Karadeniz Pet

4 Ay Süren İshali Sonunda Yendik, Tedavi Sürecini de Sizlerle Paylaşıyorum.

Ceren S.

Paylaşımcı Üye
Katılım
21 Ağu 2014
Mesajlar
401
Tepkime puanı
14
Saygıdeğer site üyeleri, ishalle defalarca mücadele vermiş bir hayvansever olarak en ağırını çok değerli ustalarımız Orkun Gören ve Ruhi Saruhan sayesinde yendik. Her bilginin sonunda isimlerini anma gereği duyacağımdan şimdiden onlara teşekkür ediyorum. PAylaştığım bilgiler çoğunlukla onlaradn öğrendiğim bilgilerdir.

Bir yolculuk sonrası stres (yer,yem ve su değişikliği) nedeniyle başlayan inatçı bir ishale yakalandı kuşum ve bu durum 4 ay sürdü. Başlangıçta tavsiye üzerine 7 gün Ercefuryl kullandım fakat tam düzeldi derken tedavi bitimine yakın ishal tekrar başladı. Daha sonra veterinerin önerisiyle patates-pirinç ve araştırmalarım sonucu aspur diyetine başladım. Kuşum aspuru sevmedi, pirinç lapası suyu ve patates haşlaması ise yine 1-2 gün düzeltti ve diyet bitimine yakın ishal tekrar başladı. Aynı veteriner artık ilaç kullanmaya karar verdi ve Geosol kullandık. Geosol de aynı şekilde kısa bir düzelme sonrası etki etmedi. Bu sırada bir kuşçudan Limon&Sirke ürününü öğrendim. Sirkeyi verir vermez ishal normale döndü. 10 gün kullandım, sirkeyi kestikten sonra tekrar kabus başladı. Uyumadım. Sabahlara kadar tezleri, makaleleri, araştırmaları ve deneyleri okudum. Veterinerlik Fakültesine götürdüm. 4 ayrı laboratuvarda 5 ayrı dışkı tahlili yapıldı ve hepsi temiz çıktı. Sonunda bir veteriner durumun iç mantar olabileceğine kanaat getirdi ve Mikostatin kullanmaya başladık. Yine düzelir gibi oldu fakat sonuç yine aynıydı. Daha sonra başta bahsettiğim değerli ustalardan biriyle görüşme imkanı buldum. Kuşumun ishalinde yaklaşık 80. güne gelmiştik. Haftalarca süren bir ishalin muhakkak beraberinde KURUMA denilen illeti getireceğini ondan öğrendim. 8 gün boyu Biteral 250 mg tablet (1/6) uyguladık, amacımız ishalden önce megabakteriyi alt etmekti. Bu süreçte ishalde de ciddi bir düzelme oldu. Fakat tekrar aynı son.. En azından kurumadan kurtardık. Stresle başlayan bu ishal, fırsatçı bir mikrorganizmanın vücudunda bir takım ciddi bozukluklara yol açtığı kesin olmakla birlikte bakteri mi, mantar mı yoksa virüs mü anlamakta zorlandık. (Virüslerin maalesef tedavisi yok).Ama sirke önemli bir ipucuydu, muhtemelen inatçı bir mantar kuşuma musallat oldu ve tahlillerin yardımı olmadan da çözemiyorduk. Tahliller de hep temiz çıkıyordu. İyi bir veteriner," tahlillere inanmayın, ben temiz çıkmayan bir tahlil görmedim" dedi. Bu işi herkes yapamıyor çünkü. SON OLARAK;

BURAYI LÜTFEN DİKKATLE OKUYUN;

