Karadeniz Pet

Uzun süreli tüy hastalığı ve uçamama / Yumarta bakımı

Smoq6

Yeni Üye
Katılım
22 Ağu 2017
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
Öncelikle merhaba abilerim ablalarım;
Şimdi benim 2 önemli sorunum var .

Erkek muhabbet kuşum yaklaşık 6 aydır uçamıyor. Ortada hiç bir sebep yokken uçamamaya başladı. Bende kendisini yardım alabileceğim bir kaç kişiye götürdüm.Ceryanda kaldığını ve üşüttüğünü söyleyip vitamin verdiler uzun süre boyunca kullandım. Düzelmeyince ; yaklaşık 2 ay önce veterinere gittim ve kendiside bir şeyinin olmadığını tüy dökme döneminde olduğunu ve bundan dolayı uçamıyor olabileceğini söyledi (ki bana çok saçma geliyor 6 aydır uçamıyor zavallım.) .Herneyse sorunu birtürlü kimse adam akıllı belirtim çözüm sunmadı . Kuş herhangi bir acı çekmiyo gibi hatta keyfide çoğu zaman yerinde ama uçamıyor zavallım.
Gördüğüm Belirtiler ;
**** Tüyleri arasında sürekli beyaz pamuksu tüyler çıkıyor.Elime aldığım bi gün kanat altındaki beyaz tüylerden biri tırnağıma takıldı ve fark ettimki takılan o beyaz tüyü kendisi kökünden söküp attı.Baktım kendiside istemiyor bu tüyleri tek tek elimle tutmaya başladım ki kendiside hepsini kökünde ısıra ısıra koparıp atıyor. Bu beyaz tüylerin sebebi ne acaba ve bu şekilde koparıp atmasının bi zararı varmı ? Uçmasına engel olan şey bu beyaz pamuksu tüyler olabilir mi ? ** Resim bırakıcam aşşağıya.


***** Kanatlarının kavis aldığı noktalarda kırmızı kanatılmış gibi bölgeler var sürekli uzun olan tüylerini kaşıyarak koparıyordu bi dönem hatta kaşıyarak kanatmıştıda görmüştüm. (Bit ve parazit için sprey alıp gerekli kafes temizliğini ve ilacı tedarik etmeme rağmen bu olay devam etmişti. Bit ve parazit değildi sanırım sebebi.)

***** Herhangi yüksek bi yerden atlarsa veya düşerse kanatlarını çırpıyor ve sonrasında sağ kanadı sanki yerine oturmamışcasına sürekli hareket ettiriyor ve yerine otutturuyor. (İnsanların kolu çıkarda yerine oturtmak için bi ton uğraşır ya o misal.)
Gördüğüm tüm belirtiler bunlar ne olduğunu bi türlü kimse doğru düzgün anlatıpta tedavi yöntemi söylemiyor. Kuşumun uçamaması beni üzüyor fakat keyfide yerinde gibi. :/


Gelelim İkince ve daha önemli soruya ;
Geçen ayın 15-20 si arası memlekete gittim . Erkek ve dişi kuşumu (Erkek kuşla anlaşamıyordu ayrı kafestelerdi.) komşuma emanet etmiştim. Komşum kendi erkek kuşuyla çiftleştirmiş olsa gerekki kuşum ben eve geldiğim ayın 5 inde sanırım bir yumurta bıraktı kafesine. Hemen yuvalık takıp yuvaya bıraktım yumartayı ve erkek kuşumuda yuvaya bıraktım 2 3 gün birbirlerine bulaşmadılar sonra gayet iyi anlaşmaya başladılar. Şuan kafeslerini ayırdım erkek kuş yumartalara zarar verir korkusuyla.
Dişi kuşum 3 yumarta yaptı gördüğüm kadarıyla. 1 ini ilk gün yuvalık yokken kafese bıraktı. 2 sini kafesin en üst kısmından yapmak suretiyle bi güzel çatlattı. En sorunsuz ve sonuncu olarak gördüğüm 3. yumurtasını yuvalığa yaptı ki halada üzerlerinde yatıyor bu gün ayın 23 ü bir problem yok ve bildiğim kadarıyla 2 yumarta sağlıklı ve yerinde.

