Karadeniz Pet

Eşleme, çiftleştirme, yuvalık ve kafes hakkında sorularım.

YALCIN AKCA

Yeni Üye
Katılım
9 Ara 2017
Mesajlar
34
Tepkime puanı
6
Herkese selamlar hayırlı geceler. 2.5 ay önce Çekoslovak ve yavru olduğu söylenen bir erkek kuş aldım. Maksadım kendime alıştırmak ve konuşturmaktı. Ancak bu forumu ve buna benzer bir iki yeri okuyunca üretim yapmaya merak saldım. Biraz bilgi sahibi oldum ancak acemilikte bilgiler de birbirine karıştığı için sormak istediklerim var.
1. Bugün bir dişi kuş aldım petshopdan orda bulduğum en cılız kuş buydu, benim erkeği bana satarlarken çok büyür iki katı olur demişlerdi lakin çok iyi bakılmasına rağmen oldukça zayıf ve hafif, ayrıca şu an tüye girdi. Birinci sorum bu dişi bu erkeğe uygun olmuş mu hem renk hem form hem de yaş bakımından?
2. Benim erkek kuşun iris griden beyaza dönmek üzere yaşı sizce kaçtır? İlk tüy dökümüne girdi. Dişi kuşun iris belli değil ancak kafa tüyü ve ceresine baktığımda 8-9 ay var en az diye düşündüm.
3. Ne zaman yuvalık takmaliyim. Benim erkek gerçekten küçükse sıkıntı olur mu erken yuvalık takmak bilemedim?
4. Kafes petshoplarda satılan en küçük kafeslerden biraz büyük. Aldığım yuvalıkda biraz büyük içinde plastik folluk olanlardan. Şu an istesem de takamiyorum. Bir şekilde onu takarım ama kafes düzeninde yapmam gereken birşey var mı. Yuvaligi biraz daha küçük mü alsam küçük yuvalık iyi olmuyor diye biliyorum ancak bu da kafesi yana yatiracak kadar ağır geldi.
5. Kuşları evin içine salmamda sorun var mı. Bu yavru almayı geciktirir mi?
6. Sizlerin eklemek istedikleriniz nelerdir?
Şimdiden cevap yazan herkese teşekkür ediyorum. İmla ve noktalama hataları için de affınıza sığınıyorum.
 