Gerçekten usta bir isim çözümü bulunmayan ishaller için Belçikalı bir ustadan edindiği bilgiyi benimle paylaştı. Biliyorum okuyunca bana çok kızacaksınız ama kuşumun öylece ölmesini izlemek yerine elimde kalan son yöntem buydu ve denedim. Sizi kızdırmadan önce açıklamasını yapayım. Kuşumun ilacının adı Sodyum Hipoklorit. Kuş hastalıklarına neden olan tüm bakteri, mantar ve protozonlar üzerinde çok etkili. DOZAJ ÇOK ÖNEMLİ! Bana bu yöntemi söyleyen usta "eczanelerde Sodyum Hipoklorit aramayın, bulamazsınız" dedi. "Sodyum Hipoklorit dediğim; saf, sabunsuz ve parfümsüz çamaşır suyudur.". Kuşa çamaşır suyu verilmez diyecekler lütfen Dom...os ürünlerinin arka etiketlerinde Etkili Olduğu Mikroorganizmalar bölümünü dikkatle okusun. Deneyin demiyorum, aklınızda bulunsun. Kuşa verebileceğiniz ürünler markası kaliteli olmayan, parfümsüz ve sabunsuz ürünler. İçeriğinde sadece Sodyum Hipoklorit yazmalı. Genelde büyük marketlerin adını taşıyan, y,ne bu marketlerin sattığı çamaşır suları aradığımız niteliklere sahip. Ben Mi...s'un ürününü kullandım.100 cc suluğa normal bir şırıngayla, enjekte etmeden, 4 damla sodyum hipoklorit. İshali kesildikten sonra 2 gün daha devam edilecek. 1 gün temiz su, 2 gün probiyotik(ŞART), 2 gün vitamin kullanmalısınız. Ama Önce veteriner. Ama bu yöntemin çözüm bulunumadığı durumlarda ne kadar işe yaradığını ben gördüm. Bizim içtiğimiz damacana sularda ve çeşme sularında da sodyum hipoklorit kullanılıyor.

Bİlgiyi kendime saklayarak çare bulunabilecek durumlardaki kuşların ölümüne ve sahiplerinin yaşayacağı sıkıntıya göz yummamak adına, tepkilerinizi şimdiden göğüsleyerek yazdım. Benim için çok zor bir süreçti, minik dostumu kaybetmemek için gerçekten çok uykusuz bir yaz geçirdim. Ama değdi. Gerçekten değdi. Kuşa çamaşır suyunu lıkır lıkır içirin demiyorum, suyuna 4 damla koyun, tabii denemek isterseniz. Sabunlu ve parfümlü olanları zehirler, onlardan uzak durun. Paylaştığım için bana kızacak olan dostlarımı iyi anlıyorum fakat öbür türlü vicdanım rahat etmeyecekti. Dilerim kuşlarınız hiç hastalanmaz ve bunlara ihtiyaç duymazsınız. Herkese minik dostlarıyla sağlık ve huzur dolu günler diliyorum.

*Probiyotik de, Biteral de, sodyum hipoklorit de kaynatılmş içme suyuna verilmeli. Su normal ısıya döndükten sonra tabii, ne soğuk ne sıcak olmalı.
*İshal olan kuşa vitamin verilmez, mantar üremesine yol açar. Vitamin; ilaçtan ve probiyotikten sonra verilir.
*Her durumda antibiyotik kullanmayın. Eğer ishal mantar kaynaklı ise antifungal yerine antibiyotik vererek kuşa mantar yüklemesi yapmış olursunuz. Antibiyotik mantardan yapılır.
*Hemen ilaca ya da sirke gibi şeylere başvurmak yerine, patates-pirinç-aspur diyeti uygulayın. Olmazsa ilaca başvurun.
*Üşütme kaynaklı ishallerde önce üşütme tedavi edilmelidir.
*Kuşunuz strese neden olacak koşullara maruz kalacaksa (yer,yem, su değişikliği) suyuna Sera Diropur koyarak ya da bu neden oluşan basit ishali başlıngıcında yakalarsanız yine aynı ürünle durumu kolaylıkla çözebilirsiniz. Doğal bir üründür, Avidiare ise ilaçtır.
*Oksitetrasiklin içeren ishal ilaçları kullanırken kafeste kalsiyum kaynağı bulundurmayın. Oksitetrasiklin kalsiyuma tutunarak vücuttan atılır ve etkisni göremezsiniz. Tedavi gecikir ve hastalık ilerler.
 
