Karadeniz Pet

Muhabbet Kuşu Bakımı

alpdna

Yönetici
Yönetici
Katılım
12 Haz 2016
Mesajlar
1,388
Tepkime puanı
711
muhabbetusubakimi.jpg


Muhabbet Kuşu Bakımı

Muhabbet kuşları doğanın armağanı estetik olarak da dikkati çeken harika tuş türleridir. Genelde evlerde beslemek için tercih edilen kuş türlerinin başında gelir. Kendilerine has özellikleri ile görenleri hayran bırakırlar. Eşiyle birlikte ya da tek başlarına bir kafeste durabilirler. Eğer kafesinde tekse sizinle iletişim kurmak isteyecektir. Bu durum muhabbet kuşu konuşturulması için son derece elverişlidir. Fakat siz onunla ilgilenmek yerine yalnız bırakırsanız size küstüğünü fark edeceksiniz.

Adı gibi insanlarla iletişim kurmayı severler. Eğitildiklerinde birkaç kelime öğrendiklerini görebilirsiniz ve onlara eşlik edebilirsiniz.

Görsel olarak etkileyici olan muhabbet kuşları rengârenktir ve başlarının üstü çizgili bir yapıya sahiptir. Gözleri başın iki tarafında bulunur ve çok geniş alanları tarayabilir. Kayıt kapasiteleri bir insanın neredeyse 10 katıdır.

İşte bu özel yetenekleri ve donanımları bulunan sevimli, dost canlısı kuşların bakımı konusunda bilgi sahibi olduktan sonra siz de bir muhabbet kuşu edinebilirsiniz.

Muhabbet Kuşları İçin Kafes Seçimi

Kuşlara ilginiz varsa aklınıza gelebilecek ilk kuş türü muhabbet kuşlarıdır. Bu sevimli canlıların rahatı için kafes seçimine itina göstermeniz gerekir. Her ne kadar evcil kuşlar olsa da kafesin kullanışlı olmasına dikkat etmelisiniz. Arada dışarı çıkıp sizinle aynı ortamı paylaşsa bile sonuçta onun evi kafesidir ve kafesinde rahat etmesini sağlamalısınız. Bu konuda dikkat edeceğiniz ilk nokta kafesin genişliğidir. Kafes ne kadar geniş olursa kuşunuz o kadar mutlu olacaktır. Dikkat edeceğiniz diğer detay da kafesin hangi malzemeden yapıldığıdır. Son derece kaliteli ve sağlıklı bir malzeme seçmelisiniz.


Muhabbet kuşu beslenmesi
konusunda küçük ayrıntılar işinize yarayacaktır.

Yemlik ve Suluk: Kuşunuzu besleyeceğiniz bir adet yemlik ve bir adet suluğa ihtiyacınız olacak. Bu konuda yine kafes seçiminde olduğu gibi malzemenin kalitesi önemlidir. Bu kısımların metalden olması doğru bir seçim yaptığınızı gösterir. Ayrıca dışarıdan eklenecek tarzda seçerseniz su koyarken kuşunuzu rahatsız etmeden işinizi kısa sürede bitirebilirsiniz.

Kuş Kumu Kullanımı: Kuşlarınız için kuş kumu satın alarak onların besinleri kolayca sindirmesine yardımcı olabilirsiniz. Ama miktarı da son derece önemli olduğundan bu konuyu bir veterinere danışarak doğru miktarı öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu kum zeminde durmamalıdır.

Mama Kabı Bulundurmak: Kafes içinde mümkün olduğunca geniş bir mama kabı bulundurabilirsiniz.

Kafes İçinde Bulunması Gerekenler

Muhabbet kuşlarının kafeslerinde yukarıdaki ihtiyaçların dışında onların hoşça vakit geçirmesi için bazı ekipmanlar bulundurulmalıdır. Tünek, banyoluk ve oyuncak daha konforlu yaşamaları için önemlidir.

Gaga Taşı: Kuşunuz için gaga taşını almayı ihmal etmemelisiniz. Çünkü bu taşla gagasını törpüleyebilecektir ve önemli bir ihtiyaçtır. Bu konuda size tavsiyemiz organik ürünleri seçmenizdir. Genelde tavsiye edilen gaga taşı mürekkep balığının kemiğinden üretilen organik taşlardır.

Kafes Altlığı ve Temizlik

Kafes altlığı takıp çıkarmada size kolaylık sağlayacak şekilde seçilmedir. Mümkünse talaş yerine beyaz kâğıt kullanmanızı öneririz. Hem sağlık açısından hem de dışkılamanın takibi açısından beyaz kâğıt en doğru seçim olacaktır.

Tırnak ve Gaganın Bakımı

Muhabbet kuşu bakımı tırnak kesimi konusunda düzenli bakım yapmaya dikkat edilmelidir. Uzaması etrafa takılmasına sebep olabilir. Gagası çok çabuk uzamasa da şekil değişikliği görüldüğünde veterinerden yardım alınmalıdır.

Bütün bunlara ek olarak düzenli veteriner kontrolleri yapılmalıdır.
 
Muhabbet Kuşlarında Beslenme
Beslenmek için kendilerine özel üretilen yemlerden faydalanırlar. Ancak muhabbet kuşları da tüm papağan türleri gibi otçuldur. Muhabbet kuşlarının obeziteden korunmaları gerekmektedir. Ayrıca çeşitli yiyecekler kuşların sağlığı için zararlıdır. Yemler dışında nadir olarak haşlanmış yumurta gibi hayvan proteini içeren yiyeceklerden tüketebilir. Bu durum kuşların daha iyi gelişmesine ve hızlı büyümesine yardımcı olmaktadır ama gereğinden fazla tüketilirse; sağlıkları risk altına girer. Alkol, çikolata, avokado, kafein, laktoz, sarımsak ve soğan gibi maddeler muhabbet kuşları için oldukça zararlıdır ve kesinlikle verilmemelidir.

Muhabbet Kuşlarında Konuşma
Papağan türleri arasında konuşma özelliği ile bilinen erkek muhabbet kuşlarıdır. 1994 yılında, Puck isimli muhabbet kuşu 1,728 kelime ezberleme özelliği ile Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer almaya hak kazanmıştır. 2001 yılında ise Victor isimli muhabbet kuşu, sahibi ile diyalog halinde konuşabilmiştir. Konuşmalarında kendi görüşlerini sergilemesi de oldukça önemli bir özelliğidir. İddialara göre kuş, kendi ölüm tarihini de tahmin etmiştir ama araştırmacılarca bu kabul görmemiştir. Siz de muhabbet kuşunuzun konuşmasını isterseniz; kendisiyle sürekli diyalog halinde olmalısınız. Küçük eğitimler sayesinde sizin de muhabbet kuşunuz diyaloglar kurabilir.

Muhabbet Kuşlarının Bakımı
Muhabbet kuşunuzun bakımı için çok çaba sarf etmenize gerek yoktur. Kafeslerinin içinde yer alan beslenme kaplarından ve su kaplarından kendileri ihtiyaç duydukça beslenebilmektedir. Banyo gereksinimleri yoktur. Gagalarıyla kendilerini temizlerler. Kafeslerinin bakımını sürekli olarak yapmanız hem kuşunuzun sağlığı için hem de koku oluşmaması için önemlidir. Bunlar dışında muhabbet kuşunuz sizden sadece ilgi ve sevgi beklemektedir.

Alıntıdır
 
tırnak kesme konusnda ne yapacam bilmiyorum bazıları kes diyor bazıları onlar kendisi yapıyor diyor
 
Geri
Üst