Karadeniz Pet

Muhabbet Kuşlarında İshal ve Tedavisi

alpdna

Yönetici
Yönetici
Katılım
12 Haz 2016
Mesajlar
1,388
Tepkime puanı
711
ishal1.jpg


Muhabbet Kuşlarında İshal Nedenleri Ve Tedavisi


Muhabbet kuşları ülkemizde yaygın olarak bulunan alt türlere sahip büyük bir familyanın ortak adıdır. Öyle ki ülkemizde evde beslenen hayvanlar arasında 3 sırayı alan bu hayvanlar çok narin ve hassas hayvanlardır. Papağanlar ile arabalıkları olduğu düşünülen bu hayvanlar iklim koşulları ile ciddi sorunlar yaşarlar çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda yaşayamazlar. Her ne kadar karayip adalarından getirildikleri bilinse de ormanda yaşam koşulları sık ağaçlar arasında ve gölgeliklerde devam etmektedir. Ayrıca uzun süre kafeste yaşamanın etkisi olarak uçma yetilerini kaybetmeseler de kanat güçlerini zamanla yitirip çok kısa mesafe uçuşlarda bile yorulacaklardır. Dikkat edilmesi gereken bu kuşların köpek ya da kedi gibi diğer hayvanlarla baş başa bırakılmamalarıdır.

Muhabbet Kuşu İshal Neden Olur?

Muhabbet kuşlarında ishal bu hayvanların en sık yaşadıkları hastalığın başında gelmektedir. Genellikle insanlar sevgilerini yiyeceklerini paylaşarak göstermeyi adet edinse de bu kuşlar için oldukça tehlikeli bir durumdur. Muhabbet kuşları bizimle benzerliği olmayan bir sindirim sistemine sahiptir. Hal böyle olunca yediklerimizden onlara vermemiz onların ishal ya da sindirim bozuklukları yaşamalarına hatta ölümlerine yol açabilmektedir. Muhabbet Kuşlarında İshal belirtilerini ilk olarak kakasında sıvılık ve sümüksü bir görünüşle belli eder. Kuşun anüs bölgesinde kalan dışkılarda ishali anlamanızda yardımcı olur eğer kafes içerisinde dışkı sürekli kuru görünüyorsa belki hava koşullarından hızlıca kuruması etkili olduğu için olabilir. En doğru tespit anüs bölgesinde dışkı parçaları gözlemi ile yapılacaktır. İshal sadece yediklerinin sindirim yolu sorunlarına yol açmasından oluşmaz ayrıca böbrekler ile ilgili sorunlarda ishale sebebiyet verebilmektedir. Yapılması gereken ayrıca her gün iki kez taze içme suyu vererek böbreklerinde temizlenmesini sağlamaktır.

Muhabbet kuşlarında ishal tedavisi daha ileri boyutlarda ele alınması gereken bir konu olabilir. Bu durumda yapılması gereken ilk şey uzman veteriner ile iletişime geçmek olmalıdır. Eğer yaşadığınız yerde bir veteriner yoksa sırası ile önce kuşun yaşam alanındaki ısıyı düşürmeniz gerekmektedir. Yaz mevsiminde yükselen hava sıcaklığı göz önünde bulundurularak varsa klimalı bir oda yoksa daha az güneşi gören bir odaya almanız onlar için son derece faydalı olacaktır.

Muhabbet kuşlarında ishal belirtileri sadece dışkılar ve anüs kontrolü ile kendini göstermez ayrıca hayvan uçamayacak durumda halsizlik bitkinlik belirtileri veriyorsa ve siz ona dokunduğunuzda tepki vermiyorsa bu da ishalin habercisi olarak görülebilir. Kusma insanlarda olduğu gibi kuşlarda da görülebilen bir durumdur. Muhabbet kuşlarında ishal belirtisi olarak değerlendirilebilen bu durumda vakit kaybetmeden yukarıdaki önlemler alınmalı ve muhabbet kuşunun ilk önce içme suyu temizlenmelidir.

Muhabbet Kuşu İshal Tedavi Şekilleri Nelerdir?