Son düzenleme:
Anlayışınız için teşekkür ederim. Başta insanın tüyleri diken diken oluyor da o yüzden kızanlara hak veriyorum. Ama iyi bir antibakteriyel ve antifungal. Dilerim kimse ihtiyaç duymaz. Kuşum gayet iyi çok şükür. Probiyotik takviyesi yarın sona erecek. Sonra vitaminle birlikte eski günlerimize dönmüş olacağız.
 
gecmış olsun
ustarın sözunu her zaman dınlerım denemeden tecrube etmedenbır seyi kesınlıkle yaptırmazlar
bırde marka versenız daha ıyı olmaz mı siz habgi markayı kullandınız Sodyum Hipoklorit içeren ?
 
paylaşım için teşekkürler,

benzer bir sıkıntıdan muzdarip bir kimse olarak yazınızı dikkatle okudum. Yaklaşık 2 ay kadar önce 3 aydan daha büyük olmadığını düşündüğüm yavru bir muhabbet kuşu edindim. Kuş eve geldikten sonraki birkaç gün içinde dışıkısı poposuna yapışmaya başladı. 3 defa elle müdahale ederek temizlemeke durumunda kaldı. Tabi bu sıra elime almak durumunda kaldığım için kuş benden ürkmeye başladı. Devamında ishal 1,5 aydır devam ediyor. Avidiare isimli bir ilacı günlük değiştirerek arada normal su vererek kullanıyorum. Ama değişen bir durum yok, bunun dışında tüyleri kafes içerisinde sürekli kabarık, dikkatini çeken bir şey olduğunda normale dönüyor ama sakinleştiğinde yine tüylerini gece gündüz kabartıyor.
Sizce ne yapmalıyım?
Kullandığınız probiyotik ve biteral ürününde biraz daha bahseder misiniz?
Paket yem kullanmaya başladım 1 haftadır, suyunu arıtma suyunda veriyorum, bizde aynı suyu içiyoruz ama kaynatmadan, kaynatmalı mıyım?
 
Murat Bey, Migros'un kendi üretimi olan çamaşır suyunu kullandım.

İlker Bey, Biteral tableti ilk gün bir yemden biraz daha büyük bir parçayı toz haline getirip bir çay kaşığında 3-4 damla suyla erittim. Ağızdan damlalıkla tamamını verdim. Burada amaç mikroorganizmayı şoka uğratmak demişti Orkun usta. o tabletin kalanını attım. Başka bir tableti çay tabağında çay kaşığıyla ezip toz haline getirdim. Suluğuna 1/5 ini koyup karıştırdım ve bunu 8 gün boyu yaptım. İshal geçseydi 1 gün temiz su verip daha sonra probiyotik ve vitamine geçecektim. Geçmeyince 2 gün temiz su verip, Sodyum Hİpoklorite başladım. Burada eklemeyi unuttuğum 2 önemli nokta var;

1) Bİterali ishali kesmek için değil kurumanın üstesinden gelmek için kullandık. 8 günlük sürecin 6. gününde kafesteki herşeyi Vanodin'le dezenfekte ettim. Mikroorgonizma bulaşıcıysa iyileşen kuşu tekrar hasta etmemek adına yapılması şart.

2) Biteral ishali kesmese de 8 gün boyu kullanmalısınız, çünkü amaç megabakteriyi yani kurumayı yok etmek. Yine de 6. gün kafes ve evde kuşun gezdiği her yer dezenfekte edilmeli. Kafesi ve aksesuarları Vanodin'le, evdeki koltuk vb. kuşun gezdiği yerleri de 80 derecelik kolonyayla dezenfekte ettim. Sodyum hipoklorit kullanırken de son gün aynı işlemleri yaptım.

Kullandığım probiyotik markası Diazyme 256. Memnunum. Bir de Levent Acar ustadan öğrendiğim keçiboynuzu tozlu mama ile kaybettiği kiloyu tekrar kazanmasını sağlıyorum.

Başka bir önemli husus da kuşun ishalle kaybettiği mineralleri ve elektrolidi muhakkak takviye etmelisiniz.

-- MUHABBETKUSU.COM.TR; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 01:17 -->-> Daha önceki mesaj 00:51 --

