Karadeniz Pet

Muhabbet Kuşları Hakkındaki Tüm Soru Cevaplar

selen canaydın bedel

Onursal Üye
Katılım
26 Mar 2013
Mesajlar
2,365
Tepkime puanı
53
Muhabbet Kuşlarının Temizliği

- Muhabbet kuşlarının vücutlarının en önemli bölümü kanatlarıdır. Bu yüzden, kanatlarını temizlemek ya da temiz tutmak için her gün buna belirli bir süre ayırırlar.

Muhabbet kuşları ayrıca yeni tüyleri çıkarken de kaşınırlar. Bu durumda, yeni tüylerin çıktığı bölgeyi parmaklarınızla hafifçe kaşımanız kuşunuzun çok hoşuna gidecektir.

Muhabbet kuşunuzun banyo yapabilmesi için ona içine rahatça sığabileceği ve oturduğunda kafası suya batmayacak kadar derinliğe sahip bir banyoluk alabilirsiniz. Bu banyolukları tüm evcil hayvan dükkanlarında bulabilirsiniz. Haftada bir kez banyoluğu ılık suyla doldurun ve kafes içinde kuşun kendini güvende hissedebileceği ve rahatlıkla banyo yapabileceği bir yere yerleştirin. Ayrıca kuşunuza özel çeşitli düzenlemeler de yapabilirsiniz. Örneğin suya kuşunuzun sevebileceği oyuncaklar veya marul yaprakları koyabilirsiniz.

Suyu bir miktar uzaktan ve hafifçe sıkarak oluşturacağınız bir doğal hafif yağmur ortamı, muhabbet kuşunuzun hoşuna gidebilir.

Muhabbet Kuşları Nasıl Mutlu Olurlar ve Nelerden Korkarlar ?

Muhabbet Kuşunuzu Aşağıdakileri Uygulayarak Mutlu Edebilirsiniz:
Kendi cinsinden bir kuş
Her zaman aynı saatte ilgi görmek
Tatlı yiyecekler
Mısır tanesi
Gagalayabileceği taze ağaç dalları
Geniş hareket alanı
Onunla alçak sesle konuşulması
Sahibi ile birlikte olmak
Sahibinin renkli elbiseleri



Muhabbet Kuşları Aşağıdaki Unsurlardan Korkarlar
Yalnızlık
Ona sessizce yaklaşılması
Çevresindeki her türlü değişiklik
Kafesin dışında ona tanıtılmadan verilen yeni bir oyuncak
Alışmadığı sesler
Buzdolabı ya da çamaşır makinesi üzerinde sallanan bir kafes
Evdeki kediler.
•Elle tutulmak

Muhabbet Kuşu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Merhabalar, muhabbet kuşları hakkındaki deneyimlerimi sizler ile paylaşmaya devam ediyorum.Bir muhabbet kuşu almaya karar verdiniz fakat "Sağlıklı mı? Eğitilebilir mi?,Yaşı nedir ?" bunların hiçbirini bilmiyorsunuz.O halde bu yazım tam sizlik.
Kuşumuzun bulunduğu ortam temiz olmalı.Bir salmaya tıkılmış muhabbet kuşları genelde sağlıksız olur fakat çokta sosyal olurlar.Yine de 5 veya 10'lu gruplardan oluşan bir muhabbet kuşu alın.

Muhabbet kuşunuz aktif, hareketli ve diğer kuşlar ile ilişkisinin iyi olmasına dikkat edin.( Bunu anlamak için 5-10 dakika arası gözünüze kestirdiğiniz bir kuşu izleyin.)
Muhabbet kuşunuz posurup,uyuyor ve yanına yaklaşanlara saldırgan halde olmasın.
Yaşı maximum 3 aylık olsun.(Yaşını nasıl anlarım diyorsanız bu yazıma bakın.)
Konuşturmak için alıyorsanız erkekler daha yatkındır.Erkek bir kuş alın.(Cinsiyet ayrımı için bu yazıma bakın.)
Bulundukları kafeste, salmada yemlikler ve suluklar temiz olmalı.Bu önemlidir.
Eğer kafeste hastalıklı bir kuş var ise o kafesten asla bir kuş almayın.Ona da bulaşmış fakat kendini göstermemiş olabilir.Bu önemlidir.
Kanat, kuyruk tüylerine iyi bakın.Düzensiz ve kopuk ise muhabbet kuşumuz maalesef sağlıklı değildir.
Ayak, gaga, cere ve göz kenarlarını kontrol edin herhangi bir akma, mantar konusunda dükkan sahibine bildirin.

