Karadeniz Pet

Yavru Kanaryaların Terbiyesi

muhabbetkusu

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
16 Ocak 2013
Mesajlar
3,078
Tepkime puanı
51
Yavru kanaryanın terbiyesi uçuşu ile başlar. İlk öğretmenleri ana ve babalandır. Yuva kenarına tünemiş uçuş için tereddüt eden yavruyu ana kanarya kısa kısa ötüşlerle yapmaya, teşvik eder. Hareketlerini dikkatle takip eder. Cesaret gösteremeyen yavrunun yanma gider, kanat, gaga, vücut darbeledi İle İteler, uçmaya zorlar.

Yavru kanaryanın terbiyesi ve bakımı ile daha ziyade babası meşynıl olur. Onlar üzerindeki etkisi daha fazladır. Yavrular baba kanaryanın ötüş ve sair hareketlerini dikkatle izler ve taklit ederler.

Kanaryalar insanlara en fazla yakınlık gösteren kuştur. Bakıcısına alıştırmak, daha yavru iken terbiyesi ile meşgul olmakla başlar. Bir aylık olunca kendi kendine yem ve mamasını yiyebilir. Kafesin telleri içinden parmaklarımızın arasında tutacağımız yemleri sabırlı bir uğraşmadan sonra yedirebilirsiniz. Bu esnada ürkütmeden hafif ve tatlı konuşmak, yakınlık göstermek lâzımdır. Pencerelerin kapalı, ateş ve sobanın muhafazalı ve odada kedi ve saire bulunmamasına dikkat edilerek kafesin kapısı açılır, uzakta durulur. Kanarya ufak bir tereddütten sonra kafesinden çıkar, odada serbest dolaşır. Yem yemek için tekrar kafesine girince kapı otomatik kapanacak şekilde ayarlanır. Her gün birkaç defa bu hareket tekrar edilir. 23 aylık olunca oda içerisinde dolaşmağa, istediği zaman kafesine serbestçe girip çıkmağa alışmıştır. Artık kafesin kapısını kapamaya lüzûm yoktur. Bu serbest uçuş sıralarında yanımıza çağırmak, avucunuzda bulunduracağınız yemleri yedirmeğe çalışmak zevkli meşgalelerdendir. Omuza, parmak uçlarına konan, bakıcısına iyice alışmış bir kanarya; kendisine yapılan emekleri tamamiyle haketmiştir.

Çok iyi yetiştiriciler kanaryaları kapalı yerlerden ziyade büyük kuşhanelerde, bahçelerde açık havada serbest yaşayışa intibak ettirmişlerdir.

Kanaryaların ötüşe alıştınlmaları yavru çağında iken olur. Kanaryaların ses alma ve ayni sesi tekrarlama kabiliyetleri yüksektir. Erkek kanaryalar ötücüdür, dişilerinin ötüşü yoktur, cıvıltılıdır. Çok nadir hallerde, kızışma ve kuluçka zamanlarında dişilerin ötüşleri biraz daha belirlidir.

Yavru kanarya bir aylık olunca, dişi ve erkekleri aynlır. Erkek yavrular ayn ayn kafeslere ve dişilerin bulunmadığı bir odaya konulurlar. Şayet baba kanaryanın ötüşü güzel değilse, yavrunun sesini taklit etmesini istediğimiz güzel ötüşlü başka bir erkek kanaryanın kafesi, ayni odaya ve yavru kafesinin karşısına asılır. Ancak ayrı kafeslerdeki yavru kanaryalar birbirlerini görmeyecek şekilde kafeslerin asılması lâzımdır, öğretmenlik yapacak erkek kanaryayı ise serbestçe görmelidirler. Sesi doğrudan doğruya işitebilmeleri için bu tarzda hareket edilmelidir. Mümkün olduğu kadar başka bir kanarya veya herhangi bir kuş sesi işitmemeleri daha doğru olur.

Öğretmen ve öğrenci durumunda olan kanaryaların en az bir ay süre ile bir arada bulundurulmaları iyidir. Bu sürenin 6 ay ve hattâ daha fazla uzaması yavru kanaryaların öğrenme kabiliyetlerine bağlıdır. Bazen yavru kanaryalara bülbül, ispinoz gibi başka cins kuşların ötüş tarzları öğretilebilir. Bunun için yavru kanaryanın daha tüylenmeden, yani 1012 günlük iken ana ve babanın yanından alınması lâzımdır. Sesi dinletilecek kuş ile ayn kafeslerde, fakat ayni odada bulundurulur. Bu esnada hususi mama ve yemlerle beslenmesi bakıcısına düşen bir ödevdir.
 
Muhabbet kusu gibi egitiliyorda ..

GT-I9001 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
 

Benzer konular

Geri
Üst