Karadeniz Pet

Muhabbet Kuşu Kafesi Nerede Durmalı

muhabbetkusu

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
16 Ocak 2013
Mesajlar
3,078
Tepkime puanı
51
Kafesin yerleştirileceği yer, yalnızca estetik ve dekoratif açıdan değerlendirilmemelidir. Bu yerin belirlenmesinde muhabbetkuşunun gereksinimleri, sağlığı ve özellikleri ön planda tutulmalıdır.

Kafesi yerleştirdiğimiz yerin, hava akımı ve güneş ışınlarının aşırı etkisi altında olmamasına özen gösterilmelidir. Muhabbetkuşlarının hastalanmalarının başlıca nedenlerinden biri, hava akımlarının sağlığı bozucu etkileridir.Doğal yaşamları içinde muhabbetkuşlarının. çok sıcak Avustralya yazları ve sert kış mevsimine direnç gösteren bir varlıktır.Unutulmamalıdır ki, o Kendini doğal sığınaklar içinde koruyabiliyordu. Kızgın güneşten, sık okaliptüs ağacının yaprakları altında, soğuk gecelerden ve kış günlerinden ise ağaç kovuklarında korunuyordu. Aynı olanakları vermeden kızgın güneşin altında veya soğuk bir kış gecesinde balkonda bırakmak onu ölüme terketmekten başka bir şey değildir. Kaldı ki kuşaklar boyu evcil yaşamın rahatına ve bakımına alışan seçkin bir kuşu, zor koşullarla test etmek pek doğru olmaz.

Muhabbetkuşlan sıcağı severler, ancak gölgede bulunmak koşuluyla. Yoksa sabah ve akşam güneşinin dışında, pek sevmezler güneşi. Sağlıklı bir muhabbetkuşu yüksek ısıya olduğu gibi düşük ısıya karşı da gerçekten dirençlidir. Ancak bu bir hava akımı halinde olmamalıdır. Bu yüzden kafesleri pencere önüne koymak veya asmak, iki kapı arasında bulunan bir yere yerleştirmek sakıncalıdır.

Bir açık hava hayvanı, doğanın bir parçası olan bu kuşlar, havası kirli, isli, dumanlı, sigara kokulu yerlerde sağlıklarını kaybederler. Bulundukları yer her gün havalandırılmalıdır. Bu işlem sırasında kaçınılmaz bir hava akımı oluşuyorsa, ya da süre içinde üzerleri iyice korunacak biçimde örtülmeli, ya da kafesleri başka bir odaya götürülmelidir.

Onları, çocukların haşarı ellerinden, bilinçsizce sıkıp hırpalamalarından, eğer varsa kedi köpek gibi beslenen diğer hayvanların pençe ve dişlerinden, fare gibi zararlılardan korumak gerekir. Kafesin bu amaçla özel sehpa ve askılar üzerinde güvenli bir yere alınmasında yarar olacaktır.

Muhabbet kuşları, eğitmenlerine, ev halkına ve içinde bulundukları ortama iyice alıştıklarında, kafesten çıkartılarak bulundukları odanın içinde dolaşıp uçmalarına izin verilebilir. Doğal olarak bu amaçla odada bazı önlemler almak gerekecektir.

Sözgelimi, bunun için odanın bir iki yerinde, güvenlik içinde ve istekle tüniyebilecekleri birkaç yer oluşturulmalıdır. Şömine, ocak gibi açık ateşlerin çevreleri örtülmeli, şömine ve ocakların baca çıkışlarının odaya açık yönü bırakılmamalıdır. Sıcak hava bacadan büyük bir çekişle emildiğinden, bacaya yakın uçan kuşu da yukarıya çekebilir. Odada açık pencere ve kapı da bırakılmamalıdır. Çünkü kuşlar, hava akımlarına karşı olan büyük duyarlılıkları nedeniyle açık pencere ve bacalara doğru güçlü bir yöneliş gösterirler.

