Karadeniz Pet

Muhabbet Kuşu Çiftleşme-Kuluçka Dönemi

eNeTeN

Meraklı Üye
Katılım
6 Mar 2015
Mesajlar
258
Tepkime puanı
91
*****Daha önce muhabbet kuşlarımın bir kuluçka dönemi boyunca hangi aşamalardan geçtiğini, kaç yumurta yaptığını, kaç günde yumurtadan yavruların çıktığını gün gün tüm dönem olarak paylaşmıştım.

Önceki konum burada: http://www.muhabbetkusu.com.tr/threads/bir-cift-kusun-kulucka-ve-yavru-takvimi.39765/

*****Uzun bi aradan sonra tekrar böyle bir konu açmanın tüm dönemi tek tek takip ederek çoğu arkadaşın bilgi sahibi olması açısından faydalı olacağını düşündüm. Bu sefer resim dışında çektiğim videolarla da konuyu desteklemek istedim.

*****Kuşlarımı yuvadan atlar atlamaz daha yavru iken aldım ve kendim büyüttüm. Tüm bakımını eksiksiz yapıp ev ortamında bana da alıştıktan sonra hem çiftleşme sürecinde hem kuluçka sürecinde daha az sıkıntı yaşarım diye düşündüm ve şu aşamaya kadar düşündüğüm gibi ilerledi.

*****Hazır hissettiğim kızışmış bir erkeği salmadan alarak tekli kafesine kattım. Tabi kafeste yuvalık ve tüm malzemeler eksiksizdi. 1 gün kafeste erkeği beklettikten sonra salma kafesin içinde onunla eş tuttuğunu düşündüğüm, bu şekilde davranışlar sergileyen ve HAZIR olan dişiyi de yanına attım. Yaklaşık 10 gün kadar bekledikten sonra 15 Şubat da ilk çiftleşmeye tanık oldum fakat bu görüntüyü çekemedim(yakalayamadım)

*****Bundan sonraki süreci basamak basamak işleyeceğim.

15 Şubat ---> İlk çiftleşme gerçekleşti. (Video yakalayamadım)
16 Şubat ---> 2. çiftleşme bugün gerçekleşti. Bugün 2 kez çiftleştiklerini çektim. (videolar linkte)


17 Şubat ---> Bugünde boş geçmediler ve çiftleşmelerine de tanık oldum. (Video linkte)



18 Şubat ---> Bugünde boş geçmediler ve çiftleşmelerine de tanık oldum. (Video linkte)


19 Şubat ---> Bugün takip yapamadım. Çiftleştilersede yakalayamadım.


20 Şubat ---> Bugünde boş geçmediler ve çiftleşmelerine de tanık oldum. (Video linkte)


21 Şubat ---> Bugünde boş geçmediler ve çiftleşmelerine de tanık oldum. (Video linkte)

(Bir konu içerisinde 5 videodan fazla video eklemeye izin vermediği için 21 Şubattaki çiftleşme videosunu ilk mesaja attım.)

22 Şubat ---> Bugün dişinin kuyruğu ve kanatları artık belirgin derecede düşmüştü. Kuyruğu atmaya da başlamıştı. İlk çiftleşmeden genelde 7-10 gün arasında ilk yumurta gelir. Tabi bu süreç değişkendir. Ev ortamında biraz daha uzun olabilir. Ben artık 1 haftaya kalmaz yumurtayı bırakır diye beklemeye başladım ve kuşları rahatsız etmemeye başladım.

23 Şubat ---> Ve büyük gün. Dişi ilk yumurtayı yaptı. Akşam üzeri eve gelip yuvayı kontrol ettiğimde ilk yumurtayı gördüm. Maşallah dişimiz ilk çiftleşmeden 8 gün sonra ilk yumurtasını bıraktı. Bu kadar çiftleşmeden sonra tabi kızgınlık yumurtası olarak düşünmüyorum.





