Karadeniz Pet

Kum/Grit Gerekliliği

_alper_

Meraklı Üye
Katılım
12 Ara 2017
Mesajlar
264
Tepkime puanı
45
Arkadaşlar Selam,

Geçenlerde muhabbet kuşları ile ilgili yabancı siteleri dolaşıyordum, bir çok sitede kuşlar için kum/grit kullanımının gereksiz olduğundan hatta bazılarında aşırı tüketiminin zararlı olabileceğinden bahsediyor. Genellikle açıklamalar şu şekilde güvercin, tavuk gibi bazı kuş çeşitlerde kum, grit ihtiyacı vardır, çünkü bunlar yemlerini direk bir bütün halinde yutarlar muhabbet kuşları/pağanlar ise yemi yemeden önce dış kabuğunu çıkarırlar dolayısı ile taş ihtiyacı olmaz. Bu görüşlerin yer aldığı bir kaç siteyi de ekleyeyim, sizin görüşleriniz nelerdir bu konuda?

Ek olarak şu da yer alıyor mineral ihtiyacı için faydalı olabilir kum/grit çeşitleri ancak bunu minaral blok, mineral vb. şekillerde tamamlayabilirsiniz diyorlar.



 
Sadece muhabbet kuşlarının değil bütün kanatlıların sindirim için kuma ihtiyacı vardır.Vitamin de üç dört günde bir verilmelidir.
 
Herşeyin fazlasının zararlı olduğu gibi kuş kumununda fazlasının zararı vardır. Birçok türk sitelerindeki kuş kumu hakkında bilgilendirmelerde belirtiliyor bu durum. "Bazı kuşlar aşırı derecede fazla kuş kumu tüketebiliyorlar kuşları gözlemleyin eğer ki aşırı fazla tüketen varsa kuşa zaman içinde azar azar tüketmesi gerektiği kadar verin fazla vermeyin" gibisinden birçok açıklama bulunmakta sitelerde.
Yararlımı zararlımı konusuna gelirsek eğerki bir kuşa doğduğundan beri kuş kumu vermediğiniz zaman ilerki aylarda yıllarda dışkısında sindirilmemiş öğütülmemiş yem bulma ihtimaliniz çok yüksek. Ne kadar kabuğunu kırıp yeselerde kursakta o yemlerin öğütülmesi gerekli ilk sindirim aşaması insanlarda ağızda kuşladda kursakta başlar bildiğim kadarıyla. Ve şöyle insanlardan bir örnek vereyim. Mesela yemek yiyorsunuz siz ilk sindirime ağızda başlıyorsunuz yediğiniz şeyi küçük tanelere ayırarak midede sindirimi daha kolay hale getiriyorsunuz siz bu yediğiniz şeyi direk hiç çiğnemeden öğütmeden de yutabilirsiniz ama ne kadar sağlıklı olur bir düşünün derim. Kuşlarda da aynı mantık hocam. Kuş kumu kararında tüketildiği sürece kullanılması kesinlikle gerekli.
Mineral ihtiyacını da başka ürünlerden karşılayabilirsiniz ama kuş kumu ve gritin en büyük kullanım nedeni kursakta sindirime yardımcı olmaktır.
 
Kursak
Kuşlarda yemek borusunun genişlediği bölümdür. Kuşların çiğnemeden yuttuğu bütün besinler burada bir süre kalır. Bu bekleme süresi içinde de ıslandıkları salgı sularıyla yumuşar ve birbirlerine karışırlar. Kuşlarda gaga ile alınan besin, yutaktan yemek borusuna oradan da kursağa geçer ve depo edilir. Daha sonra bezli mideye geçerek yumuşatılır. Bazı sindirim salgılarıyla karıştırılarak gerçek mideye (katı,taşlık) iletilir. Burada yutulan taşların yardımıyla besinin mekanik sindirimi gerçekleşir. Böylece öğütülen besin maddesi ince bağırsağa geçer. İnce bağırsakta pankreastan gelen sindirim enzimleriyle kimyasal olarak parçalanır ve daha sonra da emilir. Sindirilmeyen maddeler kalın bağırsağa geçer oradan da kloak denilen açıklıkla dışarı atılır.
NOT: Alıntıdır
 
Son düzenleme:
Kuşlarda yemek borusunun genişlediği bölümdür. Kuşların çiğnemeden yuttuğu bütün besinler burada bir süre kalır. Bu bekleme süresi içinde de ıslandıkları salgı sularıyla yumuşar ve birbirlerine karışırlar. Kuşlarda gaga ile alınan besin, yutaktan yemek borusuna oradan da kursağa geçer ve depoedilir. Daha sonra bezli mideye geçerek yumuşatılır. Bazı sindirim salgılarıyla karıştırılarak gerçek mideye (katı,taşlık) iletilir. Burada yutulan taşların yardımıyla besinin mekanik sindirimi gerçekleşir. Böylece öğütülen besin maddesi ince bağırsağa geçer. İnce bağırsakta pankreastan gelen sindirim enzimleriyle kimyasal olarak parçalanır ve daha sonra da emilir. Sindirilmeyen maddeler kalın bağırsağa geçer oradan da kloak denilen açıklıkla dışarı atılır.
NOT: Alıntıdır
Tamam hocam genel olarak kuşlar için gerek yoktur diye bir şey söylememiş hiç biri zaten. Tavuk, güvercin vb ayıklamadan bütün olarak yutanlar için lazım diyorlar zaten, muhabbet kuşu papağan kabuğu ayıklıyor o yüzden ihtiyaç yok gibi bir şey söylüyorlar.
 
Tamam hocam genel olarak kuşlar için gerek yoktur diye bir şey söylememiş hiç biri zaten. Tavuk, güvercin vb ayıklamadan bütün olarak yutanlar için lazım diyorlar zaten, muhabbet kuşu papağan kabuğu ayıklıyor o yüzden ihtiyaç yok gibi bir şey söylüyorlar.
İşte bizimde karşı çıktığımız tam o nokta muhabbet kuşu ve papağan yemin kabuğunu ayıklasa bile illaki ihtiyaç duyuluyor gerekli bir üründür.
 
Tavuk,ördek,kaz,güvercin vb. kümes hayvanlarının yedikleri yemler de kabuksuz dur.Buğday,mısır, ve üretimde kullanılan toz kümes hayvanları yem karışımları.Ama yinede küçük taş parçaları,toprak, kum yerler.Çünkü sindirim için ihtiyaçları vardır.
 
Geri
Üst