeki yaşam alanını daraltacaktır. Bu nedenle yaşamsal gereksinimleri haricinde kafese başka hiçbir şey koymamak en doğrusudur. Eğer işinizden ötürü gün içinde kuşunuzla uzunca bir süre ilgilenemiyorsanız, kuşun eğlenceli vakit geçirebileceği bir adet, en fazla iki adet oyuncak koyabilirsiniz ki birçok oyuncağa karşı olduğumu, kuş oyuncağı olarak satılan ürünlerin çoğunun zararlı olduğunu belirtmeliyim. Oyuncak ile ilgili yazının devamında bir bölüm daha var. Koyacağınız oyuncaklar da uzun süre kafeste durmamalı, kuşunuzla ilgileneceğiniz zaman çıkarmalı ve hep aynı oyuncağı kafese koymamalısınız.

X Yemini suyunu veririm yaşar.
# Bu kuşlar doğada yaşarken sadece hazır yemlerin içeriğindeki tahumlarla beslenmezler ve hazır set olarak satılan, içinde herşey var, başka bir şeye ihtiyacınız yok denilen setler kesinlikle yeterli değildir. Meyve, sebze, vitamin, kum, gaga taşı, mineral blok, kalamar kemiği (mürekkep balığı kemiği), ahşap tünek, probiyotik, hijyen, hastalıklarla mücadele ve daha birçok şey temin edilmeli ve bilgi sahibi olunmalı. Çevremdeki bazı insanlar, benim sadece bir çift kuş için aldığım bir dolap dolusu malzemeyi görünce, "bizim de kuşumuz vardı, yemi, suyu bi de kafesi vardı, bilmem kaç sene yaşadı" derler ve sonrasında benden işittikleri azarın haddi hesabı olmaz. Amaç yaşatmak değil, onlara en rahat, sağlıklı ve mutlu ortamı oluşturabilmek olmalıdır.

X Muhabbet kuşu alırken, sağlıklı olanını seçin.
#Tecrübesiz birisinin bunu anlaması zordur. Sadece belli başlı, çıplak gözle hemen herkesin rahatça anlayabileceği bazı belirtileri görebilir. Muhabbet kuşları sürü kuşlarıdır ve sürü hayvanlarında mümkün mertebe birlikte olma içgüdüsü vardır. Bu içgüdüsel davranış neticesinde, hasta olsalar bile bunu etraflarına belli etmemek, sağlıklı görünebilmek için (belki de sürüden dışlanma korkusundan) ellerinden geleni yaparlar. Eğer kuştaki ufak tefek, birçok kişinin neredeyse kuşun son anlarına kadar farketmeyeceği hastalık belirtileri görülemez ise, birçok kuşun içinden alınıp tek başına kalmasının oluşturabileceği depresyonun ve ani ortam değişikliğinin olumsuz etkileriyle birlikte mevcut rahatsızlık kısa sürede ölüme bile sebep olabilir. En doğrusu yukarıda belirttiğim gibi, güvenilir, kuşlarına iyi bakan bir üreticinin sağlıklı yetiştirdiği kuşlarını almaktır.

X Hareketli olanını seçin.
# Amacınız, elimde, omuzumda dursun, yerli yersiz uçup gitmesin, eğitim vereyim, komut öğreteyim ise, hareketli kuş seçtiğinizde hüsrana uğrayabilirsiniz. Bu amaç için, avucunuza aldığınızda ciyak ciyak ötmeyen, ısırmaya çalışmayan bir kuş seçmek daha doğru olacaktır. Ayrıca, çok sakin karakterli olduğundan, tüneğinde durup etrafı izleyen hareketsiz bir kuş, son derece sağlıklı ve evde beslemeye çok uygun da olabilir.

X Muhabbet kuşunun burun delikleri çevresinde beyazlık varsa dişidir.
# Birçok yavru erkek muhabbet kuşunun burun delikleri etrafında bir miktar beyazlık veya cere renginin geri kalanından daha açık renkte olan bir bölüm vardır. Bu durum da cinsiyet tayinini zorlaştırır. Cinsiyetini anlamak için bir süre gözlemlemek yeterlidir. Burun delikleri çevresindeki beyazlık koyulaşıyorsa erkek, renk açılıyor veya beyazlık artıyorsa dişidir. Albino ve lutinolarda durum farklıdır.

X Muhabbet kuşlarının tırnak ve gagaları düzenli olarak kesilmeli.
# Doğada bu kuşların tırnak ve gagalarını kimse kesmez. Doğru olan, mümkün mertebe, gaga ve tırnak bakımlarını yapabilecekleri ortamı oluşturmaya çalışmaktır. Kafeste muhakkak uygun yerlerde ahşap tünek, mineral blok, gaga taşı, kalamar kemiği bulundurulması gerekir. Hatta mümkünse ve konu hakkında yeterli bilginiz varsa, kafes içine, toksik madde içermediğinden emin olduğunuz uygun şekil ve büyüklükte taş/kaya parçalarını koyarak hem dekorasyon yapmış hem de tüneyebilecekleri, gaga ve tırnak bakımlarını yapabilecekleri mekan olarak kullanmasına imkan sağlamış olabilirsiniz.