Ayrıca odanın içinde açıkta duran elektrik telleri, elektrikli araçların kabloları muhabbetkuşları için çok büyük bir tehlike olduğu gibi, ev ve ev halkı için de büyük sakıncalar doğurabilir. Kemirici olan bu kuşlar, kabloların üstündeki yalıtım maddelerini kopararak, telleri çıplak bırakabilir ve bunun sonucunda da çarpılmalara ve yangınlara neden olabilirler. Bu nedenle odada, elektrik tellerinin ve kabloların açıkta bırakılmaması gerekir.Bunun yanı sıra, kuşun bulunduğu odada kolay devrilebilecek hafif cam eşyalar, kolay kırılabilecek narin bitkiler, boyası daha kurumamış bulunan eşyalar olmamalıdır.

Kuş odada dolaşmaya bırakıldığında, kedi köpek gibi evde bulunan ve ona zarar verebilme olasılığı bulunan hayvanların ne denli uysal ve barışçıl olurlarsa olsunlar aynı odada dolaşmasına izin verilmemelidir. Gerçi muhabbetkuşu, kanarya, güvercin gibi kuşların, tavşan, kedi, köpek ve fareyle, birbirlerine dostça yakınlık gösterdiklerini belgeleyen fotoğrafları çekilmiştir. Bu bize güven verebilir mi? Bu fotoğraflar yaradılıştan gelen bir düşmanlığın eğitimle giderilebildiğini tümüyle kanıtlar mı? Fare yakalamak için eğitilmiş bir kedi evde birlikte yaşadığı muhabbetkuşu ailesine ilişmeyebilir, hatta böyle bir kedinin, muhabbetkuşuyla aynı kaptan su içtiği saptanmıştır. Ancak arada daima, gözlemci olarak ev halkından biri bulunmuştur. Bu bir baskı öğesidir. Hayvan üzerinde baş eğdirici etkisi vardır. Yalnız kaldıklarında, her an için en kötü olanın gerçekleşme olasılığının bulunabileceği hiç unutulmamalıdır. Çok çok iyi eğitilmiş kedi ve köpekler, kuşlarla yalnız bırakıldıklarında onlara saldırmaz ve hatta arkadaşlık ederler. Unutulmamalıdır, ancak çok iyi eğitilmiş olanlar.

Bu kadar önleme, yorgunluğa, düşünceye ne gerek var Muhabbetkuşlarının odanın içinde dolaşması çok mu lazım.diye düşünenleriniz olacaktır. Yanıtımız kısa ve kesin. Evet! Evde beslenen kuşlar sürekli olarak kafeste tutulmamalıdır. Bu onların sağlıklarını, canlılıklarını ,yaşam sürelerini olumsuz yönde etkiler. Evlere yerleştirilen kafesler çoğunlukla yeterli oranda büyük olmadıklarından, kuşlar kafesin içindeyken sağlıkları için çok önemli olan hareketleri ve etkinlikleri yapma olanağım bulamazlar. Bu nedenle belirli zamanlarda kuşu kafesinden çıkartıp, odanın içinde dolaşmasına, gezinmesine olanak sağlamak gerekir. Hatta oda yeterli büyüklüğe sahipse, kuş belirli bir yönde uçmaya yöneltilmelidir. Odanın uzunlamasına iki ucu yönünde yapılacak bu uçuşlar ona yarar sağlar. Birbirinden en fazla uzaklığa sahip bu iki noktaya, kuşun rahatça tüneyebileceği ve elle erişilmesi kolay bir yüksekliğe iki tünek de yerleştirilirse değmeyin keyfine... Muhabbet kuşunun odanın içinde büyük bir sevinçle dolaştığı bu süre içinde. kafesi kolaylıkla temizliyebilir. yemi ve suyu tazeleyebilirsiniz.

Daha önce muhabbetkuşu yetiştirmemiş bulunanlar, temizlik nedeniyle tedirgin olabilirler. Ancak buna hiç gerek yok. Muhabbet kuşunun dışkısı, kuş eğer sağlıklıysa, kurudur. Bulaşmaz, leke bırakmaz, halılardan olsun, muşamba, parke ve mobilyaların üzerinden olsun toplanması ve temizlenmesi kolaydır.
 
Geri
Üst