Karadeniz Pet

Muhabbet Kuşu Evcilleştirme ve Eğitim

Mavi cere erkek demek değildir, pembe cere de dişi demek değildir. Nüfus cüzdanı değil ki böyle olsun
 
Kuş erkek gibi burnu mavimsi renge dönüyor. Degistirmeyi dusundum ama baglandim da biraz degistirmeden neler yapabilirim acaba? Tesekkur ederim yanitiniz icin
Değiştirmeyin tabii ki :) Birlikte daha çok vakit geçirin, kuşun yakınına oturun onunla tatlı bir tonla konuşun. Avcunuza yem dökün uzatın, meyve sebze uzatın. Bir şekilde varlığınıza alışacak. Hemen sonuç beklemeyin sabredin. Vakit geçtikçe size bağlanacak. Kuşla oyun oynayın. Cama çarptı demişsiniz bı esnada strese girmiştir. Stresi de sizin ilginizle atlatacaktır.
 
Benim 3,5 yaşında bir oğlum var, geçen yıl yanına kardeş aldım, bir oğlum daha oldu, o da yaklaşık 1,5 yaşında. İkisi birlikte çok güzel oynuyorlar, iyi anlaştılar fakat büyük olan bayağı bir baskın. Küçük kuşum 1 yıl olmasına rağmen hala çok ürkek, çok ezik. Büyük ne yaparsa onu yapıyor. Birbirlerinden ayırdığım zaman büyük kendi halinde takılıyor,küçüğü hiç aramıyor bile.Ama küçük olan yalnız kaldığında tek yaptığı büyüğe sesini duyurmaya çalışmak,başka hiçbir şeye odaklanamıyor.Benimle zaten hiç ilgilenmiyor.Büyükle birlikteyken eğer büyük bana geliyorsa, küçük de geliyor ama onun dışında kendi iradesiyle asla bana gelmez.1 yıldır bu durum değişmedi,çok üzülüyorum.Önerileriniz varsa duymaktan memnun olurum. Teşekkürler...
 
Merhaba,
Arkadaşım yavru dişi kuşu sahibi. 2 ay oldu aşağı yukarı sahipleneli. İlk 1 ay çok uyumlu, ele geliyor ve oyun falan hatta öpücük bile öğrenmişti. Son 2-3 haftadır. Artık oyun falan oynamıyor, sürekli ısırıyor kısa kısa öterek.
Daha öncesinde evin içerisinde saldığı için kuşunu bir ara koltuğun arkasına düşüp çırpınmış falan. Akabinde sağ tarafında problem vardı. Kafeste düşüyordu. O sebepten arkaşdım bir sürü kuşu salmadı düşüp yaralamasın diye.
Fakat şu an düşme sorunu kalmadı gibi. Tünekte duruyor. Düşme sorunu ve düzelmesi 1 haftalık zaman diliminde oldu. Şu an kuşun durumu iyi halen ele gelmiyor ısırıyor ve kısa kısa sesli ötüyor.
Sizce sorun ne olabilir?
Aralarının iyi olması ne yapması gerekir?
Şimdiden teşekkkürler cevaplarınız için.
 
Muhabbet kuşunuzu eğitmek ve konuşmayı mı öğretmek istiyorsunuz ? O halde aşağıda yazılan metodları denemeye başlayın.

Eğitime başlama aşamaları

Kuşunuzu eğitmek için en önemli olan ilk şey onun size güvenini sağlamaktır.Eğitime başlamamış olsanız dahi her zaman yavaş hareket edin ve yumuşak ses tonuyla konusun.Kuşunuza zarar verecek ya da ürkütecek hiç bir şey yapmayın.Özellikle kafesin yanında gürültü yapmayın ve kuşunuzun başının üstüne ani hareketlerden kaçının.Kuşunuz eğer başka insanların elinde alışmadıysa, size güvenmeyecektir. Böylece ilk aşama onun güvenini sağlamak olacaktır.



1. Bölüm

Güvenini sağlamak: Amacımız kuşunuz ve sizin aranızdaki güveni sağlamak. Bu aşama en az 10-15 dk sürmelidir ve size bunu günde 2-3 kez yapmanızı tavsiye derim.



