Karadeniz Pet

kuşumda kursak mantarı mı var yoksa solunum yolu enfeksiyonu mu? antibiyotik mi kullanmalıyım yoksa mantar ilacı mı?

earwena

Yeni Üye
Katılım
7 Mar 2022
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0

1-2 gündür dışkısını kontrol ediyorum. ishal durumu gözlemlemedim. kustuğuna tanık olmadım. halsizlik görmedim (videodaki hareketi yapmadığı müddetçe). burun akıntısı, hapşırma görmedim. sadece 5-7 gün önce ceviz vermiştim. cevizi yerken diğer kuş arkadan gelince bu aniden kenara çekildi ve sanki yediği şey boğazına takılmış gibi ağzını açıp başını sağa sola çevirmeye başladı. bu hareketten sonra durgunlaştı. sonra normale döndü. sonrasında bu hareketi görmedim. ancak bir iki gün önce yine aynı şeyi yaptı. sonra yine bir şey görmedim. en son bugün yine mamasından yedikten sonra aynı hareketi yaptı. bu hareketi yaptıktan sonra bir süre durgunlaşıp gözlerini kapatıyor halsizleşiyor gibi. sonra geçiyor ve eski haline geliyor. ancak bunun dışında halsizlik gözlemlemiyorum. cıvıldayıp ötüyor, pencereden dışarı izleyip uçuyor.

bir kaç gün önce veterineri arayıp durumu anlattım. mantardan şüphelendiğimi/korktuğumu söyledim. bana antibiyotik, vitamin ve mantar ilacı verdi. ilk 1 hafta antibiyotik ile birlikte vitamin kullanmamı (gündüz 12 saat antibiyotikli su, gece 12 saat vitaminli su koymamı söyledi. oysa bu kuşlar geceleri uyuyor, yiyip içmiyorlar). sonraki 1 hafta da mantar ilacını kullanmamı söyledi.

bu sabah itibarı ile antibiyotik kullanımına başladım. sabah 8 den akşam 5:30 kadar antibiyotikli su bulundurdum kafeste. 5:30 dan sonra vitaminli su koydum. ancak sadece 2 kere içti vitaminli suyundan. bir de havuçlu irmik yapıp içine biraz vitaminli sudan koydum. bir iki de onu tırtıkladı.sonra uyudular. bu şekilde yeterli vitaminli su tüketebiliyorlar mı bilmiyorum. ayrıca antibiyotiğe başladığım bugün kuşun iştahı biraz kesilmiş gibi geldi. bir de bugün diğer kuşa göre biraz fazla kaşınıyor, tüylerini karıştırıyor gibi geldi.

ben, eğer kursak mantarı varsa antibiyotiğin bunu daha kötü hale getirmesinden ya da mantar tedavisine geç kalınıp mantarın kötüleşmesinden korkuyorum. solunum yolu enfeksiyonu olan bir kuş bu belirtileri gösterir mi? antibiyotiği bırakıp mantar ilacına mı başlamalıyım? deneyimli olanlarınız bu belirtiler konusunda bana fikir verebilir mi?

bir de gündüz ilaçlı su vereceksem kuşlar da gece uyursa vitamini nasıl vereceğim? 50 ml suya 0.1 ml vitamin koyuyorum. bu suyun ne kadarını tüketmeleri yeterlidir?
P_20220304_135707_p.jpg
P_20220305_110109_p.jpg
 
Veterinerin telefondan teşhis koyması ve direkt hem antibiyotik hem mantar ilacı vernesi ne kadar doğru acaba
 
buraya, bu bölüme derdi olan insan geliyor. benim açtığım konunun öznesi tıpkı bir muhabbet kuşu gibi "bir kuş", bir kanatlı hayvan ve hasta. inanın sizin yorumunuz gibi alakasız değil. buraya derdime bir çözüm bulmaya gelmiştim, "geyik yapmaya" değil. konu bir hastalıkken sizin takıldığınız konuya bakılacak olursa hassasiyetinizin yerlerde süründüğünü görebilir insan. ayrıca yeri geldiği zaman "kuşlardan anlayan veteriner bulmak zor" diye şikayet edersiniz, benim gibi insanların bu konuda çok daha fazla derdi olduğunu akıl edemezsiniz. dediğim gibi hassasiyetiniz kendinize kadar olunca bu çok normal. ayrıca bu muhabbet kuşlarının ne ortamlarda üretildiğini, para için işkence gibi hayatlar yaşadıklarını gayet iyi biliyoruz ve bunları bildiğim için hayatım boyunca ben herhangi bir kuşu ya da hayvanı bir mal gibi para verip almadım. ben bu kuşlara engelli olduğu için yaşamlarına destek olmak için bakıyorum. ayrıca engelli karga ve martılara bakan insanlar da var. sevgi, hassasiyet ve olanak meselesi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba.
Videonuza ulasilamiyor.
Yazdiklariniza gore ise solunum yolunda görülen belirtiler genellikle kuyruğun atması, hırıltılı nefes alıp verme gibi oluyor. Sizin anlattıklarınız daha farklı bir problemden kaynaklanıyor olabilir.

Kursak mantarı veya mantar ve bakteri kaynaklı kuruma sorunlarında da mutlaka bir kanatlı veterinerine götürüp kuşunuza test yaptırmanızı öneririm. Bunları yalnızca veteriner hekimin yapacağı test ve inceleme sonucunda öğrenebiliriz. Tahmin ederek yapılan tedaviler kuşumuza faydadan çok zarar verebilir
 
Geri
Üst