Karadeniz Pet

Kuruma - Megabakteri - Megabakteriosis

Süleyman YERLİ

Onursal Üye
Katılım
1 Ocak 2017
Mesajlar
3,819
Tepkime puanı
1,594
MEGABACTERİOSİS NEDİR?
Screenshot_20180828-174647_Chrome.jpg

Bu yaygın hastalık sadece gastrointestinal sistemde yaşar. Semptomları göstermeyen kuşlar, taşıyıcı olup hastalığın yayılmasından sorumlu olabilirler. Organizma, son derece büyük bir gram pozitif çubuk şeklindedir. Megabacteria veya Avian Gastric Yeast (AGY), çok sayıda kuş türüne ciddi hastalıklara neden olabilir. Bir zamanlar mega boyutlu bir bakteri olduğu düşünüldüğünde, daha sonra mantar kökenli olduğu tespit edildi. Şimdi Avian Gastrik Maya olarak yeniden adlandırıldı.

KUŞLARDA MEGABACTERİOSİS BELİRTİLERİ
  • Kuşunuz kan basıncını koruyamaz ve iç ülser nedeniyle ayakları solgun ve soğuk olur.
  • Etkilenen bir kuş yiyormuş gibi görünecek, ama aslında gagasında tohumun yutulmadan sadece öğütmeye çalışacaktır.
  • Kusma veya regurjitasyon (Yenilen yiyecek ve içeceklerin, kusma olmaksızın ağıza geri gelmesi)
  • Kuşunuz sessizleşebilir ve kabarabilir (depresif)
  • İri ve koyu renk dışkı
  • Kronik kilo
  • Sulu dışkı
  • Dışkıda sindirilmemiş yem
Türleri
Akut Hastalık:
Genellikle çoğu kuş 12 ila 23 içinde hastalanıp aniden ölür. Kuş bir anda sessiz ve depresif hale gelir. Dikkatli gözlem yapılmadığı takdirde, böyle bir hastalıktan suphelenilmez bile.

Kronik hastalık: Bu daha yaygındır ve kuşlar aşırı kilo kaybı gösterir. Kuşlar, yutmaya çalışmak için boyunlarını gerdikçe ağızlarını büyükçe açarlar. Regürjitasyondan (Yenilen yiyecek ve içeceklerin, kusma olmaksızın ağıza geri gelmesi) kaynaklanan beyaz bir balçık tüylerine ve başına bulaşabilir, kuş ıslak veya yağlı bir görünüm alır. Sulu dışkı, ishal, bazen kanlı dışkı, sık sık sindirilmemiş tohumlar dışkıda gözlemlenir.

KUŞLARDA MEGABACTERİOSİS'İN NEDENLERİ
Bu hastalığın, taşıyıcıların dışkılarının bulaştığı sıvı ve kuşların birbirini beslemesi sırasında yayıldığı düşünülmektedir. Iç organlarda doku kaybına ve mide ülserine sebep olma potansiyeline sahiptir. Hastalık daha sonra ülserlerin derinleşmesiyle ilerleyen dönemde kilo kaybına dönüşür ve bu da kuşunuzun anemik (kan değerlerinin düşük olması) olmasına neden olur. Megabacteria ayrıca gastrik asit oluşumunu azaltarak sindirime müdahale eder.

KUŞLARDA MEGABACTERİOSİS TANISI Bu teşhis edilmesi zor bir hastalıktır. Radyoloji en etkili yöntemdir ve baryum gibi kontrast yapan bir boya kullanmak genişlemiş ve genişlemiş glandüler mideyi izole etmede yardımcı olabilir. Testte karşıt olmayan alanlar, organizmanın neden olduğu mukus birikimine bağlı olabilir. Veteriner hekiminizin uzmanının yapabileceği diğer testler ve uygulamalar, ürün yıkaması, ürün lekeleri veya hatta megabakteriyozun varlığını göstermek için proventriküler yıkama denemesidir. Diğer bir yol ise, organizmanın belirtileri için taze dışkıları veya fekal yaymaları kontrol etmek için bir mikroskop kullanmaktır. Organizma diğer organizma türlerinden çok daha büyük olduğu için, mikroskop altında bir defada görmek kolaydır. Bakteri veya mantarı bulmak, mutlaka tedavi edilmesi gerektiği anlamına gelmez. Bir hastalık olmasına rağmen, genellikle ikincil bir ajandır ve sadece başka bir hastalığa dahil olduktan sonra bir problem haline gelir. Kuşunuzun kötü bakılması, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve megakasta / mantarın gelişmesine olanak sağlamanıza yol açabilir. Düşük dereceli vakalarda, bu hastalığa karşı doğal bir bağışıklığı teşvik etmek daha doğru olacaktır.

