Karadeniz Pet

French Molt - Fransız Tüy Döküm Hastalığı

ADRIAN

Moderatör
Yönetici
Katılım
15 Nis 2019
Mesajlar
6,769
Tepkime puanı
3,886
FRENCH MOLT - FRANSIZ TÜY DÖKÜMÜ HASTALIĞI

hfgkd.jpg


Fransız tüy dökümü hastalığı genç muhabbet kuşlarında ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalığa polyoma virüsü denen bir virüs neden olur. French Molt olan kuşlar, kanat ve kuyruk tüylerini kaybederler. Kuşun vücudunu örten küçük tüyler, mesela göğüs tüyleri genellikle etkilenmez. Dökülen tüyler, kanlı olabilir. Fransız tüy dökümü olan kuşların neredeyse tamamı hayatlarının geri kalanında uçamazlar çünkü uçmalarını sağlayan kanat tüyleri tekrar gelişmez veya gelişse bile sonradan tekrar kanat ve kuyruk tüylerini kaybederler.

Hastalığın Sebepleri ve Taşınabilirliği

BFD hastalığının sebebi Polyoma Virüsü’dür. Günümüzde virüsün bulaşma yolları tüm detayları ile bilinmemektedir. Bazı tahminlere göre virus daha yumurtadayken kuşa geçmektedir. Fakat bu sav sadece tek bir sonuç ortaya çıkarıyor. Polyoma virüsü kronik olarak bulaşan yaşlı kuşlar hastalığa sebep olan genleri doğacak yavrulara taşırlar. Sonuç olarak dikkatsizce yapılan üretim Fransız tüy dökümü hastalığına yakalanan kuşların ortaya çıkmasına sebep olur. Virüsten etkilenen erişkin kuşlar hastalığı gelecek kuşaklara taşıyacak ve büyük olasılıkla hasta kuşlardan oluşan yeni bir kuşağın ortaya çıkma olasılığını arttıracaktır. BFD hastalığına yakalanan kuşlar sakattır ve günlük yaşamlarında kısıtlanmışlardır. Buna rağmen uçamayan bu kuşlar uçabilen arkadaşları ile çok güzel bir yaşamın tadını çıkarabilirler. Fakat bilinçli olarak bu hastalığa yakalanma olasılığı yüksek olan kuşları üretmek etik olarak sorgulanması gereken bir durumdur. Görüşler değişebilir, bu yüzden herkes bunun doğru ya da yanlış olduğuna kendisi karar vermelidir. Polyoma virüsü kronik olarak bulaşan tüm muhabbet kuşları BFD’e yakalanmazlar. Fransız tüy dökümü hastalığı genellikle hiç bir belirti göstermeden ortaya çıkar. Virüsü sadece taşıyan bir muhabbet kuşu hasta veya virüsten etkilenmemiş bir görünüme sahip olabilir, bazı kuşlar sağlam tüylere sahiptir ve hastalığın belirtilerini göstermezler.

Fransız tüy dökümü hastalığına yakalanan kuşlarda uzun kanat tüyleri ve kuyruk tüyleri düzenli olarak tekrar çıkar ve düşer. Tüyler tekrar çıkarken kimi zaman kanatlarda tüylerin çıktığı bölgelerde kanamalar olur. Çıktıktan sonra tekrar dökülen bu tüylerin uç kısımları normal tüy dökümünde dökülen tüyler gibi olmayabilir. Bu tüylerin uç kısımları kırık ve kanlı olabilir.

Hastalığın Tedavisi

Günümüzde Fransız tüy dökümü hastalığının bilinen bir tedavisi yoktur. Hastalıktan etkilenen ve tüyleri kırılan kuşlar özel ek besinlerle desteklenebilir ve silisik asite karşı bağışıklıkları arttırılabilir. Yeni tüyler besinlerle sabit olarak desteklenebilir ve genellikle daha güçlü olarak tekrardan gelişirler.

Tedavi amaçlı kullanılan yöntemler;

- Öncelikle kuşunuzun beslenmesine özellikle dikkat etmeniz gerekmekte, tohum kullanımınız çeşitli olmalı, haftada 2 kez mutlaka mama takviyesi yapılmalı, sebze-meyve verilmeli, vitamin ve probiyotik takviyeleri uygulanmalı.

-B kompleks vitaminler ve aminoasit takviyesi bir çok french molt sorunu olan kuşta ciddi gelişmeler göstermekte, dökülen tüylerin tekrar çıkması ve daha sağlıklı tutunması için B vitamini ve aminoasit içeriği zengin vitaminler kullanılmalıdır. Haftada 2-3 kez B vitamini yapılabilir.

-Bir diğer etki görülen yöntem Bakır sülfat Banyosu; 1 su bardağı suya 1 pirinç tanesi kadar bakır sülfat ekleyin. Ekledikten sonra iyice karıştırıp, bu suyu fısfısa boşaltın. Haftada 3 kez kuşun gözüne gelmeyecek şekilde kuşa sıkın. Bu sıklıkla denenen ve çoğu kuşta olumlu etki görülen bir yöntemdir.

-Depomin kullanın! Vitamini mineral ve aminoasit deposu depominin düzenli kullanımı ve yüksek oranda çinko takviyesi ile uzun vadede ciddi tüylenme ve tüy gelişimi kaydedilmiştir.

-Batikon tedavisi; French molt hastası kuşların özellikle tüy döküm dönemlerinde çok az batikonu pamuğa döküp tüylerin çıkış yönüne doğru sürebilirsiniz, sıklıkla yapmamak koşulu ile tüy döküm dönemlerinde uygulamanız yararlı olacaktır.


NOT; Unutulmamalıdır ki French molt kısa sürede tedavi edilebilecek bir hastalık değildir yukarıda yazılan tedavi yöntemleri uzun vadade birçok kuş üzerinde denenip olumlu etkiler göstermiştir lakin her kuşta her yöntem aynı sonucu vermeyebilir.

KONU; FORUM MODERATÖRLERİMİZ @Recai VE @ADRIAN TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.
 
Geri
Üst