Karadeniz Pet

Nefes alırken kursak şişmesi

ali sağlam

Meraklı Üye
Katılım
16 Eyl 2014
Mesajlar
333
Tepkime puanı
9
http://www.youtube.com/watch?v=iHUPHDraMq0&feature=youtu.be


Arkadaşlar attığım videoda görüyorsunuz, nefes alırken kursak sağa doğru şişiyor, nefes almada sıkıntı çektiği için 5 gündür vitaform veriyorum ama pek etkili olmadı.

bu Kuşun hastalığı ne ve ne yapmalıyım ? yardımcı olur musunuz ?


güncell
 
Son düzenleme:
Hava Kesesi Parazitleri
Salı, 17 Şubat 2009 14:15 çağdaş Papağanlar yüksek performans ve uzun mesafe uçucularıdır. Doğal olarak uçuş sırasında vücudun oksijen ihtiyacına karşılık verecek, etkili bir solunum sistemine ihtiyaç duyarlar. Hava değişimini sağlayan akciğerlere ilave olarak , vücutlarında oksijen deposu olarak görev yapan hava keseleri bulundururlar. Bu hava keseleri ve bir takım anatomik detaylar kuşun uçabilecek kadar hafif olmasını sağlar.

Hava keselerinin büyük önemde olmasının tek sebebi uçmalarına yardımcı olması değildir. Sürekli olarak yeterince oksijen bulundururlar. Bu sebepten dolayı hava keselerindeki bir hastalık hasta kuşun ölümüne sebep olabilecek ciddi solunum güçlüklerine neden olabilir.

Ayrıca; hava keselerinde bakterilerden dolayı iltihaplanma bu önemli organı tehdit eden diğer bir ciddi hastalıktır. Hava keseleri kuşun içinde boşluklar oluşturudğundan dolayı parazitlerin bulaşmasına mahkumdurlar(*) . 0,7mm boylarıyla hava sömüren bakteri(Sternostoma tracheacolum) insan gözüyle görünemez. Bu parazitler nemli koşullarda yaşadığından tedavi başlamadıysa, soluk borusuna da yerleşir ve orada başarılı bir şekilde çoğalır.

Uyarı

Birds Online’ da ki bir yazar bir papağan türü olan “Australian psittacines” lere bulaşan ve hava keselerinde yayılan parazitleri tanımlayamayan ve bu bulaşma olayını çok nadir olarak nitelendiren evcil hayvan veterinerleri hakkında çok şeyler duymuş. Bu kitap görüşü eskiden olsa doğru sayılabilirdi ama günümüzde ne yazık ki değil. Son yıllarda Australian psittacines’ lerdeki bulaşma sayısında üzücü bir artış kaydedilmiştir.

Belirtiler

Bulaşmanın ilk aşamalarında kuşlar zekice ötmeyi keserler(*). Sonraları normalden daha az ıslık çalarlar ve sonunda ses tamamen boğuk bir hal alır. Enfeksiyonun ilerleyen safhalarında ciddi solunum zorlukları meydana gelir bunlara büyük solunum güçlüğü ve kuyruk titremesi de dahil . Özellikle geceleri ve efor harcadıkları sırada(mesela uçarken) hırıltılı ve iniltili nefes alma sesleri kimi zaman astımatik ıslığa dönüşebilir. (örneği dinleyin , hasta bir kuşa ait ses dosyası, wav dosyası, 282 kb ).

Hastalıklı hayvanlar zor nefes aldıklarından dolayı bazen dakikalarca öksürebilir. Bazı zamanlarda bu acı veren parazitlerden kurtulmak için kuvvetlice öksürürler. Öksürme hareketinden hemen sonra, kuşlar kafalarını sallarlar, bu onlara kursak iltihabından dolayı acı çekiyor görüntüsü verir(kesik kursak). Hava kesesi parazitlerinin yayılmasına rağmen balgam oluşumu gözlenmez. Hastalığın son evresinde kuş nefes alamayacak kadar zayıf düşer, fiilen boğularak acı içinde telef olur. Bulaşmadan sonra ilk belirtilerin görülmesi aylar sonra olabilir. Buna rağmen yıllarca tek başına yaşamış yalnız bir kuşunuz varsa, çok küçük bir bulaşmadan bile acı çekmesi olasıdır. Herhangi bir durumda kuş veterinere götürülmelidir.

Taşınma

Hava kesesi parazitleri birbirine yakın duran kuşların öksürmesiyle hava yoluyla bulaşır. İçme suları diğer bir bulaşma yoludur. Eğer sürüden bir kuş bu parazitlerin bulaşmasından dolayı rahatsızsa aynı içme suyunu kullandıklarından dolayı bütün kuşlarınıza hastalık bulaşmış gibi tedbir almanız önerilir. Tedavi sırasında tek bir kuşunuz bile olsa içme suyunu dikkatlice temizlemeniz çok önemlidir. Çünkü ilaçlarla tedaviye rağmen kuşunuz o sudan tekrar enfeksiyon kapabilir.

