Karadeniz Pet

!!ÇOK ACİL YARDIMA İHTİYACIM VAR!!

Hasan METE

Meraklı Üye
Katılım
6 Eki 2016
Mesajlar
136
Tepkime puanı
15
Sevgili muhabbetkuşu.com.tr sakinleri öncelikle konuyu yanlış yere açtıysam sizlerden özür diliyorum.

benim 2 adet muhabbet kuşum var limon ve köpük hikaye kısmı biraz uzun ama ona göre bilgili kişilerden yardım istiyorum.
çok sevdigim bir abim dükkanına bu kuşları almış. anlatılana göre bi gün vantilatörü açık unutmuş ve dişi olan muhabbet kuşu rahatsızlanmış. bunun dışında kafes temizliği yapılmadıgı için hayvanlar kendi pislikleri içinde kalmış dişi olan muhabbet kuşunun gagasında ve ayagında mantar oluşmuş sonra bu kuşları ben aldım.
yaklaşık 10 gün boyunca dişi muhabbet kuşuyla ilgilendim
her akşam ayaklarına ve gagasına mantar kremi sürdüm poposunda kaka birikmiş onları sildim her gün kafesini temizledim. sonra kuşum iyileşmeye başladı gibi hissettim popo kısmındaki kirli tüyleri koparıp attı. bu süre zarfındada avi-astım denenilacı kullandım. sonra ilacı bırakıp onun yerine ishal için avi-dare kullanmaya başladım. kuşumun ishali tekrar başlayınca farkettim ki kuşumda daha farklı bir rahatsızlık var.
bu arada 1 ay boyunca kuşum tüyleri kabarık bir şekilde duruyor. son zmanlarda daha fazla uyumaya başladı.
internetten araştırmalarıma göre ''kuruma hastalığına yakalanmış gibi hissediyorum çünkü zayıflamış durumda ve gövdesinin orta kısmı internette gördüklerim gibi bıçak sırtı denen şekilde. bunun için bir çok farklı çözüm yolu göstermişler internette. sizce ne yapmalıyım gerçekten kuşum limonum bu hastalığa mı yakalanmış :( 1 saat içinde fotoğrafta ekliycem ne olur yardımcı olur musunuz? kuşarın resmini en kısa sürede ekliyeceğim yazımın altına.
 
Bir fotoğraf ekleyin hele.
 
Anlattığınıza göre kurumadan çok iç mantar gibi geldi bana yeni bir kuşumu o şekilde rahatsızlıktan kurtuldu 1 boş bir dolu suluğuna 5 damla organik elma sirkesi damlattım 1 hafta sonunda kuş iyileşti
 
Kuruma için bir değerli kardeşimiz şu paylaşımı yapmıştı: Benim değil o arkadaşımızın tecrübesidir.

Okuyacağınız bu yazı alıntı değildir, aksine bire-bir tecrube edilen bir olaydır.

Değerli dostlar, kuruma olarak adlandırılan hastalıkla geçen birkaç ay boğuştum. Sitede olan yazılardaki tüm tavsiyelere uydum, lakin hiç birinin faydası olmadı.

Bunun üzerine son çare (aslında normalde ilk yapmam gereken şey olduğunu sonunda fark ettim) İstanbul BİLİM Laburatuvarlarında mikro-bioloji testleri yaptırdım.

Sonuçları benim için şok edici oldu, onlarca kuşuma boşuna okadar zaman ızrab çektirmişim ve ölümlerine sebep olmuşum.

2 mikro-biolojik test yapıldı ve ikisi de dışkı örnekleri ile yapıldı. Birinci mantar kültür testi, ikincisi ise Antibiogram testi oldu. Birinci test negatif çıktı, yani herhangibir mantar yada orijinal yazıda adı geçen MegaBakteria ya rastlanmadı. İkinci test Antibiogram esas suçluyu buldu

ESCHERICHIA COLI...yani meşur ve ünlü E-Coli

Test sonucunu kaptığım gibi kendimi veterinerimin yanında buldum. Veterinerim Almanya doğumlu ve orada eğtim almış birisi. Exotic kuşlar hakkında oldukça bilgili. Bana söyledikleri aynen bunlar oldu

ESCHERICHIA COLI bir hastalık değildir, bir bakteri türüdür ve sadece canlılarda değil tüm doğada bulunan bir bakteridir. Kuşlarımızı hasta eden ise ESCHERICHIA COLI bakterisinin kuşun vücüdünda saysının çoğalması. ESCHERICHIA COLI vücüt mekanizmasının ihtiyacı olduğu sayıda ESCHERICHIA COLI üretir ve bunları günlük tüketir. ESCHERICHIA COLI bakterisinin görevi metabolizma için faydalı olan toksinler üretmektir. Bu toksinler metabolizmada diğer bakterilerin ürettiği salgılarla uyum ve harmoni içinde birlikte çalışırlar ve bağırsak florasını dengede tutarlar.