İşte sağlıklı bir muhabbet kuşu.1 yaşını geçmiş ve erkek.


Yeni Bir Muhabbet Kuşu Aldım Ne Yapmalıyım ?

Muhabbet kuşunuzu bir kutu veya kafeste bakacağınız yere getiriyorsunuz.Bu olay onları zaten yeterince gerer.Eğer muhabbet kuşunuzu bir kutu da getirdiyseniz kutunun kapağını kafesin kapısına doğru açın...
Biraz bekleyin ve kendi kafesine girsin.Kafese koyduğumuz an ona sadece "Hoş geldin aramıza" demeniz yeterli olacaktır.


20-25 gün boyunca asla kafesten dışarı ne salıyoruz ne de elimizle dışarı çıkarıyoruz.
"Bu süre esnasın da kuş ile ne yapmamız gerekecek ?” diye soranları duyar gibiyim Tabii ki bu süre zarfın da kuş ile her gün aynı saatte yanına gidip kuşunuzun ismini tekrarlayıp onun sohbet ediniz.Bu eğitime başladığımız ilk adımdır.20-25 günün ardından kuşunuzu evin için de salın.(Bir odada salıp bırakmayın gözlem altın da tutun.)Saldıktan sonra kendi kafesine gelmez ise havanın kararmasını bekleyin veya odayı suni olarak karartın ve elinizle nazikçe tutun kafesine koyun.

Muhabbet Kuşumu Oyuncağına Nasıl Alıştırabilirim ?

Muhabbet Kuşunun, oyuncağın ona zarar vermeyeceği korkulacak bir şey olmadığını anlaması gerek.Bunun için Muhabbet Kuşunuzu bir masanın üzerine koyun,yanına da aldığınız oyuncağı.Aldığınız oyuncak ile siz oynayın.O oyuncak ile sesler çıkarın –arada sırada kuşunuzu ismiyle çağırın dikkatini oyuncağa toplasın-

Daha sonra oyuncağı kuşunuzun olduğu yere doğru itin ve biraz uzaklaşın 2-3 denemeden sonra muhakkak gagasıyla kontrol etmek için gelecektir.Böylece oyuncağımıza az da olsa alışmış olacak ancak



“Alıştı,şimdi kafesine koyayım.” demeyin.Birkaç gün bunu tekrar edin oyuncağımıza iyice alıştıktan sonra kafese takılması gerekiyor ise takın.Eğer ilk defa oyuncak alacaksanız bir “çınçın/” almanızı öneririm.

Muhabbet Kuşum Kafesine Kendi Gelmiyor Ne Yapabilirim ?


Kuşunuz kafese gelmiyorsa ellemeyin.Kafesi sadece rahat iniş yapabileceği ve görebileceği bir yere koyun.Kuşunuz acıktığında veya susadığında kafese inmek için birkaç uçuş denemesi yapacaktır ve sonunda kafese konacaktır.

Kafese geldikten sonra ise kapının girişini arayacaktır.Ayrıca kuşunuzu salmak için elinizle dışarı çıkarmayın kapısını açın ve bekleyin hem kapının yerini öğrenir hem de nereden uçtuğunu bilir.

Not: Kuşunuz küçük ise ilk deneyişte kafese konamayabilir o zaman bu yazı da belirttiğim gibi havanın kararmasını bekliyor veya bulunduğu odayı suni olarak karartıyoruz ve kafesinin üstüne koyuyoruz.


Muhabbet Kuşumu Banyo Yapmaya Nasıl Alıştırabilirim ?

Eğer kuşunuz elinize alışık ise onu bir masanın üstüne bırakın.Tabağa 1.5-2cm arası derinlikte su ile doldurun.Öncelikle dikkatini çekmek için tabağa birkaç tırnak darbesi ile ses çıkarın.Parmağınızla suda dalgalar yaratın ve parmağınız da kalan bir kaç damlayı kuşunuza sıçratın.Eğer çok sevdiği bir oyuncağı var ise önce onunla oynamasını sağlayın daha sonra oyuncağı alıp tabağın içine koyun.


