Karadeniz Pet

Muhabbet Kuşlarını Neden Besleriz ?

muhabbetkusu

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
16 Ocak 2013
Mesajlar
3,078
Tepkime puanı
51
Renkleriyle, görünümleriyle, duruşları ve davranışlarıyla, daha ilk görüşte beğeni ve hayranlık kazanan doğa harikalarındandır onlar. Renk renk, desen desen muhabbet kuşları... Kuşçu dükkanlarını kafes kafes süsleyen bu varlıklar, bulundukları yere gökkuşağının görkemini ve canlılığını kazandırırlar. Kim istemez bu güzelliğe kendi evinde sahip olmak!

Canlı, parlak, uyumlu ve çarpıcı renk düzenleriyle, dahi bir ressamın fırçasından çıkmışcasına olağanüstüdürler. Kafeslerde bir mutluluk tablosu gibi, çiftler halinde, sevgiyle sarmaş dolaş görürüz onları. Tüneklerinde, bir çiçeğin vazoda durduğunca da durmazlar. Oyuncudurlar. Türlü cambazlıklarla bizleri saatlerce oyalarlar. Onları izlerken zamanın nasıl akıp gittiğinin farkına varmak gerçekten zordur.

İnsan dostudurlar. Küçük yaşlarda alınıp eğitilirlerse bizlere bir arkadaş kadar yakın olurlar. Evin içinde dolaşır, masanıza, omuzunuza, bir işaretinizle açtığınız avucunuza veya elinizin üstüne konarlar.

Muhabbet kuşları, en akıllı kuşlar arasında yer alırlar. Bunlardan biri küçükken alınır, insanlardan korkup çekinmemesi, onlara güvenip yakınlık duyması sağlanırsa, bilinçli bir eğitim, biraz ilgi ve sabırla pek çok beceriye sahip olabilir. Değişik denge oyunlarını severek uygular, çünkü oyunculuk onun yaradılışında vardır. Küçük çanlarla donatılmış dönen bir çarkı basamak basamak çıkarak, onun hem sürekli olarak dönmesini, hem de çıngırakların çalmasını sağlayabilir. Salıncakta çok güzel sallanır. Karşılıklı konan tüneklerde ve ipler üzerinde bir cambaz gibi türlü hünerler gösterir. Tuşlu elektrik düğmelerini bir gaga darbesiyle açıp kapatabilir.

İnsan konuşmasını taklit etmeye karşı yeteneklidirler. Anlamlı sözcükleri, kısa cümleleri bir papağana özgü beceriyle tekrarlayabilirler. Doğal olarak yine, sabırlı ve bilinçli bir eğitimle kazandırabilirsiniz bu özelliği kuşlarınıza. Yoksa bu beceriyi onların kendiliğinden kazanacağını düşünmemelisiniz.

Sadıktırlar. Kendilerini besleyenlere, sevgi ve özen gösterenlere bağlı kalırlar. Çoğunlukla, evini ve sahiplerini tam anlamıyla benimsedikten sonra özgür bırakıldıklarında bile, bir yuva ve aile ocağı olarak benimsedikleri evlerini terketmek istemezler. Ancak yön bulma güdülerinin zayıflığı tekrar eve dönmelerini engeller.

Bütün bu özellik ve becerileriyle evde bir neşe kaynağı olur, aile bireylerini sevince ve kahkaya boğarlar. Yediden yetmişe değin herkesin ilgisini ve sevgisini kazanan muhabbet kuşlarının bakımı da kolaydır. Pek az şeye gereksinim duyarlar, azla yetinirler. Uzun ömürlü ve hastalıklara karşı dayanıklıdırlar. Tek olarak beslenebildiği gibi, çiftler halinde de yetiştirilebilirler. Ancak yavru alınmak isteniyorsa bir iki çiftin birden beslenilmesinde yarar vardır. Üremeleri, gerekli ortam ve koşullar sağlandığında çok kolaydır. Verimlidirler. Bir yıl içinde defalarca yavru alınabilir. Yavrularına özen gösterirler; onların bakımını üstlenirler. Elverişli koşullar altında yavrular bir ay gibi kısa bir sürede büyüyerek kendi kendilerine yeter hale gelirler. Bu özellikleriyle ayrı bir ilgi ve merak kaynağı olurlar.

Evde kendilerine vakit geçirecek bir iş güç arayanlar için bundan iyisi bulunamaz. Eğlenceli, sakıncası ve yorgunluğu olmayan, pek az bir gidere mal olmasına karşın, iyi bir gelir sağlayabilen bir ilgidir bu. Kısaca muhabbet kuşları kolay kolay bulunmaz bir dost, iyi bir arkadaş, dekoratif bir süs, sürekli olarak yenilenen eğlence kaynağı ve kazanç sağlayan bir uğraştır.

KAYNAK: MUHABBET KUŞLARI KİTABI
YAZAR : TUNCEL ALTINKÖPRÜ
 
Geri
Üst