ESCHERICHIA COLI hastalık ve hayati tehdit oluşturmaya başladığı zaman, bu E-coli bakterisinin çok fazla miktarda ürediği anlamına gelir.

Gelelim belirtilere ve diğer önemli faktörlere...buraya dikkat edin derim... ESCHERICHIA COLI tehtidi bir şok diğer hastalığa benzer ve kolaylıkla Kuruma denilen hastalıkla karıştırılır. Aslında bu kuruma denilen olay bir hastalık değildir, kuşumuzun bir hastalık sonucu kurumasıdır...yani hastalığın yarattığı sonuçtur. Bu yüzden size tavsiyem sitedeki yazılardan yola çıkarak kesinlikle kendi-kendinize teşhis koymaya kalkmayın...büyük bir ihtimal ile yanılmış olursunuz. Hatta Kuruma belirtilerine benzer belirtiler gördüğünüzde ilk önce ESCHERICHIA COLI den şüphelenin derim ve mutlaka veterinerinizi kontrol etmesi için çağırın.

ESCHERICHIA COLI sebebi

Hastalığın sebebi e coli bakterisi sayısının vücütta gereğinden fazla çoğalması. Ürettiği toksinlerle öncelikle sindirim sistemini yavşça ve sinsice yok etmesi. Öncelikle bağırsak dengesini bozarak yeşil - fosfor yeşilimsi ishale yol açar. Buna bağlı olarak kuşumuz vücüdundaki su miktarını hızla kaybetmeye başlar, kuşumuz fiziksel olarak zayıflar. Müdahale için artık geç kaldığımız an, kuşumuzun kursağı boşalmamaya başlar, yediği yemleri sindiremez...yemleri kusar veya dışkı ile tüm olarak atar. Burada kuşumuzun kursağı şişmeye başlar (dikkat - kuruma belirtilerinden biri de bu), vücüt otomatik olarak vücüt yağlarından ve kaslardan beslendiği için, kuşun göğüs kemiği jilet gibi çıkar (dikkat - kuruma belirtilerinden biri de bu). Göründüğü üzere...kuruma diye bir hastalık aslında yok, aşırı e-coli sonucu kuş sindirim sistemi ve metabolizma zayıflıyor ve sonuç olarak metabolizma kendi yağ ve kaslardan beslenerek vucudu kurutuyor. Aşırı e-coli görüldüğünde mutlaka Salmonellosis, Trichomoniasis, PMV Paramyxovirus, Adenovirus veya diğer adı ile Adeno-coli, Streptococcus, Ornithosis, Mycoplasmosis, Hexamitiasis, Coccidiosis gibi enfeksyonlar da araştırılmalı...zira e-coli genellikle bu hastalıkların bir veya birden fazlası ile bir arada haraket eder ve genellikle esas e-coli aşırı üremesine de sebep olurlar. Test sonuçlarında bu hastalıkların görünmemesi, tamamaen bizim laburatuvar teknisyenlerinin uygulamasından kaynaklanıyor. Örneğin, boyama dedikleri teknik ile e-coli 2 günlük kültür ekiminde kendini gösteriyor...oysa Trichomoniasis gibi mantar türü test ekimlerinde, Trichomoniasis tespit edilmesi için en az 12 gün kültür ekimi beklenmesi gerek. Bu nedenle laburatuvarda test yaptırırken mutlaka hangi bakteri, virüs ve mantar türlerine test istediğinizi belirtin. Bu konuda acemiliğimin azizliğine uğradım ve laburatuvardan böyle bir talepte bulunmadım...bu nedenle test sonucu 2 günde teslim edildi ve dolayısı ile sadece e-coli tespit edilebildi.

ESCHERICHIA COLI nin en tehlikeli yanı bağırsak duvarlarından sıçrayabilmesi, yani zamanla ESCHERICHIA COLI sinir sistemine (kurumada gördüğümüz denge kayıbı ve kuşun çevresine ilgisizliği), iskelet ve eklemlere sıçraması (kurumada gördüğümüz kısmi felç, ayakta duramaması, salmonella da olduğu gibi kanatlarını vücüt seviyesinde tutamaması gibi)

ESCHERICHIA COLI belirtileri

ESCHERICHIA COLI belirtileri KURUMA diye adlandırdığımız hastalığın belirtilerini 100% taşır...bunun altını birkez daha çizmek istiyorum ve sizi uyarmak istiyorum. Kuruma diye şüphelendiğiniz rahatsızlık, mikrobiolojik test sonucu muhtemelen E Coli olarak karşınıza çıkacaktır.

