Karadeniz Pet

Tepeli Muhabbet Kuşu Eşleme Sonuçları (KBA) Bayram Akyıldız 0545 323 65 97

muhabbetkusu

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
16 Ocak 2013
Mesajlar
3,078
Tepkime puanı
51
TEPELİ MUHABBET KUŞU EŞLEME SONUÇLARI

Tepeli muhabbet tanımı: Tepeli muhabbet kuşları genetik iyi huylu bir hastalık olarak bilinmektedir.. Günümüzde de çoğu söylentilere göre bazı eşlemeler sonucu çıkan yavrularda ölümle sonuçlana biliyormuş.. Bu yüzden tam taç tepe dediğimiz kuşları tepesiz kuşlarla eşleştirmek gerekiyormuş ama % olarak altlarından çıkacak tepeli yavru sayısı saptanmakta zor olmuştur ve tam olarak bir oran bilgisine sahip olunmamıştır..

Bu konuyla ilgin ben yaklaşık 14 senelik tepeli üretiminle uğraşıp elde ettiğim ve hiçbir şekilde dışarıdan alınan bilgiler değildir. üreme ve eşleştirme konusunda kendim deneyerek tecrübe edindiğim bilgilerimi sizlerle paylaşmak istedim..

Tepeli Muhabbet Kuşu üreticisi: Bayram AKYILDIZ…
0545 323 65 97 --- 0532 360 21 97
İstanbul K.çekmece Sefaköy

EŞLEME VE ÇIKAN SONUÇLAR

TAM TAÇ TEPE + SIRA DÜZ KUŞU ( tepeli kan özelliği taşımayan)

Bu kuşların eşleşmesinden ortaya çıkacak olan tepeli yavru sayısı her 20 yavruda 3 ila 4 vasıflı tam taç tepe yavru diğer yavrularda 4 ila 5 adet perçemli diğer yavrular ise kabak (yani tepesiz) çıkar tepesiz çıkan yavrularda hepsinde olmamak şartıyla tepeli kan olasılığı taşıyabilirler..Tepelikan oranı taşıyan kabaklar dah sonradan bütün tepeli türleriyle rahatlıkla eş yapaılabilir. Eşlemeler sonucu sağlam tepeli yavrular alınabilir .. Tepeli kanı taşıyan kuşlar bir nevi perçemli gibidir ...

TAM TAÇ TEPE + PERÇEMLİ

Bu kuşların eşleşmesinden ortaya çıkacak olan tepeli yavru sayısı her 20 yavruda 6 ila 8 tam taç tepe yavru. 6 ila 8 adet perçemli yavru diğerleri de kabak alınabilir.. Bazen nadiren de olsa çift tepe diye tabir ettiğimiz kafanın ön ve arkasında oluşan tepeli yavru da çıkabilir Perçemli yavrulardan çokdaga sağlam kan elde edilebilir. örneğin babası tam tac tepe annesi düz yavrularından biri perçemli çıkarsa birde dişi o yavruyu babasıyla eşleyerek sağlam kanlar yapabilirsiniz.Bu eşleme sonucu daha önceki nesillerin soyundan da verebilir hem renk hem de tepe olarak ..

TAM TAÇ TEPE +TAM TAÇ TEPE EŞLEMESİ

Bu kuşların eşleşmesinden ortaya çıkacak olan yavru sayısı her 20 yavruda 8 ila 14 tam taç tepe ve diğer yavrular da çift tepe ve mantolu dediğimiz yani boyun bitimindeki tüylerin ters yönlere doğru çıkan tüyler olur. Mantolu dediğimiz muhabbet kuşlarında genelde tepe olasılıkları düzgün olmaz, genelde çift tepe olarak çıkarlar. Bu eşleme sonucu kuşların tepe kan oranına göre perçemli yavrularda verebilir bazen de çok nadirde kabakta atabilir.