24 Şubat ---> Daha önceki gözlemlerimde ve genelde kuşlar 2. 3. yumurtadan sonra kuluçkaya yatar. Dişi ilk yumurtadan itibaren kuluçkaya yattı. Çok nadir dışarı çıkıyor. O da kakasını yapmak için ve çiftleşmek için galiba. Bugün çiftleşme gözlemleyemedim. Ara ara dışarı çıkıp kaka yapıp tekrar içeri girdi. Dışkısı da inanılmaz büyüdü. Tarifi zor tavuk kadar yapıyor :) Böyle biriktireni görmemiştim.

25 Şubat ---> Sabah dişi yuvadan çıktı ve çiftleştiklerini yine gözlemledim. Öğleden sonra da beklediğim gibi 2. yumurtamız geldi. Dişi iyice yuvaya kapandı. Erkeğimiz çok iyi yemi yeyip nöbete gidip dişiyi besliyor. Şu aşamaya kadar sıkıntılı bir durum yok.





26 Şubat ---> Dişi artık hep yuvada. Kuşların balkonda olmasından da kaynaklı galiba 1. yumurtadan itibaren kuluçkaya yatmaya başladı. Bakalım yavrular çıkabilecek mi. Havalar tam kötüye gitti. Bir gün yağmur yağıyor bir gün hava açık. Umarım bu kuşları etkilemez.

27 Şubat ---> Evet muhabbet kuşlarının genel yapısı gereği 2 güne bir yumurta gelmesi lazımdı ve öğleden sonra 3. yumurtayı da yapmış kuşum MAŞALLAH. Her şey olağan ilerliyor. Yumurtaları gününe göre numaralandırıyorum.



28 Şubat ---> Kuşları artık çok rahatsız etmeme adına da çok gözlemlemiyorum. Sabah bir ara bakarken ama yine çiftleştiklerini gördüm. Bu çiftleşmeler yumurtaların dolu olması için önemli tabi. Bugün yumurta beklemiyoruz.

01 Mart ---> Evet beklediğim gibi 2 gün arayla bugünde 4. yumurta geldi. Her şey yolunda gidiyor. Yumurta kontrolü yapabilmek için dişinin yuvadan çıkmasını bekledim bu sefer baya bir bekletti zor çıktı dışarı. Cam balkonda üretim yapılıp yapılamayacağına dairde güzel bir deneyim oluyor tabi bunlarda. Her şey iyi gidiyor şimdilik. MAŞALLAH.



02 Mart ---> Bugünde olumsuz bir durum yaşanmadı. Bugün akşam melekete gideceğim için 2 gün kuşları gözlemleme şansım olmayacak. Yarın 5. yumurtayı bırakacağını umuyorum. Pazar akşam döndüğümde belli olacak.

03 Mart ---> Bugün memleketteydim. Fakat umduğum gibi bugünde yumurta gelmiş. Yumurtamız 5 tane oldu. Evde üretim yaptığım ve yavruluktan beri bende oldukları için kuşlar benden çok ürkmüyorlar. Yumurtaları çekmek için dişiyi yuvadan çıkaramadım. Bende böyle çektim.



04 Mart ---> Bugünde olumsuz bir durum yaşanmadı. Akşam saatlerinde eve geldim. Herhangi bir sorun olmamış dişi kuşum yuva da erkek nöbette devam ediyorlar.

05 Mart ---> Beklediğim gibi bugünde 6. yumurtamız geldi. Onu da numaralandırdık ve devamı gelecek mi gelmeyecek mi 7 Martı bekleyeceğiz.



06 Mart ---> Bugün sabah biraz kuşları gözlemleme şansım oldu. Erkek yuvaya giriyor dişiyi dışarı çıkarıyor. Çiftleşmek istiyor ama dişi biraz durup tekrar yuvalığa giriyor. Bu şekilde 6-7 döngü yakaladım. Umarım yumurtalara bir zarar vermezler. Akşam yemi değiştirmeyi düşünüyorum. Mix karışık yemlerinde az da olsa nijer var tamamen ak darı aspur karışımı bir yem vereceğim. Erkeğin kızışması iyi olmayacak gibi.