X Muhabbet kuşları çok tüy döker.
# Hele ki kedi köpek besleyen hayvanseverlerden bu sözü duymak çok ilginç. Evcil, tüylü hayvanlar arasında, belki de tüyleri en zararsız olanı muhabbet kuşlarıdır. Çünkü birçok evcil hayvandaki gibi tüyleri kıl şeklinde değildir. Astım gibi hastalıklara yol açma, akciğerler üzerinde olumsuz etki yapma olasılığı diğer evcil hayvanların çoğundan daha azdır. Ayrıca sürekli tüy dökmez, evin içinde gezip dokundukları her yerde tüy bırakmazlar. Belirli dönemlerde tüy dökümüne gireler. Zaten bu dönemlerde de biraz daha durgun olup, sakin ortamlarda bulunmayı tercih ederler.

X Muhabbet kuşları çok dayanıksız, hemen hasta olur.
# Doğada yaşarken oldukça dayanıklı kuşlardır. Onların bağışıklık sistemini biz zayıflatıyoruz.

X Cereyanda kalmasın.
X Güneşe koymayın.
X Balkonda hasta olur.

# Doğada yaşayan muhabbet kuşları "rüzgar var çıkmayalım, güneş var kovuğumuzda kalalım, güneş batıyor hava soğur üşürüz" demezler. Zaten anavatanları oldukça zorlu şartlara sahiptir ki bundan aşağıda bahsedeceğim. Küçücük kafesin içindeki kuşu, soğuk ya da serin ve rüzgarlı bir havada kapı pencereleri açıp da saatlerce önünde bırakır ya da yaz sıcağında kaçacak hiçbir yeri olmadan güneşin altında tutarsanız tabi hasta olur veya ölür. Son derece sağlıklı insanlar bile, az önce bahsettiğim duruma maruz kaldıkları takdirde rahatsız olup hastalıklarla kapılmaları işten bile değildir. Muhabbet kuşları, sanılanın aksine dayanıklı canlılardır. Ancak bizim onlar için oluşturduğumuz suni ortamlar, maalesef kuşlarımızın hem bağışıklık sistemini zayıflatır hem de ömürlerini kısaltır(doğadaki muhabbet kuşlarının ortalama yaşam süresi 15 yılın üzerindedir ve birçoğu 20 yıla kadar yaşar. Eğer muhabbet kuşlarının bulunduğu ortamdaki sıcaklık ve nem, sürekli olarak sabit tutulmaya çalışıyor, hiçbir hava akımının oluşmasına izin verilmiyorsa, ani sıcaklık değişimlerinde, kısa süreli hava akımına(cereyan) maruz kalması durumunda çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin bulundukları ortamın sıcaklığı uzun süre 24 dereceye sabitlenmiş kuşlar, sıcaklık 18 derecenin altına düştüğünde veya yaz aylarında sıcaklık 30 derecenin üzerine çıktığında, önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca muhabbet kuşlarını, onları rahatsız etmeyecek kadar(Özellikle gündoğumundan sonra ve günbatımından önce) doğrudan güneş ışığı görmelerini sağlamak, doğal D vitamini almalarını, vücut dirençlerinin artmasını ve tüylerinin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Olayı biraz da akışına bırakmakta, mevsim değişikliklerini hissetmelerini sağlamakta, biraz sıcak, biraz soğuk, biraz da rüzgar görmesinde (aşırı olmamak kaydıyla) zarar değil yarar olacaktır. Soba ile ısınan eski bir binada, boş dairede üretim yapan birisini gördüm. Muhtemelen kışın sıcaklık 10 derecenin altına iniyor, yazın ise 30 derecenin üstüne çıkıyordur. Sorduğumda ise, hiç sıkıntı yaşamadığını söyledi.

Ekli dosyayı görüntüle 14415

X Muhabbet kuşlarının anavatanı Avustralya olduğu için sıcak iklim hayvanıdır, soğuğa dayanamaz.
X Muhabbet kuşlarının anavatanı Avustralya olduğu için ülkemizdeki iklim şartlarına uygun bir canlı değildir.

# Bize öyle bir anlatırlar ki sanki muhabbet kuşları yağmur ormanlarında yaşamaktadır. Fakat bu anlatılanları duydukça senin coğrafya öğretmenin kimdi diye sorasım geliyor. Bu bilgiler, coğrafya konusundaki yetersizliklerden ortaya çıkan yanlış bir yorumdur. Muhabbet kuşlarının ana vatanından bahsedilirken Avustralya için ekvatoral iklimin görüldüğü bir yer olarak söz edilir ki bu tamamen yanlış olup, ülkenin kuzeyinde oldukça sınırlı alanlarda ekvatoral iklim görülür. Avustralya, geniş bir coğrafyaya sahip olduğundan, farklı iklim türlerinin görüldüğü bir ülkedir. Muhabbet kuşları da, ada üzerinde, subtropikal çöl ikliminin görüldüğü alanlarda yaşamaktadırlar. Nispeten kurak yerlerdir. Yukarıdaki fotoğrafta bir muhabbet kuşu sürüsü ve yaşadıkları coğrafya görülmekte. Sıcaklıklar genel olarak yüksek fakat çöl ikliminin etkisiyle geceleri de bir o kadar serin geçer. Muhabbet kuşlarının doğal yaşam alanlarında sıcaklıklar zaman zaman 5 derecenin altına düşer. Yaz aylarında ise demiryollarının eğilip bükülmesine sebep olacak kadar yüksek sıcaklıklar yaşanır ki bu da muhabbet kuşlarının doğal ortamının sanıldığının aksine son derece değişken olduğunu gösterir. Ayrıca çetin hava koşullarının hakim olduğu, aylar süren kuraklıkların yaşandığı, şiddetli fırtınaların sıkça gerçekleştiği bir bölgedir muhabbet kuşlarının doğal yaşam alanı. Ülkemizde Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerimizin kurak yörelerinde, muhabbet kuşlarının doğal yaşam alanlarının aynısı olmasa da, biraz daha iyi şartlara sahip ancak bitki örtüsü bakımından farklı, iklim şartları açısından bazı benzer özelliklere sahip coğrafi şartlar mevcuttur.

X Muhabbet kuşları mekan değişikliğinden hoşlanmaz
X Muhabbet kuşunuzun yerini değiştirmeyin

# Kesinlikle yanlıştır. Zaten muhabbet kuşları göçmen kuşları. Sahibiyle beraber yeni bir mekana geçmek, genellikle muhabbet kuşlarını olumlu etkiler. Çünkü çok meraklı hayvanlar olan muhabbet kuşları, yeni bir ortama girince, mekanı, nesneleri incelemeye başlar. Bu da onların merak duygusunu, dolayısıyla vücut ve zihinlerini de hareketlendirir(onları korkutacak bir durum ya da cisim olmadığı takdirde). Odalar arasındaki yer değişikliği ise ev ortamında genellikle mecburidir ve bence olması da gerekir. Gündüz aydınlık ve sesli, gece ise karanlık ve sessiz ortam olması daha sağlıklıdır. Yalnızca kış aylarında bulundukları ortamın biraz daha fazla aydınlatılması gerekir. Çünkü anavatanları, ekvatora daha yakın olduğu için, gecelerin ve gündüzlerin uzayıp kısalması, bizim ülkemizdeki kadar değişken değildir. Eğer imkan varsa 12-14 saat aydınlık 10-12 saat karanlık olması uygun olacaktır. Ancak geceleri oturduğumuz, ışıklandırdığımız, muhabbet edip, televizyon seyredip gürültü yaptığımız ortamlarda bulunması onları çok çok olumsuz etkilemez. Çünkü günün sakin vakitlerinde kısa kısa şekerlemeler yapabilir, akşam (bizim yüzümüzden) uyuyamadıkları zaman dilimini önemli ölçüde telafi edebilirler. Üreme dönemlerinde aydınlık zaman zarfının daha uzun olmasında fayda vardır.

X Muhabbet kuşları yolculuğa dayanamaz.
# On saatin ve bin kilometrenin üzerinde, çok farklı iklim şartlarına sahip merkezler arasında, farklı mevsimlerde yolculuk yapıp neredeyse hiç etkilenmemiş muhabbet kuşlarına ait sayısız seyahat hikayesi vardır. (Bende çok var bu hikayelerden) Gerekli önlemler (klima, ani sıcaklık değişimi, aşırı rüzgar, aşırı sallantı) alındıktan sonra, kıtalararası yolculuk dahi yapabilirler.

X Muhabbet kuşları evde yalnız bırakılmaz.
# Nispeten yanlıştır. Bunu söyleyenler yemi biterse, suyu biterse diye düşünür ancak daha önemli bir husus vardır. Kuşu yalnız bırakmak bir risktir ancak gerekli kontrolleri yaptıktan sonra, yeterince önlem aldıktan sonra yalnız bırakmak onu fiziksel değil duygusal açıdan etkileyecektir ki daha önemli olan risk de budur. Yoksa örneğin en son teknoloji ile büyük depremlere dayanıklı bina yaptınız ama depremde binanın zeminindeki kaya kırıldı, elinizden gelen hiçbir şey olmaz. Önlemimizi alıp ve risk değerlendirmesi yapmamız lazım; yanımızda götürmek mi yoksa yalnız bırakmak mı daha sağlıklı olur diye. Yanlarında, onların bakımlarıyla ilgilenebilecek birisini bırakmak, güvenilir birine emanet etmek veya yine güvenilir bir komşuya evin anahtarını bırakarak sık sık kontrol etmesini, yem su temizlik gibi bakımlarını yapmasını istemek de alternatif çözüm yollarıdır ve gerekli bakımları yapılırsa yolculuğa çıkarmak veya yalnız bırakmaktan daha sağlıklıdır.

X Kuşlarım öpüşüyor.
# Kuşlar öpüşmez. Bu aralarında bir iletişim olduğunun göstergesidir. Birbirlerine yem kusuyor, gagalarını birbirlerine sürterek oyun oynuyor veya kur yapıyor olabilirler.

X Yavru kuşlarım birbirine kur yapıyor.
X Erkek kuşlarım / dişi kuşlarım birbirine kur yapıyor.
X Kuşlarım öpüşerek birbirine kur yapıyor.
X Kuşlarım yem kusarak kur yapıyor.

# Öncelikle kuşların birbirine her türlü yakınlaşması kur yapma değildir. Kur yapma sonrası çiftleştiklerinin ya da kuşlardan birinin çiftleşmeye çalıştığının görülmesi lazım. Erkek dişinin üzerine çıkmaya çalışıyorsa veya dişi eğilerek çiftleşme durumu alıyorsa ancak o zaman kur yaptıklarından bahsedebiliriz. Evinize gelen misafire çay, kahve ikram etmek, yolda gördüğünüz birisiyle tokalaştıp muhabbet etmek, ona kur yaptığınız, onunla çiftleşmek istediğiniz anlamına gelmez. Yavru kuşların çiftleşme eğilimi olmaz(erken ergenlik durumu yoksa) yalnızca içgüdüsel olarak ve kur yapma zannedilen fakat öyle olmayan davranışları vardır. Kuşlarda eşcinsellik hiç görmedim, olduğunu da zannetmiyorum. Yem kusmak, insanların birbirine ikramda bulunması gibi görülebilir, kuşların eli olmadığı için bunu gagalarıyla yaparlar.

Ekli dosyayı görüntüle 14421

X Muhabbet kuşum evcilleşmiyor
X Muhabbet kuşum ele alışmıyor

# Yukarıda yer alan görüntü, Avustralya'da bir kamyon şoförünün yolculuğu esnasında muhabbet kuşu sürüsü ile karşılaşması sırasında kaydedilmiştir. Videosu görüntülerine de rahatça ulaşılabilir. Doğada yaşayan muhabbet kuşları bile, eğer genç ise, evcilleşmeye son derece müsaittir. Eğer kuş size alışmıyor, elinize gelmiyorsa, öncelikle sorunun insanlardan kaynaklı olduğunu düşünmeniz lazım. İnsanlardan aylarca zarar görmüş bir kuşu, yabani, alışıyor diye suçlamak doğru değildir. Ya siz yanlış birşeyler yapıyorsunuz ya da sizden önce bir insanoğlu o kuşa çok yanlış şeyler yapmıştır.

X Muhabbet kuşunu alıştırmak için aç bırakmak.
# Zaten küçük bir bünye ve hareketli yapıya sahip olan muhabbet kuşlarının kursakları küçük olduğu için gün içinde onlarca defa yem yerler. Kuşu aç bırakmak, vicdansızlıktan başka bir şey değildir. Eğer alıştırmak isteniyorsa, çok sevdiği bir yem türü(mesela aspur), yemliğine konulmayıp (bu sırada yemlikte yem olmalı) elden vermek denenebilir ki buna bile gerek yoktur. Sıcak kanlı olan bu hayvanlar, kendisine zarar vermeyeceğini düşündüğü insanların elinden zaten yem yiyecektir.

X Muhabbet kuşum konuşmuyor.
# Yaşı geçmemiş her muhabbet kuşu konuşabilir. Yaşı ilerlemiş olanlar da gençler kadar olmasa da konuşabilir. Erkekler dişilere göre bu konuda oldukça üstündür. Yavru iken alınıp evin çok kullanılan bir yerine konulan erkek muhabbet kuşu, kendisiyle hiç ilgilenilmese(ki bu doğru değildir), konuşması için özel bir çaba harcanmasa bile, bir süre sonra, çevresinde sık tekrarlanan kelime veya sesleri mutlaka taklit etmeye başlayacaktır. Eğer yeterince çaba gösterilirse oldukça uzun cümleleri bile tekrar edebilirler. Burada bir not düşmek istiyorum, muhabbet kuşları aslında konuşmaz, yalnızca sesleri öğrenerek taklit eder. Taklit ettikleri seslerin genelde ne anlama geldiğini bilmezler.

X Muhabbet kuşum akşamları durgunlaşıyor
X Muhabbet kuşum akşamları ötmüyor
X Muhabbet kuşum akşamları kafesinden çıkmak istemiyor

# Acaba bütün gün yorulmuş ve dinlenmek istiyor olabilir mi? Havanın aydınlık olduğu gündüz saatleri boyunca hareketli olan bir kuş, akşam olduğunda, ışığın da azalmaya başlamasıyla durgunlaşır. Kuşların da biyolojik saati vardır. Sizin belirli bir düzeniniz varsa, bir süre sonra size uyum sağlamaya başlayacaktır. Mesela geç yatıp geç kalkan birisinin baktığı muhabbet kuşu, bir süre sonra, sabahın erken saatlerinde ötmeyip(normalde güneşin doğmasıyla ötmeye başlarlar) akşam saatlerinde oldukça hareketli olabilirler(ben yaz aylarında bu durumu yaşıyorum, kışın normale dönüyor). Muhabbet kuşunuzu koyacağınız yerin mümkün mertebe güneşin ilk ışıklarından itibaren günbatımına kadar aydınlık, günbatımından sonra ise karanlık olması onların sağlığı açısından olumlu etki yapar. Bunun için kuşu gün içinde farklı odalara koyabilirsiniz.

X Muhabbet kuşum sabahları çok ötüyor.
# Ötmesinden rahatsız oluyorsanız beslemeyin.

X Muhabbet kuşunun ötmemesi için üzerini örtün.
# Muhabbet kuşlarına belki de dokunmadan yapılabilecek en büyük eziyetlerden birisidir. Kuşun psikolojisini bozar, sahibine ve diğer insanlara olan güvenini azaltır. Zaruri durumlar haricinde kesinlikle kafesin üstünü örtmeyin.