paylaşım için teşekkürler,

benzer bir sıkıntıdan muzdarip bir kimse olarak yazınızı dikkatle okudum. Yaklaşık 2 ay kadar önce 3 aydan daha büyük olmadığını düşündüğüm yavru bir muhabbet kuşu edindim. Kuş eve geldikten sonraki birkaç gün içinde dışıkısı poposuna yapışmaya başladı. 3 defa elle müdahale ederek temizlemeke durumunda kaldı. Tabi bu sıra elime almak durumunda kaldığım için kuş benden ürkmeye başladı. Devamında ishal 1,5 aydır devam ediyor. Avidiare isimli bir ilacı günlük değiştirerek arada normal su vererek kullanıyorum. Ama değişen bir durum yok, bunun dışında tüyleri kafes içerisinde sürekli kabarık, dikkatini çeken bir şey olduğunda normale dönüyor ama sakinleştiğinde yine tüylerini gece gündüz kabartıyor.
Sizce ne yapmalıyım?
Kullandığınız probiyotik ve biteral ürününde biraz daha bahseder misiniz?
Paket yem kullanmaya başladım 1 haftadır, suyunu arıtma suyunda veriyorum, bizde aynı suyu içiyoruz ama kaynatmadan, kaynatmalı mıyım?

İlker bey bazı sorularınızı yanıtlamayı unuttum, kusura bakmayın. Suyu kesinlikle kaynatmalısınız. İçme suyu kullanmalısınız ve bunu da kaynatmalısınız. Muhtemelen üşütmüş. 1,5 ay önemli bir süreç. İshal için uzun bir süre. Kuşunuzun bağırsak florası muhakkak zarar görmüştür ve bakteri ya da mantar üremesini de beraberinde getirmiştir. Tavsiyem derhal Biteral 250 mg tablete anlattığım gibi başlamanız. Kuruma başladıysa kurtarmış olursunuz. Geniş spektrumlu bir antibakteriyel ve antiprotozoal olduğundan, antifungal adı altında geçmediği halde mantarların yaşamasına olanak vermiyor ve böylece megabakteriden kurtulmanızı sağlıyor. Orkun Usta'ya bu değerli bilgi için çok teşekkür ediyorum. Sodyum Hipokloritse Ruhi Saruhan ustamızın tecrübesidir. Biteral ishali de keserse Sodyum Hipoklorite ihtiyacınız kalmamış demektir. Kesmezse tercih size ait. Biteral tableti ne yazık ki veterinerler bilmiyor. Siz kurumadan kurtulduktan sonra bir veterinere götürebilirsiniz ama şu evrede verecekleri antibiyotiklerle mantarı azdırmalarından korkuyorum. Siz kuruma tedavisini uygulayın daha sonra ishal için veterinere götürün, güvenilir bir çözüm öneremezse ya da işe yaramazsa Sodyum Hipokloriti söylediğim oranda güvenle kullanabilirsiniz. Geçmiş olsun, dilerim iyileşir.
 
Murat Bey, Migros'un kendi üretimi olan çamaşır suyunu kullandım.

İlker Bey, Biteral tableti ilk gün bir yemden biraz daha büyük bir parçayı toz haline getirip bir çay kaşığında 3-4 damla suyla erittim. Ağızdan damlalıkla tamamını verdim. Burada amaç mikroorganizmayı şoka uğratmak demişti Orkun usta. o tabletin kalanını attım. Başka bir tableti çay tabağında çay kaşığıyla ezip toz haline getirdim. Suluğuna 1/5 ini koyup karıştırdım ve bunu 8 gün boyu yaptım. İshal geçseydi 1 gün temiz su verip daha sonra probiyotik ve vitamine geçecektim. Geçmeyince 2 gün temiz su verip, Sodyum Hİpoklorite başladım. Burada eklemeyi unuttuğum 2 önemli nokta var;

1) Bİterali ishali kesmek için değil kurumanın üstesinden gelmek için kullandık. 8 günlük sürecin 6. gününde kafesteki herşeyi Vanodin'le dezenfekte ettim. Mikroorgonizma bulaşıcıysa iyileşen kuşu tekrar hasta etmemek adına yapılması şart.

2) Biteral ishali kesmese de 8 gün boyu kullanmalısınız, çünkü amaç megabakteriyi yani kurumayı yok etmek. Yine de 6. gün kafes ve evde kuşun gezdiği her yer dezenfekte edilmeli. Kafesi ve aksesuarları Vanodin'le, evdeki koltuk vb. kuşun gezdiği yerleri de 80 derecelik kolonyayla dezenfekte ettim. Sodyum hipoklorit kullanırken de son gün aynı işlemleri yaptım.

Kullandığım probiyotik markası Diazyme 256. Memnunum. Bir de Levent Acar ustadan öğrendiğim keçiboynuzu tozlu mama ile kaybettiği kiloyu tekrar kazanmasını sağlıyorum.