07 Mart ---> Bugün yumurtaların tamamlanıp tamamlanmaması için önemli bir gündü. Maşallah 7. yumurta gelir mi acaba derken 7. yumurtamız da geldi. Bu bir yandan iyi bir yandan kötü bir durum. Yumurtalar çoğaldıkça dişinin yumurtaları dönderip altına alarak yeteri kadar ısıtması zorlaşacaktır. 9 Martı bekleyip bir yumurta daha gelirse yumurta kontrolü yapmam gerekecek. Tamamen boş olanlar varsa yuvadan alabilirim.



08 Mart ---> Sabahki gözlemlerimde folluğun derin olmasından da kaynaklı tüm yumurtaları altına alabildiğini gördüm. Fakat bundan sonrası için artık yumurtalar üst üste gelip kırılma riski de doğabilir. Yumurtalar tamamlandı mı, dişi devam edecek mi yarın belli olacak artık. Yarın devam ederse yumurta kontrolü şart oldu.
08 Mart - DipNOT: Genel anlamda edindiğim kanı yavruluktan aldığınız ve hep sizinle fazla ürkütmeden çok da evcilleştirmeye çalışmadan yetiştirdiğiniz kuşlar kuluçka sürecinde size büyük kolaylık sağlıyor. Daha önce başıma gelip en korktuğum konulardan olan dişinin ürküp, strese girip yumurtalara yatmaktan vazgeçmesi gibi konuları bu kuluçka sürecinde hiç yaşamıyorum. MAŞALLAH dişi ürkütmeden kapağı açmama rağmen, yer yer temizlik yapmama rağmen, hatta bazı zaman elektrik süpürgesini çalıştırıp detaylı temizlik yapmama rağmen yuvalıktan çıkmıyor. Benden neredeyse hiç ürkmüyor. Kuşların İLK KULUÇKALARI olmasına rağmen şu aşamaya kadar herhangi olumsuz bir durum yaşamadım. Umarım böyle devam eder.

09 Mart ---> Korktuğum ve ilk kuluçka olması sebebiyle endişelendiğim şey bugün oldu. Yuvalık kontrolünde 8. yumurta gelecek mi diye bakarken yuvada 6 yumurta gördüm. Maalesef 1 yumurtayı kuşlar kırmış ve yemiş. 7 numaralı yumurtayı da delmiş. Bunu hangisinin yaptığını bilmek güç tabi. Neden yaptığı konusunda; sadece kırılma yaşansa acemilik faktörü derdik tabi ama birinin yenmiş olması sadece acemiliğe bağlanmaz. Bu konularda çoğu zaman çok soru aldığımda oldu. Kalsiyum eksikliği vb faktörleri atıyorum çünkü öyle bir durum söz konusu değil ama geçen gün balkonda elektrik süpürgesiyle detaylı bir temizlik yapmış olmam stres faktörünü daha ön plana koydu. Büyük ihtimal temizlik sırasında rahatsız oldular. Her ne kadar alışık olduğunu düşünsemde dişi etkilenmiş olabilir. 9 Mart itibariyle 3 numaralı yumurta yenmiş, 7 numaralı yumurta kırılmıştı. Geriye 5 yumurtamız kaldı. Dişi yatmaya devam ediyor. Yemini değiştirdim. Sadece aspur ve akdarı karışımı bir yem verdim. Mama vermeyi bıraktım. Süreci takip edecem.





10 Mart ---> Dün gece dişinin yuvadan çıkıp çıkmayacağı önemliydi. Böyle durumlarda dişi artık tamamen yatmayı da bırakabilir. Fakat dişi gece yuvadan çıkmadı. Gün içindeki gözlemlerimde de herhangi bir sıkıntı yok. Yumurtanın bozulacağı kadar sürelerde dışarda durmuyor. Aynı şekilde sadece dışkı için dışarı çıkıyor. Yuvada 5 yumurta kaldığı için yumurta kontrolü yapma gereği de kalmadı. Dişiyi daha çok huylandırmak da istemiyorum. Artık yumurta çıkımlarını bekleyecem.

11 Mart ---> 3 numaralı yumurtanın kırılıp yenmesi 7 numaralı yumurtanında kırılmasından sonra 5 yumurta kaldı. Dişi sorunsuz kuluçkaya devam ediyor. Artık 13 Marttan sonraki günlerde çıkmaya başlamasını umuyorum. Yumurta kontrolü yapmadım.


