petshop
petshop

                   

  1. Türkiye'nin en büyük Muhabbet Kuşu Forumuna Hoşgeldiniz
    Eğer sitemize yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, lütfen öncelikle Forum Kurallarını okuyunuz. Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar forumumuzdan yararlanamazlar.
    Eğer zaten kayıtlı kullanıcı iseniz, lütfen kullanıcı adınız ve şifreniz ile, Giriş yapınız. (Sitemize üyelik ücretsizdir)

    Notu Gizle

Muhabbet kuşu Püre Yiyecek Hazırlama Rehberi

Konusu 'Muhabbet Kuşu Bakımı ve Beslenmesi' forumundadır ve Levent ACAR tarafından 23 Ağustos 2014 başlatılmıştır.

  1. Levent ACAR
    Çevrimiçi

    Levent ACAR Well-Known Member

    Katılım:
    8 Aralık 2013
    Mesajlar:
    13.788
    Beğenileri:
    75
    Selam Arkadaşlar, (Daha önce başka bir sitede paylaşmıştım)
    Aşağıdaki konu yabancı bir forumdan alınmıştır. Fotoğraflar birebir alındı, yazılar ise kısaltılıp Türkçeye çevrildi. Gerçekten çok faydalı bir yazı. O kadar vitamin aramak yerine vitamini minerali direk yiyeceğinden alabileceğini gösteren bir paylaşım oldu.
    Çok uğraştım ama değidiğini düşünüyorum..



    Püre yiyecekler 3 ana başlık altında ele alınmıştır.

    Bölüm 1. Bakliyatlar:
    Bakiyatlar pişirme ya da filizlendirme yöntemi ile hazırlanırlar. Filizlendirmede tomurcuklar 0,65cm-1,25cm olmalıdır.
    Kullanılan Bakliyat: Adzuki Fasülyesi, maş fasulyesi, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, buğday, kuru bezelye, nohut.


    Bakliyat Karışımı
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Bakliyatın Pişirilmesi
    [​IMG]

    Bakliyatın Filizlendirilmesi
    [​IMG]
    [​IMG]

    İsterseniz filizlenmiş bakliyatı bu haliyle kullanabilirsiniz. İsterseniz kısa süreli buharlı pişirmeye tabi tutabilirsiniz.
    [​IMG]
    [​IMG]

    Sonra Robotta Kıyıyoruz.
    [​IMG]
    [​IMG]



    Bölüm 2. Tahıl - Tohum:
    Tahıl ve tohumlar da istenirse pişirilir, istenirse filizlendirilebilir. Filizlendirme yoluna gidilirse Tahıl-Tohum püresi dondurucuya konmamalıdır.
    Kullanılan Tahıl-Tohum: Kinoa, amaranth (kuru olarak verilmemeli), arpa, yulaf, darı, kavuzlu buğday, kamut (horasan) buğdayı, karabuğday, susam, ayçekirdeği, turp tohumu
    (Görsellerde arayabilmeniz için orjinal isimleri: quinoa, amaranth, barley, oats, millet, spelt, kamut, buckwheat, sesame, sunflower, radish seed)


    Darı, yulaf, susam, kinoa
    [​IMG]

    Amaranth
    [​IMG]

    Filizlendirme karışımı
    [​IMG]

    Tohum karışımı
    [​IMG]

    Kavuzlu buğday, kamut (horasan) buğdayı, karabuğday
    [​IMG]

    Filizlenmiş tahıl ve tohumlar
    [​IMG]
    [​IMG]

    Tam bir protein karışımı sağlamak için 2 ölçek tahıl-tohum ile 1 ölçek baklagili karıştırmak önemlidir.
    2ye 1 tahıl-tohum ve baklagil karışımını pişirebilir veya filizlendirebilir sonra da 1e 1 oranında sebzelerinizle karıştırablirsiniz.


    2ye 1 oranında tahıl-tohum ve baklagil karışımı
    [​IMG]



    Bölüm 3. Sebze (ve biraz da meyve):
    Bu grup pürenin %50'sini oluşturur. Kuşların püre içinden istediklerini seçmemeleri için tüm sebzeler robottan geçirilmelidir.
    Sebze karışımı 4 bölümden oluşur.


