Karadeniz Pet

Muhabbet Kuşu Eğitimi Hk.

  • Konbuyu başlatan Sinan ÇELİK
  • Başlangıç tarihi
S

Sinan ÇELİK

Guest
Merhabalar,

Genelde muhabbet kuşu besleyen / üreten potansiyelin %70 i evine konuşturmak için aldığı muhabbet kuşu ile başlamıştır.
Muhabbet kuşlarını eğitmenin en basit yöntemi yavru bir erkek muhabbet kuşu ile yola çıkmaktır. Dişi kuşlar daha hırçın olduklarından eğitilmesi ve konuşturulması erkek kuşlara göre çok daha zordur. Muhabbet kuşunu eve getirmeden önce kafesinin ve malzemelerinin itina ile seçilmesi ve konumunun belirlenmesi gerekir. Kafes alırken en az orta boy mümkünse büyük bir kafes tercih edilmelidir. Kafes tellerinin yatay olmasına dikkat edilmelidir. Kafes içerisinde kullanılacak tüneklerin ahşap ve boyasız / verniksiz olması gerekmektedir. Kullanılacak yemliğin akıllı yemlik olması temizlik açısından büyük önem taşımaktadır. Kafes tabanının ızgaralı ve rahat çıkarılabilir olması, kafesi sürekli kaldır indir yapmadan ve kuşunuzu sitrese sokmadan temizlemeniz açısından önemlidir. Kafesin televizyona çiçeklere ve rüzgar alabilecek yerlerden biraz uzağa konması gerekir. Kafes kesinlikle cereyanda kalabilecek bir konumda olmamalıdır çünkü muhabbet kuşları cereyanda kaldığı taktirde çok çabuk hastalanabilir ve yaşamlarını yitirebilirler. Bu süreçleri tamamladıktan sonra muhabbet kuşunuzu artık evinize rahatça getirebilirsiniz.

Almış olduğunuz muhabbet kuşu kesinlikle sıkılmadan tutulmalıdır. Muhabbet kuşları narin canlılar olduğundan istem dışı zarar vermeler gerçekleşebilir.

Eve getirilen muhabbet kuşu kafesine koyulur. Muhabbet kuşu ortamı tanımadığından ilk 1-2 gün yem yemeyebilir. Böyle bir durumda kafesin farklı yerlerine normal yemlikler konulmalıdır. Kuş ilk 1 hafta kesinlikle dışarı salınmamalıdır.

1. günden itibaren muhabbet kuşuyla sürekli konuşulmalı ve ilk gün kafes kapısı sürekli açılıp kapanmamalıdır. 2. gün kafese çok yavaşça soktuğunuz elinizi muhabbet kuşuna yaklaştırıp ona dokunulmasına izin vermeyi sağlamak gerekir. Gövdesini ve kafasını okşayarak aranızda bir bağ oluşmasını sağlamalısınız. Bu tip davranışlar sergilenirken kesinlikle ani hareketler yapılmamalı ve kuş ürkütülmemelidir. Elinize yem alıp önüne uzatıp yemi yemesini sağlamanız aranızda muhtemel oluşacak kuvvetli bir bağın işaretidir. 3. gün ilk 2 gün yaptıklarınızı tekrar etmeniz ve ilave olarak parmağınızı göğsüne dayayarak parmağınıza çıkmasını sağlamalısınız. 4 - 5 - 6 - 7. günler bu işlemleri kesintisiz tekrarlayınız. Bu işlemler başarıyla gerçekleşmiş ise artık kuşunuzu evin içine çıkarma zamanınız gelmiştir.

Not: Kuşunuz parmağınızı ısırıyor yada ısırmaya çalışıyorsa ani hareket edip elinizi çekmeyin. Belki biraz ısırır fakat bunun sizi rahatsız etmediğini anladığında yaptırmak istediği bir şeyi yapmadığınızda artık elinizi ısırmayacaktır.

8. Gün kuşunuzun kafes kapağını açın ve kuşu parmağınıza çıkartın yavaşça dışarı doğru çıkartın ilk birkaç kere tam dışarı çıkarken tellere tutnabilir, geri kafese uçabilir. Bunlar olağan davranışlardır. Kuş kesinlikle tutulmamalıdır. Elle tutulduğu taktirde güvenci sarsılacaktır.

Sonunda dışarı çıkan kuş kesinlikle kovalanmamalı uçurulmaya çalışılmamalıdır. Yavru kuşa çay ekmek yendi yediğiniz yemekler yedirilmemelidir. Dışarıda birkaç saat kalan kuş tekrar parmağa çıkartılarak kafese koyulmalıdır.

Bu işlemlerin başarılı olabilmesi için çok sabır gerekebilir ve sabretmek istemeyenlerin hiç kuş almamasını öneririm.

Kuşla hergün konuşulmalı ve konuşmasını istenilen kelime ( ilk birkaç kelime öğrenene kadar kelimeler tekrer teker tekrarlanmalıdır.) sürekli söylenmelidir. Kuşa zaman tanınmaldır kuş 1- 2 ay içerisinde anlaşılır biçimde kelimeleri tekrar edecektir.

Bu süreçler yetiştirici için biraz zahmetli olsa da sonunda gelinilen nokta gerçekten aşırı zevkli bir hal alacaktır. Herkesin sağlıklı kuşuyla uzun yıllar geçirmesini temenni ederim.

Sinan ÇELİK
 
Kardeşim kimse okumuyor nasıl yaparım nasıl ederim diye araştırma yapmıyor. Yeni konu açıp hazıra konuyorlar.
 
Bu konu daha önceden açılmıştı sanki copy-paste yapılmış gibi ama yeniden gündeme gelmesi iyi olmuş. Elinize sağlık..;)
 
Faydali bilgiler acemi arkadaslara yardimci olacaktir

İnşallah yardımcı olur.

Kardeşim kimse okumuyor nasıl yaparım nasıl ederim diye araştırma yapmıyor. Yeni konu açıp hazıra konuyorlar.

Baktım bu aralar yeni kuş alan çok okurlarsa kendi yararlarına :)

Bu konu daha önceden açılmıştı sanki copy-paste yapılmış gibi ama yeniden gündeme gelmesi iyi olmuş. Elinize sağlık..;)

Çamur at izi kalsın gibi bir düşünce sahibi olabilir insanlar. Bu yazı tarafımdan yazılmış olup bütün bilgiler şahsi tebrübem sonucunda yazılmıştır. Daha önce açılması veya başka bir yerden copy/paste yapılması söz konusu değildir. Kimsenin içinde kurt kalmamasını isteyenler diğer konuları inceleyip kontrol edebilirler. Kendi yazmadığım bir yazının altına da Sinan ÇELİK yazmam.

Yine de teşekkürler

Sinan ÇELİK
 
Ben biraz hızlı çıktım sanırım. :) 2. gününde saldım, parmağıma kondurdum. Hala her getirdiğimde elime atlamıyor ama biraz göğüsünü ittirince parmağıma çıkıyor. Bu şekilde devam ederek daha çok alıştırabilirim sanırım.
 
Belki bazı insanlar nihayetinde kuş falan gibi düşünebilir fakat öyle değil gerçekten kocaman bir bağ kurulup çok mutlu olunup edilebilir. Ani hareketlerden kaçınıp güvenini sarsmadığınız sürece Dostluğunuz pekişecek ve baki kalacaktır.
 

Benzer konular

Geri
Üst