Karadeniz Pet

Kuşlarım çiftleşmiyor

yusufburak

Yeni Üye
Katılım
26 Ağu 2019
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Merhaba arkadaşlar bir yakınımdan takım eş muhabbet kuşu aldım 1 aya yavrular olur dedi 2 . Aya giricez ama hala yavru olmadı neler yapayım
 
Kuşların fotoğrafını eklermisiniz ve yuvalım takılımı
 
hayırlı olsun takımınız. fotoğraf görmeden yorum yapmak yanlış olur ama birkaç ihtimali sıralamak istedim.

1. ortamı garipsemiş olabilirler. sakin ama çok da izole olmayan yüksek bir noktada olursa kafesi daha iyidir.

2. beslenme ve bakımında bir eksiğiniz olabilir. bu koşulları gözden geçirebilirsiniz. örneğin yemlerindeki protein miktarı az olabilir. bunun için protein miktarını biraz arttırabilecek tohumlar kullanabilirsiniz. az miktarda nijer veya az miktarda yulaf, haftada bir buğday çimlendirmesi gibi şeyler. tabi bunları yaparken oranlara dikkat etmek lazım. kuşları obez yapmanın da manası yok. 2-3 günde bir yumurta maması da bu konuda size yardımcı olur. takdir edersiniz ki enerjisi olmayan kuş bir şey de yapmaz. yukarıda yazdıklarımı da kuşu kızıştırmaktan ziyade beslenme koşullarını iyileştirmek olarak düşünebiliriz.

3. çok meraklanıp ilgilenmeyin. bu kuşları ürkütür. sizi yabancılıyorlardır muhtemelen. arkadaşınız yavruluktan beri bakıyordur onu garipsemez ama siz onlar için henüz bir yabancısınız.

4. arkadaşınızda başka kuşlar da varsa geldiği ortam sakin olunca garipsemiş olabilirler. özellikle petshoplardan alınan yetişkin muhabbet kuşlarında bu çok sık karşılaşılan bir sorun.

5. dişi kuşunuzun ceresi koyu kahve olmadıysa hiç beklemeyin zaten şu an yavru. önce kızışacak. bu da beslenme ile olur. kuş bakacak ortam güvenli, besin yönünden zengin, ondan sonra kızışır. eğer yuvalık hazırlığı görüyorsanız, kalamar kemiğinden falan çok tüketiyorsa dişi kesinlikle rahatsız etmeyin. çiftleştiklerini görmeyebilirsiniz ama kuş yumurta çıkarmak için hazırlık yapıyordur. bu sırada yuvalıkta dişi çok vakit geçirir. hele bir de dişinin dışkısı aşırı büyüdüyse yumurtalar geliyor demektir. sakın kıstas olarak çiftleşmelerini baz almayın size göstermeyebilirler çiftleşmeyi. siz de bu yumurta hazırlıklarından bihaberseniz ama çiftleşmeyi de görmüyorsanız farkında olmadan dişiyi ürkütüp yumurtanın gecikmesine sebep olursunuz. dişi istemezse o yumurtayı yapmaz. içinde eritti derler bu duruma.

6. youtube'dan yavru muhabbet kuşu sesleri indirin. gerçekten acayip tetikliyor o yavru sesleri kuşları. baktınız hareketlenme var loopa alın bilgisayarı çalsın dursun akşama kadar. kıskanıyorlar mı ne oluyor bilmiyorum şartlar oluşmuşsa yani hali hazırda kızışmışsa hemen yuvalık hazırlığı yapıyorlar.

7. şimdi sıra en kötüleri düşünmeye geldi. kuşlarınız ortam değişikliği yaşayınca tüye falan girebiliyorlar. daha doğrusu petshop gibi yerden gelen kuşlar bakım koşulları iyileşince tüylerini de güzelleştirebiliyorlar. bazen de ortam değişikliğinden kaynaklı stresten tüye girebiliyorlar. böyle bir durum varsa kuşlar hareketsiz olur. kafalarında beyaz tüy kapsülleri görüyorsanız geçmiş olsun tüydeler demektir. tabi bu durum 2 ay sürmez ama her ihtimali yazıyorum.

8. 2 ay sürmez ama yine hasta olmaları durumu olabilir. dışkılarını kontrol edin. örneğin arkadaşınızın tavsiyesiyle havuç verdiniz kızışsın diye. çok verirseniz ishal. yumurta maması vereyim dediniz. çok yumurta tükettiyse yine ishal. bu durum da şöyle oluyor genelde. arkadaşınızın vardır 10 çift kuşu. onlara o yumurta maması oranı yetiyordur. siz de verdiniz 1 çifte yumurta maması ama fazla geldi. ama siz yiyorlar diye veriyorsunuz ama fazla bilmiyorsunuz yine ishal ya da yağlanma. ya da yulaf verdiniz fazlası yanlış hatırlamıyorsam kabız yapar. ya da çok yulaf verirseniz tüyden çıkar tüye girer sürekli.

9. kuşlarınızı ayrı kafeslere alıp 1-2 hafta ayırma yöntemini uygulayabilirsiniz. bu süreçte de kuşlarınızı iyi besler kızıştırırsınız. bu yöntemi çok sık tavsiye ederler. genelde de eş yapmak için. ama sizin kuşlar zaten eş. ama faydası olur diye düşünüyorum.

aklıma gelen ihtimalleri sıraladım. youtube'a muhabbet kuşundan yavru alamayan madurlar cemiyeti yazın. konyalı bir arkadaş da 2 çift için hem de sizin gibi daha önce yavru vermiş çiftler için 7 ay bu sorunu yaşamış. en son video falan çekmiş çok komikti. sonradan bu arkadaş erkeğinin adı cafer olan altı yavrulu bir çift daha alıyor. ve bingo, bu yavrulu çifti gören diğer çift hemen yuva yapıyor. kuşlarımız için sürü içgüdüsü çok önemli. arkadaşınızda vardır 10 çift sorun yaşamıyordur. size gelince gariplerim öyle bakıyordur. sürü yok bir şey yok sonuçta. yani onlara yavru yapmasını söyleyecek ortada bir durum yoksa yapmayabiliyorlar. o yüzden üreticide takır takır çalışan yavrular eve sakin ortama gelince çalışmıyor.
 
Son düzenleme:
 

Ekli dosyalar

  • 20191110_093655.jpg
    4.9 MB · Görüntüleme: 7
  • IMG-20191108-WA0009.jpeg
    IMG-20191108-WA0009.jpeg
    665.4 KB · Görüntüleme: 18
  • IMG-20191108-WA0007.jpeg
    IMG-20191108-WA0007.jpeg
    718.9 KB · Görüntüleme: 18
Geri
Üst