Muhabbet kuşlarında ishal olmuş kuşların beslenmesi için onlara özel yemler tercih edilmelidir. Ayrıca Dal darı denilen özel bir yiyecek onlar için biçilmiş kaftan olacaktır. İşlenmemiş olması katkı içermemesi ve yap bulunmaması sindirim sistemlerinde kaybettikleri dengenin geri gelmesi için önemli rol oynayacaktır. Ayrıca veterinerin ilaç önerisi gibi durumlardan sonra dikkat etmeniz bu ilacın maksimum 8 saat sonra tamamen suluklardan temizlenmesi gerektiğidir. Aksi taktirde kuş zehirlenme geçirecektir. Ne yazık ki ilaç zehirlenmeleri kuşlarda geri döndürülemez bir süreç olmakla birlikte muhabbet kuşunun hayatını kaybetmesine yol açacaktır.

Uyarı: Yukarıda yer alan yazılar ve tavsiyeler sadece bilgi amaçlıdır. Uygulamaların sorumluluğu uygulayan kişiye aittir.
 
teşekkürler artık kuşlarım ishal olursa ne yapacağımı biliyorum :)
 
3 aylık muhabbet kuşumun kakası 1 gün önce katı idi ama beyaz yerleri sarıydı.(paylaştığım ilk foto) sabah baktığımda sarı-yesilimsi, biraz cıvık idi. (2. Foto) simdi ise sarı su gibi (3. Foto).
sabah kafesten yemi aldım dal darı verdim. Kullandığım yem en kalitelisi (versele laga) kafesini normalde haftada bir defa sirkeli suyla yikiyordum. Bu sıra yogundum. En son 2 hafta önce temizledim kafesini bir de simdi temizledim. ne yapmam lazım neyden kaynaklanmış olabilir.
 

Ekli dosyalar

  • 20180223_151728.jpg
    20180223_151728.jpg
    783.7 KB · Görüntüleme: 223
  • IMG-20180224-WA0001.jpg
    IMG-20180224-WA0001.jpg
    182.8 KB · Görüntüleme: 237
  • 20180224_153027.jpg
    20180224_153027.jpg
    898.7 KB · Görüntüleme: 196
3 aylık muhabbet kuşumun kakası 1 gün önce katı idi ama beyaz yerleri sarıydı.(paylaştığım ilk foto) sabah baktığımda sarı-yesilimsi, biraz cıvık idi. (2. Foto) simdi ise sarı su gibi (3. Foto).
sabah kafesten yemi aldım dal darı verdim. Kullandığım yem en kalitelisi (versele laga) kafesini normalde haftada bir defa sirkeli suyla yikiyordum. Bu sıra yogundum. En son 2 hafta önce temizledim kafesini bir de simdi temizledim. ne yapmam lazım neyden kaynaklanmış olabilir.
kuşunuz yaşıyor mu? ishalden kurtulabildi mi?
 
Merhaba, 2. muhabbet kuşumu edineli yaklaşık 4 ay oldu. Aldığımdan beri dışkısında çok ağır bir koku var ve koyu yeşil olmakla birlikte yarı sıvı. İlk aldığımda ishaldi, antibakteriyel solüsyon kullandım kıvamı düzeldi fakat kokusu hiç değişmedi. Şimdi de yeniden ishal ve oldukça durgun. Nasıl bir tedavi önerirsiniz? Diğer kuşla aynı kafeste olmaları sakınca yaratır mı? Şimdiden teşekkürler...
 
Merhaba,
Kuşum 2 ay önce yıkadık ve esintiden dolayı üşüttü. Avi-ast alarak kullandık ve hastalığı düzeldi. Fakat hasta olduktan sonra sürekli ishal gibi geliyor. Ayrıca dışkısını önceden çok sıçratmazdı. Şimdi sürekli aynı yere yapıyor ve daha sıvı halde yapıyor. Ayrıca huyları çok değişti. Suluğundaki suyu dışkısını yaptığı yere sürekli döküyor. Kafesinin altı sürekli ıslak halde oluyor. Ayrıca kafesi daha çok kokuyor. Bunun sebebleri ne olabilir. Bilgisi olan destek olursa çok sevinirim.
 
Geri
Üst