KUŞLARDA MEGABACTERİOSİS TEDAVİSİ
Megabacteria / fungus tedavisi ile ilgili devam eden araştırmalar ile henüz yüzde yüz tedavi sağlayan tek bir kesin tedavi yoktur. Geleneksel antibakteriyel ilaçlar sınırlı başarı göstermiştir, oral olarak uygulanan bir polien makrolid antifungal ilaç olan Amfoterisin B ile daha etkili olduğu bulunmuştur. Ne yazık ki, Amfoterisin B ile tedavi karmaşık, maliyetli ve yüzde yüz etkili değildir. Antimikrobiyal ilaç denemeleri, Texas A & M Üniversitesi'nde devam etmektedir. Çoğu test dört haftalık bir zaman diliminde gerçekleştirilmiştir ve çoğu araştırmacı artık daha uzun bir zaman dilimi için daha etkili olabileceğini söylemektedir. Araştırmacıların görüşüne göre, eğer kuşunuz başka bir hastalık belirtisi göstermiyorsa, herhangi bir klinik değişiklik durumunda kuş sağlığını izlemek en iyi yolu olacaktır. Şüpheli kuşların bazı mantar önleyici ürünlerle birlikte test edilmesi ve tedavi edilmesi, iyi sanitasyon ve karantina uygulamalarıyla birlikte, bu hastalığı yönetmenin en başarılı yöntemidir.

KUŞLARDA MEGABACTERIOSIS'İ ENGELLEME
Bir kuşun bu hastalık ile karşılaştıktan sonra tedavi edilmesindeki güçlükten dolayı, en iyi eylem şekli, onun kuşunuza getirilmesini önlemektir. Organizmayı önlemek veya ortadan kaldırmak için iyi bir sağlık bakımı uygulamak önemlidir. Fungallar üzerinde etkili dezenfektanlar kullanılmalıdır. Su sistemlerini ve besleme kaplarını temiz tutmak ve dışkı bulaşmadan temiz tutmak hayati önem taşır. Sürünüze yeni kuşları kattığınızda, veterinerinizden yardım alarak, megabakteriosis olup olmadığını kontrol edin. Bu şekilde, eğer enfekte olsalar, izole edilebilirler ve onları tek başınıza tedavi edebilirler, ki bu bütün bu sürüyü bu hastalıktan koruyacaktır.
 
Merhaba Süleyman bey. Kuşumun hasta olduğunu düşünüp videosunu bir kanatlı kuş uzmanına gönderdim. Bana bu hastalığa yakalandığını söyledi. Flagy ve mikostatin kullanın dedi. Videoyu paylaşıyorum ;
 
Muhtemelen bu hastalık mevcut. Flagyl bu hastalığa karşı hemen hemen hicbir etki göstermeyecektir. Mikostatin ise yetersiz kalacaktır. Bu nedenle doktorunuza durumu açıklayıp triflucan veya eşdeğer başka bir ilaç yazdırıp uzun süreli olarak kullanmanız gerekmekte
 
Muhtemelen bu hastalık mevcut. Flagyl bu hastalığa karşı hemen hemen hicbir etki göstermeyecektir. Mikostatin ise yetersiz kalacaktır. Bu nedenle doktorunuza durumu açıklayıp triflucan veya eşdeğer başka bir ilaç yazdırıp uzun süreli olarak kullanmanız gerekmekte
Terracid de kullanıyorum o da mı işe yaramaz acaba ?
Peki neden oldu bu hastalık?
6 ay kadar önce de aynı hastalık oldu durumu çok daha kötüydü . Ağzından siyah tortular geliyordu. Terracid biteral ve mikostatinle düzeldi. Ama şimdi tekrar nüksetti. Anladığım kadarıyla tam anlamıyla düzelmeyecek hiç bir zaman?
 