    A. En önemli bölüm Yeşillikler, sebze karışımının %50sini oluşturan yeşil lifli sebzelerdir.
    İçeriği: Brokoli, kara lahana, hardal yaprağı, karahindiba, havuç ya da pancar yaprağı, ıspanak, pazı, maydanoz, kişniş yaprağı


    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    B. Turuncu ve kırmızı sebzeler sebze karışımının %30'unu oluşturur.
    Örnek: Havuç, kabak, tatlı patates, kara kabak, balkabağı, kırmızı biber

    C. Diğer sebzeler sebze karışımının %15'ini oluşturur.
    Örnek: kabak, salatalık, biber, jalapeno, brokoli, bezelye, yeşil fasulye, mısır, pancar, kereviz, brüksel lahanası, karnıbahar.. Mevsimde ne varsa.


    Çeşitli sebzeler
    [​IMG]
    [​IMG]

    Kimi sebzeler az miktarda buharda pişirilebilir.
    [​IMG]
    [​IMG]

    D. Kalan %5 meyvelerden oluşur. Muhabbet kuşları meyve yiyici değillerdir. Bu yüzden sebze karışımına çok az miktarda alılmalıdırlar.

    [​IMG]
    [​IMG]

    Genel Yiyecek Karışımları
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Hepsi kıyılmaya hazır..
    [​IMG]



    Sebzeleri kıyarken her seferinde değişik kombinasyonlar denenebilir ancak temel karışım oranlarına sadık kalınmalıdır.
    %50 Yeşil, %30 Turuncu / Kırmızı, %15 Diğer, %5 Meyve


    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Sebze karışımı buz kalıbına konulur.
    [​IMG]
    [​IMG]

    Dondurucuya atılır.
    [​IMG]
    [​IMG]

    Buz kalıbı kullanmak istemezseniz:
    Bir tepsi alın.

    [​IMG]

    Tepsinin içine streç film serin.
    [​IMG]

    Sebze karışımını tepsiye yayın.
    [​IMG]

    Üzerini de streç film ile kaplayın.
    [​IMG]

    Arada hava kabarcığı kalmasın.
    [​IMG]

    Dondurun..
    Donduktan sonra bıçak ile parçalara ayırın.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Buzluk poşetinde kullanıncaya kadar saklayabilirsiniz.
    [​IMG]



    Besleme

    Mikrodalga fırın kullanmayıp bir gece önceden derin dondurucudan alıp buzdolabına koymak en iyi çözdürme yoludur.

    Baklagil kübü
    [​IMG]
    [​IMG]

    Çözülmüş hali
    [​IMG]

    Sebze karışım kübü
    [​IMG]

    Hepsi çözülmüş
    [​IMG]

    Çimlendirilmiş Tahıl-tohum karışımını ekleyin (%50 Sebze, %33 Filizlendirilmiş Tahıl -Tohum, %17 Bakliyat)
    [​IMG]
    [​IMG]


    Yaptığınız mamayı yerken kuşlarınızı izlemenin verdiği zevk pahabiçilemez.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    mekayin ve timesinfinity bunu beğendi.
  2. Ezgi Yılmaz
    Çevrimdışı

    Ezgi Yılmaz New Member

    Katılım:
    26 Haziran 2014
    Mesajlar:
    331
    Beğenileri:
    0
    Benim zibidi yanindan geçmez . keşke yese. Meyve yiyici değillerdir yazilmis meyve yerine sebze mi vermeliyiz normalde muhabbetlerimize.
     
  3. BARLAS
    Çevrimdışı

    BARLAS Member

    Katılım:
    1 Temmuz 2014
    Mesajlar:
    457
    Beğenileri:
    0
    Çok yaratıcı. Kafamda ampüller yandı. Bu mantık üzerinden ben de bir kaç püre hazırlayacağım.
     
  4. Levent ACAR
    Çevrimiçi

    Levent ACAR Well-Known Member

    Katılım:
    8 Aralık 2013
    Mesajlar:
    13.788
    Beğenileri:
    75
    Meyve oranını %5te tutmuş..


    Yaptıklarını paylaşırsan iyi olur Barlas.
     