IMG_20180101_235650.jpg
IMG_20180101_235540.jpg
IMG_20180101_222939.jpg
 
1. Dişi erkeğe göre büyük duruyor tahmini yaşı doğru söylediniz, ırkları da farklı. Dişi çekoslavak, erkek yerli duruyor. İsterseniz değiştirebilirsiniz, görücü usulü olmamasında fayda vardır. Kuşunuzu götürün, boş br kafeste salma yaparak teker teker anlaştığı dişiyi bulana kadar deneyin. Ancak kuşunuz daha çok büyük olmadığı için eş seçiminde zorlanmazsınız, görücü usulü de sıkıntı çıkarmaz fakat ben dişiyi değiştirmeniz taraftarıyım. Dİşilerin büyük olmasında sıkıntı olmaz, ancak aradaki yaş farkı çok olmasın derim. Arada en az 5 ay vardır tahminim, aslında çok da değil ancak tercih sizin.
2. Erkeğiniz 3-5 aylık arası.
3. :Yavruyken yuvalık takmayın, kimileri erken kızışabilir yumurtalar erken gelir ancak erken birleşme gördüğünüz zaman yuvalık takın, fakat yavruların kemik gelişimi tamamlanmadığı için ki bu süre en az 1 yıldır, dolayısı ile sağlıkları açısından üretime atılması sakıncalıdır.
4. Kafesinizi değiştirmenizi tavsiye ederim, çifthanelerden tercih edebilirsiniz ama bunu reklam amaçlı söylemiyorm, kimse yanlış anlamasın. Şu sıralar yanlış anlayanlar çıkmaya başladı. Akabininde yuvalık gayet iyi, büyük olması ve folluklu olması sağlıklıdır. Küçük yuvalıklarda çarpık bacak sıkıntısı, yavru ölümü, yumurta kırılmsı görülebilir.
5. Çiftleri salmamak daha iyidir, çünkü bu yavru almanızı geciktirebilir. Ancak henüz erkek küçük olduğu için daha yuvalık da takamayacağınız için, çiftinizi salabilirsiniz. Ki üretim döneminde kafesi büyük seçin, çifthane almasanız da büyük olsun bende öyleleri de mevcut. 700 serileri güzeldir. Söylerseniz muhakkak bilirler büyüklüğünü.
6. Tüm sorularınız neredeyse her konuya değiniyor ancak eklemek istediğim acizane bazı şeylerden E vitamini desteği yapamanız gerektiğidir çünkü E vitamini çiftlerimiz üreme dönemlerinde yumurta verimliliğini artırmamıza sağlar. Aynı zamanda içinde çeşitli vitaminleri ve metobolizma için destek enzimleri içeren bir yem takviyesi alın, bu Nekton S olabilir, Vitalis olabilir. Ben Vitalis kullanıyorum diyeceğim ama reklam yaptığımı düşünmeyin. Zaten her zaman derim, markalar değişebilir ama içeriğe önem verilmeli. Akabininde arada bir probiyotik uygulaması da yapın kimileri bunu Diazym olarak biliyor, fakat mesele probiyotiğin içeriğinden gelir. Dolayısı ile ister bu ürünü temin edin isterseniz de yaklaşık bir çay aşığı kadar kuru mayayı suluğuna karıştırıp uygulayın. Bu sindirimlerine destek olacaktır, yine mikrop ve bakterilere karşı arada kuşlarımızın sağlığı açısından sularına elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Ancak üretim döneminde daha önemli olan mama yapımına özen göstermelisiniz, bu konu hakkında forumda çeşitli değerlendirmeler ve yapım aşamaları mevcuttur. İsterseniz hazır ürünlerde kullanabilirsiniz ancak ben kendiniz yapmanızı öneririm. Bu konuya da bakabilirsiniz:
http://www.muhabbetkusu.com.tr/threads/mama-hk-bilgilendirme-sakuram.62649/

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, sorularınız olursa cevaplamaya gayret ederim ve ederiz. Aramıza hoş geldiniz. Hayırlı, sağlıklı üretimler dilerim.
 
Üstadım dişi daha yeni gelmesine rağmen gördüğünüz gibi ele alışkın çıktı. O yüzden geri vermek istemiyorum açıkçası. Birde benim kuşu götürüp salmasına atacağım yer bulmam biraz zor. Bu dişiyi aldığım yerde kuşlar çok kalabalıktı ve maşallah çok iriydiler, ben en küçük görünenlerden seçim yaptım. Oraya benim kuşu bıraksam ya hastalık bulaşır ya da döverler.
Bana erkeği satan yer Çekoslovak dedi ve 90 lira istedi yaklaşık 3 ay evvel. Sizin dediğiniz gibi yerliyse ve dişi çek ise ciftlesmesinde sakınca olmaz sanıyorum yanlışsa düzeltin lütfen. Benim şu etapta iyi ırk almak gibi bir derdim yok. Beyaz erkeğe alıştım, maksat ona eş olsun ve olursa da rengarenk yavru deneyimi tatmak.
Yazdıklarınız doğrultusunda şöyle bir şey yapmayı düşünüyorum. Kafese yuvalık takmayacam ve kuşları serbest bırakacam. Hem dişi kuş bize iyice alışır hemde benim erkek büyür bu sürede, zaten şu an tüyde.
Mama tarifinizi okumuştum onu uygularim haftada iki gün. Suya bemiks kompoze ampul kırıyorum bu aralar. Bazende supravit şurup koyuyorum. Kuru Maya probiyotik uygulamasınıda denedim ancak ne kadar karistirsam da, maya belli süre sonra dibe çöküyor. Bim marketten almıştım kalitesizmidir hepsi böyle mi bilmiyorum. Bu süreçte de bir tane cifthane edinmeye bakarım. Bugün petshopda gördüm kendi kullandığı güzel birşey vardı. Piyasa malları gibi değil. Alt plastik eni derin ve kalite görünüyordu ondan ayarlamaya çalışırım dedi. Vitalis ürün için link verebilir misiniz birden fazla çıkıyor arayınca.
Esas meseleyi unutuyordum bu dişi kızışmışmı sizce? Ben uzun vadeli konuşuyorum ancak dişi yarın öbür gün yumurta peşine düşerse ne olur?
 