**** Burda soru şu ; Erkek kuş kendisinin olmayan yavruya bakarmı ? Kafesleri tekrar birleştirmelimiyim ? Dişi kuş erkek kuşu görmediğinde deli gibi bağırıyor (erkeğin Kafesi ne zaman hareket etse sanki anlıyoda yuvalıktan çıkıp öldürüyolar diye bağırıyor sanki.). Birde erkek kuş çok halsiz yukarda belirttiğim hastalığı sebebiyle pek canlı değil ama dişi canavar sürekli bir oyun sürekli bi kaşıma kaşınma isteği erkek çoğu zaman uzaklaştırıyor bazen ise karşılık veriyor


******* Biraz Destan yazdım farkındayım elimden geldiğince önemli olan kısımları kalında yazdım özet gibi yani.


Yardımcı olmaya çalışan olan olamayan herkese şimdiden teşekkür ederim. Dört gözle cevaplarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • 20987959_10209016920650077_785765434_n.jpg
    20987959_10209016920650077_785765434_n.jpg
    25.7 KB · Görüntüleme: 314
  • 21013464_10209016920770080_1737926070_n.jpg
    21013464_10209016920770080_1737926070_n.jpg
    33 KB · Görüntüleme: 309
  • 21015462_10209016920850082_898098537_n.jpg
    21015462_10209016920850082_898098537_n.jpg
    53.5 KB · Görüntüleme: 294
  • 21015538_10209016921090088_1050435700_n.jpg
    21015538_10209016921090088_1050435700_n.jpg
    34.9 KB · Görüntüleme: 299
erkek kuş, dişi kuş kuluçkadayken dişiyi besler bu yüzden erkek kuşu dişinin yanına atmalısın. ama çok iyi gözlemle kuşları, aralarında kavga varsa tekrar ayırman gerek. kuş da tüy problemi var. kesin bir tedavi mi tam emin değilim ama. vilmectin damlatabilirsin suyuna. biyodust alıp kafesin köşe ve dip kısımlarını fırça yardımıyla ilaçlayabilir sin. elma sirkeli su ile banyo yaptır. sarımsaklı su hazırlayıp suluğa katabilirsin.B vitamini takviyesini de unutmamak lazım. kuşun uzun kanat tüylerinin bir kısmı yok gördüğüm kadarı ile. kopan tüy köklerinde kan varsa bu bize dış parazit olduğunu gösterir. söylediğim yöntemleri uygulayın gelişmeleri buradan paylaşabilirsiniz. ayrıca bu videoyu izlemenizde fayda var.

 
O yumurtaların dolu olduğunu sanmıyorum ama erkek kuşu iyileştirmeden veya dişinin anlaşabileceği başka erkek kuş almadan yumurtaları almayın altından.
Erkek kuşa gelince ense derisine bir damla vilmectin damlatın haftada bir olmak üzere 3 defa yapın bunu. Dişiye de yapanilirsiniz sorun yok. Erkek kuşu ayrı tutup bir hafta boyunca günde iki defa 1/4 oranında beyaz sirke katılmış suyla iyice ıslanana kadar fısfısla ıslatın. Ama su deriye kadar işlemeli bolca su sıkın. Ayrıca iki kula da omnivit veya mutavit desteği verin. Dişiye haftada iki kez erkeğe ilk hafta her gün sonrasında haftada 3-4 kez. Tüyler düzelince dişinin yanına atabilirsiniz. B 12 de vermenizde fayda var.
 
Avimec olsun , baymec veya vilmectin olsun bu ilaçlar tamamen aynı etken madde içeren ilaçlardır. Yani aynılardır. Ve üçü de suda çözünmez. Yani suya katılıp karıştırıldığında homojen bir karışım elde edilmez. Bu tarz ilaçlar yağ bazlı olduğundan suya katıldıklarında direk suyun üstüne çıkarlar. Dolayısıyla suya katılan ilacı kuş içmemiş olur. ama illa da suya katacaksanız ilacı monopropylen glikol ile seyreltmek suretiyle suda çözünür hale getirebilirsiniz. Bu da pek pratik değildir. Eğer kuşlarda ivermectin etken maddeli bir ilaç kullanılacaksa ense derisine uygulama yapılmalıdır. Suya karıştırmak sadece sizi psikolojik olarak rahatlatır. Parazite etki etmez. Toz halindeki parazit ilaçlarını korkmadan kullanabilirsiniz çünkü onlar ciğeri olmayan canlıları öldürür. Kuşlar solusa veya az miktar yutsa da öldürücü olmaz. ( Aşırı olmamak kaydıyla tabi sularına veya yemlerine asla bulaştırmayın )
 
@Selçuk YÜKSEL
*Yumurtaların boş olduğunu düşünüyodum bende en başta ama 2. yumurta kırılınca içinde bi siyahlık olduğunu fark ettim . O yüzden dolu olduğunu hem ümit ediyorum hemde istiyorum açıkcası :).

*Vilmectin'i eczanelerde bulabilirmiyim yoksa petshop gibi bi yerden mi almam gerekiyor ?
*B 12 için tam olarak ne yapmam lazım ? (Mama - İlaç ?)


