Karadeniz Pet

Muhabbet Kuşu Bakımı

alpdna

Yönetici
Yönetici
Katılım
12 Haz 2016
Mesajlar
1,388
Tepkime puanı
711
bakim11.jpg


Muhabbet Kuşu Bakımı


Muhabbet kuşları hemen, hemen birçok hayvan sever insanların evlerinde olmazsa olmazları arasındadır. Fakat muhabbet kuşu beslenmesinde çok dikkatli davranılması ve özen gösterilmesi gerekmektedir.

Muhabbet kuşu bakımı zamanında yapılmalıdır. Hiçbir şekilde aksatılmamalıdır. Muhabbet kuşu besleme, kuşlarda genelde beslenme tohumsal şekildedir. Yapraksal beslenmede olabilir. Tohumsal şekilde örnek olarak küçük darı tohumları, çimlendirilmiş buğday ve yulaf tohumları, ayçiçeği tohumu, keten tohumu ve haşhaş tohumunu sayabiliriz. Yeşil yapraksal şekilde olanlar ise yeşil lahana yaprağı, marul yaprağı, ıspanak yaprağı, kereviz ve maydanoz yaprağını sayabiliriz. Bunların yanında Kış aylarında ise tatlı elma ve havuçta verebiliriz.

Yavrulamalarını istediğimiz muhabbet kuşları için beslenme son derece önemlidir. Özellikle yumurtlama dönemlerinde yumurta maması verilmeye dikkat edilmelidir. Çünkü yumurta maması protein açısından oldukça zengin ve besleyicidir. Yumurta maması günlük verilmelidir. Yumurta mamasını satın almak istemiyorsanız bunu evinizde kalayca hazırlayabilirsiniz. Hazırlanışı oldukça basit ve hızlıdır.

Malzeme olarak

A – 1 – 2 adet katı haşlanmış yumurta

B – mineral ve vitamin takviyeli olan bebe bisküvisi

C – Az miktarda yumurta kabuğu

Yumurta maması hazırlanışı ise

Hazırladığımız malzemeleri bir kap yardımıyla ince kırıntılar şeklinde ezerek karıştırılır ve 5 ile 10 dakika kadar bekletilir. Yumurta mamamız bu şekilde hazırlanmış olur. Akabinde muhabbet kuşlarının beslenmesinde kullanılır. Fakat bu hazırladığımız mamayı uzun süre bekletmemek gerekir. Mümkünse günlük ya da iki günlük yapılması gerekmektedir. İki günlük yapılanlar mutlaka buzdolabında saklanmalı dışarıda bırakılmamalıdır. Dışarıda bırakılması bakteri üretimine neden olabilir ve gıda zehirlenmelerine kadar gidebilir.

Muhabbet kuşu besleme de diğer dikkat edilmesi gereken konu ise kafeslerde kullandığımız suluklarıdır. Her zaman sulukları temizlenmeli ve günlük olarak taze su konulmalıdır. Suları suluklarda uzun süre bekletmek muhabbet kuşlarının hastalanmasına neden olabilir. Suluklarına koyduğumuz taze sularına 1 – 2 damla multi vitamin damlatılması oldukça muhabbet kuşlarına faydalıdır. Bu multi vitaminler daha sağlıklı ve hareketli olmasını sağlar. Yine kafeslerindeki yemliklerini de düzenli temizlemeli, yemliklerinde yiyecekleri var mı diye günlük olarak kontrolleri yapılmalıdır. Yoksa yemliklerine yem konulmalıdır. Yem koymadan önce yemliklerindeki kırıntılar ve tozlar temizlenmelidir.

Muhabbet kuşlarında yemelerinde ne kadar yedikleri gözlenmelidir. Günlük yemelerinde fark varsa eğer kontrolleri aksatılmadan veterinere gösterilmelidir. Düzenli yem tüketiyorsa bu sağlıklı olduğunu gösterir. Muhabbet kuşları değişik seslerden hoşlanırlar değişiz hafif şarkı yada müzik sesleri duyduklarında hemen öterek o sese eşlik etmeye başlarlar. Fakat çok gürültülü ortamları sevmezler. Buda onları oldukça rahatsız eder.

Muhabbet kuşları genelde kafeslerin de kâğıtlarla oynadığı hatta bu kâğıtları gagaladığı ve yediği bilinmektedir. Bu nedenle kafeslerine boya ve resim içermeyen kâğıtlar koymalıyız. Asla renkli gazete ve dergi sayfaları koymamalıyız. Aksi takdirde muhabbet kuşumuz hastalanabilir ve ölebilir. Bunların dışında kafeslerine farklı malzeme koymamalıyız.

Muhabbet kuşları çok özel bakım ve hizmet ister. Muhabbet kuşu besleme bilinçsizce yapılmamalıdır. Bilinçli şekilde yapılmalı bu da onların uzun yaşamasına, hareketli olmasına ve hatta çok konuşmalarına sebep olur. Yani muhabbet kuşumuz oldukça sağlıklı olduğunu gösterir.

Uyarı: Yukarıda yer alan yazılar ve tavsiyeler sadece bilgi amaçlıdır. Uygulamaların sorumluluğu uygulayan kişiye aittir.
 
Merhaba , suluğa multivitamin 1 - 2 damla damlatılır demişsiniz . Deepfix Multisol vitamin üzerinde suluğa 1 ml yaklaşık 20 damla yazıyor. Ben her ihtimale karşı 10 damla koyuyorum. Fazla mı gelir acaba ?
 
teşekkürler işime yarayacağına eminim :)
 

Benzer konular

Geri
Üst