Karadeniz Pet

Üretimhanede Hava ve Su Kalıtesini Arttırmak

muhabbetkusu

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
16 Ocak 2013
Mesajlar
3,078
Tepkime puanı
51
Evet konumuz kümeslerimizde hava ve içme suyunun kalitesini arttırmak. Aslında bu paylaşımı çok daha önceden düşünüyordum ama nedense bugüne nasip oldu.


Bildiğimiz gibi kuşlarımızın başdüşmanı bakteri ve mıkro organızmalar heryerdeler. Bizlerin usanmadan kullandığımız ekipmanları ve kümeslerimizi temizleyerek hijyeni 100% sağladığımızı düşünsekde mıkrop ve bakteriler hala kuşlarımıza saldırmakta. Mıkroplara ve bakterileri yeterince rahatsız edemediğimiz 2 yer var...hava ve içme suları.

Kendimizce muhtelif dezenfektanları sulandırıp havaya fısfıs yaparak bu soruna da çare bulduğumuza inanmaktayız. Şebeke suyu yerine damacana şişe suyu tercih edenlerimiz de var.

Peki yeterlimi...zahmetsizmi...ekonomikmi Tabii ki değil.

Burada konuşacağımız şey aslında yeni birşey değil...sadece bizlerin (bir çoğumuzun) aklına gelmediği birşey...Ozon gazı (O3).

Ozon bildiğimiz bizim ozon tabakası. Stratosferden (uzaydan) gelen gazları atmosfere girerken temizleyip dezenfekte edip oksijene (bizim soluduğumuz hava) dönüştüren katman ve aynı zamanda da dünyamızı UV ışınlarından koluyan Ozon tabakasıdır.

Ozon varolan en güçlü doğal dezenfektandır. Ozonu diğer doğal ve kimyasal dezenfektanlardan ayıran en büyük özelliği 100% ve tamamen kalıntısız olmasıdır. Çözüldüğünde (kullanılıp ömrü tükendiğinde) anında oksijene dönüşmesidir...yani tekrar tüketime hazır doğal bir ürüne dönüşmesidir.

İyi de kardeşim ozon almak için şimdi taa uzaya mı çıkalım diyeceksiniz. Elbette hayır ozona sahip olmak için tabii ki astronot olmak gerekmiyor...ama petşoplarda da bidonda satılan birşey de değil

Kendi ozonumuzu kendimiz üretiyoruz...ama buna geçmeden önce dilerseniz ozon esasen bize nasıl yardım edeceğine bir bakalım. Yaptığım araştrmalardan kısaca şunları derledim ve paylaşmakta fayda buldum

SU DEZENFEKSiYONUNDA OZON

Ozon oksidasyon gücü çok yüksek ve bilinen en güçlü dezenfektandır. Yüksek oksidasyon gücü bakterilerin yok edilmesinde çok etkilidir. Ozonun suya 4 ile 10 dakika arasında uygulanması suyun dezenfekte olması için yeterlidir. Virüsler çok küçük boyutlarda olduğu için parazitik bir biyolojik kümeler oluşturmaktadır. Virüslerin bakteri filtreleri ile tutulması ve yok edilmesi mümkün değildir.

Suyun durumuna göre 0.1 ile 0.5 mg/lt ozon verilmesi ,bakterileri %99.99 oranında öldürmesi için yeterlidir.Ozon özellikle ortamda su bulunduğunda biyosid etki gösterir. Ozonun bu biyosid etkisinden, yaygın olarak içme sularının dezenfeksiyonunda yararlanılmaktadır. Suda 2 mg/lt ozon bulunması halinde birkaç dakika içinde canlı mikroorganizma sayısı %99 oranında azalmaktadır. Diğer taraftan, ozon patojen virüsler üzerinde de öldürücü etkiye sahiptir.

Dünyanın birçok ülkesinde, içme sularının sterilizasyonunda ve şişe su üretimi yapan firmaların tamamında ozon kullanılmaktadır. Ozonun içme sularının sterilizasyonunda kullanılmasının en önemli nedeni, kısa sürede ve etkin bir dezenfeksiyon sağladıktan sonra oksijene dönüşerek ortamdan ayrılması ve kalıntı bırakmamasıdır.

Ülkemizde de yaygın olarak kullanılan ozonlama sistemi, içme ve kullanma suyunda ve şişelenmiş sularda da kullanılmasını 1982 yılında FDA (Dünya Sağlık Örgütü) Genel Olarak Güvenilebilir (GRAS) deklarasyonu yayınladı ve ozonu güvenli ilan etti.

Ozon gazı bir venturi sistemiyle ozonun suya en üst seviyede karışması için reaksiyon tankında uygulanır ve ozona temas etmesi gereken süresi tamamlanarak kaliteli ve güvenli içme suyu elde edilir.

