Karadeniz Pet

Muhabbet kuşum sürekli boynu aşağı doğru eğri duruyor.

karakan

Yeni Üye
Katılım
14 Tem 2016
Mesajlar
6
Tepkime puanı
5
Merhabalar.
Aldığım muhabbet kuşunun sürekli boynu aşağı doğru eğri duruyor. Nadir olarak kafasını kaldırıyor. Elim ile boynunda yaptığım yoklamada gayet düzgün duruyor. Eğri olmasına sebep olacak bir ur falan yok. (Kuşum kuşçudan aldığımda bu haldeydi, kuşçu doğuştan olabileceğini söyledi, onca kuş içinde en cana yakını ve en mazlum duranı bu olduğu için bunu almak istedim) İnternette biraz araştırma yaptım ve bu tip durumlara hastalıkların neden olabileceğine dair yazılar buldum, Malatya'da yaşıyorum ve ilimde bir kaç tane veterinere eski kuşlarımın hastalıklarına çare olamadıkları için çok da güvenmiyorum. O nedenle önce siz üreticilerin ve yetiştiricilerin bilgisini almak istedim. En azından veterine gittiğimde bana saçma sapan ilaç satmak için uğraşırs ön bilgim olsun diye. Ayrıca kuşum kafasını daha önce görmediğim kadar çok çeviriyor. Sağ gözü sol gözünün baktığı yere denk geliyor neredeyse.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler, iyi çalışmalar.
Muhabbet kuşumun videosu;

RSPjawqjl4QRxP-2ZPJtInVjwb5HvgJmXKANMbCb7Eur6gfn9ah-t2W5Q31VGgkE9fbOOn6c2A54erE4qEm4AwXGeNPLONsplOPwm9Ru0tykb5ZMvjpzBicZGq_0L7C86U29VmPuUvZJxQSOCG7sQHj_AHyV8wGYuiKDcG--6byxpdYFuteaYtdgLP6ygugtd5eAdQ0tGxeFJsXnLBo5blX6w3bwr1ScTBFx9jTS58pgWSRhGLcmzmcu1MDcVgxrCPEoYuVJFizFEvFoqdldrI-fNFE4Q_YsdF9grNC3HxE1zXrKO0DH7PvzgTuDYM_MWGaQK4-Ht2BZ6uz57v4637cHsR614kteUmo8Sj6Se0hfrujOT3GAnFrYjbl2uEOT79f_BLKKJ_A7j7FpiejWtWOXMT1QNngoF4_5ZhWPUItzLNDw8ypnKPqdZrtgKAu-dCnrzXwXbD8ul6WrCgbewNpsOaMc3aKKSCfcPVivkihOXOJmcZVajUW2i37G3PvfWppZ84pFgTQv1cCmWs4vS9iJJe1r8GukzAy_JEulDlZy_wx1T4ESp0jjXsxHcdxhgx6fhIAwDKZ8ftKpaPjBDl3hrJ7zFsU=w468-h623-no

JIK31GteMpGLuOMEVROqMybFndkEP1DpWx39EZZlhnFu6zXUJryIbFzy2Vv4RwtRmzB_2FVF8JkJSnWQVzs4tRHdU7T-_KQ75Y0AdihgVpm5IKIi9hNZ8Nsy2s_5ARjNRrfjdEck-9FFEgZzWD0UY_9jF6gVwRfs7W41_--e3oYSvnQwZpmhH7hsd2lOGWzNbpbEVJEYxhIPj5lm08qQAuttkGAZ80tPeEHdzKGXBa40043-s_v7xzubYDPEFKYR62jjN4RrzA84q99vRBoPr_t4ReiwB5OKjz3OV-d1GYVuTeYq8yOlu9Y0BKgr_pBWFjs8Sr4rkYtCyjLLKnP7GRzJtgJJ5FuvK7FpYOsHRjgvLbD9OBLD6tDzqcffbhqwqVJMITbKk1cynMfjCpsETTIjvAQ7Ibfc-_WHX_CdF5buJomO1M9FqJc17dKyQQnKfdTIYlgjn4rjSyGAc9xyQbtZEHVd4ByYpIkXs7lu9geT04uIbsKBxx8Krpp1IUk4xXRG3FkNyo-I_F_XJYjQBByLdnqY2fHjSno9ddycwjzFicCVlectYWQ-iMk6DT-thiAbihkze9h3kz71ZUSVknkmh5lfKMg=w468-h623-no

pQf-dLzKMKw1PuWisTipUVFtJqdJjP_zhg-TF0j34FO04PryAWZWFmmcTE0ywnMaFITfI0tuMBJdvOi_wV-yu-6o1x-wz6fmqNgZl5eClfexs3MVMi8vy0D64nTbSEutLw-jB27NPDumFP7v850PYL_C_d_i-Ozi9-NLQ-BD63EZbsGYotz5cGbjbB3jowyWAqe0qjSttf8EsBNL2IZHhylD8EW_VSEdlOaXtR41jiZlFHakQQA-vDDjA45RM1I4yYFcRSn4QEgY-myqVvNnqO4BMW4HIyFX6zD5nePGstzOoUWwb-WgG4pZHh1CuQYSxIOBV-cLrx39MIuMwascFa3XjGlbzhHtYDuYeoqLTPJ_QhEr-qb72zrVW2psbd_Bi1n-Z9dKaUuUPs-CF-ojW8ivEQRNVsleI8SHfKXUjopepMQxrZuCsiXYOpcZCkIX1xa1xcr1lkwdBVbeoP9I6oAtOAaoNyoKt50E9EcwfpaB6HNPeKZ7S1TS6BTApj3adRF81EsRf-DOm_DXxI8KHSb5t5aUb-AiSK22sMj93x-m_H4Qz8ClEPjW0mGdiconmblm6i0iSDhRdSZf0c3v3QHOvzu6D0Y=w831-h623-no
 
Son düzenleme:
Ah canım... Çokta tatlı ... İnşallah sağlığıyla ilgili bir durum değildir ve bu durumu düzelir ... Maşallah ona , uzun ömürlü olur inşallah ...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Gerçektende çok tatlı ve sevimli, insanlarla olan iletişimi de çok güzel ama bu hali gerçektende içimi burkuyor, severken bile üzülüyorum, inşallah düzelebilecek bir rahatsızlıktır.
 
ay kıyamam ya ınsalla bı sorun yoktur duzelır ,,, gercekten cok guzel bı kus cok masum duruyo
 
Sallabaş hastalığının ilk başlangıç evrelerinde gibi görünüyor. Elinizden bırakıp uçmaya zorladığınızda sağa sola anlamsız şekilde uçuyorsa ve ani dönüşlerle koordinasyonsuz hareketler yapıyorsa sallabaş olmuştur. Geçmiş olsun. Aldığınız yerden değiştirmenizi öneririm.
 
Bildiğim bir durum değil ama internetten baktığım kadarıyla arkadaşın söylediği gibi sallabaş olma ihtimali var. Çok geçmiş olsun.
Yalnız, maddi durumunuz çok kötü değilse bu kuşcağızı aldığınız yere geri götürmeyin lütfen. Bu hayvancağızı ölüme terk etmek olur. Eğer hastalığı gerçekten sallabaş ise de çözümü olmayan bir hastalık değil anladığım kadarıyla. Ya tecrübeli arkadaşların tavsiyesi ile ya da güvenilir bir veterinere en kötü telefonla ulaşarak bu güzelliği kurtarabilirsiniz eğer tabi gerçekten hasta ise.
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Ayhan bey dediğiniz belirtilen kuşumda var, düzensiz uçuyor, konamıyor, 3-5 metre uçmadan yere konuyor ve konmasıda çoğu zaman sert oluyor. o yüzden kafestende de fazla çıkartmıyorum,
Bende kuşumu tekrar aldığım yere iade etmeyi düşünmüyorum. Zaten bu durumunu görerek aldım. Eğer bu hastalığın gerçekten tedavisi varsa elimden geleni yapmayı planlıyorum bende. Kısa süredir benimle olmasına rağmen çok sevdim ve hayvana çok ısındım. Bu yüzden tedavisini araştıracağım ama malatya'da ki veterinerlere daha önceki kuşlarımda başıma gelen olaylar nedeniyle gitmeyi planlamıyorum. Konu dışı olacak ama ocak ayında 3 yıldır beslediğim muhabbet kuşum ishal ve halsizlik belirtileri gösterdiği için veterinere götürdüm, iki butundan iğne yapıp birde vitaminli su verip 50 tl para alıp gönderdi beni, kuşum tam olarak düzelmedi, 20 gün sonra tekrar gittim yine iki bacağından iğne yaptı ve bu defa ishal ilacı katılmış su verdi 30 tl aldı, kuşum yine düzelmeyince başka bir veterine götürdüm. (bu iki veterinerde malatya'nın en çok bilinen veterinerleri) İkinci defa gittiğim veteriner kuşumun poposunda bir şişkin olduğunu bununda ödemden kanaklandığını söyledi. Daha sonra bir iğne ile ödemden sıvı aldı, hiç bir ilaç vs sürmeden kanlı kanlı bana kuşumu geri verdi ve bir hapı toz haline getirip, bir kaç toz ilaç daha ekleyerek bir karışım yaptı ve suyuna katmam için bana verdi. Kuşum o günden sonra bir daha doğru düzgün gözünü bile açamadı ve 3-4 gün sonra öldü.
Biraz uzun oldu, vaktinizi çaldım. hakkınızını helal edin.
 
Estağfurullah. En güzelini yapıyorsunuz hayvancağızı iyileştirmeye çalışmakla. İnşallah en kısa zamanda yolunu bulur ve kuşunuzu sağlığına kavuşturursunuz. Çok geçmiş olsun tekrar.
 
Bu arada faydası olur diye biraz araştırma yaptım. Gördüğüm kadarıyla genel olarak Baytril kullanımı önerilmiş. Onun yerine antibiyotik özelliği olduğu için sarımsak kullanan da var. Bir veteriner suyuna atropin sülfat koyulmasını önermiş(Başka yerde benzer bir öneri görmedim).
Bir de hastalık boyunda kan pıhtısı birikmesinden meydana geldiği için boynunu çizerek ya da mesaj yaparak tedavi edenler de var ama tabi bunlar biraz deneyim işi.
Son olarak da maydanoz verilmesi ve kesinlikle içme suyu verilmemesi tavsiye edilmiş.

Bu söylediklerim karma ve toplama veriler elbette. Bunların hepsi birden uygulanmaz. Ama olur da hiç kimseden bir öneri çıkmazsa aklınızda bulunsun diye toplamaya çalıştım. Çünkü hastalık çok gecikilmemesi gereken bir hastalık.
 
tedavı konusunu bılmem ınternettede bısuru sey yazıyo ınsan ne yaacagını sasıyor acıkcası bende baktım bıraz aynılarını gordum,,,

kusun durumunu bılı gerı verdıgınde muhtemelen olcek durumda olan bı kusu olume bırakmadınız cok ornek bı davranıs ıyılık merhamet her zaman sahıbıne doner ,,,

dualarım bu sevımlı canlıyla ınsallah tez zamanda saglıgına kavusur:)
 
ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim. boyunda kan pıhtısı birikmesi olabilir, parmağımı uzattığım anda kendisi boynunu uzatıp kaşımamı bekliyor. Daha önce başka kuşlarımda boynunun kaşınmasını severdi ama bu çok farklı, hiç bir kuşta bu kadar masaj yapılma meraklısı olduğunu görmedim. Sarmısak olayını denemek istiyorum, bende araştırırken görmüştüm ama ölçü vermemişler, fazla kaçırmaktan korkuyorum işte. Birde içme suyundan kasıt musluk suyu mu? Yoksa su mu vermeyelim?
 
ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim. boyunda kan pıhtısı birikmesi olabilir, parmağımı uzattığım anda kendisi boynunu uzatıp kaşımamı bekliyor. Daha önce başka kuşlarımda boynunun kaşınmasını severdi ama bu çok farklı, hiç bir kuşta bu kadar masaj yapılma meraklısı olduğunu görmedim. Sarmısak olayını denemek istiyorum, bende araştırırken görmüştüm ama ölçü vermemişler, fazla kaçırmaktan korkuyorum işte. Birde içme suyundan kasıt musluk suyu mu? Yoksa su mu vermeyelim?
Rica ederim.
Evet, bence de en azından sarımsak ve maydonozun bir zararı olmaz. İlaç için veteriner ya da tecrübeli arkadaşları beklerken bunlar en azından belki biraz daha iyi eder kuşcağızı. Bir de içme suyu derken musluk suyu demek istemiştim, yanlış aktarmışım. Mikrop kapmaya daha yatkın olduğu bir dönem olduğundan musluk suyu vermeyin demişler birkaç yerde.
 
Karakan Bey,
Benim bir kuşum sallabaş olmuştu. Çeşitli antibiotikler denedim. Biraz düzelme olur gibi oluyordu ilacı kestiğimde tekrar eski haline dönüyordu. Güvercinler için olan sallabaş ilacını bile aldım verdim. Olmadı. Hastalık omuriliğe yerleşmişse sanırım düzeltmek mümkün olmuyor. Sizin kuşunuz sizin merhametiniz saygı duydum. Bizden yana bir hak geçmiş değildir ama her türlü helal olsun.
Kuşunuzun öleceğini sanmıyorum. Uzunca bir süre o şekilde yaşayacağını tahmin ediyorum.
 
Ne yazık ki kuşumun hastalığı daha kötüye gidiyor. Çok kolay yoruluyor, kafeste durduğu sürenin çoğunda kafasını bacaklarının arasına alarak alnını tüneğe değdirerek uyuyor ve bir an uyanıp başını sert bir şekilde sağa sola çevirip uyumaya devam ediyor.
Sarmısağı yediremiyorum bir türlü en son çare sarmısağı ezip biraz suya katarak veriyorum, sarmısak tedavisi uygulayanlar nasıl yediriyordu, tavsiyeleriniz nedir?
Ayhan bey kullandığınız antibiyotiklerin ismini hatırlıyor musunuz acaba?
 
Karakan Bey,
Eğer birşeyi yedirmek istiyorsanız sırınga ile besleme yapmalısınız. Şu an evde değilim o nedenle ilaç isimlerini hatırlamıyorum. Dediğim gibi benim verdiğim ilaçlar fayda etmemişti. Biraz düzeltiyor gibi oluyor ve bırakınca tekrar eski haline dönüyordu.
 
MUHABBET KUŞUNDA SALLABAŞ HASTALIĞI VE TEDAVİSİ


Hastalıgın bulasma sebebi; bütün hasatlıkların temeli ile aynı yöndedir. Yani tamamıyle pis kosullarda üretimi sürdürmeye çalısan üretiçilerin kümeslerinde hastalık ortaya çıkmaktadır.

Genellikle üreme sezonunda karsılasılır.

  • Kafes alt tabanının ve kümes temizliginin yapılmaması yada nadir yapılması ,
  • vitamin ve mineral eksiği sebebi ile dışkı yiyen kuşların bulunması ,
  • başka kümeslerden getirilen portör kuşların kümese alınması ve büyük salmalarda üretimlerde bulasma daha kolay olur.
  • Ve bir de unutmadan şunu söyleyeyim kümesini kireçleyen üreticilerin kümeslerinde daha sık bulunur bu bakteri.
  • Hastalıgı tasıyan kusun yemlik yada suluklara dışkısını bırakması ,
  • diğer kuslarla teması , yavruları beslemesi , yemlesme ,
  • kavgalar,
  • yumurtlama esnasında dıskının yumurta kabuguna teması
bile diğer kuş ve yavrulara bu hastalıgın bulasması için yeterlidir.



Muhabbet kuşunda sallabaş hastalığı evreleri:

Hastalık tüm vücutta rahatlıkla tutunabilmek ve üreyebilmekte ve nerdeyse ilk dönemlerinde dikkate şayan hiçbir belirti göstermemektedir.

Yalnız dikkatli incelendiği zaman ilk evrelerde malum bakteri bagırsak duvarına yapısıp burada üreyecegi için kusun bagırsaklarının kırmızı renk aldıgı ve dışkısının yeşile çalan yada kahve telvesi renginde oldugu gözlenecektir. Kuşta ishal vardır. Dıskı incelendiğinde yer yer kan ve sindirilmemiş yem ve mama tanecikleri tespit edilir.

İşte bu ortamda bile bu dışkı labaratuar bulgularında bize Salmonellosis Typhi-Murium bakterisinin vücutta bulundugunu bildirecektir. Bunun için her temizlikte kişisel önlemlerle birlikte genel dışkı kontrolünün yapılması da iyi olacaktır.

İlk evrede hastalık fark edilmezse bakteri septisemi dediğimiz gerceklestirir ve kana karısır. Bu evrede kus sürekli kilo kaybeder kabarır ve ateşi vardır. İşte dikkat edilecek ve ayırıcı nokta bu kuşun ateşi vardır.

Bu evrede de fark edilmeyen hastalık sırasıyla eklem ve organlara yayılacaktır. Ekleme yerleşimis bir paratifo bakterisi eklem noktalarında şişme , yogun agrı , eklem noktalarında lokal ateşlenme ile kendini gösterir. Kuş kanatlarını düsürür. Ayaklarını tek tek basar olur yere ve tünekte pek durmaz.

Kilosunu iyice kaybetmiştir. Yavrularda tüy gelişimi devam etmekde olup birçogu ölmüstür bile şimdiden. Ölmeyenlerde ise anne babaları tarafından beslenmezler. Yada yem alabilecek kadar bile güçleri kalmamıstır.

Organlara geçince öncelikle lokal tümörler olur. Ama bu tümörler bizim bildigimiz set tümörler değil içleri yeşilimsi ve son derece yumusak urlardır. Hani elimiz ayagımız yandıgı zaman su dolu keseçikler olur ya bül yada vezikül dediğimiz işte onlara dokundugunuzu sanırsınız bu urlara dokununca. İşte ikinci önemlşi ayırac budur.

Organlara gecen hastalık beyin ve omirilige de yerleşir. Ve işte kuşcuların bu hastalıga adını verdiği olay ancak bu evrede gercekleşir.Ama bu fark edilene kadar kümesin çogu ölmüş ve kalanlar da daimi taşıyıcı hale gelmişlerdir..

Kuş beyne yerlesen bakteri sebebi ile kafasını sabit tutamaz. Sürekli yerde çırpınır. Taklalar atar. Kanatları ve ayakları çoktan paralizi yada felç olmustur. Ve sonuç ölümdür.


Tedavisi: her yazıda oldugu gibi ilk olarak söyleyecegim sey yine en iyisi hiç bulastırmamaktır. Bunun için de temiz bir kümes ve salmalarda çoklu üretim yapılıyorsa iki kat daha fazla temizlige dikkat etmektir.

· İlaç olarak Cipro ve Ampicilin türevleri etkilidir.

  • Bunun dışında suluklara haftada 1-2 kez ve suları günlük degistirmek kaydı ile yine bizim vazgeçilmezimiz elma sirkesi koymaktır.
  • Baska kümeslerden alınan kuşları mutlaka öncelikle kendi kümesimizdeki salmalara atmazdan önce birkaç gün karantina kafeslerimizde gözlemleyelim arkadaşlar.
Ve bunu özellikle belirtiyorum.

Bu hastalıga bir kez yakalanan kuş atlatsa bile hastalıgı , daimi tasıyıcı olacagı için alacagınız kuşları muhakkak temiz ve ismi saygın kümeslerden ve üreticilerden temin ediniz.

Kuslarınıza verecegimiz su muhakkak kendi içebilecegiiz oranda temiz olmalı eger buna imkan yok ise 1 lt suya 2 damla camasır suyu damlatıldıktan ve bu su 24 saat dinlendirildikten sonra verilmelidir.
 
Geri
Üst