Kuşunuz tüylerini kabartıp indiriyorsa istekli ve merak ettiğini gösterir.Ancak ilk seferin de kuşunuzun pat diye tabağa atlamasını beklemeyin o gün cesaret edemeyebilir tekrar deneyerek pes etmeden onu alıştırmaya çalışın.Tabağa girip yıkanmaya başlarken ise işaret parmağınızın tırnak kısmı ile kuşunuzun gagasıyla oynayın bazı kuşlar sahibi ilgilenmez ise hemen çıkabiliyor.(Not: İlk deneyişiniz de biraz büyük bir tabak bulun ve her seferin de o tabakta yıkayın.Etrafı biraz kirletebilir önlem alınız.)

BUNLARI ASLA YAPMAYIN:
Onu avcunuza alıp çeşmeye tutmayın.
Kafesin içindeyken üstüne su sıkmayın.
Elinize alıp su dolu kaba batırıp çıkarmayın.
Su dolu bardağın içine girmesine izin vermeyin, ASLA !
Kafesin içine bir kap su koyup akşam işten gelene kadar kendi kendine öğrensin derseniz, içine tüylerini, yem kabuklarını, dışkısını düşürdüğü suyu defalarca içmiş olan kuşunuz banyodan çok böyle bir suyun lezzetini(!) baya bir öğrenmiş olabilir.


Diğer Dikkat Etmemiz Gereken Nokta İse Şu;
Kuşunuzun en fazla göğüs kısmı ıslanıyor bu yüzden hastalanabilir. Bunun için;Eve güneş geldiği zamanlar banyosunu yaptırınız,camların hepsini kapatınız banyosu ve kuruması bitene kadar,kafesi rahat güneş alabilecek bir yere koyun.
Not: Banyodan sonra kuşunuz asla cereyan da kalmasın dikkat ediniz.İshal vb.hastalıklar oluştuğu takdir de gerekli ilaç takviyesini yapınız.

Muhabbet Kuşumu Kendime Nasıl Alıştırabilirim ?



Kuşunuzu eğitmek için en önemli olan ilk şey onun güvenini kazanmaktır.Eğitime başlamamış olsanız dahi her zaman yavaş hareket edin ve yumuşak ses tonuyla konuşun.Kuşunuza zarar verecek ya da ürkütecek hiç bir şey yapmayın.Özellikle kafesin yanında gürültü yapmayın ve kuşunuzun başının üstüne ani hareketlerden kaçının.Kuşunuz eğer başka insanların elinde alışmadıysa, size güvenmeyecektir. Böylece ilk aşama onun güvenini sağlamak olacaktır.

1. Bölüm
Güvenini sağlamak: Amacımız kuşunuz ve sizin aranızdaki güveni sağlamak. Bu aşama en az 10-15 dk sürmelidir ve size bunu günde 2-3 kez yapmanızı tavsiye derim.


1. Adım:

Bildiğiniz gibi kuşunuz ellerden korkarlar. İlk olarak kuşunuzun göreceği şekilde ellerinizi kafesin yanına koymaktır. Elinizi o şekilde tutun ve yumuşak ses tonuyla konuşmaya başlayın.Ona korkulacak bir şey olmadığını hissettirin. Zaman geçtikçe ona zarar vermeyeceğinizi anlayacak ve rahatlayacaktır. 3-4 gün bunu tekrarladıktan ve kuşunuz bu harekete alıştıktan sonra 2. adıma geçebilirsiniz.



2. Adım:

Şimdi kafesin kapağını yavaşça açın ve kuşunuzu korkutmadan elinizi içeri sokun. Başta korkabilir ama alışana kadar hareket ettirmeden elinizi içeride tutun, bir süre sonra rahatlayacaktır.Bunu kuşunuz alışana kadar 4-7 gün yapmaya devam edin.



3. Adım

Bu adımda ise, elinize biraz yem alarak elinizi kafesin içinde tutmanız.Bir tüneğin yanına elinizi yaklaştırın ve elinize gelmesini bekleyin, bu zamanınızı alabilir ama sabretmeniz gerekir. 3-5 kez denemelisiniz böylece kuşunuz rahatlayacak ve sonunda elinizden yem yiyecektir.Kuşunuz bu aşamayı tamamlayana kadar diğer aşamaya geçmeyiniz.