1. Zayıflama; Genellikle çok geç fark edilir, kuşun zayıfladığını ancak elimize aldığımızda fark ederiz. İlk aşamalarda kuş yağ dokusunu kaybeder, karın ve göğüs yağ dokuları görülmez. İleriki aşamada kas doku kaybıyla, jilet göğüs olur, ölüme yaklaştığının belirtisidir.
2. İştah Kaybı: Çok belirgin olmamakla birlikte akut formlarında iştah hızla azalır.
3. Hareketsizlik: Geç dönem bulgusudur, kuş tünekte kabarmış ve hareketsiz olarak durur.
4. Antibiyotiklere direnç: Birçok antibiotiğe dirençlidir (iyi haber onu yok edebilen antibiotikler de var - tedavi kısmına bakınız)
Diğer bulguları biraz daha spesifiktir, ama yinede tam teşhis koydurucu bulgular değildir.
Bunlar;
1.İshal: Hasta kuş ilerleyen dönemlerde bağırsaklarda gıdalar ve su emilemediğinden ve bağırsaktan dışarı su atıldığından ishal olur, bazen kanlıdır. Ama genellikle geç dönem bulgusudur. Dışkı, koyu yeşil, fosfor yeşil ve siyah olabilir
2. Sindirilmemiş Gıda: Bu bulgu biraz daha spesifiktir, dışkıda iyi sindirilmemiş yem parçaları görülür.
3. Kusma: Anlamak oldukça zordur. Kusmayı anlamanın en iyi yolu kuşun yem yedikten ve/veya su içtikten sonra başını sıklıkla sallaması ve kafes yan duvarlarına yapışmış kırık yem parçalarıdır.

ESCHERICHIA COLIye karşı alınabilecek önlemler

Öncelikle iyi haber, ESCHERICHIA COLI tek başına savaşamayan bir bakteridir. Atağa geçmek için mutlaka 2nci bir dost arar. Bu durumda en iyi bulduğu dost STRESdir. ESCHERICHIA COLI kesinlikle bir stres faktörü ile birlikte hortlar (yani gereğinden fazla üreyip, gereğinden fazla toksin salgılar). Bu nedenle üretimhanede stres faktörlerini minimum seviyede tutmak gerek (lütfen stres yaratabilecek faktörleri araştırın ve oluşmalarına imkan tanımayın).

Bu ikiliye birde yetersiz hijyen şartları eklenirse ESCHERICHIA COLI abimiz SALMONELLA ablamızı davet eder. Böyle bir durumda üretimhanenizi yetkililerin eline teslim edip herşeyi nasıl yok ettiklerini seyretmeniz kalıyor. Bu nedenle hijyene maksimum önem verin. Ayni dezenfektanı kullanmayın. İdeal olarak 2 dezenfektan alın, ve birinin Iyot içerikli olmasına özen gösterin. Bu iki dezenfektana ek olarak çamaşır suyu ve elma sirkesini de ekleyin ve rutin halde devir-daim şeklinde kullanın...böylece bakteriler ve virüzler bağışıklık kazanamazlar.

ESCHERICHIA COLI tedavisi

Kuruma hastalığının tersine, burada iyi haberlerim var e coli birkaç antibiotiğe duyarlı ve tedavisi mümkün. Tarayıcım olsaydı BİLİM Laburatuvarının gönderdiği raporu taratıp buraya eklerdim. Rapordan doğrudan alıntı yapıcam

Duyarlı olduğu antibiotik etken maddeler

Metisilin - Ampisilin - Amoksisilin - Sefazolin - Sefaklor - Sefuroksim - Sefriakson - Seftizoksim - Sefotaksim - Seftazidim - Sefperozil - Sefoperazon - Sefepim - Sefiksim - İmipenem – Sulfametoksazol +Trimetoprim - Gentamisin - Kanamisin - Tobramisin - Amikasin - Netilmisin - Tetrasiklin - Kloramfenikol - Ofloksasin - Siprofloksasin - Danofloksasin - Enrofloksasin - Marbofloksasin - Flumekuin - Cefovecin (Convenia) - Vankomisin

Bu etken maddelerden birine sahip bir antibiotikle E-Coli rahatlıkla tedavi edilebilir. Ben Enrofloksasin etken maddeye sahip meşhur Baytril %2,5 i kullandım. Veterinerimin tavsiyesi üzerine Baytrili 5 gün boyunca uyguladim ve ardından 2 günlük vitamin (supervit forte) kürü uyguladık.

Veterinerimin ekstra tavsiyeleri

Aminoasit, mineraller ve bağırsak florasını düzenleyen yem katkı maddelerini korkmadan kullanmamı tavsiye etti. Piyasada bunların birçok türü var. Benim kullandıklarım - Depomin , DI-A-ZYME 256, TOP-FİT kullanıyorum.

Hijyen - ekipman, yovalık ve ortam hijyeni maksimum düzeyde olmasını tavsiye etti

Stres - stres faktörü oluşmasına izin vermememi tavsiye etti

Umarım benim başımdan geçenler kimsenin başına gelmez. Bu tecrubemi sizinle paylaşmamın sebebi bir teşhis ve tedavi referansı olarak değilde, bir bilgi - şuphe kaynağı olarak başvurabileceğiniz bir adres olması.

Kuruma hastalığı ile kolaylıkla karıştırılabileceğinden, tavsiyem bu linke gidip orada da inceleme yapmanız - http://www.muhabbetkusuureticileri.org/tr/Forum/index.php/topic,11126.0.html

Bu yazı dizisini devamlı güncelleyerek kuşlarıma uyguladığım tedaviyi sizin de inceleyebilmenizi sağlamak isterim. Bu şekilde yapılan yanlışlar ve doğruları sizler de görebilir, bunların başınıza gelmesi halinde referans olarak başvurabileceğiniz bir kaynak olur.


Umarım faydası olur.
 
şu çok acil başlığından artık vazgeçsek acil olmayınca bakıyor mu kimse yani.konu açıp ilk mesajınız yazıp kayboldunuz acilse bu kadar ne kayboldunuz acaba
 
öncelkle konuyu nasıl ve nerde açıcagğımı tam bilemediğim için yazının başında özür dilemiştim. üniversite öğrencisiyim ve aynı zamanda çalışıyorum o yüzden geç cevap verdim ve birazdan fotoğrafları ekliyeceğim. bu arada verilen bilgiler için çok teşekkür ederim
 
IMG_20161006_220842.jpg
IMG_20161006_220842.jpg IMG_20161006_220842.jpg IMG_20161006_220842.jpg
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20161006_220851.jpg
    IMG_20161006_220851.jpg
    2.8 MB · Görüntüleme: 38
  • IMG_20161006_220911.jpg
    IMG_20161006_220911.jpg
    3.4 MB · Görüntüleme: 43
  • IMG_20161006_220939.jpg
    IMG_20161006_220939.jpg
    2.4 MB · Görüntüleme: 40
  • IMG_20161006_221004.jpg
    IMG_20161006_221004.jpg
    3 MB · Görüntüleme: 44
  • IMG_20161006_221022.jpg
    IMG_20161006_221022.jpg
    3 MB · Görüntüleme: 35
göğüs kısmıdanki bıçak sırtı dediğimiz gözle görünmüyor fotoğraftada gözükmüyor fakat elime alıp dokunuğunda direk hissedebiliyorum. ishal tamamen sulu durumda hatta ayagıma kakasını yaptı onuda paylaştım resimlerde mevcut
 
Anlattığınıza göre kurumadan çok iç mantar gibi geldi bana yeni bir kuşumu o şekilde rahatsızlıktan kurtuldu 1 boş bir dolu suluğuna 5 damla organik elma sirkesi damlattım 1 hafta sonunda kuş iyileşti

hocam yanlış anlamadıysam 2 suluk takıcam birisine sadece 5 damla organik elma sirkesi, bir diğer dolu suluğunada 5 damla organik elma sirkesi damlatıcam.
 
İshali popo kısmının fazlasıyla pis olmasından da net şekilde belli oluyor.
Yem olarak aspur verin.
Mama yeme alışkanlığı varsa haşlanmış patates verin.
Suluğuna kaynatılmış pirinç suyu koyabilirsiniz.

Fakat dediginiz gibi kuruma rahatsızlığıda varsa ustaların tavsiyesi ile hareket etmekte fayda var.
Bir de başka bir kuşunuz var mı?
Onun göğüs kemiği ile kıyas etiniz mi?
Doğru teşhis doğru tedaviyi getirecektir.
Bazen bazı rahatsızlıklar acabalara meydan vermez.
 