Başka bir önemli husus da kuşun ishalle kaybettiği mineralleri ve elektrolidi muhakkak takviye etmelisiniz.

-- MUHABBETKUSU.COM.TR; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 01:17 -->-> Daha önceki mesaj 00:51 --



İlker bey bazı sorularınızı yanıtlamayı unuttum, kusura bakmayın. Suyu kesinlikle kaynatmalısınız. İçme suyu kullanmalısınız ve bunu da kaynatmalısınız. Muhtemelen üşütmüş. 1,5 ay önemli bir süreç. İshal için uzun bir süre. Kuşunuzun bağırsak florası muhakkak zarar görmüştür ve bakteri ya da mantar üremesini de beraberinde getirmiştir. Tavsiyem derhal Biteral 250 mg tablete anlattığım gibi başlamanız. Kuruma başladıysa kurtarmış olursunuz. Geniş spektrumlu bir antibakteriyel ve antiprotozoal olduğundan, antifungal adı altında geçmediği halde mantarların yaşamasına olanak vermiyor ve böylece megabakteriden kurtulmanızı sağlıyor. Orkun Usta'ya bu değerli bilgi için çok teşekkür ediyorum. Sodyum Hipokloritse Ruhi Saruhan ustamızın tecrübesidir. Biteral ishali de keserse Sodyum Hipoklorite ihtiyacınız kalmamış demektir. Kesmezse tercih size ait. Biteral tableti ne yazık ki veterinerler bilmiyor. Siz kurumadan kurtulduktan sonra bir veterinere götürebilirsiniz ama şu evrede verecekleri antibiyotiklerle mantarı azdırmalarından korkuyorum. Siz kuruma tedavisini uygulayın daha sonra ishal için veterinere götürün, güvenilir bir çözüm öneremezse ya da işe yaramazsa Sodyum Hipokloriti söylediğim oranda güvenle kullanabilirsiniz. Geçmiş olsun, dilerim iyileşir.
öncelikle şunu söyliyeyim burada birisi şunu yazmıştı herkes dalga geçmişti bir amcadan gördüm kuşlarına ayda birmi 2 haftada birmi orasını tam hatırlamıyorum ne yazmştı sularına iç parazit için çamaşır suyu kattığını söylemişti demekki doğruluk payı varmış

ikinci olarak

sodyum hipoklorit --> saf, sabunsuz ve parfümsüz çamaşır suyu
probiyotik --> diazyme 256
bunları öğrendik zaten diazyme 256 yı herkes biliyordur

Biteral bu nedir ilaçmıdır nerede bulunur
antifungal nedir

elektroliz için şekerli ve tuzlu suyun karışımından elyapımı olarak kullanıyorlar
 
Son düzenleme:
Biteral'in de ne işe yaradığını yazdım. Bakterileri ve tek hücrelileri öldürüyor, böylece megabakteriye beslenme olanağı vermeyerek ölmesini sağlıyor. Antifungal ilaçlar ise mantarları yok eden ilaçlardır. Fungus yani mantar kelimesinden gelir. Üremelerini önleyen ya da mantarları öldüren ilaçlara antifungal denir. Elektrolid için de söylediğiniz yöntem doğrudur. Bahsettiğiniz başlığı ben de görmüştüm. Arkadaşımız direkt çamaşır suyu deyince insanların aklına sabunlu ve parfümlü oılanlar gelmiş olacak ki alay edilmiş. Bilimsel olarak gereken açıklama da yer almayınca haklı olarak tepki göstermişlerdir. Belki de kendisine yöntemi söyleyen usta gerekli açıklamayı yapmadığından böyle oldu.
 
Alse,biteral 250 mg beşeri bir ilaçtır ve eczanelerde kolaylıkla bulunur. Ceren hanım size de çok geçmiş olsun,umarım eski günlerinize en yakın zamanda kavuşursunuz.
 
yahu bir ishal için üstelikte 3-4 aydır devam eden veterinere götürüp tıbbi bir ilaç yazmadılarmıda çamaşır suyu içeren ilaçlar içirip durdunuz..çamaşır suyunun tek özelliği vücuda girdiğinde tepki vererek kuşu kusturmasıdır..oda demekki içindeki ishale sebeb olabilecek bakterileri bu yolla atmıştır..
 