Şunuda sorayım aklıma gelmişken ; Muhabbet kuşlarına tuz zararlımıdır acaba ? Bu hasta olan kuşum çok seviyor banada birisi verme hastalanır diyince saklıyodum salmadan önce tuzluğu felan. Bi zararı varmıdır tuz tüketmesinin ? (Hatta bi ara bazı yiyeceklere alışması için tuzlayıp verdiğim bile olduki çokta işime yaramıştı bi dönem.)

Ayrıca cevaplar için teşekkür ederim.
 
Tuzu fazla tüketmesi tabiki zararlıdır. Kuşa kum , kalamar kemiği ve maden suyu verin Elektrolit ihtiyaçlarını karşılar. Vilmectin veterinerde olur. B12 için İlaç kullanmalısınız.
 
Fotoğraftaki kuş ölmek üzere son günleri olabilir ceyran çarpmış hemen sıcak bir odaya alıp vitaminini eksik etmeyin o yumurtada dolu değildir.
 
Fotoğraftaki kuş ölmek üzere son günleri olabilir ceyran çarpmış hemen sıcak bir odaya alıp vitaminini eksik etmeyin o yumurtada dolu değildir.
Aman ağzından yel alsın hocam ya. Kuş yaklaşık 6 aydır böyle ve herkes sizin söylediklerinizi söylüyor. Verdiğiniz öneriler zaten uygun Odanın en pasif (Kapı ağzına uzak. Ceryan gibi durum olmasın diye) ve en yüksek kısmında duruyolar. Odada gayet sıcak Klima tarzı birşey yok .

@Selçuk YÜKSEL

Abim " vilmectin " aldım ve kullandım. Kuş hala aynı durumda uzun vadede umarım işe yarar. Mutavit desteğini uzun süredir zaten yapıyorum. Elimde bulunan vitamin ve ilaçların ayrıntılı resimlerini bugün yarın atıcam buraya bilginiz olsun diye.

Fakat şuan daha büyük bir sıkıntım var . Erkek kuş dışkısını yapamıyor . 2 gün önce yemliğinin ayaklık kısmında kaka birikintisi gördüm temizledim hemen fakat poposuna yapışmış durumdaydı. Aldım elime ıslak mendille birikmiş olan kakasını aldım ve zeytinyağını kulak pamuğuyla yedirdim (Rahatlasın diye.). Baktım olmuyor biraz daha araştırdım zeytinyağı içir demişler (2 -3 damla ) .Kürdan ucuyla ağzına 2 - 3 damla içirdim. Fakat hala bi rahatlama yok hatta kuş şuan çok kötü durumda kafeste popo kısmını havaya kaldırıyor . Sanki yapamıyormuşcasına. Bi kaç kere sallandı felan bişi oluyo sandım tekrar zeytinyağı ile ovaladım fakat şuan pek halsiz durumda . Bana çok acil bi öneri lazım yarım gündür felan kafesinde her hangi bir dışkı yok.
 
Yeşillik yemesi dışkı yapmasına yardımcı olur. Tuz verdiğinizi söylemişsiniz, önce böbrek daha sonra da karaciğer olmak üzere metabolizmasını olumsuz etkilemiş olabilir. Bir insan bile hayatı boyunca ekstra olarak hiç tuz almasa bile, vücudunda tuz eksikliği yaşamaz. Son derece yanlış bir uygulama yapmışsınız. Ayrıca kuşlar öyle kolay kolay cereyandan etkilenmez, eğer öyle olsaydı doğada yaşayamazlardı.
Resimlerden önemli bir tüy sorunu olduğu belli oluyor. Özellikle B vitamini desteği ve doğrudan güneş ışığı görmesi yardımcı olabilir ancak bu tüylerin sürekli çıkması başka bir sorun olduğunu da gösteriyor ama o kadarını bilemem. Veteriner de halt etmiş resmen, normal tüy değişiminden kuşun uçamaması diye bir şey olmaz
 
Öncelikle merhaba abilerim ablalarım;
Şimdi benim 2 önemli sorunum var .

