Karadeniz Pet

umitFB

Onursal Üye
Katılım
13 Ocak 2019
Mesajlar
2,195
Tepkime puanı
1,109
3785Bugday.jpg

Çimlendirilmiş buğdayın faydalarını saymadan önce, kullanıcağınız buğdayın yerli buğday olduğundan emin olun. Özellikle genleri ile oynanmamış buğday bulmanın çok zor olduğu günümüzde; sarı buğday, karakılçık, siyez buğdayı gibi dünyanın en eski buğday çeşitlerine sahip ülkemiz daha şanslı diyebiliriz. Atalık buğdaylardan elde edilen çimlendirilmiş buğday, çok daha fazla faydalı bileşik içermektedir ve çok daha sağlıklıdır.

Buğday çimlendiği zaman kat kat daha fazla vitamin, mineral ve protein içerir. Çimlendirilmiş buğdayda protein, lif, mineral, vitamin, klorofil değerleri daha yüksek iken sağlık için zararlı olan karbonhidrat miktarı ise daha düşüktür.

Çimlendirilmiş buğdayda bol miktarda klorofil, A, C, E, K ve B vitaminleri, demir, kalsiyum, magnezyum, selenyum ve amino asitler bulunmaktadır.


Çimlendirilmiş buğdayın besin değerleri;

Vitaminler

A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, B12 vtamini, D vitamini içerir.

Mineraller
Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez, selenyum ayrıca florür ve sodyum içerir.


Çimlendirilmiş buğdayın faydaları;

Çimlendirilmiş buğday, bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğinde çok güçlü antioksidanlar bulunur.

Karaciğer ve böbrekler üzerinde arındırıcı etkisi vardır, bol lifli yapısı sayesinde bağırsakları temizler ve korur.

Kanda oksijen miktarının artmasını sağlar ve bu sayede dolaşımın düzenlenmesine katkıda bulunur.

Çimlendirilmiş buğdayda bulunan enzimler sindirim sistemi için oldukça faydalıdır, bol lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini rahatlatmakta ve bağırsakları korumaktadır. İçeriğinde yüksek miktarda bulunan klorofil, bağırsaklarda biriken toksinlerden arınmaya yardımcı olur ve faydalı bakterilerin artmasını destekler.

Bağışıklık sistemini düzenler, soğuk algınlığına karşı vücudu korur.

Vücut enerjisini arttırır ve cinsel fonksiyonu geliştirir.

Görme duyusunu keskinleştirir, hareket kordinasyonunu ve tüyleri güçlendirir.

Antioksidan görevi yapar ve mikroplara karşı vücudu güçlendirir.

Kanseri önlemek için iyi bir koruyucudur.

Çimlenmiş tohumların, hububat ve baklagillerin sindirimi çok kolaydır, diğer ürünlerden daha çok vitamin, mineral ve protein içermektedir.

İçeriğindeki klorofil sayesinde, gıdalardan alınacak besin değerlerinin ve faydaların kat be kat fazlasının alınmasını sağlar.

Kanın pH dengesini düzenleyerek kanın alkali olmasını sağlar. Kanda taşınan oksijen miktarının artmasına yardımcı olur.

Ve en önemli etkisi, bağışıklık sistemini güçlendirir.


Buğday çimlendirme nasıl yapılır?

1 -
Buğdaylar bir kaba alınır ve bulanık suyu gidene kadar güzelce yıkanır.

2 - Yıkanan buğdayların üzerini geçene kadar su ilave edilir ve bir kaç damla sirke eklenip 1 gün suyun içinde bekletilir.

3 - Suyun içinde bekleyen buğdaylar süzülüp, tekrar güzelce yıkanır.

4 - Yıkanan buğdaylar geniş bir kaba alınır, üstüne kağıt havlu serilir ve kağıt havluyada elle su serpiştirip ıslatılır. Bu şekilde 2 gün bekletilir.

5 - Bekletirken ara ara buğdaylar tekrar nemlendirilir (kurumasına izin verilmez), yani buğdaylar sudan geçirilir tekrar üzeri örtülür ve tekrar su serpiştirilir. Bu işlem buğdaylar filizlenene kadar tekrarlanır.

6 - İki gün bekleyen buğdaylar patlamaya başlar ve filizlenir. Çimlendirme işlemi tamam. Ancak muhabbet kuşunuza vermeden önce (dikkat burası önemli), çimlenmiş buğdaylar tekrar yıkanır ve yarım saat sirkeli suda bekletilir. Tekrar sudan geçirip kuşlarınıza servis edebilirsiniz.

İsterseniz bu şekilde filizlenmiş buğdayları yemliklere koyup verebilirsiniz. Yada filizlenmiş buğdayları topraklı bir saksıya ekip yeşillendirebilirsiniz. Yeşillenmiş çimleri ister direk kafese asın, istersenizde mamasına katıp verin. Her iki türlüde çok faydalıdır ve her iki türlüde muhabbet kuşları çok sever ;)


Aşağıdaki videolarıda izleyebilirsiniz;


 
Ben bunu 2 kere yaptım. Ilkinde bahar zamanıydi havalar güzeldi çok da güzel oldu bizimki başta yemeyi beceremedi ama sonra bayıldı içinden çıkmadı çatlayacak diye zorla aldım artık hatta :D sonra 2 3 hafta sonra tekrar yapiyim dedim ama havalar sanırım fazla ısınmış ya da ben bir şeyi yanlış yaptım pamukçuk pamukçuk oldu. Bir daha da cesaret edemedim hava çok sıcak diye. Serin yerde mi durması gerekiyor nasıl yapıyorsunuz? Gerçi şehirde tek serin yer buzdolabı onda da filizlenmez ama mümkün olduğunca serin bir yerde denesem mi tekrar.
 