X Muhabbet kuşum çok pis kokuyor.
# Muhabbet kuşları, en temiz evcil hayvanlardan biridir. Buna rağmen eğer kafes temizliği kısa aralıklarla yapılmazsa etrafa kötü kokular saçılabilir. Nihayetinde dışkılarını yaptıkları bir ortamda yaşıyorlar ve pis ortamda yaşayan birinin güzel kokması beklenemez.

X Muhabbet kuşumun kafesini birkaç haftada bir temizlesem yeterli olur.
# Kafeslerin taban temizliğinin imkan varsa hergün, yoksa haftada en az iki-üç defa yapılması gerekir. En az iki haftada bir detaylı temizlik(sıcak su ve dezenfektan ile kafes ve içindeki bütün malzemeler) yapılmalıdır. Evinizdeki tuvalete, her kullanımdan sonra su döküyor ve sık sık çeşitli temizlik malzemeleriyle temizliğini yapıyorsanız, sorumluluğunu aldığınız, muhabbet kuşunun hem dışkısının yaptığı hem de yaşam alanı olan kafesine de aynı özeni göstermek zorundasınız.

X Muhabbet kuşum kendini sevdirmiyor, avucuma alıp tutuyorum alışsın diye.
# Bu kuşun karakteri ile ilgilidir. Bazısı kendini sevdirir, bazısı ise el sürdürmez. Eğer tutup okşamak istiyorsanız, ya çok sakin karakterli, kendisini sevdirmekten hoşlanan bir kuş alın ya da kedi köpek besleyin. Hayvan hoşlanmıyorsa eziyet etmenin anlamı yok.

X Muhabbet kuşunun alışması için kanat tüylerinin kesilmesi, yolunması.
# Muhabbet kuşuna yapılabilecek son derece acımasız bir işkencedir. 1 yaşında, yürümeyi yeni öğrenen bir bebeğin, uzaklaşmaması için bacaklarının kırılması gibi bir şey.

X Yeni alınan muhabbet kuşunu en az bir hafta kafesinden çıkarmayın.
# Kesinlikle yanlıştır. Muhabbet kuşu uçmadan ortamı tanıyamaz. Eve yeni getirilen kuş, en kısa zamanda kafesinden çıkarılmalıdır. Çok küçük ise belki bir veya iki gün beklenebilir. Kafesten çıkarılmadan önce odada gerekli bütün güvenlik önlemleri alınmalı, kapı pencereler kapatılmalı, perde veya tüllerle cama çarpmaları engellenmeli, varsa aynalar ve cam kapaklı eşyalar kaldırılmalı veya üstü örtülmeli, odada mümkün olduğu kadar kaçıp konabileceği yüksek yerler ve avize olmamalı (sizi yorar). Bir süre (en az yarım saat) serbest hareket etmesine izin verilmelidir. Muhabbet kuşlarının, kafes dışında mümkün olan en fazla sürede vakit geçirmesi sağlanmalıdır. Uzun süre kafesinde kapalı tutup, sadece başında bekleyerek ya da konuşarak size alışmasını bekleyemezsiniz. Onunla beraber vakit geçirmeniz gerekir.

X Muhabbet kuşum çok korkak
# Muhabbet kuşlarını korkak ve cesur olarak ayıramayız. Sizin ya da başka insanların yaptığı yanlış hareketlerden korkmuş olma ihtimali yüksektir. Muhabbet kuşları sevecen, sosyal, uyumlu ve son derece zeki hayvanlardır.


X Muhabbet kuşum hırçın/agresif
# Onun hoşuna gitmeyen şeyler (bağırma, vurma, avuçlanma, vb.) yaparsanız veya bilmeden yaptığınız ve kuşu rahatsız eden durumlardan dolayı hırçınlaşması gayet normaldir.

X Muhabbet kuşumu nasıl yakalamalıyım?
# Eğer kendinize alıştırmak, eğitmek amacındaysanız muhabbet kuşlarını yakalamaya çalışmayın. Kafesine koymak istediğinizde, korkutmadan ama vazgeçmeden, sabırla belki de onlarca defa parmağınızın üzerinde kafese sokmaya çalışmalısınız. Eninde sonunda o pes edecektir.

X Muhabbet kuşum parmağıma / elime alışmıyor.
Eğer parmağınıza çıkmasını istediğinizde sizden kaçıyor ve siz bundan vazgeçiyorsanız uzun süre alıştıramazsınız. Çünkü sizin pes etmeniz onun bu kaçma davranışını pekiştirecektir. Sizden kaçarak kurtulabileceğini öğrenir ve bunu tekrarlar. Eğer bir kere parmağınıza çıkması için elinizi uzatmışsanız, parmağınıza çıkıncaya kadar, gerekirse onlarca defa, sakince, kızmadan, yavaş hareketlerle bunu yapmasını sağlamalısınız. Bunu yaparken her seferinde "çık" komutu vererek, komut öğrenmesini sağlayabilir, doğru davranışın hemen peşinden ödül vererek bu davranışı daha kalıcı hale getirebilirsiniz.

X Muhabbet kuşum çok ısırıyor
X Muhabbet kuşlarının doğasında ısırma davranışını yoktur.