  5. alse
    Çevrimdışı

    alse Member
    Altın Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2014
    Mesajlar:
    771
    Beğenileri:
    9
    çok güzel çokda yararlı görünüyor fakat bunları böyle yapacak birininde olduğunu sanmıyorum:)
     
  6. Uğur GENÇ
    Çevrimdışı

    Uğur GENÇ Moderator

    Katılım:
    24 Mayıs 2013
    Mesajlar:
    6.812
    Beğenileri:
    272
    paylaşım için teşekkürler
     
  7. byz
    Çevrimdışı

    byz Member

    Katılım:
    25 Ağustos 2014
    Mesajlar:
    31
    Beğenileri:
    2
    Çok iyi fikir ama biraz zahmetli
     
  8. zafer
    Çevrimdışı

    zafer Member

    Katılım:
    1 Temmuz 2014
    Mesajlar:
    262
    Beğenileri:
    9
    paylaşımm için teşekkürler yararlı bir konu
    bende mamada kullanmak için meyve püresi yapıp ufak parçalar halinde dondurucuya atmayı planlıyordum

    -- MUHABBETKUSU.COM.TR; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 21:49 -->-> Daha önceki mesaj 21:14 --

    Muz elma armut uzum karpuz kavun havuç karisimi yapip yumurta mamasina katmak için püre yapmayii düşünüyorum yarari yada zarari olur mu
     
  9. Ezgi Yılmaz
    Çevrimdışı

    Ezgi Yılmaz New Member

    Katılım:
    26 Haziran 2014
    Mesajlar:
    331
    Beğenileri:
    0
    Seker orani fazla olan meyveler onlar ama bildiğim kadarıyla seker bünyelerine tuz gibi zararli ama meyve şekeri fark eder mi bilmiyorum.
     
    #9 Ezgi Yılmaz, 30 Ağustos 2014
    Son düzenleme: 30 Ağustos 2014
  10. alperkuyumcu
    Çevrimdışı

    Katılım:
    22 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    212
    Beğenileri:
    0
    çok yararlı bir paylaşım
     
  11. Yunus Köprübaşı
    Çevrimdışı

    Katılım:
    7 Ocak 2014
    Mesajlar:
    215
    Beğenileri:
    8
    Teşekkürler levent abi.
     
  12. Hakan Gungor
    Çevrimdışı

    Hakan Gungor New Member

    Katılım:
    23 Aralık 2014
    Mesajlar:
    366
    Beğenileri:
    0
    Levent abi,

    Emek verip hazirladigin bu yazi icin cok tesekkurler... Ben evde bulunan daha basit malzemelerle ve daha sade bir pure karisim yapmayi planliyorum. Tahil grubuna haslamak kosuluyla bulgur u da ekleyebilir miyiz?
     
    #12 Hakan Gungor, 18 Şubat 2015
    Son düzenleme: 18 Şubat 2015
  13. Emrehan DİLEKÇİ
    Çevrimdışı

    Emrehan DİLEKÇİ Active Member

    Katılım:
    13 Aralık 2014
    Mesajlar:
    1.344
    Beğenileri:
    1
    Bilgilendirme için teşekkürler abi... :)
     
  14. erkan pehlivan
    Çevrimdışı

    erkan pehlivan New Member

    Katılım:
    21 Ocak 2014
    Mesajlar:
    100
    Beğenileri:
    0
    mutfakta hic kullanilmayan robot var bari kuşlara mama hazirlayalim bi faydasi dokunsun
     
  15. ercihann
    Çevrimdışı

    ercihann New Member

    Katılım:
    16 Şubat 2015
    Mesajlar:
    44
    Beğenileri:
    0
    Çok güzel ve bilgilendirici bir konu olmuş çok teşekkür ederiz. Deneyen arkadaşlar da deneyimlerini paylaşırlarsa eğer bir o kadar daha lezzetli olacaktır konu eminim :)

    Elinize emeğinize sağlık.
     
  16. ArapGulu
    Çevrimdışı

    ArapGulu New Member

    Katılım:
    12 Kasım 2015
    Mesajlar:
    50
    Beğenileri:
    0
    kırmızı mercimek, yeşil mercimek, buğday, nohut

    bunları haşlayıp biraz ezip verebilir miyiz? yada suda bekletip filizlendirip? hiç mama yapmadım şimdiye dek, emin olamıyorum. Yumurta ve havuç karıştırmak dışında başka basit tarifler var mı?
     