Her tedavinin kendine göre bir zorlu seçeneği var insanlarda da alkol komasına girenleri Amerika'da kömür suyu içirip sonra o şahısı kustururlar bı da farklı bir tedavi yöntemi :) bu tür mikrobik ishallerde kademeli tedavi süreci vardır
. Aldığınız kuş çok sağlıklı olabilir ama sizin evinize geldiği zaman mikro parazitleri uyandıracak bir etken illaki vardır bu hemen hemen herkesin başına gelebilecek bir durum profesyonel bir şekilde besleseniz bile yer değişimi yapan her kuş da görülebilecek bir vakadır. Bununla geçmiş olsun. Geçmişte bu mikrobik ishalden dolayı çok kuşumu kaybettim kaybettiklerim sayesinde öğrendim ve oğrendiklerim sayesinde çoğu kuşumuda tedavi ettim.
 
Kusturmuyor, sadece zararlı mikroorganizmaları öldürüyor. Fazla ya da parfümlü bir ürün verirseniz kusabilir, zehirler çünkü.
 
Anlayışınız için teşekkür ederim. Başta insanın tüyleri diken diken oluyor da o yüzden kızanlara hak veriyorum. Ama iyi bir antibakteriyel ve antifungal. Dilerim kimse ihtiyaç duymaz. Kuşum gayet iyi çok şükür. Probiyotik takviyesi yarın sona erecek. Sonra vitaminle birlikte eski günlerimize dönmüş olacağız.
Kardeş çok güzel bir paylaşım. Emeğine sağlık. Bu yaptığında kizacak bir sey yok çünkü piyasada çamaşır suyu özelliğinde dezenfektanlar var. Sularina 1 damla atin önerisinde bulunuyor bir cok uretici. Ornegin vanodin.

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Çok geçmiş olsun. Bu kadar uzun bir sürede bu işten hiç vazgeçmemişsiniz. Ayrıca teprik ederim.
 
Teşekkür ederim, dilerim kimseye lazım olmaz.
 
Son düzenleme:
eğer kapalı yüzme havuzlarında kullanılan bu madde ise sanırım saf çamaşır suyuna ve kokusuna çoğumuz aşinayız, bu havuzlarda yüzen birçoğumuzun ağzına midesine de hatırı sayılı miktarda suyundan kaçmıştır zaten, hiçbirimize birşey olmadığına göre solüsyon miktarı önemli, onun dışında özellikle tehlikeli olduğuna bende inanmıyorum.. :)

-- MUHABBETKUSU.COM.TR; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 13:02 -->-> Daha önceki mesaj 11:52 --

Yine de 6. gün kafes ve evde kuşun gezdiği her yer dezenfekte edilmeli. Kafesi ve aksesuarları Vanodin'le, evdeki koltuk vb. kuşun gezdiği yerleri de 80 derecelik kolonyayla dezenfekte ettim. Sodyum hipoklorit kullanırken de son gün aynı işlemleri yaptım.

Ceren hanım çamaşır suyu mikroorganizmaların üzerinde etkiliyse, aynı zamanda kafes dezenfektanı olarak kullanılamazmıydı? Vanodin kullanmanızın özel bir sebebi var mı? Tşk.
 
Son düzenleme:
Vanodin'i dezenfektan olarak dha önceden temin etmiştim, o yüzden kullandım. Ama çamaşır suyu daha kapsamlı bşr dezenfektan. Vanodin ayrıca batikon gibi de kullanılabiliyor, bulunması şart değil. Kafes temizliğinde çamaşır suyunu kullanabilirsiniz.
 
4 ay süren ishalle savaşmak kolay bir şey değil, en kısa süre eski canlı haline kavuşur umarım...
 
Ceren S Size Bir kaç sorum var ;

1. Biteral Tablet 250 mg olan ilaç E-coli tedavisi içinde etkinmidir.?
2.diazyme 256 Bir dolu suluğa yani 100cc lik suluğa ne şekilde uyguladınız.? (Ayrıca 1/5 uygulanan biteral tablet in eriyiğide tam dolu suluğamı eklenecektir.)
3.Şimdi kuruma şüphesi olan eş kuşa bu kürü uyguladık diyelim , Eşine nasıl bir koruma kürü uygulamak gerekir.?

Cevapladığınız için şimdiden teşekkürler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst