Karadeniz Pet

Eclectus Papağan Özellikleri

alpdna

Yönetici
Yönetici
Katılım
12 Haz 2016
Mesajlar
1,388
Tepkime puanı
711
YsWqpJ.jpg


Ülkemizde de oldukça sık rastlanan papağan türlerinden birisi olan eclectus papağnı birçok yerde kilise papağanı olarak da bilinmektedir. Bu papağanların latince isimleri ise, eclectus roratus olarak da geçmektedir. Eclectus papağanının en sık görüldüğü ülkeler ise, Yeni Gine, Solomon Adası ve Avustralya’dır. Bu papağanın ortalama boyları da hemen hemen kırk santimetreye yaklaşmaktadır. Ortalama ömür süreleri ise otuz ile otuz beş sene arasında değişmektedir. Bu papağan türü son derece sosyal, oyundan hoşlanan ve akıllı hayvan türleri arasındadır. En zeki papağan türü olması sebebi ile eğitime uygun bir papağan olup, çevresel değişimlere de rahatlıkla ayak uydurabilmektedir. Eclectus papağan türleri, düz gün verilen bir eğitim sayesinde onlarca sözcük öğrenebilmekte ve bu yeteneği istenildiği takdirde son derece gelişime açık bir hayvan olmaktadır. Sahipleri ile birlikte zaman geçirirken oldukça aktif olurken, tanımadığı insanların yanında daha durgun bir duruş sergilemektedirler.

Bu papağan türlerinin en dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi de, dişi ve erkek papağan ayrımının dış tüy renklerinden yapılabilmesidir. Dişi eclectus papağanlarının tüyleri lacivert ve kırmızı olabiliyor iken, erkek eclectus papağanlarının tüyleri ise yeşil renkli olmaktadır. Erkek papağanların gagaları daha çok turuncu renkte olurken, dişi eclectus papağanın gagası ise siyah renk almaktadır. Ayrıca bu papağan türü diğer papağan türlerine oranla bulunduğu ortama daha az zarar vermektedir. Bu yüzden ev ortamına ve insana en yakın kuş türlerinden birisidir eclectus papağanları. Bu papağanların beslenmeleri hakkında bilgi verecek olursak, öncelikle sindirim sistemlerinden bahsetmek gerekir. Diğer kendir türlerinden papağanlara göre, çok daha uzun bağırsaklara sahip bir türdür. Bu sebepten dolayı, bu hayvanlar lifli gıdalarla beslenmeleri gerekmektedir. Sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları için bu oldukça önemli bir adım olmaktadır. Genellikle bu papağanlar meyve türleri, sebze ve tohumlar ile beslenmektedirler. Bu papağan türünde beslenmede en dikkat edilecek hususlardan biriside yağlı gıdalardan uzak durulması gerektiğinin bilinmesidir. Yağlı gıda verildiği takdirde bu hayvan türünde karaciğer rahatsızlıklarına bağlı kalp krizlerinin sıkça gözlemlendiği bilinmektedir. Bu hayvanların sağlıklı biçimde yaşamaları için bakımları son derece önem arz etmektedir. Nemli ortamlardan hoşlanan eclectus papağanlarının banyo ihtiyaçları asla göz ardı edilmemelidir. Yaz mevsimde her gün banyo yaptırılması gerekir iken, kış mevsiminde ise iki veya üç günde bir yıkanması gerekmektedir.

Papağan türleri ve özellikleri açısından bakıldığında eclectus papağan türü oyunlardan hoşlanan hareketli bir tür olması nedeni ile büyük kafeslerde rahat edebilecekleri ortamlar sağlanarak bakılmalıdır. Aynı zamanda tırmanma konusunda da oldukça yetenekli olan bu papağan türü için, özel olarak kafes içine yerleştirilecek tırmanma aparatı da konulabilmektedir.
 
Geri
Üst