2. Bölüm
Elde evcilleştirme: Bu bölümün amacı da, kuşunuzu kafesin dışında elinize alıştırmaktır.10-15 dakikanızı alır ve günde 2 kez yapmanızı tavsiye ederim.



1. Adım

Kafesin içinde parmağınızı bir tünek gibi düz tutun ve üzerine çıkmasını sağlayın.Eğer çıkmıyorsa, ayaklarının altına yaklaştırın ve üstüne atlamasını sağlayın. Ya da yem vererek elinize gelmesini sağlayabilirsiniz.


2. Adım

Kuşu elinize aldıktan sonra yavaşça dışarı doğru çıkartabilirsiniz. Eğer geri kafesin içine atlarsa sıkılmadan bu işlemi tekrarlayın.Bunda da başarılı olamazsanız yem vermeyi deneyebilirsiniz. Kuşunuzu kesinlikle elinizle yakalamayın, bu onun güvenini incitecektir.Eğer problemsiz bir şekilde bu adımı atlatabilirseniz, diğer adıma geçebilirsiniz.


3. Adım:

Kuşunuzu dışarı çıkardığınızda ilk yapacağı şey, şaşkınlığından ötürü, kafese geri uçmak olabilir. çünkü o kafese alışmıştı ve orassı onun için güvenli, bir yerdi. Siz bu durumda kafesin üstünde onu bırakın ve etrafı keşfetmesi ve kafesin etrafında dönerek dışarıda olmaya alışması için ona biraz zaman tanıyın. Elinize yine yem alarak uzatın ve elinize gelmesini sağlayın.



3. Bölüm
Bu bölümde ise evcilleştirmeyi tamamlamayı anlatacağım.Öncelikle oda da, pencerelerin, havalandırmanın kapalı olmasına, ateş gibi yanıcı ve zarar verici maddelerin olmamasına dikkat edin.Oda temiz ve toplu olmalıdır. Kuşunuzu evcilleştirmeye başlamadan önce odayı özel olarak hazırlayın. Her adım en az 15-20 dk sürmeli ve bu işlem günde 1-2 kez uygulanmalıdır.




1. Adım

Kuşunuzu elinizin üstünde emniyetli, emin bir odaya götürün.Yürüdüğünüzde kafese doğru geri dönerse, elinize tekrar alın ve pes etmeyin.Kuşu, kafesi göremeyeceği şekilde tutun.Elinizle yem ya da biraz meyve verebilirsiniz. Onunla nazikçe konuşun, sevin, okşayın. Eğer bundan hoşnut olmaz ve kaçarsa kaçtığı yerden tekrar alın ve aynı şekilde eğitmeye devam edin.Günde 3-5 kez bu işlemi tekrarlayın.


2. Adım:

Şimdi ise eğitime geldi sıra. Bu sefer yemi eğitim için kullanacağız. Parmağınızda olan kuşunuzun, diğer elinizin parmağına adım atmasını sağlayacağız.Ayaklarının altına doğru diğer parmağınızı götürün ve adım atarak öbür parmağınıza atlamasını bekleyin, eğer başarılı olursa ona ödül olarak yem verin ve bu işlemi tekrarlayın. Böylece parmaklarınızın arasında gezmeye alışacaktır.


3. Adım

Artık eğitim sürecinin sonuna geldik. Birbirinize iyice alışana ve tanıyana kadar pratik yapmanızı öneririm. Muhabbet kuşlarının iç güdüsel isteği, her zaman yükseklerde olmaktır böylece kendilerini daha güvende hissederler.Omuzunuza çıkmasını ve ordan elinize gelmesini sağlayın. Bu onun çok hoşuna gidecektir. Güzel şeyler yaptığında ona ödül olarak sevdiği yiyeceklerden verin ve bu işlemi tekrarlayın ki hem öğrensin hem de size daha çok alışsın. Artık kuşunuz evcilleşti ve ona istediği yere uçmasına izin verebilirsiniz. Evinizin emin olan ve kuşun rahat edebileceği odalara salabilirsiniz. Hatta eğer televizyon izlemek isterseniz, oturma odasına omzunuzda gelmesine izin verebilirsiniz.Onu evdekilerle de tanıştırın, korkmasına engel olun. Birbirinizi daha iyi tanıyın ve muhteşem iki dost olun...