Tedavi

Tedavide ele alınacak tek bir kural vardır: eğer veterinere götürmezseniz kuş ölecektir! Parazitleri öldürmek için; veteriner kuşunuzun boyun ve kürek kemiği arasına bir ilaç damlatacaktır. Bu ilaç kuşun içine geçerek(!) parazitlere karşı bir zehir görevi görüp, onları yok eder. Tedavi üç defa tekrarlanmalıdır; tedavinin birinci, beşinci ve dokuzuncu günlerinde.tedavinin ilk uygulamasından sonra 24 saat içinde genellikle bir iyileşme vardır. Avrupada çoğu durumda Ivomec isimli bir madde kullanılır. Dünyanın farklı yerlerinde farklı maddeler de kullanılabilir.

Başka Neler Yapılabilir ?

Kuşun iyileşmesine yardımcı olacaksak; kuşun efor harcamaması hayati bir gerekliliktir. Bu yüzden hava keselerindeki parazitlerden tamamen kurtulana kadar uçmasını engellemeyisiniz. Kuşunuzun soluk alma hızının tutarlı olması oksijen alıp vermeyi kolaylaştırır.

Eğer kuş çok zayıfsa onu sıcak bir terapiyle rahatlatmalısınız( bilgi için tıklayın warmth therapy). Kuşun kızılötesi ışığa tepkisini inceleyin. Eğer ona yararlıysa günde birkaç saat yakınlarına bir lamba kurun. Fakat mutlaka gözetiminiz altında yapın bunu çünkü yanık riski olabilir!

(ALINTIDIR.)

Bu ihtimali de göz önğnde bulundurn isterseniz.
 
Güzel yazı ama açıkçası ben aynı problem olduğunu düşünmüyorum. Belirtileri aynı değil çünkü. Ne derseniz ben de bilmiyorum. İlk aklıma gelen şey kuşlarda hava keseleri vardır. Bu hava kesleri de patlarsa kuşların kursaklarında veya vücutlarının başka yerlerinde şişkinlik oluşturur. Bu kuşun mutlaka bi kanatlı veterinerine görünmesi lazım. Forumdan tavsiyeyle iyileşmez
 
Kursakta kalıcı bir şişlik görünmediğinden parazit ihtimalini yakın buldum İlknur hanım. Çünkü devamlı bir şişlik değil, nefes verirken basınçla veriyor. Keseler parazit istilasına uğradığında öksürerek çıkarmaya çalıştıklarını biliyorum. Belki bununla alakalıdır ama Ali bey e de ifade ettiğim gibi bu konuda pek bilgim yok. Bu nedenle yazılmış makaleleri paylaşmaktan başka birşey yapamıyorum.
 
Güzel yazı ama açıkçası ben aynı problem olduğunu düşünmüyorum. Belirtileri aynı değil çünkü. Ne derseniz ben de bilmiyorum. İlk aklıma gelen şey kuşlarda hava keseleri vardır. Bu hava kesleri de patlarsa kuşların kursaklarında veya vücutlarının başka yerlerinde şişkinlik oluşturur. Bu kuşun mutlaka bi kanatlı veterinerine görünmesi lazım. Forumdan tavsiyeyle iyileşmez


Maalesef Trabzon'da kuştan anlayan veteriner yok.
 
Ali bey kuşunuzun durumu nasıl?
 
Ali bey kuşunuzun durumu nasıl?



Ceren hanım, mesajı yeni fark ettim kusura bakmayın.

Götürdüğüm veterinerin tavsiyesiyle vitaform kullanma süresini 10 güne çıkarmıştım. 10 günün, 4 günü vitaformu silme çay kaşığı olarak verdim ama fayda görmedim. Veteriner 2 kez kuşa kanat altından iğne yaptı ve kayda değer bir iyileşme olmadı. İlaç olarak da vitaformdan başka ilaç yok dedi. Kesin kanaat getirdim ki, veteriner kuştan anlamıyor. 3 ay kuş bakan herkes veterinerden daha bilgilidir.

Dün akşam kuşu aldığım yere götürdüm orada bir gece baktılar, petshop sahibi kuş hasta değil dedi. Literatüre geçecek türden bir çıkarım yaptı, ısıran kuş hasta olmazmışşş.

Son tahlilde, kuşun nefes alırken kursak şişmesi azaldı ama nefes hırıltısı devam ediyor, hali hareketi iyi, yemini eskiye oranla az da olsa yiyor.

Kuşun astım olduğunu düşünüyorum, ekleyeceğim videoda nefes sıkıntısı görülmekte.


20141015 184451 - YouTube



Bu videonun 50. saniyesinde daha net duyuluyor.

http://www.youtube.com/watch?v=6iKB0hFs_44
 
Son düzenleme:
Bence bir şey yok. Klasik kuş hareketleri. Saten hep yapmıyor ara sıra.
 
Geri
Üst