Merhaba Süleyman bey. Kuşumun hasta olduğunu düşünüp videosunu bir kanatlı kuş uzmanına gönderdim. Bana bu hastalığa yakalandığını söyledi. Flagy ve mikostatin kullanın dedi. Videoyu paylaşıyorum ;
Benim kuşta böyle hatta daha ilerisi kuruma hastaligi mikostatin kullanıyorum umarım etki gösterir
 
Kullandığınız ılaçların tamamı antibakteriyel, mikostatin hariç. Bu hastalık ise bir tür mantar tarafından ortaya çıkıyor. Yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere, bu hastalığın kesin bir tedavisi yok. En çok etki eden ilaçlar, anfungal ilaçlar. Antibiyotikler sınırlı düzeyde etki edip bazıları mantarın gelişimini yavaşlatıyor veya durduruyor, yani tamamen ortadan kaldırmıyor. Sizin kullandığınız ilaçlar da muhtemelen hastalığı bir süre için baskılamış, şimdi de tekrar nüksetmiş. En etkili tedavi yöntemi yazıda mevcut, ama bunu yapabilecek veteriner bulmak bile başlı başına sorun. Triflucan veya eşdeğer bir başka ilacın uzun süreli kullanımı daha kolay, fakat kesin çözüm değil, bunu da belirtmek zorundayım.
 
Anlıyorum.. kuşun neşesi yerinde kendini kabartma uyuma vs durumu yok. Bu hastalık yüzünden kuşuma bir şey olur mu? Triflucan ilacını her gün mü kullanmalıyım ve ne kadar süre ?
 
Bu hastalığın sonucu, eğer tedavi edilmezse, ölümdür. Çok şükür ki şimdiye kadar hiç başıma gelmedi ancak özellikle takip ettiğim yurtdışı kaynaklarda, bu hastalık için antifungal ilaçların, en az 3 hafta, tavsiye olarak ise 4-6 hafta süre ile kullanılmasını öneriyorlar. Bu şekilde hastalıktan kurtulan çok kuş biliyorum.
 
Söylediğiniz ilacı alıp kullanıcam inşallah triflucan kullanırken vitamin ve probiyotik takviyesi yapmalı mıyım? .. ben şuan mikostatin flagyl terracid kullanıyorum 2 gün oldu. Bunları keseyim mi?
 
5 gün kullandıktan sonra kesin. Mikostatini ağzına bir damla olarak kullanın. 5 gün sonunda kaliteli bir multivitamin ve probiyotik ile bir hafta takviye yapın. Ondan sonra triflucan tedavisine başlarsınız.
Şimdi mevcut ilaçların kullanımını kesersek, ilaca karşı direnç kazanabilir.
Temizlik için profesyonel ürün kullanın. Benim tavsiyem Virkon S. Mümkün olmaz ise eczaneden zefiran isteyip 1lt suya 10cc katarak dezenfekte edebilirsiniz. Kafesteki bütün malzemeleri çıkarıp temizlemeniz gerekiyor. Bu temizlik işini, tedavi süresince rutin olarak yapmalısınız. Mümkün olan en kısa zamanda bu detaylı temizliği yapın ve en az 10 günde bir tekrarlayın. Sık sık taban temizliği yapın.
Triflucan tedavisini kesinlikle yarıda kesmeyin ve kullanmayı unutmayın. Eğer mümkünse sabah-akşam ağızdan bir damla olarak, veya geceden suluğu çekip sabah taze su ile yarum suluğa 5 damla ve öğleden sonra suluğu çekerek akşam yine yarım suluğa 5 damla şeklinde kullanmalısınız.
Ilacın multivitaminlerle nasıl bir etkileşime gireceğini bilmediğim için birlikte vermenizi tavsiye edemem, ama su değişimi günde 3 defa olacak şekilde ayarlayabilirseniz arada bir defa vitaminli su verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, bütün uygulamaları suluktan yapacaksanız, kuşun en azından 3 saat susuz kalmasını sağlayarak ilaç ve multivitamin verebilirsiniz. Ilacı doğrudan ağız yoluyla kullanırken, suyuna multivitamin ve probiyotik takviyesi yapabilirsiniz.
Triflucan tedavisine başlayana kadar ilaçsız su vereceğiniz zaman, mutlaka suyu asidik tutmalısınız, bunun için dönüşümlü olarak suluğa 8 - 10 damla kadar sirke ve limon damlatın
 
Arkadaşlar benim kuşumda silkelenerek kusuyor, halsiz, iştahsız. Fakat göğsüne baktığımda herhangi bir sivrilik yok. Ayrıca ilaç kullanmadan önce yemli dışkılardı ama son 2 gündür yemli dışkı yapmıyor. Acaba benim kuşta mı bu hastalıktan muzdarip?
 