Muhabbet Kuşlarında Eş Seçimi Nasıl Olmalıdır ?

Muhabbet kuşları 6.ayından sonra ergenliğini bitirmiş ve erişkin birer kuş olurlar.Bu yaştan sonra muhabbet kuşunuza bir eş alabilirsiniz.Aslına bakılırsa muhabbet kuşlarının en sağlıklı çiftleştirilme yaşı 9. ayıdır.

Muhabbet Kuşunuz Erkek İse;

6.ayını doldurmuş bir erkek muhabbet kuşunuz var ise aynı şekilde 6.ayını doldurmuş ve sağlıklı bir dişi almalısınız.Alacağınız dişide bazı belirgin özellikler olmalıdır.Bu özellikleri aşağıda sıraladım:
Ceresi koyu kahverengi ise çiftleşme dönemindedir.Yani kızışmıştır.
Tüy dökümünü bitirmiş ise çiftleşmek için müsaittir.
Diğer kuşlar ile olan iletişimini inceleyin.Özellikle erkek kuşlar ile olan iletişimini.Yanına yaklaşan bir kuşa karşı agresif davranıyor ise o kuşu almayın

Muhabbet Kuşunuz Dişi İse;

Dişi kuşlar çok zor beğenirler.Eş seçiminde çok dikkatli olmalısınız.Alacağınız erkek kuş için yine bazı özellikler aramalısınız.Bunları aşağıda sıraladım:
Alacağınız kuş mümkünse dişinizden 1-2 ay büyük olsun.
Cere rengi koyu lacivert olsun.Bu onun kızıştığına işarettir
Her zaman ki gibi diğer kuşlar ile olan iletişimine bakın.Özellikle dişi kuşlar ile olan iletişimine.
Kafes de bulunan dişi kuşlara ilgili ve sağlıklı bir erkek kuş var ise aradığınız kuş diyebilirim.

Muhabbet Kuşlarının Çiftleşmesi İçin Nasıl Bir Ortam Gereklidir ?

Muhabbet kuşlarının çiftleşmesi için hazırlanacak ortama çok özen gösterilmeli.En ufak şeyden rahatsız olup, yumurtalarını kırabilir, yuvadan atabilir veya yiyebilir.Hatta hiç çiftleşmeyebilir.Bu yüzden dikkat edilecek hususlar ve gerekli malzemeleri sizlere bu konumuzda anlatacağım.



Nasıl Bir Ortam Olmalıdır ?
Sürekli rahatsız edilmeyecek, sessiz bir ortam.
Uykusunu tam alacağı saat 18.00'den sonra ışık açılmayan bir oda ortamı.
17-20 derece sıcaklığında bir ortam.
İnsan boyundan ya da 2 metre yüksek bir yerde.

Bu koşulları sağladığınız da muhabbet kuşlarınız hazırlığa başlayacaktır.Erkek kuş kurlar yapacak, dişi kuş ise onun sabrını ölçmek için ona sürekli vuracak, kovacaktır.Sakın ha ! Kavga ediyorlar diye ayırmaya, değiştirmeye kalkmayın.

Tabii bu kavgalar çok ciddi değilse, ciddi kavgalar var ise muhakkak bir tarafın değişmesi gerek.Umarım buna gerek kalmaz.

Hangi Malzemeler Gerekli ?
1 adet tahta yuvalık.(Yuvalığı sağlamca sabitleyin.Sarsılma, düşme gibi olaylar olmasın.)
Yuvanın içine serpilecek ufak ve ince talaş parçaları.
Mürekkep balığı yüzgeç kemiği 1 adet.(Bu yumurta kabuğunun sertleşmesi için gereklidir.Ayrıca protein verir.)


Yukarıda vermiş olduğum malzemeleri de alırsanız.Çiftleşmeleri için onlara süre tanımanız yeterli olacaktır.Muhabbet kuşları istemedikleri sürece 1 yıl çiftleşmezler.İsterlerse 1 yıl içerisinde 15-20 kez çiftleşebilirler.

Bu yüzden eğitimde olduğu gibi bu olayda da sabırlı olmalıyız.
 
