Karadeniz Pet

Üretim/satış alanları standardları

zeren

Meraklı Üye
Katılım
23 Şub 2014
Mesajlar
109
Tepkime puanı
1
Kuşları seven birisi olarak merak ettiğimden sormak istiyorum. Üretimhane ve üretimden çıkan yavruların satışlarının yapılacağı mağazaların TSE standartları yok mu? Ne biliym kafes düzenlerinden tutun, hayvanların çiftleşmeye, yavru alımından, büyütmesine, hijyen ve sağlıklarının korunmasına kadar ki en iyi ortamları tarif eden ve denetleyen standartlar olmalı. Ve birçok üretici /satıcı ve tüketici de bunların bilincinde olarak forumlarda yazıp sorması gerekmez mi? Mesela ben arada bir Ist. Mısır çarşına gidiyorum. Ordaki dükkanların standartları bana içler acısı geliyor, hiyjen ve saklama koşulları kötü,dolayısıyla tüketiciler çok ta sağlıklı hayvan satın almıyorlar bence,sonra uğraşıyoruz tabi, birsürü masraf,israf ve hayvan canına mal oluyor.. Makina satın aldığımızda tüketici için rehberler oluyor. Muhabbetleri satın aldığımızda da bakım kılavuzları olmalı bence mesela.. buraları denetleyen, yok mu, denetlyen kişiler bu kuşların ücreticilerine ve ihracatçılarınada ulaşabilmeli ve onlarıda denetleyebilmeli ama bileziklememiz bile yok..
 
Merhabalar , denetleyen bir kurum yok , ama muhakkak olmalı . Çünkü çoğu üretici maddi kaygılar peşinde koştuğundan kömür torbalarının yanında , hiç kullanmadığı farelerin gezdiği ortamlarda ve 3 ayda belki temizlik yapılan ortamlar da üretim yapıyorlar . Bunlar çok sağlıksız üretimler , devlet buna da el atmalı bence . Bazı üreticelerde çok hijyenik ortamlarda üretim yapıyorlar , keşke tüm üreticiler maddiyat yerine önce sağlık , sonra zevk , sonra maddi kaygılar gütse . Çünkü gözlem yapıyorum forumda çoğu üretici sağlık durumu iyi diye yazıp geçiyor bu hangi kritere göre , yazmıyor hiç . Kuşu alıyor güzel bir yere güzelce temizliyor sonra foto çekip atıyor , sonra da kuşum sağlıklı diye geçiyor yüksek meblalara satıyor kuşunu . Maalesef çoğu kuşun sağlığı alındıktan sonra kötüye gidiyor ve bu üreticiyi bağlamıyor . Keşke sağlık konusunu üreticilerin vicdanına bırakmasak .
 
Hepimizin içinin rahat olmadığı durumlar vardır muhakkak ve devlet bunlara el atmalı diyoruz, ama ne yalan söyliyim birçoğumuz da şikayet etmekten, devletin denetleyen ve standart oluşturan kurumlarına baskı kurmaktan yoksunuz gibi geliyor bana.
Ben daha geçen gün Fatih Belediyesini arayıp,yukarda ilk mesajımdaki husular konusunda en azından Istanbul geneli için şikayette bulundum. Sağlık müdürlükleri,hıfsızısıhha, vs bir sürü yere denetim için habervereceklerini söylediler ama denetim tek başına yeterli değil, denetleyen kişinin neye göre denetleyeceklerini de bilmeleri gerekiyor.

Ben burdaki profesyonel üreticilere sormak istiyorum. Üreticilerin ve satıcıların TSE standardaları var mı neye göre üretip,satıyorlar. Satıcılarda aradıkları özellikler varmı? Hayvanlar satılırken,bulundukları koşullardan, strese girecek veya hastalanacaklarsa, kendilerinin çok sağlıklı yetiştirmelerinin bir anlamı kalıyor mu?

Size çok hak veriyorum önce hayvanlara stresten uzak, hijyenik,havadar yerler,ehil üreticiler sonra zevk, maddiyat vs olmalı..


Ben en azından üretim yapan bazı arkadaşların yavru kuşlarının üzerinde gezdikleri kafes tavanlarındaki dışkı miktarını görünce, aykırı ve yanlış buluyorum mesela.. hayvanların tabiatta kendi hallerindeyken aktif olan bağışıklık sistemleri ve kendi çarelerini, izole kafes şartlarında beklememiz doğru olmaz.. ama herkes aynı hassasiyetle düşünmüyor,aynı şuur olmuyor malesef..


Umarım, bu işe gönlünü vermiş, üreticilerde, satıcılarda, bağlı bulundukları dernekleri üzerinden devlet kurumlarına üretici ve satıcı standartlarının oluşturulması için baskıda bulunmaya başlarlar hem hayvanları, hemde tüketicileri koruma tercihini seçerler...
 
Bu işe dernek başkanı müdahil olmalı. Nerde öyle başkan
 
Arkadaşlar iyi güzel diyorsunuzda. Bu ülkede hangi iş denetleniyor daha 2 gün önce 800 kişiye kömür madeni mezar olmuş siz bodrum katında kuş üretenlerin üretimhaneleri denetlensin diyorsunuz.

Hangi merdiven altı üretimhane ruhsatlıki belediye denetlesin? Petshop acarken yetkili veterinerlik belgesi alıyorsun, asıyorsun duvarına o veteriner o dukkanın adresini bilmiyor muhasebeci gibi her ay alıcagı paraya bakıyor.

Biraz sağduyulu olalım. Pisse şartlar kötüyse almayalım satamazsa mutlaka hatasını arar yada iş yapamaz.

Çatır çatır yediğiniz tavuklarda canlı, 30 cm kare yerde yatarak yem yiyip 45 gunde kesiliyor.
Yumurtalarda aynı sekil 8 saatte yumurta ürettiriliyor o hayvanlara.

Sadece muhabbet kusu değil tüm hayvanlar hak ediyor bu denetimleri sevgiyi..
 
Geri
Üst