TAM TAÇ TEPE + ÇİFT TEPE MANTOLU EŞLEMESİ

Bu kuşların eşlemesinden ortaya çıkacak yavru sayısı her 20 yavruda 6 ila 12 arası çift tepe ve mantolu dediğimiz boyun bitimindeki tüylerin ters yönlere doğru çıkan yavrular elde edilir. Diğer yavrular ise tam taç tepe ve nadiren de olsa perçemli yavrular çıkabilir. Tabi bu damızlıkların tepe kan oranlarıyla alakalıdır. Bu tarz eşlemeler sonucu titrek kafa değimiz tepeli yavrularda çıkabilir. Titrek kafa dediğimiz kuşu damızlık olduktan sonra diğer perçemli, tepeli kanı hatta tepeli kanı olmayan kuşlarla eş yapıldığında bile harika tepeli yavrular elde edilebilir. Titrek kafa dediğimiz muhabbet kuşlarında tepe kan oranı % 100 üzerinde olduğu için normal bir kuşla eşle yaparak tam taç tepe yavrular elde edilebilir. Ben denemelerim sonucu harika yavrular elde ettim. Bu arada en önemlisi titrek kafa dediğimiz kuşlar normal kuşlar gibi 4 5 6 yavru birden bakamaz kafa titrek olduğundan yavruları beslerken yavruların gagalarını bulmakta zorluk çeker bu sebepten dolayı yavruları kaybetme olasılığı kaçınılmaz. Bu titrek baş dediğimiz kuşlara en fazla 2 ila 3 yavru baktırabilirsiniz ama en sağlıklısı benim görüşüm 2 den fazla olmamasıdır.

ÇİFT TEPE MANTOLU + ÇİFT TEPE MANTOLU EŞLEMESİ

Bu kuşların eşlemesinde ortaya çıkan yavru sayısı 20 yavruda 12 ila 15 çift tepe mantolu yavrular elde edilebilir. Diğer yavrular ise çift tepe olarak çıkabilir. Mantolu kuşların eşlemesi sırtlarında oluşan mantoların çoğalmasına ve daha büyük olmasına sebep olur. Benim kanaatim bu kuşlar içerisinde bu tarz değişik kanlara çalışıldığı takdirde daha değişik mutasyon muhabbet kuşu elde edilebilir. Bu eşleme sonucu yavruların birçoğunda boyun dönmesi ve titremesi görülür genelde tam tüylenmeye başladığı zaman ne olarak belli olur. Boyun dönmeleri yavrular tüylenmeye başladığı zaman düzelir bazen azda olsa eser bırakabilir. Bu tarz yavrularda ilerleyen zamanlar da damızlık oldukları zaman yavru bakmada verim vermede sıkıntı yaşatmaz. Titrek kafa yavrularda ise yavrular 10 15 günlük oldukları zaman yavruyu elinize aldığın zaman kafayı düzensiz bir şekilde hareket ettirir. Titrek kafa ve boyun dönmesi olan kuşlarda ölümcül tepe kanı ve uzun süre yaşamayacağı söylentilerini birçoğumuz duymuştur. Üretim aşamasında bunca zamana kadar bu taraz olayla karşılaşmadım.

Bu yazmış olduğum yazı tamamen kendi gözlemlerimle deneyip tecrübe edindiğim ve bunun sonucunda yazmış olduğum bir yazıdır.

TEPELİ MUHABBET ÇEŞİTLERİ
TAM TAC TEPE
spsfm.jpg


TEPELİ KANI(TEPELİLERDEN ÇIKMA TEPESİZ OLAN
spsbj.jpg


PERÇEMLİ
spsb3.jpg


ÇİFT TEPELİ
sps81.jpg


ÇİFT TEPE MANTOLU
spsns.jpg


ÇİFT TEPE TİREK BAŞ
spsq4.jpg


HERKES BİLGİLERİMDEN FAYDALANSIN... SAKLI KALMASININ KİMSEYE FAYDASI OLMAZ..

İSTEYEN OKUR DENER İSTEYEN DE BENİ KÖTÜLER.. HERKES BİŞEYLER ÖĞRENDİKÇE SIR GİBİ SAKLAR EE OZAMAN MİLLET NASIL BİR YERE GELECEK SENELERDİR TEPELİLER ÜZERİNDE ÇALIŞIP EDİNDİĞİM TECRÜBELERİM. KULAKTAN DUYMA ALINTI DEĞİL.. DENEYEREK EMEK VEREREK ÜŞENMEDEN YAZARAK SİZLERLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM..

HER İŞ KOLAY OLMUYOR ..
 
Kendisinin güzel kuşları var.
Bilgi için teşekkür ederiz.
 

Benzer konular

Geri
Üst