1. Adım: Bildiğiniz gibi kuşunuz ellerden korkarlar. İlk olarak kuşunuzun göreceği şekilde ellerinizi kafesin yanına koymaktır. Elinizi o şekilde tutun ve yumuşak ses tonuyla konuşmaya başlayın.Ona korkulacak bir şey olmadığını hissettirin. Zaman geçtikçe ona zarar vermeyeceğinizi anlayacak ve rahatlayacaktır. 3-4 gün bunu tekrarladıktan ve kuşunuz bu harekete alıştıktan sonra 2. adıma geçebilirsiniz.



2. Adım: Şimdi kafesin kapağını yavaşça açın ve kuşunuzu korkutmadan elinizi içeri sokun. Başta korkabilir ama alışana kadar hareket ettirmeden elinizi içeride tutun, bir süre sonra rahatlayacaktır.Bunu kuşunuz alışana kadar 4-7 gün yapmaya devam edin.

3. Adım: Bu adımda ise, elinize darı yada yeşillik alarak elinizi kafesin içinde tutmanız.Bir tüneğin yanına elinizi yaklaştırın ve elinize gelmesini bekleyin, bu zamanınızı alabilir ama sabretmeniz gerekir. 3-5 kez denemelisiniz böylece kuşunuz rahatlayacak ve sonunda elinizden yeme yiyecektir.Kuşunuz bu aşamayı tamamlayana kadar diğer aşamaya geçmeyiniz.



2. Bölüm

Elde evcilleştirme: Bu bölümün amacı da, kuşunuzu kafesin dışında elinize alıştırmaktır.10-15 dakikanızı alır ve günde 2 kez yapmanızı tavsiye ederim.



1. Adım: Kafesin içinde parmağınızı bir tünek gibi düz tutun ve üzerine çıkmasını sağlayın.Eğer çıkmıyorsa, ayaklarının altına yaklaştırın ve üstüne atlamasını sağlayın. Ya da yem vererek elinize gelmesini sağlayabilirsiniz.



2. Adım: Kuşu elinize aldıktan sonra yavaşça dışarı doğru çıkartabilirsiniz. Eğer geri kafesin içine atlarsa sıkılmadan bu işlemi tekrarlayın.Bunda da başarılı olamazsanız yem vermeyi deneyebilirsiniz. Kuşunuzu kesinlikle elinizle yakalamayın, bu onun güvenini incitecektir.Eğer problemsiz bir şekilde bu adımı atlatabilirseniz, diğer adıma geçebilirsiniz.

3. Adım: Kuşunuzu dışarı çıkardığınızda ilk yapacağı şey, şaşkınlığından ötürü, kafese geri uçmak olabilir. çünkü o kafese alışmıştı ve orassı onun için güvenl, bir yerdi. Siz bu durumda kafesin üstünde onu bırakın ve etrafı keşfetmesi ve kafesin etrafında dönerek dışarıda olmaya alışması için ona biraz zaman tanıyın. Elinize yine yem alarak uzatın ve elinize gelmesini sağlayın.



3. Bölüm

Bu bölümde ise evcilleştirmeyi tamamlamayı anlatacağım.Öncelikle oda da, pencerelerin, havalandırmanın kapalı olmasına, ateş gibi yanıcı ve zarar verici maddelerin olmamasına dikkat edin.Oda temiz ve toplu olmalıdır. Kuşunuzu evcilleştirmeye başlamadan önce odayı özel olarak hazırlayın. Her adım en az 15-20 dk sürmeli ve bu işlem günde 1-2 kez uygulanmalıdır.



1. Adım: Kuşunuzu elinizin üstünde emniyetli, emin bir odaya götürün.Yürüdüğünüzde kafese doğru geri dönerse, elinize tekrar alın ve pes etmeyin.Kuşu, kafesi göremeyeceği şekilde tutun.Elinizle yem ya da biraz meyve verebilirsiniz. Onunla nazikçe konuşun, sevin, okşayın. Eğer bundan hoşnut olmaz ve kaçarsa kaçtığı yerden tekrar alın ve aynı şekilde eğitmeye devam edin.Günde 3-5 kez bu işlemi tekrarlayın.