Yok zaten kalabalığın içine koymayacaksınız. Boş bir kafeste deneyeceksiniz. Erke boş bir kafeste duracak, yanına 1 adet dişi koyacaksınız ve anlaşacaklar mı bakacaksınız. Anlaşamaz iseler, o dişiyi alıp başka 1 adet dişiyi koyacaksınız. Anlaştığını görene kadar bu şekilde devam edeceksiniz :) Bunların dışında erkek evet bana yerli göründü, çekoslvaklar kadar uzun değil diyecektim ama bunu yazarken resimlere bir daha baktım ilk resimde kuyruğu uzun görünüyor, tamam erkek çekoslavak. Özür dilerim , siz de yanlışımı düzelttiğim anı görün diye silmedim aşama aşama yazdıklarımı. Akabininde dişinin zaten öyle çok diyebileceğimiz bir büyüklüğü yok. Anlaştı iseler sıkıntı etmeyin.

Çiftlerinizi salmamaya dikkat edin zamanı geldiği vakit; çünkü bu yumurtalarına olan ilglerini azaltabilir. İlk tecrübelerimde bunun ayarını tutturamamıştım, bu yüzden yavrular çiftim içeri girene kadar açlıktan ölmüşlerdi :)) Ki çiftimde direk yemlere koşmuştu "Yiyeyim de kusayım" mantığı :) Dolayısı ile içgüdüsel davranılar, ilgilerine dikkat etmelisiniz. Dışarıya ilgileri artar ise ki bu salındıkları zaman mümkündür, yuvalarıyla pek ilglenmeyebilirler. Ancak ben şimdi şimdi mamayı değiştireceğim zama çiftimi salıyrum ve ben mama yaparken onlar dışarıda oluyorlar yavrular olsa dahi; sonrasında mamayı verdiğimi görünce de koşa koşa kafeslerine giriyorlar. Süre uzun olmadığı için sıkınıt yok, ayarlamayı yapabilmek de önemli diyebilirim.

Tüye giren kuşunuza B vitamni ve B vitamininin komplekslerini içeren bir takviye vermeniz iyi olabilir, ben Vitalis dışında bir marka kullanmadığım için genelde bunu öneriyorum. Ancak çeşitli markalar mevcuttur, veterinerden alın zaten ve veterinerde de değerlendirme yapıp ne istiyorsanız ona göre alabilirsiniz, ben veterinerden temin ediyorum ancak yine de size Vitalis'in bulunduğu bir linkini elbette bulup paylaşabilirim:
http://www.agrovet.com.tr/vitalis-efervesan-toz-tamamlayici-yem-ilavesi

Mamam tarifim için ise teşekkür ederim ilginize, istediğiniz gibi orana dikkat ederek uygulayabilirsiniz tabi. Son olarak ise dişiniz taş gibi kızışmış merak etmeyin :) Dişinin yumurta peşine düşmesi, erkek hala kızışmamış ve isteksiz olursa kavgaya dönüşebilir. Bu erkek kızışmış ve dişi yavru olduğunda da böyledir. Zaten bu yüzden diyoruz, yaş farkına dikkat edelim ki özellikle kızışmayan yahut kızışmış durumu önemlidir. Ancak merak etmeyin, erkekler erken kızışır. Ancak yavru iken eşe atılması sakıncalıdır, dediğim gibi en az 7 aylık olana kadar yuvalık takmayın.
 
Kafesteki kalamarı biraz daha aşağı çekmelisiniz. Uzanmaları biraz zor olabilir bu durumda. Genel sorulara sakuram hocam cevap verdiği için ben bununla başlamak istedim. Bir de mayanın kalitesinden kaynaklı değil dibe çökmesi. Hepsinde oluyor maalesef.Ben aklıma gelince suluğu sallayıp geri takıyorum. Kuşlarınız çok güzeller maşallah. İyi beslemeler dilerim.
 