# Doğadaki her canlının kendine özgü bir savunma mekanizması vardır. Kuşlar da genellikle kendilerini gagalarıyla savunurlar. Fakat evcil muhabbet kuşlarındaki ısırma davranışı çoğunluklayla öğrenmeyle gerçekleşir. Elini uzatan birine ısırma davranışı gösterip, bunun karşılığında istediği gibi elini kaçırma davranışını görürse, ısırma pekiştirmiş olur ve davranış kalıcı hale gelir. Buna karşılık olarak öncelikle görmezden gelme, yani her ne olursa olsun tepki vermeme, hatta sonrasında el/parmak uzatma hareketinde ısrar edilmesi gerekir. Tabi bu hayvanları inatlaşacak veya ona zarar ve şekilde olmamalı, kendinden emin ve sakin biçimde yapılmalı. Bu yöntemin işe yaramaması halinde, yaptığı davranıştan ötürü rahatsız olduğunuzu, bu davranışın yanlış ve yapılmaması gerektiğini belirtmek için yine kendinden emin ancak kuşu korkutmayacak bir ses tonu ile şşşşşşşt diye uyarı verilmelidir.


X Muhabbet kuşuma tek bakabilir miyim?
X Muhabbet kuşuma eş almalı mıyım?

# Tek başına bakılıp yıllarca sağlıklı yaşayabilirler. Ama onların kendi türleri ile de vakit geçirmeye ve üremeye hakları var. Bu haklarını ellerinden alabileceğinizi düşünüyorsanız, çok yanlış bir fikirde olduğunuzu söyler ve derhal bundan vazgeçmenizi tavsiye ederim.

X Muhabbet kuşum sürekli kaşınıyor, bit pire mi var?
# Muhabbet kuşları, zamanlarının büyük bölümünü tüylerini düzeltmek ve parlatmakla geçirir. Kuyruk başlangıcında bulunan yağ bezelerine baş ve gagalarını sürerek vücutlarındaki diğer tüyleri de parlatmaya çalışırlar. Kafeste bakılan kuşlar, besin aramakla çok daha az vakit geçirdikleri için tüy bakımıyla daha uzun süre uğraşır. Bit olduğuna, ancak bu parazitleri veya parazitlerin etkilerini net olarak gördüğünüzde emin olabilirsiniz. Tedavi için profesyonel destek alın, kafanıza göre sprey alıp kuşun orasına burasına sıkmaya kalkmayın.

X Muhabbet kuşumu nasıl yıkamalıyım?
# Elbise fırçası ve arap sabunuyla! Muhabbet kuşu yıkanmaz. Kafesine bir kap içinde su veya banyoluk takarsınız, ihtiyacı olduğunda yıkanır. Hatta ihtiyacı olduğunda suluğundan üzerinden kendi üstüne su atarak bile yıkanır.

X Muhabbet kuşum banyoluğa girmiyor yıkanmıyor.
# Muhabbet kuşları, her taraflarını sırılsıklam yapacak şekilde yıkanmazlar. Banyo yaptıklarında genellikle karın bölgeleri hariç hemen hiç bir yerlerinin ıslandığını görmezsiniz. Çünkü uçmalarını sağlayan tüyleri çok ıslanırsa, zaten çok az olan vücut ağırlıkları artar ve tüyleri kuruyana kadar sağlıklı şekilde uçmakta zorlanırlar. Eğer bulundukları ortamın güvenli olduğunu düşünmüyorlarsa, hiç banyo yapmayabilirler veya sadece birkaç saniye içinde küçük çaplı bir banyo yaparlar ve sizin ruhunuz bile duymaz. İnternette seyrettiğiniz banyo yapan muhabbet kuşu videoları, erişkin ve sahibiyle güçlü bir bağ kurmuş veya bulunduğu ortamın güvenliğinden, kendilerine zarar gelmeyeceğinden emin olan kuşların videolarıdır.

X Muhabbet kuşum su içmiyor / çok az su içiyor.
# Muhabbet kuşları, bizim gibi terlemezler. İçtikleri suyun tamamına yakınını sindirim amaçlı kullanırlar. Zaten küçük olan bu kuşlar, bu yüzden çok su tüketmezler.

X Muhabbet kuşuma büyük suluk alayım/suluğunu tam doldurayım, uzun süre su vermeme gerek kalmaz.
# İster şebeke suyu, ister hazır su verin, bütün suların içinde mikroorganizmalar vardır. Kapalı kaplar içindeki, yaklaşık oda sıcaklığında, durgun bekleyen, aydınlık, güneş ışığı alan konumda bulunan sular, bu mikroorganizmaların çoğalması için oldukça uygun ortamlardır. Normal şartlarda hiçbir zararı olmayan, hatta bazı faydaları olan bu mikroorganizmalar, suyun içinde aşırı çoğaldıkları takdirde muhabbet kuşları için bazı sağlık sorunlarına yol açabilir veya oluşan kötü koku sebebiyle kuşlarımız bu suları içmek yerine susuz kalmayı tercih edebilir.