Elma sirkesi tedavisine başlayın suluğuna 4-5 damla damlatın ve günlük suyunu değiştirin. Kuşunun rahatsızlığı nedir bilmiyorum ama temel faktör parazitler olduğu için sirke çok önemli. Parazitin en birinci düsmanı mümkünse doğal sirke kullan.
 
hocam yanlış anlamadıysam 2 suluk takıcam birisine sadece 5 damla organik elma sirkesi, bir diğer dolu suluğunada 5 damla organik elma sirkesi damlatıcam.
Hayır 1 gün elma sirkeli su birgün normal su benim kastediğim ama şimdi resimlere baktım kuş çok kötü durumda ve baya ciddi görünüyor sirke felan kurtaracağını sanmıyorum bi veterinere götürmeniz lazıö acil yok götüremem diyorsanız normal darıyı kesin sadece kanarya yemi verin bi nane limon kaynatın soğuyunca süzüp suluğuna koyun içtikten sonra kaldırın eğer aynı zamanda şidetli ishalin yanında kurumada varsa kurtarmanız çok zor görünüyor bir yolunu bulup acil veterinere gidin derim
 
Yahu tamam canlı hastalanırda ölürde. Orası ayrı bi konu. Benim hastalıktan ölen kusum olmadımı oldu. Ama insaf yahu bir canlı bu kadar ilgisiz bakımsız bırakılmaz. Kimden aldıysan Kuşu merhamet yokmuş. Geçende birisi balkonda bırakmış başkası sahiplenmişti. Bunlarda hiçmi vicdan yok.
 
haşlanmış patatesi daha önce denedim yemediler hatta yemliğin içine küçük parçalar halinde koyum yemediler, haşlanmış pirinç ve yumurtayıda yemediler. şimdilik sirke denemeyi düşünüyorum yarında nane limon desteği yapmayı planlıyorum. yanında erkeği var onunda gögüs kısmına bakıp karşılaştırmayı hemen yapıyorum sonucu yazarım birazdan
 
baktım erkeğinde gögüs kısmı benzer durumda ama sanki dişinin göğsü biraz daha çıkıntılı gibi
 
Yahu tamam canlı hastalanırda ölürde. Orası ayrı bi konu. Benim hastalıktan ölen kusum olmadımı oldu. Ama insaf yahu bir canlı bu kadar ilgisiz bakımsız bırakılmaz. Kimden aldıysan Kuşu merhamet yokmuş. Geçende birisi balkonda bırakmış başkası sahiplenmişti. Bunlarda hiçmi vicdan yok.

aslında çok iyi insanlar fakat bilinçsiz bi şekilde kuş bakmaya çalışınca durum ortada.
 
Elma sirkesi tedavisine başlayın suluğuna 4-5 damla damlatın ve günlük suyunu değiştirin. Kuşunun rahatsızlığı nedir bilmiyorum ama temel faktör parazitler olduğu için sirke çok önemli. Parazitin en birinci düsmanı mümkünse doğal sirke kullan.

yarın ilk işim elma sirkesi almak olucak ama şuan evde üzüm sirkesi var bu gecelik üzüm sirkesi damlatsam olur mu?
 
Üzüm sirkeside olur. Ve sulu bir şekilde suluğundan bir iki damla içirmeye çalış
 
Bu akşam pirinç kaynatın pirinci süzerek suluğuna koyun.
Başka da bir su ilave etmeyin üzerine.
Yarın aspur ve elma sirkesi temin edersiniz.
Mama yemeye alışkın kuşlar değillerse patatesi yemezler.
Bir de dal darı alın dal darı verin.
Diğer kuşun hali vakti nasıl?
Göğüs kemiği kuruluktan ziyade ishalin getirdiği zayıflamanın neticesinde daha belirgin hal almış olabilir.
Kuruluk teşhisini bir işin ehli tespit edebilir bence.
 
Yahu tamam canlı hastalanırda ölürde. Orası ayrı bi konu. Benim hastalıktan ölen kusum olmadımı oldu. Ama insaf yahu bir canlı bu kadar ilgisiz bakımsız bırakılmaz. Kimden aldıysan Kuşu merhamet yokmuş. Geçende birisi balkonda bırakmış başkası sahiplenmişti. Bunlarda hiçmi vicdan yok.
20 yıl evvel 10 yaşımda iken bir kuşum kuyruk tüylerini sürekli kopartarak ölüme vardırdı kendisini.
O zamanlar böyle platformlar hak getire.
Tabiri caizse gitmedik kuşçu veteriner kalmadı.
Ona rağmen aklımdan çıkmaz.
İnsan bazen hayret ediyor doğrusu dediginiz gibi merhamet konusunda.
 
Geri
Üst