12 Mart ---> Bugün de herhangi bir sıkıntı yok kuluçka devam ediyor.

13 Mart ---> Bugün ilk yumurta için 18. gün. Yumurtanın çıkmasını umut ediyordum ama bugün çıkmadı. Dişi sıkıntısız bir şekilde kuluçkaya yatıyor.

14 Mart ---> Bugün İlk yumurta için 19. gün bugün akşamda kontrol ettiğimde çıkmadı. Numaralarına göre 21 gün yuvadan almıyorum. Yarın ve ya diğer gün artık ilk yumurta çıkmasa da 2. yumurta çıkabilir diye bekleyeceğim. 16 Marta kadar birinci yumurta çıkmazsa 1. yumurtayı yuvadan alacağım.

15 Mart ---> Bugünde yumurtaları almak istemedim. 1 gün daha bekleyeceğim.

16 Mart ---> Bugün 1 numaralı ve 2 numaralı yumurtaları yuvadan aldım. Resimlerde de görüldüğü üzere kuşlar yumurtadan önceki hafta tüm günler çiftleşmesine rağmen yumurtalar döllenmemiş. İlk kuluçka deneyimi olduğu için tecrübesizlikten kaynaklı olduğunu düşünüyorum. 3 numaralı yumurta da kırıldığı için artık 4 numaralı yumurtanın çıkmasını bekleyeceğim. 1 Martta yapılan 4. yumurtanın 19 Marttan sonra çıkması gerekir. 19 Marta kadar beklemeye devam. Dişi kuluçkaya yatmaya devam ediyor.





17 Mart ---> Bugün de olumsuz bir durum yaşanmadı. Dişi yuvalıkta kuluçkaya yatmaya devam ediyor.

18 Mart ---> 4 numaralı yumurtayı dişi 1 Martta bırakmıştı. En erken 19 Martta çıkar diye beklerken bugün 17. gününde 4 numaralı yumurtadan yavrumuz geldi. 5 ve 6 numaralı yumurtalar hala duruyor. 19 Martta beklerken 18 Martta yavrunun gelmesi beni şaşırttı. Bakalım 5 numaralı yumurtadan yavrumuz gelecek mi? Hangi tarihte gelecek.



19 Mart ---> Gün içindeki takiplerimde Maşallah anne baba yavruyu güzel beslemişler ve kursağı hep doluydu. Babada çoğu zaman yuvalığa girip orda vakit geçirmeye başladı. Bir ara yuvalık deliğinden baktım. Baba yavruyu ayaklarından tutup çeviriyor sonra da bi güzel besliyor :) Çok güzel bir andı.Baba anneden daha ilgili gibi. Yavru ilk günü sıkıntısız atlattı artık diğer yumurtaları beklicem.


NOT:
Ben yuva takibinde yumurtalar geldikten sonra geliş sırasına göre yumurtaları numaralandırır ve gününün dolmasını beklerim. İlerleyen günlerde yumurta kontrolü yapmam. Dişi yumurtayı bıraktıktan sonraki süreçlerde en dikkat ettiğim KUŞLARI RAHATSIZ ETMEMEKTİR. Her gün akşamları SADECE BİR KEZ dişi yuvadan çıkınca yuva kontrolü yapar, onun dışında rahatsız etmem. Mama, yem, su değişimi zoraki gereklilik tabi o ayrı.

*****Bundan sonraki süreci gün gün, aşama aşama buradan paylaşmaya devam edeceğim. Süreç olumlu ya da olumsuz ilerleyecek, tüm aşamalarla paylaşacağım. Umarım sağlıkla ilerleyip tüm yavruları sağlıklı bir şekilde yeme düşürürüz.*****
 
Son düzenleme:
21 Şubat tarihinde ki çiftleşme videosu:

 
*****Daha önce muhabbet kuşlarımın bir kuluçka dönemi boyunca hangi aşamalardan geçtiğini, kaç yumurta yaptığını, kaç günde yumurtadan yavruların çıktığını gün gün tüm dönem olarak paylaşmıştım.