Yok zaten kalabalığın içine koymayacaksınız. Boş bir kafeste deneyeceksiniz. Erke boş bir kafeste duracak, yanına 1 adet dişi koyacaksınız ve anlaşacaklar mı bakacaksınız. Anlaşamaz iseler, o dişiyi alıp başka 1 adet dişiyi koyacaksınız. Anlaştığını görene kadar bu şekilde devam edeceksiniz :) Bunların dışında erkek evet bana yerli göründü, çekoslvaklar kadar uzun değil diyecektim ama bunu yazarken resimlere bir daha baktım ilk resimde kuyruğu uzun görünüyor, tamam erkek çekoslavak. Özür dilerim , siz de yanlışımı düzelttiğim anı görün diye silmedim aşama aşama yazdıklarımı. Akabininde dişinin zaten öyle çok diyebileceğimiz bir büyüklüğü yok. Anlaştı iseler sıkıntı etmeyin.

Çiftlerinizi salmamaya dikkat edin zamanı geldiği vakit; çünkü bu yumurtalarına olan ilglerini azaltabilir. İlk tecrübelerimde bunun ayarını tutturamamıştım, bu yüzden yavrular çiftim içeri girene kadar açlıktan ölmüşlerdi :)) Ki çiftimde direk yemlere koşmuştu "Yiyeyim de kusayım" mantığı :) Dolayısı ile içgüdüsel davranılar, ilgilerine dikkat etmelisiniz. Dışarıya ilgileri artar ise ki bu salındıkları zaman mümkündür, yuvalarıyla pek ilglenmeyebilirler. Ancak ben şimdi şimdi mamayı değiştireceğim zama çiftimi salıyrum ve ben mama yaparken onlar dışarıda oluyorlar yavrular olsa dahi; sonrasında mamayı verdiğimi görünce de koşa koşa kafeslerine giriyorlar. Süre uzun olmadığı için sıkınıt yok, ayarlamayı yapabilmek de önemli diyebilirim.

Tüye giren kuşunuza B vitamni ve B vitamininin komplekslerini içeren bir takviye vermeniz iyi olabilir, ben Vitalis dışında bir marka kullanmadığım için genelde bunu öneriyorum. Ancak çeşitli markalar mevcuttur, veterinerden alın zaten ve veterinerde de değerlendirme yapıp ne istiyorsanız ona göre alabilirsiniz, ben veterinerden temin ediyorum ancak yine de size Vitalis'in bulunduğu bir linkini elbette bulup paylaşabilirim:
http://www.agrovet.com.tr/vitalis-efervesan-toz-tamamlayici-yem-ilavesi

Mamam tarifim için ise teşekkür ederim ilginize, istediğiniz gibi orana dikkat ederek uygulayabilirsiniz tabi. Son olarak ise dişiniz taş gibi kızışmış merak etmeyin :) Dişinin yumurta peşine düşmesi, erkek hala kızışmamış ve isteksiz olursa kavgaya dönüşebilir. Bu erkek kızışmış ve dişi yavru olduğunda da böyledir. Zaten bu yüzden diyoruz, yaş farkına dikkat edelim ki özellikle kızışmayan yahut kızışmış durumu önemlidir. Ancak merak etmeyin, erkekler erken kızışır. Ancak yavru iken eşe atılması sakıncalıdır, dediğim gibi en az 7 aylık olana kadar yuvalık takmayın.
Sakuram hocam tecrübe ettiğim bir şeyi söyliyeyim hani diyorsunuz ya salmaya atın yanına da dişi atım hangisi ile anlaşacak diye bu aslında kısa zaman da olabilen bir şey değil anlaştıkları oluyor belki ama bir iki gün sonra işler değişebiliyor benim kanaatim en az bir hafta zaman verilmeli eş tutmaları için nitekim bu durumu yaşadım anlaştıkları halde bir anda düşmana dönüştüler en temizi zaman vermek anlaştıklarında zaten kızışmış iseler çiftleşmeye bile başlıyorlar.
 
Geri
Üst