Karadeniz Pet

MUhabbet kuşu bakımıyla ilgili bilinmesi gerekenler

busrazumru

Yeni Üye
Katılım
8 Ara 2016
Mesajlar
56
Tepkime puanı
10
Evet arkadaşlar muhabbet kusumuza en iyi şekilde yasama ortamı oluşturabilmek için aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiz umarım faydalı olur.
KAFES
Kuslarin 3 boyutlu olarak kanatlarını acabilecekleri bir kafes genişliği şart olarak düşünülmektedir.Bu amaçla kuşlar için standart kafes ölçüleri belirlenmistir ornegin 90 cm kanat açıklığı bulunan bir macaw için kafes boyutu 90×90×90 dan küçük olmamalıdır.bu en alt düzey ölçüsüdür ve kısa sureli kafeste tutma için uygundur.
Kafes yapısının düz olması tercih edilir.yuvarlak ya da oval olanlar muhabbetler için rahat değildir.çoğu kus tırmanarak zaman geçirir bu nedenle kafes tellerinin enine olması tercih edilir.
Kafes püskürtme ile kaplanmış boyanmış bir kafes değilse çinko zehirlenmesi görülebilir bu nedenle püskürtme ile kaplanan kafesler tercih edilmelidir.
Kafeslerde ki tünekler doğal ağaç dalları ile değiştirilmelidir kuşlar için güvenli dallar dişbudak ağacı,huş ağacı,fındık,okaliptüs,kestane,mürver,cinar ilaclanmamis meyve dallari .dal çapları türlere uygun olmalı ve kusunuz dali rahatça tutabilmelidir.bu dalların belirli aralıklarla değiştirilmesi kusunuzun daha mutlu ve uyumlu olmasını sağlar.kusun oyun oynayabileceği dal ve benzeri malzemeler özgürlük ve ilave uyarım sağlar.
GENEL BAKİM VE SAGLİK
Diyet çok önemlidir!kotu beslenme ve onunla ilişkili beslenme hastalıkları kanatlı pratiğinde hastalıkların çoğunun temelini olusturur.
Kusun tüy örtüsü üstünde suyun önemli etkisi vardır.düzenli banyo ya da spreyleme oluşabilecek tüy yolma ile tüy kalitesinin bozulması ve kurumasını önlemek için önemlidir.
Çevrenin geliştirilmesinde önemli ve gereklidir muhabbet kuşları zeki ve yaratıcı dırlar.onların iyi yaşaması için sürekli fiziksel ve mental uyari gerekir.diğer kuşlar ve insanlarla sürekli temas istenir,eğer sahibi evde değilse radyo televizyon açık bırakılır(aşırı uyari stres olusturabilir) oyuncak ya da bulmacalar kullanılabilir,sevilen yiyecekler tüpler yada bos meyve kabukları içine saklanabilir.akrilik tahta deri ve ip oyuncaklar petshoplardan temin edilebilir.
KAFESTE YETİSTİRİLEN KUSLAR İCİN ULTRAVİYOLE İSİK SAGLANMALİDİR
tüm papağanlar içeride tutuluyorsa normal vitD metabolizma ve üreme davranışları için suni uva ve uvb sağlanmalıdır(her ikisini oluşturan lambalar full spektrum)
Uva kuşlarda normal görüş için onemlidir
Uvb d vitamini sentezi için önemlidir
Ampul kusun 30 cm yakınında tutulmalıdır
Işık günlük olarak en az 60 dk sağlanmalıdır.(kusun geldiği yerdeki ışık periyodunu taklit etmek tavsiye edilir)
Uvb te fazla maruz kalma vitd toksitesine neden olmaz
Kus ile lamba arasına fiziksel materyallerin konmaması gerekir.çoğu cam yada plastikler uvb yi filtreler
Lambalar her 6 ayda bir yenilenmelidir.
KAFESİN DEZENFEKTE EDİLMESİ
Antibakteriyel sabun kullanımı kuşlar için toksik etkiye neden olur.Ekipman ve kafes temizliğinde özellikle kuşlar için yapılmış dezenfektan kullanılmalıdır ben avisafe dezenfektan kullanıyorum geniş spektrumlu(bakteri mantar virüslere karşı etkili) bir dezenfektan memnunum.
BESLENME
Evde yetiştirilen kuşlarda beslenme çok önemlidir.
Pelet yem tercih edilmelidir çünkü bütün besinler peletlerin içine sıkıştırılmıştır ve kusun besin seçme şansı yoktur boylece besin dengesizliği önlenmiş olur.pelet yemle beslenen kuşlarda toplam diyetin yüzde onu koyu renk pigmentli sebzelerle desteklenmelidir.ben Harrison's kullanıyorum pelet yem olarak tamamen organik bir yem memnunum.
Eğer pelet yeme gecilemiyorsa daha küçük ak darı tohumlarından oluşan temiz markalı tohumlar kullanılmalıdır.
Kafeste her zaman iyot blogu ve grit bulunmalıdir.
Ayrıca organik elma sirkesi( 200 ml ye bir damla) bilinen patojenlerin (kuruma hastalığına neden olan megabakterinin) üretmesinin engellenmesi için eklenmelidir.(haftada bir kere)
Her gün taze meyve ve sebze verilmeli koyu renk yapraklı sebzeler ve tropikal meyveler tercih edilmelidir.(avakado zehirlidir verilmemelidir)
Not:Teflon dumanıda kuslar icin zehirlidir kuşlar teflondan çıkan dumanı hava keselerinden atamazlar ve zehirlenmeye neden olur onların yakınında teflon kullanmayın.
Daha çok kişiye ulaşması için konuyu güncel tutalım arkadaşlar çok önemli bilgiler çoğu kişide çok bilmez.
KAYNAK:VETERİNERLİK FAK. KİTABİNDAN ALİNTİLAR YAPİLMİSTİR.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Geri
Üst