Önceki konum burada: http://www.muhabbetkusu.com.tr/threads/bir-cift-kusun-kulucka-ve-yavru-takvimi.39765/

*****Uzun bi aradan sonra tekrar böyle bir konu açmanın tüm dönemi tek tek takip ederek çoğu arkadaşın bilgi sahibi olması açısından faydalı olacağını düşündüm. Bu sefer resim dışında çektiğim videolarla da konuyu desteklemek istedim.

*****Kuşlarımı yuvadan atlar atlamaz daha yavru iken aldım ve kendim büyüttüm. Tüm bakımını eksiksiz yapıp ev ortamında bana da alıştıktan sonra hem çiftleşme sürecinde hem kuluçka sürecinde daha az sıkıntı yaşarım diye düşündüm ve şu aşamaya kadar düşündüğüm gibi ilerledi.

*****Hazır hissettiğim kızışmış bir erkeği salmadan alarak tekli kafesine kattım. Tabi kafeste yuvalık ve tüm malzemeler eksiksizdi. 1 gün kafeste erkeği beklettikten sonra salma kafesin içinde onunla eş tuttuğunu düşündüğüm, bu şekilde davranışlar sergileyen ve HAZIR olan dişiyi de yanına attım. Yaklaşık 10 gün kadar bekledikten sonra 15 Şubat da ilk çiftleşmeye tanık oldum fakat bu görüntüyü çekemedim(yakalayamadım)

*****Bundan sonraki süreci basamak basamak işleyeceğim.

15 Şubat ---> İlk çiftleşme gerçekleşti. (Video yakalayamadım)
16 Şubat ---> 2. çiftleşme bugün gerçekleşti. Bugün 2 kez çiftleştiklerini çektim. (videolar linkte)


17 Şubat ---> Bugünde boş geçmediler ve çiftleşmelerine de tanık oldum. (Video linkte)



18 Şubat ---> Bugünde boş geçmediler ve çiftleşmelerine de tanık oldum. (Video linkte)


19 Şubat ---> Bugün takip yapamadım. Çiftleştilersede yakalayamadım.


20 Şubat ---> Bugünde boş geçmediler ve çiftleşmelerine de tanık oldum. (Video linkte)


21 Şubat ---> Bugünde boş geçmediler ve çiftleşmelerine de tanık oldum. (Video linkte)

(Bir konu içerisinde 5 videodan fazla video eklemeye izin vermediği için 21 Şubattaki çiftleşme videosunu ilk mesaja attım.)

22 Şubat ---> Bugün dişinin kuyruğu ve kanatları artık belirgin derecede düşmüştü. Kuyruğu atmaya da başlamıştı. İlk çiftleşmeden genelde 7-10 gün arasında ilk yumurta gelir. Tabi bu süreç değişkendir. Ev ortamında biraz daha uzun olabilir. Ben artık 1 haftaya kalmaz yumurtayı bırakır diye beklemeye başladım ve kuşları rahatsız etmemeye başladım.

23 Şubat ---> Ve büyük gün. Dişi ilk yumurtayı yaptı. Akşam üzeri eve gelip yuvayı kontrol ettiğimde ilk yumurtayı gördüm. Maşallah dişimiz ilk çiftleşmeden 8 gün sonra ilk yumurtasını bıraktı. Bu kadar çiftleşmeden sonra tabi kızgınlık yumurtası olarak düşünmüyorum.





NOT: Ben yuva takibinde yumurtalar geldikten sonra geliş sırasına göre yumurtaları numaralandırır ve gününün dolmasını beklerim. İlerleyen günlerde yumurta kontrolü yapmam. Dişi yumurtayı bıraktıktan sonraki süreçlerde en dikkat ettiğim KUŞLARI RAHATSIZ ETMEMEKTİR. Her gün akşamları SADECE BİR KEZ dişi yuvadan çıkınca yuva kontrolü yapar, onun dışında rahatsız etmem. Mama, yem, su değişimi zoraki gereklilik tabi o ayrı.