Ben bunu 2 kere yaptım. Ilkinde bahar zamanıydi havalar güzeldi çok da güzel oldu bizimki başta yemeyi beceremedi ama sonra bayıldı içinden çıkmadı çatlayacak diye zorla aldım artık hatta :D sonra 2 3 hafta sonra tekrar yapiyim dedim ama havalar sanırım fazla ısınmış ya da ben bir şeyi yanlış yaptım pamukçuk pamukçuk oldu. Bir daha da cesaret edemedim hava çok sıcak diye. Serin yerde mi durması gerekiyor nasıl yapıyorsunuz? Gerçi şehirde tek serin yer buzdolabı onda da filizlenmez ama mümkün olduğunca serin bir yerde denesem mi tekrar.

Bence mutlaka denemelisin çok besleyici ve faydalıdır. Evet çok sıcak havada bozulabilir. Sen şöyle yapabilirsin; önce suda beklet birgün daha sonra bir kaba yay güzelce (üzerine bir şey örtme) ve 2-3 saatte bir sudan geçir veya fıs fısla üzerine su sık ;) Burada mesele buğdayların sürekli nemli kalması, hatta sadece suyun içinde bırakarak çimlendiren bile var :) Dediğim gibi üstünü örtme ve fıs fısla sürekli ıslat o şekildede çimlenir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kca
Bence mutlaka denemelisin çok besleyici ve faydalıdır. Evet çok sıcak havada bozulabilir. Sen şöyle yapabilirsin; önce suda beklet birgün daha sonra bir kaba yay güzelce (üzerine bir şey örtme) ve 2-3 saatte bir sudan geçir veya fıs fısla üzerine su sık ;) Burada mesele buğdayların sürekli nemli kalması, hatta sadece suyun içinde bırakarak çimlendiren bile var :) Dediğim gibi üstünü örtme ve fıs fısla sürekli ıslat o şekildede çimlenir.
Teşekkürler. Yapayım bakalım olur mu olmaz mı hep beraber görürüz :)
 
Iyi aksamlar yedikleri normal yemi çimledirdim o haliyle versem sorun olur mu acaba
 
En kısa zamanda deneyeceğim bilgi için teşekkürler.

Redmi Note 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Bu videodaki yulaf dediğimiz şey bumu

image
 
Videoda yulaf değil buğdaydan bahsediliyor sizin gösterdiğiniz ayıklanmış yulaf. Buğdayi doğal cimlendirmek için işlenmemiş almanız lazım
Öyleymiş evet aldım yarım kilo internetten kuşum hastalandı zaten çimlenmeye başladıktan sonra küflendi gibi oldu attım çöpe o kadarda uğraştım
 
Dezenfektesi de gerekli sanırım. Aksi takdirde mantar yuvasına dönüyormuş. İzlediğim hatrı sayılır üreticiler böyle söylüyordu ve güzelce dezenfekte ediyorlardı. Bu kısmından yaklaşayım ben de. Hem yapacaklara da bilgi olur. Tecrübe etmiş kişiler doğru/yanlış derse sevinirim.
 
Dezenfektesi de gerekli sanırım. Aksi takdirde mantar yuvasına dönüyormuş. İzlediğim hatrı sayılır üreticiler böyle söylüyordu ve güzelce dezenfekte ediyorlardı. Bu kısmından yaklaşayım ben de. Hem yapacaklara da bilgi olur. Tecrübe etmiş kişiler doğru/yanlış derse sevinirim.
Aynen öyle bi gün sirkeli suda beklettim tohum attıktan sonra yine sirkeli suda beklettim kuruladım kuşa verdim yavrum salmonella çıktı onu yedkten sonra sabahı çok hastalandı şansıma zaten ot olurkende pamuk pamuk küflenince attım :confused: Yapanlar var ama baya güzelde yapıolar
 
Arkadaşlar buğdayı çimlendirirken üstünü örtmeyin. Hele birde havalar ısınıyor sıcak havalarda örterseniz eğer çok fazla mantar ürer ve küflenir ve ağır bir koku oluşur. Ne kadar dezenfekte etsenizde faydası olmaz. Mantarlar sıcak ve nemli ortamları sever.

Bu yüzden buğdayları yıkayın güzelce daha sonra 6 saat suda bekletin ve suyunu süzün bir tabağa alın ve üstü açık kalsın. 3 saatte bir sudan geçirip süzün tekrar ve tabakta bekletmeye devam edin bir günde çimlenir. Çimlendikten sonra elma sirkeli suda yarım saat mutlaka bekletin ve durulayıp kuşlara verebilrsiniz bu şekilde bir zararı olmaz aksine çok faydalıdır...
 
Ben bir kere yapabildim ilk aldığımda aynen ümit hocamin konuyu açtığında tarif ettiği şekliyle yapmıştım çok sevmişti çok güzel olmuştu ama tek kuş zaten buğday beklemiyor biraz yedi gerisini attım. Sonra tekrar yapmak istediğimde yine aynı şeyleri yapmama ramen olmadı. Ne yaptıysam olmadı. Eğer Adana gibi nem yuvası bir şehirde yaşıyorsanız havanin durumu bile çok etkiliyor bunu farkettim. İstanbulda hiç denemedim yakın zamanda denerim kızım rahatsız bir iyilessin de bakalım.
 
Geri
Üst