  17. Levent ACAR
    Çevrimiçi

    Levent ACAR Well-Known Member

    Katılım:
    8 Aralık 2013
    Mesajlar:
    13.788
    Beğenileri:
    75
    Yukarıdaki açıklamlarda bakliyatların ve tohumların oranı belirtilmiş. Bu oranda verebilirsin. Buharda pişirmek en güzeli çimlendirme imkanı yoksa.

    Ayrıca o basit tarifi ufak tefek dokunuşlarla çeşitlendirmek çok kolay.
    Örnek: Çay kaşığının yarısı kadar; pirinç unu, mısır unu, galeta unu, irmik ekleyebilirsin mamaya.
     
  18. ArapGulu
    Çevrimdışı

    ArapGulu New Member

    Katılım:
    12 Kasım 2015
    Mesajlar:
    50
    Beğenileri:
    0
    bence hala cok karışık :D etimek yumurta havuç üçlüsünden sasmayayım
     
  19. timesinfinity
    Çevrimdışı

    timesinfinity Active Member

    Katılım:
    23 Ağustos 2016
    Mesajlar:
    139
    Beğenileri:
    44
    Süper bi gönderi olmuş,teşekkürler:) Emeğinize sağlık.Ben de hazırlamaya karar verdim.
     
    #19 timesinfinity, 28 Ekim 2016
    Son düzenleme: 29 Ekim 2016
  20. timesinfinity
    Çevrimdışı

    timesinfinity Active Member

    Katılım:
    23 Ağustos 2016
    Mesajlar:
    139
    Beğenileri:
    44
    @Levent ACAR a tekrardan teşekkür ediyorum,çok faydalı bi paylaşım gerçekten de.Emeğinize sağlık:) Tek kus beslediğim için mama yapmayı tercih etmiodum.Sebzeleri ve yumurtayı ayrı veriodum ama bu tarz sebze püresi daha fazla vitamin ihtiva ettiğinden görür görmez hazırlıklara başladım :D Daha kuşuma verme fırsatım olmasa da sizlerle paylaşmak istedim.
    Öncelikle elimde dezenfektan olmadığı için tohum çimlendirme yapmadım.Baklagil püresi ve yeşillik püresi hazırladım sadece.
    Baklagil püresinin içinde ;kuru fasulye,yeşil mercimek,kırmızı mercimek,buğday var.Bunları haşlayarak yumuşattım.En son rondoda çektim.Bana sorarsanız kuru fasulye gibi taneleri daha büyük olanları ayrı çekmekte fayda var.Fasulyeleri küçülteyim die fazla çektim sanırım malzemeleri.Lapamsı oldu.Biraz fazla da pişirmiş olabilirim doğrusu.
    Bu buzluğa koymadan önce
    [​IMG]

    Yukarda Levent bey yazmış zaten.Jelatinin malzemeye iyice yapıştığına emin olun .Yoksa arasında buzlanma oluyor.
    Sebze püresinde ise ;kabak,havuç,çarliston biber,marul,ıspanak,mısır var.Kabak ve havucu biraz yumuşaması ve çiğliğinden kurtulması için buharda pişirdim (çok değil ama,sertliği geçene dek).Diğerlerini çiğ kullandım.Tüm malzemeyi birlikte rondoda çektim.
    Buzluğa koymadna önce;
    [​IMG]

    Ve donmuş halleri;
    [​IMG]
    [​IMG]

    Resimdekilerden daha fazla çıktı ayrıca.Hiç yorucu değil.Bütün işi rondo ve dondurucu yapıor.Biraz pişirme kısmı da var ama hadi onu da ocak yapıo diyim hehe.Üstüne üstlük 1-2 ay yeterli geleceğini düşünürsek zamandan tasarruf bence.Gönderiden yararlanmış biri olarak paylaşmak istedim.Teşekkürler:)
     
    #20 timesinfinity, 30 Ekim 2016
    Son düzenleme: 1 Kasım 2016
    umut asal ve Levent ACAR bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş

Kullanıcılar bu sayfayı, aşağıdaki kelimeleri arayarak buldu :

  1. muhabbet kushu icin pure

    ,
  2. zebra ispinozu kinoa tohumu

    ,
  3. evde kus tohumu cimlendirme

    ,
  4. muhabbet kuslari patates puresi nasil yedirilir