Karadeniz Pet

Muhabbet Kuşu Eğitimi

alpdna

Yönetici
Yönetici
Katılım
12 Haz 2016
Mesajlar
1,388
Tepkime puanı
711
muhabbetkusuegitimi.jpg



Muhabbet Kuşu Eğitimi


Melopsittacus undulatus, halk arasında bilinen ismiyle Muhabbet Kuşları, oldukça geniş bir ilgi düzeyine sahip ve halk tarafından sıkça rağbet gösterilen bir kuş türüdür. Sıcakkanlı, çabuk öğrenen ve oldukça meraklı olan bu kuşlar, doğal yaşam ortamlarında ise erzak bulma konusunda birer uzmandırlar.

1.Kökenleri ve Yaşam Alanları

Muhabbet kuşları Avustralya coğrafyasında geniş bir yaşam alanına sahiptirler. Yarı kurak ve az nemli ortamları seven bu kuş türü, kışın yiyecek bulmak için Avustralya’nın kuzeyine göç ederler. Bunun dışında, yaşadığı yere bağlı ve bölgesini koruyan bir türdür.

Avustralya’dan dünyanın birçok yerine yayılmış olan bu tür, kendisine en uygun yaşam alanını Amerika’nın Florida eyaletinde bulmuştur.


2.Dış görünüşleri ve Davranışları

Muhabbet kuşları ortalama 30 gram ağırlığında ve 18 ile 20 santimetre arası bir boya sahiptirler. Renk çeşitliliği oldukça fazladır ve diğer kuş türlerinde de görüldüğü üzere erkekler dişilere oranla daha canlı renklere sahiptirler. Bunun nedeni ise eş seçimini dişilerin yapmasıdır. Daha canlı ve çeşitli renklere sahip olan erkekleri seçtikleri için zamanla cansız ve renk çeşitliliğine sahip olmayan erkekler üreme olanağı bulamamışlardır. Sonuç olarak gen havuzundaki yerleri kısıtlı kalmıştır.

Muhabbet kuşları sürü halinde yaşayan ve oldukça sosyal kuşlardır. Grup içi çekişme gözlenmez fakat bireysel bazda kavga ve sürtüşmeler gözlenebilmektedir. Grupça hareket ederken buldukları yiyecekleri paylaşabilirler ve sürüyü korumak adına birbirlerini uyarmak için farklı ses tonları çıkarabilirler.

3.Yetenekleri

Muhabbet kuşları birbirleriyle iletişime geçmek için birbirlerine dokunabilirler. Buna örnek olarak erkek ve dişilerin kur yapma esnasında gagalarını birbirine dokundurmalarını gösterebiliriz. Ayrıca görsel açıdan incelendiğinde farklı duruş ve hareketlerin anlamsal çeşitlilik oluşturduğu da gözlemlenmiştir.

Muhabbet kuşları insanlarla iletişime geçtiklerinde 100 ile 200 arası kelimeyi öğrenebilirler. Fakat bu muhabbet kuşundan çok sahibine bağlı bir durumdur. Öğrenebileceği kelime sayısını arttırmak ve konuşmasını sağlamak için sahiplerinin kendileriyle çokça vakit geçirmelerine ihtiyaçları vardır.


4.Muhabbet Kuşu Eğitimi

Muhabbet kuşları da her canlı gibi ilgi ve sevgiye ihtiyaç duyarlar. Onlara yaklaşırken kibar, nazik ve sevecen olunmalıdır. Günde ortalama 45 dakika ile 1 buçuk saat arası ilgi göstermek, onların sahiplerine olan bağlılığını arttırmaktadır. Bu sayede sahiplerini kendi sürülerinin bir parçası olarak görürler. Bunların yanı sıra bazı durumlar ve etkenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

· Eğer muhabbet kuşunu kısa bir süre önce sahiplendiyseniz. Ona 1 hafta süre vermeniz gerek. Çünkü girmiş olduğu bu yeni ortama alışması gerekmektedir.

· Kuşunuzu, ilgisini sadece size ve diğer insanlara yönelteceği bir yerde konumlandırın. Mesela kafesini oturduğunuz yerin yakınlarında bulundurun. Bu sayede size ve aile fertlerine daha çabuk ısınacaktır.

· Kuşunuzu kesinlikle karanlık ve sessiz bir ortama koymayın. Üzerini örtüyle örtmeyin. Eğer bunu yaparsanız kendisini cezalandırdığınızı düşünecektir. Bu durum depresyona bile neden olabilir. Mutlaka kendinizi onun yerine koyun ve o şekilde davranın.

· Kuşunuzu ödüllendirin. Muhabbet kuşları küçük ödüllere bayılırlar.

· Kuşunuz yeni sahiplenildiği zaman bir süre verdiğiniz yemleri yemeyebilir. Bu çok normal bir durumdur. Bir süre sonra yiyeceğinden emin olabilirsiniz.

· Muhabbet kuşu el eğitimi için öncelikle onunla konuştuğunuz süreler dahilinde size ilgi gösterip göstermediğine dikkat etmelisiniz. Eğer siz konuşurken size yaklaşıyor ve taklit etmeye çalışıyorsa onu elinize alma vakti gelmiş demektir. Önce elinizi ona gösterin ve elinize alışmasını sağlayın. Sonra ona elinizi uzattığınızda elinize yaklaştığından emin olun. Elinizden kaçmıyorsa onu nazik bir şekilde elinize alın.

· Muhabbet kuşu konuşma eğitimi ise oldukça basittir. Onunla günde 45 dakika 1 saat arası konuşmanız, yeni kelimeler öğrenmesi ve hafızasında tutmasına yetecektir. Onunla geçirdiğiniz bu süre içerisinde mutlaka sadece size odaklanmasını sağlayın. Dikkatini dağıtacak unsurların oluşmasını engel olun.

· Muhabbet kuşu eğitim sesi için mutlaka ‘’c, ç ve ş’’ harflerinin olduğu kelimelerden seçim yapmalısınız. Çünkü muhabbet kuşları bu harfleri diğer harflere göre daha sık çıkarırlar. Hatta kuşunuza isim verirken bile bu harflerin bulunduğu isimleri tercih etmelisiniz. Böylelikle kendi ismine daha çabuk ısınır.

Ayrıca muhabbet kuşları günde kendi ağırlıklarının yüzde 5,5’i kadar su tüketmektedirler. Yiyecek çeşitliliği, sahiplenilmiş evcil bir muhabbet kuşu için çok önemlidir. Fakat çok fazla yiyecek verilmemelidir. Kullanılan yemin çeşidi ve kalitesi de oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Unutulmamalıdır ki, evcil hayvan sahibi olmak eğlenceli olduğu kadar büyük bir sorumluluğu da yanında getirmektedir. Sorumluluklarınızı asla unutmayın ve kendinize nasıl davranılmasını istiyorsanız onlara da o şekilde davranın.
 
Geri
Üst