Karadeniz Pet

Yumurta içinde ölümlerin muhtemel sebepleri

Ayhan OTÇUOĞLU

Süper Moderatör
Katılım
8 Ocak 2016
Mesajlar
1,717
Tepkime puanı
800
Arkadaşlar,
Bazı yerlerden aşağıdaki muhtemel sebepleri derlemeye çalıştım. Umarım faydası olur.

1. Kümeste nem oranının düşük oluşu denirken, birçoğu da problemin en çok kış aylarında ortaya çıktığını yani nem oranının yüksek olduğu dönemde görüldüğünü belirtiyorlar.
2. Bazı üreticiler çok fazla rutubetten ve yuvalardaki dışkıların yumurtanın üzerindeki delikleri tıkayarak yavrunun oksijensizlikten ölümüne sebep olduğunu savunuyorlar.
3. Günümüzde yarışma show kuşlarının vücutlarının iri ve tüylerinin kalın olmasının yine aynı neticeyi (oksijensiz kalma) doğurduğunu söylüyorlar.
4. Çok yakın kan bağları ile yapılan eşlemelerde yine aynı kötü sonucu doğurduğu söylenmektedir.
5. İhtimallerin biri ise yanlış veya yetersiz havalandırma olarak karşımıza çıkıyor.
6. Kuluçka dönemi öncesi yetersiz veya yanlış beslenmede çok tartışılan sebeplerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu üretici kuluçka döneminden önceki haftalarda proteince zengin besleme taraftarıdır.
7. Kuluçka kondisyonun eksik olması yine bir çok üretici tarafından savunulmaktadır.
8. Kimileri de uygun olmayan keçeli kalemler ile yumurta üzerinde yapılan işaretlemelerin embriyoların ölümüne sebebiyet verdiğini savunmaktadır.
9. Yumurtaları çok sık ele almanın da olumsuz etkilediğini dikkate almak gerekmektedir. Ayrıca bulaşıcı bir hastalık olması durumunda bir yuvalıktaki hastalığın diğer yuvalıklara da taşınması gerçekleşmektedir.
10. Dişinin tedirgin olması veya parazit gibi problemlerle yuvalığı sık sık terk etmesi, özellikle bunu gece yapması ve karanlıkta tekrar yuvalığa geri dönememesi.
11. Çok kızgın eşleşme isteği dolu erkeğin dişiyi sürekli yuvalık içinde rahatsız etmesi ve onu eşleşmek için kuluçkadan kalkmaya zorlaması.
12. Dişilerin dışarıda olduğu bir anda gece ışık tesisatının ani sönmesi sonucu yuvalığı bulamayarak yumurtaların soğuması.
13. Yuvalık kontrolleri sırasında dişinin aniden ürkerek yumurtanın üzerinden ani fırlaması ve yumurtaların zarar görmesi.
14. Yumurtaların dişi tarafından gerektiği kadar çevrilmemesi.
15. Çok fazla yumurtlama sonucunda önce çıkan ve büyüyen yavruların altında kalan veya etrafa saçılan yumurtaların anne tarafından toplanamayarak soğuması.
16. Yumuşak altlık malzemesinin içine gömülen yumurtaların dişi tarafından ısıtılamaması ve soğuması.

Mutlaka daha birçok sebepler olabilir. Umarım diğer arkadaşlarda değerli katkılarını esirgemezler.
Forumda bu konuda bir yazı daha gördüm. Onu da tavsiye ederim.
 
ellerinize sağlık bu yazıdan anladığım kadarıyla ölümlerin %85 i insan unsuru söz konusu . bu yüzden yumurta kontrolünü günde 1 kere yapılmalı ve kafese yuvalığa el değmemeli yavrular cıkana kadar bence.
 
Geri
Üst