Sanirim bir konuda avidiare kullandığınızı yazmıştınız. Bu, ishali kesmek için son derece basit bir ilaç. Avidiare ile tedavi etme şansınız pek yok.
 
Sanirim bir konuda avidiare kullandığınızı yazmıştınız. Bu, ishali kesmek için son derece basit bir ilaç. Avidiare ile tedavi etme şansınız pek yok.

Kuşun durumunu bir kuşçuya anlattım bana sindirim sistemi sorunu olduğunu söyleyip bu ilacı vermişti. Yarın düzelme olmazsa kafesle götüreceğim kuşu.
 
5 gün kullandıktan sonra kesin. Mikostatini ağzına bir damla olarak kullanın. 5 gün sonunda kaliteli bir multivitamin ve probiyotik ile bir hafta takviye yapın. Ondan sonra triflucan tedavisine başlarsınız.
Şimdi mevcut ilaçların kullanımını kesersek, ilaca karşı direnç kazanabilir.
Temizlik için profesyonel ürün kullanın. Benim tavsiyem Virkon S. Mümkün olmaz ise eczaneden zefiran isteyip 1lt suya 10cc katarak dezenfekte edebilirsiniz. Kafesteki bütün malzemeleri çıkarıp temizlemeniz gerekiyor. Bu temizlik işini, tedavi süresince rutin olarak yapmalısınız. Mümkün olan en kısa zamanda bu detaylı temizliği yapın ve en az 10 günde bir tekrarlayın. Sık sık taban temizliği yapın.
Triflucan tedavisini kesinlikle yarıda kesmeyin ve kullanmayı unutmayın. Eğer mümkünse sabah-akşam ağızdan bir damla olarak, veya geceden suluğu çekip sabah taze su ile yarum suluğa 5 damla ve öğleden sonra suluğu çekerek akşam yine yarım suluğa 5 damla şeklinde kullanmalısınız.
Ilacın multivitaminlerle nasıl bir etkileşime gireceğini bilmediğim için birlikte vermenizi tavsiye edemem, ama su değişimi günde 3 defa olacak şekilde ayarlayabilirseniz arada bir defa vitaminli su verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, bütün uygulamaları suluktan yapacaksanız, kuşun en azından 3 saat susuz kalmasını sağlayarak ilaç ve multivitamin verebilirsiniz. Ilacı doğrudan ağız yoluyla kullanırken, suyuna multivitamin ve probiyotik takviyesi yapabilirsiniz.
Triflucan tedavisine başlayana kadar ilaçsız su vereceğiniz zaman, mutlaka suyu asidik tutmalısınız, bunun için dönüşümlü olarak suluğa 8 - 10 damla kadar sirke ve limon damlatın
Çok teşekkürler sağ olun şimdi ki tedavi bitince dediklerinizin hepsini yapmaya çalışıcam. Benim kuşumda göğsünde sivrilik falan YOk hastalığın ilerlemediğini mi gösterir bu
 
Kuşun durumunu bir kuşçuya anlattım bana sindirim sistemi sorunu olduğunu söyleyip bu ilacı vermişti. Yarın düzelme olmazsa kafesle götüreceğim kuşu.
Sindirim sistemi sorununun böyle olma ihtimali çok düşük. Suyuna dönüşümlü olarak sirke ve limon katın. Kuş ile ilgili detaylı gözlem yaparak bizimle paylaşın
 
Çok teşekkürler sağ olun şimdi ki tedavi bitince dediklerinizin hepsini yapmaya çalışıcam. Benim kuşumda göğsünde sivrilik falan YOk hastalığın ilerlemediğini mi gösterir bu
Temizlik için tedavinin bitmesini beklemeyin, bunu alışkanlık haline getirip standarta bağlayarak uzun süre yapamaniz gerekiyor
 
Merhaba.Videoyu izledim.Benim kuşum da yaklaşık 20 sn kadar kafasını o şekilde sallayıp yem kusuyor ama dısarı değil. Yemler öğütülmüş şekilde çıkıyor aynı geviş getirir gibi çıkanıda geri yiyor.Bunlar hastalık belirtisi midir?
 
Merhaba.Videoyu izledim.Benim kuşum da yaklaşık 20 sn kadar kafasını o şekilde sallayıp yem kusuyor ama dısarı değil. Yemler öğütülmüş şekilde çıkıyor aynı geviş getirir gibi çıkanıda geri yiyor.Bunlar hastalık belirtisi midir?
Kusma, eğer sürekli ise çok önemli bir hastalık belirtisi.
 
Geri
Üst