Karadeniz Pet

Tecrübeli kardeşlerim, bi bakarmısınız ?

Küçükadam

Paylaşımcı Üye
Katılım
22 Ocak 2017
Mesajlar
539
Tepkime puanı
95
Kardeşlerim, bu soracaklarımı aranızdan bir kaç kardeşime sordum. Ama sorduğum kardeşlerimin hepsi ayrı tavsiyelerde bulunduğu için kafamda net bir şey oturmadı. Konu olarak açmamın daha doğru olduğunu düşündüm. Ki farklı görüşlerdede olan kardeşlerim bir çatı altında toplansın ve çözüm bulalım.

Kardeşlerim fazla tecrübe sahibi değilim. Ama durumuma sizinde yardımınızla bir çözüm bulabilmek için net bir şekilde maddeler halinde anlatayım.
1- 3 Aylıkken aldığım ve şuan 13-14 aylık olan çekoslovak bir erkek kuşum var. 1 aydır yaptığım gözlemlerim sonucunda (gerek gaga taşına olan kur yapmalarından, gerekse dişi kuş sesi duyduğunda uçmaya başlamasından vs..) eş istediğini anladım ve eş almaya karar verdim. İkilemde kaldım ''Acaba eşini kendisinemi seçtirsem,yoksa ben mi seçsem ?'' diye ve sonunda kendim seçmeye karar verdim. neden derseniz oturduğum bölgede üretici kardeşler yok ve petshoptaki mantar vb. hastalıklardan korktum ve kendisine 10 gün önce çekoslovak beyaz 8 aylık bir dişi kuş seçtim.
2- Dişi kuşu getirdiğimde aynı koydum, kavga olmadı, getirdiğim ilk 1 saat içinde erkek kuşum onunla çok ilgilendi sırtını kaşıma çalıştı vs. sonra arkadaş gibi tünekte durduklarını gördüm. bu 10 gün içinde erkek ona kur yapmaya çalıştı ama olanlar sadece bundan sınırlı değildi. Dişi sakince hep tünekte dururken erkek kur yapmaya çalışırken çok nadirende olsa 2-3 saniyeliğine erkeğin yem kustuğunu gördüm. ama bu yem kusma normal bir şekilde değil, erkek kuşum KORKA KORKA kur yapıyordu, yanına gidip kabarıyor gagasına vuruyordu dişi kuşun, erkek kuşum vurunca dişi kuşta vuruyordu ama kavga şeklinde deil, yem kusma ise erkek vururken dişide vurmaya çalışınca yakalıyordu öyle oluyordu.Bu 1 hafta içinde dişinin erkeğin yanına yaklaştığını gördüğümde erkek kaçıyordu.başka yere uçup konuyordu kafes içerisinde.
3- Bu 10 gün içinde onlara yumurta maması yapıp verdim,yemlerine nijer tohumu kattım..erkeğin her zamanki gibi kızıştığı belliydi, mama ve tohumda daha artırdı. Dişi kuşuma gelecek olursak, onun ceresinde bir değişme olmadı, daha öncede konuyu açmıştım. dişimin ceresi açık mavi ama burun deliklerinin etrafı beyaz. Onda ne gibi etkiler oldu ? diyecek olursanız, erkek gibi kafasını aşağı yukarı sallamaya başladı ve kafesin tüneğini kemirmeye, tellere vurmaya başladı. Bunları yaparken erkeğin yanına gidiyor ama erkek kaçıyordu. kaçtıktan sonra kendisi dişinin yanına gidiyor kur yapıyordu ama dişi ona azıcık tepki verse gene kaçıyordu. Bunlar olurken dişinin yuvalığa bir meyilinin olduğunu görmedim. Mesela erkek yem yemeye gidiyor, dişi onu görünce kendiside yem yemeye gidiyordu, dişi gelince erkek kaçıyordu. ŞİMDİ SİZE SORUM, BÜTÜN BU ANLATTIKLARIM ÇERÇEVESİNDE NE YAPMAM LAZIM ?

Şuan ne yaptığımı soracak olursanız, dişi ile erkeği birbirini görmeyecek şekilde ayırdım 2 gündür duruyorlar öyle.
 
Hocam sizin yapmanız gereken tek şey kuşları birleştirip rahatsız etmemek. Ayırma işlemi 4 5 ay bir faaliyet göstermeyen kuşlarda olur 10 15 günde ayırma olmaz..
 
Peki eş tutmaları içinde bu yöntem fayda sağlamaz mı ?
 
kuslarina kalmis bence rahatsiz edilmemli onlar alisir insallah.
 
Kafam çok karıştı kardeşler :/ herkes değişik fikirler söylüyor, kimisi erkek kafese hakim olana kadar 2 hafta ayır diyor, kimisi aynı yerde dursunlar diyor. Kuşlarımdaki 10 günlük süreci yukarıda yazdım. net olarak aynı görüş nedir ?
 
siddetle kavga edmiyorlarsa ayirma bence.

bende gittim 5 aylik disi muhabbet kusunun yanin yavru aldim ilk hafta disi bagirip duruyordu erkek yaklastikca onu kafasiyla vuruyordu ama siddetli degil uyarmak. icin 3 hafta olacak alistilar birbirine cok kavga ediyorlarsa yani siddetle ozaman ben olsam ayirirdim.
 
Hayır kavga yok yukarıdada belirttiğim gibi. Sadece erkekte biraz ürkeklik var.
 
Geri
Üst