*****Bundan sonraki süreci gün gün, aşama aşama buradan paylaşmaya devam edeceğim. Süreç olumlu ya da olumsuz ilerleyecek, tüm aşamalarla paylaşacağım. Umarım sağlıkla ilerleyip tüm yavruları sağlıklı bir şekilde yeme düşürürüz.*****


mükemmel konu olmus sevgili arkadasim.

emeğine saglik
 
Benimde ilk yumurta simdi catladi ama yavru ölu cikti sebebini bilmiyorum
 

Ekli dosyalar

  • 20180225_104910.jpg
    20180225_104910.jpg
    1 MB · Görüntüleme: 88
24 Şubat ---> Daha önceki gözlemlerimde ve genelde kuşlar 2. 3. yumurtadan sonra kuluçkaya yatar. Dişi ilk yumurtadan itibaren kuluçkaya yattı. Çok nadir dışarı çıkıyor. O da kakasını yapmak için ve çiftleşmek için galiba. Bugün çiftleşme gözlemleyemedim. Ara ara dışarı çıkıp kaka yapıp tekrar içeri girdi. Dışkısı da inanılmaz büyüdü. Tarifi zor tavuk kadar yapıyor :) Böyle biriktireni görmemiştim.

25 Şubat ---> Sabah dişi yuvadan çıktı ve çiftleştiklerini yine gözlemledim. Öğleden sonra da beklediğim gibi 2. yumurtamız geldi. Dişi iyice yuvaya kapandı. Erkeğimiz çok iyi yemi yeyip nöbete gidip dişiyi besliyor. Şu aşamaya kadar sıkıntılı bir durum yok.



 
Son düzenleme:
tünek arasını kısaltırsan yada araya bir tünek atarsan iyi olur inşallah iyi yavru alırsın
 
Konuyla biraz alakasız olacak ama kafesinizi çok beğendim nerden ne kadar ücrete TEM’in ettiniz
 
tünek arasını kısaltırsan yada araya bir tünek atarsan iyi olur inşallah iyi yavru alırsın
tam tersi tünek arası mesafa çok ideal. hatta 60 lık kafes olup biraz daha açılabilir. 45 lik bir kafeste 3 tünek kuşların rahat hareketini önler. uzun vadede yağlanmaya kadar gider. kafes düzenin öyle ise değiştir.
 
Konuyla biraz alakasız olacak ama kafesinizi çok beğendim nerden ne kadar ücrete TEM’in ettiniz
öncesinde toptan alıp satışını yapıyordum. yapmayı bıraktıktan sonra kendime ayırdığım kafeslerimden. şu anda irtibatlı olduğum toptancı yok.
 
Ozel hayat diye bir şey kalmamış yazık [emoji38][emoji38][emoji38][emoji38]
Paparazzi gibi kuşlara 7 24 kamera mi taktiği boş gecmemisiniz emeğinize sağlık bu arada tüyü kadar yavrusu olsun

SM-T332 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
26 Şubat ---> Dişi artık hep yuvada. Kuşların balkonda olmasından da kaynaklı galiba 1. yumurtadan itibaren kuluçkaya yatmaya başladı. Bakalım yavrular çıkabilecek mi. Havalar tam kötüye gitti. Bir gün yağmur yağıyor bir gün hava açık. Umarım bu kuşları etkilemez.

27 Şubat ---> Evet muhabbet kuşlarının genel yapısı gereği 2 güne bir yumurta gelmesi lazımdı ve öğleden sonra 3. yumurtayı da yapmış kuşum MAŞALLAH. Her şey olağan ilerliyor. Yumurtaları gününe göre numaralandırıyorum.

 
28 Şubat ---> Kuşları artık çok rahatsız etmeme adına da çok gözlemlemiyorum. Sabah bir ara bakarken ama yine çiftleştiklerini gördüm. Bu çiftleşmeler yumurtaların dolu olması için önemli tabi. Bugün yumurta beklemiyoruz.

01 Mart ---> Evet beklediğim gibi 2 gün arayla bugünde 4. yumurta geldi. Her şey yolunda gidiyor. Yumurta kontrolü yapabilmek için dişinin yuvadan çıkmasını bekledim bu sefer baya bir bekletti zor çıktı dışarı. Cam balkonda üretim yapılıp yapılamayacağına dairde güzel bir deneyim oluyor tabi bunlarda. Her şey iyi gidiyor şimdilik. MAŞALLAH.