Maliyet Etkisi

- Düşük elektrik sarfiyatı
- Su filtrelerin etkinliğini ve ömrünü uzatır
- Sarf malzemesi içermez

Su Dezenfeksiyonunda Ozon Kullanım Alanları

- Resmi daireler
- Hastaneler
- Hayvancilik
- Oteller
- Gıda işleme tesisleri
- Meşrubat ve su şişeleme tesisleri

İçme sularında ozon uygulamasının avantajları

- Su içerisindeki patojen (sağlığa zararlı) mikroorganizmaları yok eder.
- Klordan 3125 kat daha etkilidir
- Çok güçlü oksidasyon yapısı nedeniyle sudaki mangan ve arsenik gibi insan ve hayvan sağlığı açısından son derece tehlikeli olan maddeleri de yok eder
- Suyun oksijen konsantrasyonunu artırır
- Sertlik derecesini düşürür
- Ağır metalleri uzaklaştırır
- Suyu berraklaştırır
- Suyun kalitesini maksimum düzeye çıkarır
- Ozon ihtiyaç kadar üretilip kullanıldığı için depolama problemi yoktur
- Kötü koku ve tatları yok eder
- Yeşermeyi engeller
- Ekonomiktir, ekstra zaman ve personel gerektirmez
- Daha hızlı ve sürekli bir sterilizasyon sağlar
- Su vasıtasıyla yayılan hastalıkların bulaşmasını ve yayılmasını önler
- Ozonlanan su bir dezenfektan olarak kullanabileceğinden gerek mutfakta gerekse genel temizlik noktalarında harika sonuçlar doğurur
- Görevini tamamlayan ozon oksijene dönüşeceği için oksijen yoğun hijyenli bir su oluşur
- Ozon suyun PH değerini değiştirmez
- Su depolarında yuvalanan özellikle ecoli ve legionella yı % 99.9 yok eder
- Sarf gideri yoktur
- Kimyasal olmadığı için bakiye bırakmaz
- Kanserojen değildir
- Çevre dostudur
- Bakım ve montajı kolaydır

HAYVANCILIKTA OZON KULLANIMI

Ozon kuvvetli ve etkili bir sterilant olarak bakterilerin inaktive edilmesinde kullanılmaktadır.

Ozon, düşük dozlarda kullanımlarda insan ya da hayvan sağlığına hiçbir zararı yoktur. Neticede ozon oksijene dönüştüğü için tam bir çevre dostudur. Doğada hiçbir kalıntı bırakmaz.

Tavuk üretim çiftliklerinde ozon uygulaması sayesinde hayvanlar daha sağlıklı beslenir ve daha az hasta olurlar. Ayrıca daha az aşı ve ilaç kullanarak üretim yapıldığı için tüketiciye daha sağlıklı ve kaliteli ürünler sunulmasına yardımcı olur.

Ozon gazının kanatlı hayvan sanayisinde kullanılmakta. Diğer bir kullanım alanı da, kuluçka makinelerinin ve folluklarının dezenfeksiyonudur. Bu amaçla yapılan çalışmalarda, kuluçka makinelerinin folluklarından izole edilen Staphylococcus, Streptococcus ve Bacillus türleri ve kültür koleksiyonlarından elde edilen E.coli, Pseudomonas fluorescens, S. Typhimurium, Proteus türleri ve Aspergillus fumigatus türleri, laboratuvarda inoküle edilerek ozon gazına tabi tutulmuş ve ozonun mikroorganizma yükünde 4-7 logaritmik azalmaya neden olduğu saptanmıştır.

Ozonlanan kuluçka kabinlerindeki havada Salmonella ve toplam canlı sayısında %75-99 arasında azalma meydana geldiği görülmüştür.

Yumurtaların depolanmasında nem kaybı nedeniyle, yumurta kabuğunda oluşabilecek büzülmeyi engellemek amacıyla yüksek nem gereklidir. Ancak yüksek nem, küf gelişimine sebep olmaktadır. Ozonlu atmosferde, %90 nem ve 0 °C'de 8 aya kadar depolanan yumurtalar küf gelişimi olmadan depolanabilmektedir. Bu şekilde depolanan yumurtaların taze yumurtalardan ayırt edilmesinin olanaksız olduğu görülmüştür. Kabuklu yumurtaların 59,4°C'deki su ile yıkanarak, vakum altında ozonlanmasıyla üründeki mikrobiyal yük önemli ölçüde azaltılmakta ve ürünün raf ömrü uzamaktadır.

Tavuk Üretiminde Ozon Kullanımının Faydaları

- Çiftlik ortamındaki gazları kırıp hava kalitesini artırarak bakteri gelişimini engeller
- Çevresel faktörleri iyileştirerek, hayvanların daha az hasta olacakları bir seviyeye getirir
- Üretim için daha az aşı ve ilaç kullanımını sağlar
- Üründe hiçbir kalıntı bırakmaz, 100% çevre dostudur
- Üründeki mikrobiyal yükü önemli ölçüde azaltılmakta ve ürünün raf ömrü uzamaktadır
 
Geri
Üst