X Muhabbet kuşuma oyuncak aldım, çok mutlu.
# Muhabbet kuşları hem çok sosyal hem de çok meraklı canlılardır. Bulundukları ortamda bulunan her şeyi tanımak isterler. Kafesteki oyuncaklar da, ilgilenebilecekleri başka bir şeyleri olmadığı için onlara çok cazip gelir. Emin olun, siz onunla vakit geçirmek için çaba harcar veya kafese koyduğunuz oyuncağı elinize alıp onunla beraber oynarsanız, çok daha mutlu olacaklardır. Eğer muhabbet kuşu tek başına bakılıyorsa sahibiyle, çift olarak bakılıyorsa eşiyle ve yavrularıyla vakit geçirmeli. Oyuncaklarla değil.

X Muhabbet kuşuma ayna aldım, çok mutlu.
#Özellikle tek bakılan kuşlar, aynaya karşı büyük ilgi gösterir. Çünkü kendi türüyle iletişime geçmek isteyen kuş, aynada bunu gördüğünde sürekli onunla vakit geçirmek isteyecektir. Fakat bir süre sonra, yem kusan ve oyun oynamak isteyen kuş, karşılık bulamadığı için psikolojik sorunlar yaşayabilir ya da insanlarla veya kendi türüyle iletişim kurmak yerine, takıntı haline getirip sürekli aynadaki silüeti ile iletişim kurmaya çalışabilir, çiftleşmeyi reddedebilir, aynadaki görüntüsüyle normal olmayan bir bağ kurabilir, hatta aynasını, daha doğrusu aynadaki görüntüsünü kafesine bırakılan kuştan kıskanıp yeni gelen kuşa zarar verebilir.

X Muhabbet kuşuma zil aldım, çok mutlu.
# En çok tercih edilen kafes oyuncaklarından birisi de ziller ya da ses çıkaran, çıngırak türü oyuncaklardır. Şunu belirtmeliyim ki, muhabbet kuşlarının, kendi hareketlerine sesle karşılık veren cansız bir varlık olan oyuncaklarla vakit geçirmesi, doğasına aykırı olarak sosyalleşmesini, diğer canlılarla iletişim kurmasını engelleyecektir. Ayrıca bu oyuncaklar çabuk paslanan metallerden yapıldığı için, kuşun sağlığı açısından tehdit oluşturabilir.

X Ballı krakerler
# Hazır gıdalarda kullanılan birçok madde canlıların sağlığı açısından zararlıdır. Biz bile gerçek bal bulmakta zorlanırken, piyasada ballı kraker diye bahsedilen ve 3 kuruşa satılan ürünlerde bal yerine veya yemleri yapıştırmak için neler kullanıldığını bilmek dahi istemiyorum. Webde bununla ilgili tarifler var, dilerseniz kendiniz sağlıklı bir şekilde evde de yapabilirsiniz.

X Beslenme
# Sadece hazır yemler ile beslemek yeterli değildir. Ayrıca hazır yemlerin üzerinde, falanca işlemler sayesinde %98 tozdan arındırılmıştır gibi bir ifade yer alır. Buna rağmen açık yem almaya kalkışmayın. Sebze, meyveler aralıklarla verilmeli, hangisinin yararlı, hangisinin zararlı olduğu araştırılmalıdır. Ayrıca vitamin ve probiyotik takviyesi, iç ve dış parazitlerle mücadele, besinlerden daha yüksek oranda faydalanmalarını, sağlıklı bir gelişim göstermelerini, hastalıklara karşı daha dirençli olmalarını sağlayacaktır.
Piyasada sağlık tohumu olarak satılan ürünlerle yemlerini çeşitlendirmek faydalı olacaktır. Bu ürünlerdeki tohum çeşitlerinin çok büyük bölümü, hazır yemlerde bulunmaz ve az miktarda tüketilmeleri halinde kuşlara önemli faydalar sağlayabilir.


X Muhabbet kuşuma kabuksuz yem aldım, böylece etrafı kirletmiyor.
# Kabuksuz yemler, henüz yem kıramayan yavru kuşlar için, aç kalmamaları ve zayıf düşmemeleri için kısa süreli geçici önlemdir. İçlerinde, kabuklu yemlerde olduğu gibi çok çeşitli tohumlar yoktur. Sağlıklı bir muhabbet kuşunun, sağlıklı halinin devam edebilmesi için, kabuklu ve çeşitli tohumlardan oluşan bir karışımla beslenmesi oldukça önemlidir.

X Muhabbet kuşum benimle beraber sofrada yemek yiyor.
# Sofralarımızda, işlenmiş şeker, tuz, yağ gibi bizim için bile zararları olan birçok besin maddesi vardır. Kuşunuzla iyi vakit geçirmek tamam ama bu şekilde sağlığını tehdit etmeyin. Kısa vadede sıkıntılar görülmese bile başta sindirim sitemi ve karaciğer olmak üzere birçok sorunla karşılaşılabilir. Ayrıca gazlı içecekler olarak tabir edilen ve içerisinde yüksek miktarda karbondioksit, şeker, koruyucu madde ve boya olan ürünlerin kuşlar tarafından tüketilmesi sakıncalıdır.