Erkek muhabbet kuşum yaklaşık 6 aydır uçamıyor. Ortada hiç bir sebep yokken uçamamaya başladı. Bende kendisini yardım alabileceğim bir kaç kişiye götürdüm.Ceryanda kaldığını ve üşüttüğünü söyleyip vitamin verdiler uzun süre boyunca kullandım. Düzelmeyince ; yaklaşık 2 ay önce veterinere gittim ve kendiside bir şeyinin olmadığını tüy dökme döneminde olduğunu ve bundan dolayı uçamıyor olabileceğini söyledi (ki bana çok saçma geliyor 6 aydır uçamıyor zavallım.) .Herneyse sorunu birtürlü kimse adam akıllı belirtim çözüm sunmadı . Kuş herhangi bir acı çekmiyo gibi hatta keyfide çoğu zaman yerinde ama uçamıyor zavallım.
Gördüğüm Belirtiler ;
**** Tüyleri arasında sürekli beyaz pamuksu tüyler çıkıyor.Elime aldığım bi gün kanat altındaki beyaz tüylerden biri tırnağıma takıldı ve fark ettimki takılan o beyaz tüyü kendisi kökünden söküp attı.Baktım kendiside istemiyor bu tüyleri tek tek elimle tutmaya başladım ki kendiside hepsini kökünde ısıra ısıra koparıp atıyor. Bu beyaz tüylerin sebebi ne acaba ve bu şekilde koparıp atmasının bi zararı varmı ? Uçmasına engel olan şey bu beyaz pamuksu tüyler olabilir mi ? ** Resim bırakıcam aşşağıya.


***** Kanatlarının kavis aldığı noktalarda kırmızı kanatılmış gibi bölgeler var sürekli uzun olan tüylerini kaşıyarak koparıyordu bi dönem hatta kaşıyarak kanatmıştıda görmüştüm. (Bit ve parazit için sprey alıp gerekli kafes temizliğini ve ilacı tedarik etmeme rağmen bu olay devam etmişti. Bit ve parazit değildi sanırım sebebi.)

***** Herhangi yüksek bi yerden atlarsa veya düşerse kanatlarını çırpıyor ve sonrasında sağ kanadı sanki yerine oturmamışcasına sürekli hareket ettiriyor ve yerine otutturuyor. (İnsanların kolu çıkarda yerine oturtmak için bi ton uğraşır ya o misal.)
Gördüğüm tüm belirtiler bunlar ne olduğunu bi türlü kimse doğru düzgün anlatıpta tedavi yöntemi söylemiyor. Kuşumun uçamaması beni üzüyor fakat keyfide yerinde gibi. :/


Gelelim İkince ve daha önemli soruya ;
Geçen ayın 15-20 si arası memlekete gittim . Erkek ve dişi kuşumu (Erkek kuşla anlaşamıyordu ayrı kafestelerdi.) komşuma emanet etmiştim. Komşum kendi erkek kuşuyla çiftleştirmiş olsa gerekki kuşum ben eve geldiğim ayın 5 inde sanırım bir yumurta bıraktı kafesine. Hemen yuvalık takıp yuvaya bıraktım yumartayı ve erkek kuşumuda yuvaya bıraktım 2 3 gün birbirlerine bulaşmadılar sonra gayet iyi anlaşmaya başladılar. Şuan kafeslerini ayırdım erkek kuş yumartalara zarar verir korkusuyla.
Dişi kuşum 3 yumarta yaptı gördüğüm kadarıyla. 1 ini ilk gün yuvalık yokken kafese bıraktı. 2 sini kafesin en üst kısmından yapmak suretiyle bi güzel çatlattı. En sorunsuz ve sonuncu olarak gördüğüm 3. yumurtasını yuvalığa yaptı ki halada üzerlerinde yatıyor bu gün ayın 23 ü bir problem yok ve bildiğim kadarıyla 2 yumarta sağlıklı ve yerinde.

**** Burda soru şu ; Erkek kuş kendisinin olmayan yavruya bakarmı ? Kafesleri tekrar birleştirmelimiyim ? Dişi kuş erkek kuşu görmediğinde deli gibi bağırıyor (erkeğin Kafesi ne zaman hareket etse sanki anlıyoda yuvalıktan çıkıp öldürüyolar diye bağırıyor sanki.). Birde erkek kuş çok halsiz yukarda belirttiğim hastalığı sebebiyle pek canlı değil ama dişi canavar sürekli bir oyun sürekli bi kaşıma kaşınma isteği erkek çoğu zaman uzaklaştırıyor bazen ise karşılık veriyor


******* Biraz Destan yazdım farkındayım elimden geldiğince önemli olan kısımları kalında yazdım özet gibi yani.


Yardımcı olmaya çalışan olan olamayan herkese şimdiden teşekkür ederim. Dört gözle cevaplarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.
Kendisinin olmayan yavruya bakacağını sanmıyorum diğer sorularınız cevaplanmış iyi günler
 
Veterinere gittim. Bi kaç vitamin ve kabız için ilaç verdi kendileri.

*Kuşumun yaşlı olduğunu çok bi ömrünün olmadığını söyledi . Verdiği ilaçlarla bi süre daha idare edebileceğini fakat kalıcı bir çözümün olmadığını dile getirdi.

Şuan kuşumda aşırı bi halsizlik var . Mümkün olduğunca vakit geçirmeye çalışıyoruz. Ama sanırım yavaş yavaş vedalaşmak gerekiyor .
 
Geri
Üst