Güzel bilgiler var yeni muhabbet kuşu besleyicilerine yararı olucaktır.Elinize sağlık. :)
 
Veriğiniz değerli bilgiler için teşekkürler. İlk kez ve yeni bir muhabbet kuşu sahibi olarak verdiğiniz pratik bilgileri çokça dönüp dönüp okuyacağım.
 
Misafir muhabbet kuşu

Merhabalar,

3 yasında disi bir muhabbet kuşum var. Bir tanıdığımda ise 1'5 yasında erkek muhabbet kuşu var. Arkadasım 1 haftalığına tatile gidecek ve kuşunu bırakacak başka bir yer bulamadı. Mecburen ben almak durumundayim. Bu konuda nasıl davranmam gerekiyor. Kuşların çiftleşmesi 1 hafta içerisinde olmadıgını biliyorum. Fakat 1 hafta sonra ayrıldıklarında ne gibi sorunlar ortaya çıkar veya herhangi bir sorun meydana gelir mı? Depresyona girme durumları olur mu? Kafeslerini ayrı tutacam. Ama dışarıda oldukları sure nasıl geçer bilmiyorum. Bu konusa yardımlarınıza ihtiyacım var.

Şimdiden teşekkür ederim.
Iyi çalısmalar, iyi forumlar.
 
benim dişi 1 yaşını geçti hala yumurtlayacakda ben göreceğim. artık inanmıyorum yumurtlayacağına.
 
slm bende bir erkek muhabbet kuşu var yaklaşık 3 aylık felan aldım şuan 1. 1 bucuk yaşlarında ve yanına 2 gun önce eş aldım dişi bizim eskı erkek muhabbet kaşınmaya başladı kanatlarını düzeltiyor gagasıyla sırtını kaşıyor neden sizce yenı kuş ta bırsey yok o kaşınmıyor öpüşmüyolrada eş de almadı sanırım
 
arkadaşlar benim bir kuşum vardı çok güzeldi ama bana alışmadı bende götürdüm değiştirdim gitmişken bira tene daha aldım 2 tane erkek 1 aylık kuşlar .sizce aynı kafese koydum bu problem olurmu. babam bana dediki konuşmaya bilirler doğrumudur ve kafese doğru ellerimi gösterip ksıık sele konuşuyorum daha dün aldım ikisinide doğrumu yapıyorum aynı kafese koymak doğrumu .ayırmakmı gerekiyor ne yapmalıyım
 
bende 3 tane muhabbet kuşu var ama dişi olan diğer iki erkeği dövüyo hatta 1 tanesini ayağından ve kanadından yaraladı ne olur cevap yazın

-- MUHABBETKUSU.COM.TR; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 22:12 -->-> Daha önceki mesaj 22:10 --

eyer kuşlarının konuşmasını istiyosan 1 tane alacaktın 2 tane herhalde zor

-- MUHABBETKUSU.COM.TR; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 22:15 -->-> Daha önceki mesaj 22:12 --

slm bende 3 tane muhabbet kuşu var 2 erkek 1 dişi dişi olan 2 erkeği dövüyo hatta 1 tanesini ayağından vede kanadından yaraladı ne yapmalayım ne olur cevap yazın
 
Merhabalar
1 çift muhabbet kuşum var yuvalığı yeni taktım dişi kuş yuvanın girişini gagalıyor bir sorun Mu var acaba
 
Arkadaslar bu gece kafedte ters asili durmaya basladi limon ve onu goren boncuk.nedenini bilen varmi???
IMAG0025.jpg
IMAG0024.jpg
 
Acil yardim lutfen...boncuk yani disi olan limona surekli konusup ayagini limonun kanadina dogru atiyo.zarar vermesinden korkuyorum.surekli opusup konusuyolar birbirlerini kasiyolar.tuyde dokmusler bakiyorum.ne anlama geliuo acaba????lutfen acil yardim
 
Çiftleşmek istiyorlardır sanırım kuşlarınızı yeni sahiplendiniz bu nedenle o şekilde kafese asılı dururlar henüz tam olarak ortama alışamamışlar
 
Kuşlar çok güzel maşaallah bence bunlar çift olur fazla rahatsız etmeyin
 

Benzer konular

Geri
Üst