 
Son düzenleme:
02 Mart ---> Bugünde olumsuz bir durum yaşanmadı. Bugün akşam melekete gideceğim için 2 gün kuşları gözlemleme şansım olmayacak. Yarın 5. yumurtayı bırakacağını umuyorum. Pazar akşam döndüğümde belli olacak.

03 Mart ---> Bugün memleketteydim. Fakat umduğum gibi bugünde yumurta gelmiş. Yumurtamız 5 tane oldu. Evde üretim yaptığım ve yavruluktan beri bende oldukları için kuşlar benden çok ürkmüyorlar. Yumurtaları çekmek için dişiyi yuvadan çıkaramadım. Bende böyle çektim.



04 Mart ---> Bugünde olumsuz bir durum yaşanmadı. Akşam saatlerinde eve geldim. Herhangi bir sorun olmamış dişi kuşum yuva da erkek nöbette devam ediyorlar.
 
çok güzel bir paylaşım emeğinize sağlık gerçekten. benim çiftlerimde aynı sizinki gibi oldu ilk yumurtası 20 şubattaydı sizden 3 gün önce başladık. 6 yumurtayla tamamladık. bekliyoruz bakalım:) inşallah sağlıklı güzel yavrularınız olur :) yumurta kontrolü yaptınız mı acaba
 
çok güzel bir paylaşım emeğinize sağlık gerçekten. benim çiftlerimde aynı sizinki gibi oldu ilk yumurtası 20 şubattaydı sizden 3 gün önce başladık. 6 yumurtayla tamamladık. bekliyoruz bakalım:) inşallah sağlıklı güzel yavrularınız olur :) yumurta kontrolü yaptınız mı acaba
Teşekkür ederim güzel dilekler için.Yumurta kontrolü yapmıyorum ben. Kuşların metobolizması ile oynayacağıma normal süreci iyi ve ya kötü tamamlamaları tarftarıyım. Yumurtalar geldikçe numaralandırma yaparım. Numaralara göre yavruların çıkışlarını gözlemlerim ve 21. gününde çıkmayan yumurtalarda olursa yuvadan alarak süreci tamamlarım. Sizde buradan süreci en azından yazılı olarak paylaşabilirsiniz. Faydalı olacaktır.
 
benim çiftimin ilk kuluçkası henüz. ben de onlar kadar heyecanlıyım doğrusu. şu an ilk yumurtamız 13 günlük son yumurtamız 3 günlük.
haftaya yavrular çıkmaya başlayacak inşallah ben ilk 3 yumurtayı kontrol etmiştim 3üde doluydu bir daha da kontrol etmedim. bende süreci tamamlamayı bekliyorum :) dişi çook çook nadir çıkıyor. dışkısını yapmak için sadece. çiftleşmeyi bıraktılar çünkü. o amaçla çıkmıyor :) sizinde erkek kuşunuz yuvalığa giriyor mu ? önceden yuvalığın önunde besliyordu artık yuvalığun ıcıne girip dişi gibi yatıyor dişinin yanında. orda besliyor vs.
 
Tam dediğiniz gibi bende de. Bu kuşlarımın da ilk kuluçkası. Acemilikten kaynaklı sıkıntılar olabilir diye bekliyordum aslında ama şu ana kadar sanki daha önce kuluçka süresi geçirmiş gibi profesyoneller. Kuşlarım yuvadan atlar atlamaz sahiplendiğim, bu sürece kadardır bende olan kuşlar. Erkek başlarda yuva ağzından besler zamanla dişi hiç kalkmadığı için oda yuvaya girmeye başlar dişiyi orda besler aynı zamanda orada zaman geçirir. Diş çok nadir çıkıp dışkılıyor. Sonra geri giriyor. Yumurtaları çok uzun süre alıp elde çok fazla oynamak bazı kuşlarda ters tepki yapabiliyor. Hem bu sebeple hem de kuşlar tam bi kuluçka süresi geçirsin diye kontrol edip yumurtayı almam. Bakalım yumurtlamalarını 2 gün arayla beklediğimiz gibi yavruların çıkışını da beklemeye başlayacağımız günler gelecek az kaldı.
 

Benzer konular

Geri
Üst