X Yavrulu / yumurtalı çift almak istiyorum.
# Eğer muhabbet kuşlarının yavrularını büyütmesine şahit olmak istiyorsanız kendi alacağınız yavruları eşleştirip yapmanız daha doğru olur. Öncelikle şunu söylemek istiyorum; daha önceden muhabbet kuşu bakmamış birisinin hazır takım alması demek, hemen hemen hiçbir bilgi ve tecrübe olmaksızın, karşılaşabileceği sorunlardan habersizce, tam manasıyla tesadüflere bağlı olarak bu olayı yaşaması demektir. Eğer tecrübe ve bilgi sahibi değilseniz, bunu yapacağınıza internette ilgili videoları seyredip kendinizi tatmin etmeniz daha doğru olur. Çünkü aynı anda birden çok canlının hayatını karartabilirsiniz. Şöyle ki, yumurtlama, kuluçka ve yavru büyütme dönemleri kuşlar için son derece hassastır. Bu dönemde bizim kuşları mümkün mertebe rahatsız etmememiz gerekirken, bulundukları ortamdan(belki de yıllardır bulundukları ortamdan) ayırıp bambaşka bir yere getirmek, stres seviyesini en üst düzeye çıkarabilir, anne babanın sağlıkları tehlikeye girebilir, yumurtaları kırabilir veya kuluçkaya yatmayı bırakabilir, yavru varsa beslemekten vazgeçebilir. Bir de işin maddi boyutuna bakalım. Bir çiftin ortalama 5 yavrusu/yumurtası olduğunu düşünelim. Bu yavruların ticari amaçlı satıldıklarını düşünürsek, en iyi ihtimalle yerli diye tabir ettiğimiz ırktan yavruların maddi değeri yaklaşık 150-200tl civarındadır. Neden satsın ki? Bu açıdan bakıldığında ilk önce akla gelmesi gereken, kuşlarda herhangi bir sorunun olabileceği, üreme dönemlerinin sonuna doğru gelmiş olabilecekleri, yani yaşlarının ilerlemiş olduğudur. Tabi herkes böyle yapacak diye bir kaide yok. Gayet iyi niyetli, zaruri hallerden dolayı çiftini satmak isteyenler de olur ama dikkat edilmesi gerekir.

X Muhabbet kuşlarının sağlığı
# Öncelikle şunu söylemeliyim ki; sağlık problemlerinin tedavisi ile ilgili pek tecrübem yok. Şimdiye kadar birkaç ishal vakası dışında (onlar da kısa süreli) kuşlarımda hiçbir önemli sağlık sorunu yaşamadım. Buna da biraz takdir-i İlahi, biraz da önleyici sağlık hizmetleri diye yorum getiriyorum. Yukarıda bahsetmiş olduğum hemen her şey, muhabbet kuşlarının sağlığını etkiler, elimizde olmayan nedenler ötürü ortaya çıkabilecek sorunlar haricindeki sıkıntıların, bu önlemler sayesinde büyük oranda önüne geçmiş oluruz.

Fakat her ne olursa olsun, bu kuşların bakımını üstlenmiş isek, karşılaşılması muhtemel sağlık sorunları ve çözüm yolları hakkında bilgi sahibi olmalı ya da bilgiyi edinme yollarını bilmeli, ayrıca kuşlar konusunda tecrübe sahibi bir veteriner hekim bulmamız gerekmektedir.


X Muhabbet kuşum hasta mı?
# www.muhabbetkusu.com.tr forumdaki belki de en çok sorulan sorulardan birisi. İlk defa muhabbet kuşu sahiplenmeden önce aylarca araştırma yaptım. Kendi çapımda birşeyler öğrenmeye çalıştım. Forumu takip etmeye başlamam ile birlikte ne kadar az bilgi sahibi olduğumu anladım.

Gördüğüm kadarıyla muhabbet kuşlarında en sık karşılaşılan sağlık sorunları; ishal, sindirim sistemi bozuklukları, iç ve dış parazitlerin neden olduğu rahatsızlıklar ve mantar gibi problemler.

Bu konularda, gerek muhabbet kuşu bakımı, gerekse muhabbet kuşu hastalıklarının tedavisi konularında ustaların bilgi ve tecrübelerine başvurmanın en doğru yollardan biri olduğunu düşünüyorum.

Hatamız, kusurumuz, yanlışımız varsa lütfen söyleyin ki düzeltelim.
Hocam siz belli ki anlıyorsunuz ya bizim kuş Mavişe herkes dişi dedi. Burun delikleri beyazdı sonra alta doğru gittikçe koyulaşıyordu. O zaman erkek olması gerekmiyor mu? Normalde cinsiyet için tek bir konudan yardımcı olunuyor ama oraya yazınca sizin görmeniz daha zor. O yüzden yeri gelmişken buraya yazayım dedim. Olmazsa siz cevaplayınca silerim önemli değil. Vefat etti ama yine de cinsiyetini merak ediyorum, yardımcı olursanız sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20230424_222541.jpg
    IMG_20230424_222541.jpg
    115.6 KB · Görüntüleme: 25
Hocam siz belli ki anlıyorsunuz ya bizim kuş Mavişe herkes dişi dedi. Burun delikleri beyazdı sonra alta doğru gittikçe koyulaşıyordu. O zaman erkek olması gerekmiyor mu? Normalde cinsiyet için tek bir konudan yardımcı olunuyor ama oraya yazınca sizin görmeniz daha zor. O yüzden yeri gelmişken buraya yazayım dedim. Olmazsa siz cevaplayınca silerim önemli değil. Vefat etti ama yine de cinsiyetini merak ediyorum, yardımcı olursanız sevinirim.
Dişi gibi görünüyor
 
Geri
Üst