2. Adım: Şimdi ise eğitime geldi sıra. Bu sefer yemi eğitim için kullanacağız. Parmağınızda olan kuşunuzun, diğer elinizin parmağına adım atmasını sağlayacağız.Ayaklarının altına doğru diğer parmağınızı götürün ve adım atarak öbür parmağınıza atlamasını bekleyin, eğer başarılı olursa ona ödül olarak yem verin ve bu işlemi tekrarlayın. Böylece parmaklarınızın arasında gezmeye alışacaktır.

3. Adım: Artık eğitim sürecinin sonuna geldik. Birbirinize iyice alışana ve tanıyana kadar pratik yapmanızı öneririm. Muhabbet kuşlarının iç güdüsel isteği, her zaman yükseklerde olmaktır böylece kendilerini daha güvende hissederler.Omuzunuza çıkmasını ve ordan elinize gelmesini sağlayın. Bu onun çok hoşuna gidecektir. Güzel şeyler yaptığında ona ödül olarak sevdiği yiyeceklerden verin ve bu işlemi tekrarlayın ki hem öğrensin hem de size daha çok alışsın.



Artık kuşunuz evcilleşti ve ona istediği yere uçmasına izin verebilirsiniz. Evinizin emin olan ve kuşun rahat edebileceği odalara salabilirsiniz. Hatta eğer televizyon izlemek isterseniz, oturma odasına omzunuzda gelmesine izin verebilirsiniz.onu evdekilerle de tanıştırın, korkmasına engel olun. Klima ve benzeri hava sirkulasyonlarını kapatın, pencerelerin açık olmadığına dikkat edin.Birbirinizi daha iyi tanıyın ve muhteşem iki dost olun..
Merhaba hocam 5 gün önce yeme yeni düşmüş erkek muhabbet kuşu aldım ben kafeste kapalı kalmasını istemediğim için kafesin üstünü açtım içine ağaç dallarından tünek yaptım herhangi bir oyuncak koymadım koymamda fayda olur mu böyle sade kalması iyi mi acaba elime darı yada yem alıp uzattığımda bir müddet tederrüt edip yemeye başlıyor baş kısmına hafif dokunuş yaptığımda çok ürkek davranıyor diğer tüneğe geçiyor hemen bende üstelemiyorum bu konuda ısrarcı olmak mı lazım yoksa arada ufak dokunuşlar yapmakta fayda mı var.
 
Merhaba hocam 5 gün önce yeme yeni düşmüş erkek muhabbet kuşu aldım ben kafeste kapalı kalmasını istemediğim için kafesin üstünü açtım içine ağaç dallarından tünek yaptım herhangi bir oyuncak koymadım koymamda fayda olur mu böyle sade kalması iyi mi acaba elime darı yada yem alıp uzattığımda bir müddet tederrüt edip yemeye başlıyor baş kısmına hafif dokunuş yaptığımda çok ürkek davranıyor diğer tüneğe geçiyor hemen bende üstelemiyorum bu konuda ısrarcı olmak mı lazım yoksa arada ufak dokunuşlar yapmakta fayda mı var.
Alanı daraltmayacak şekilde oyuncak alın. Mutlu olacaktır. Oyuncaksız kafeste canı sıkılır hatta oyuncağı severse oyuncağı elinize aldığınızda size de gelecektir. Fazla darlamamak koşuluyla da sevmeye çalışabilirsiniz, alıştırma açısından iyi olur.
 
Alanı daraltmayacak şekilde oyuncak alın. Mutlu olacaktır. Oyuncaksız kafeste canı sıkılır hatta oyuncağı severse oyuncağı elinize aldığınızda size de gelecektir. Fazla darlamamak koşuluyla da sevmeye çalışabilirsiniz, alıştırma açısından iyi olur.
Teşekkür ederim zaten kafasını okşamaya fazla ısrar etmemeye çalışıyorum ıssırmaya çalışıyor hemen pek hoşlanmıyor şuan ama alışır umarım.
 
Geri
Üst