Karadeniz Pet

Yumurta olduğu nasıl anlaşılır

Forpus

Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2019
Mesajlar
11
Tepkime puanı
0
Forpus papağanımda yumurta olduğu nasıl anlaşılır ? arada yuvaya girip talaşları dışarı atıyor. muhabbet kuşu ile aynı mıdır ?
 
Yumurta olup olmadığını anlayamazsın özelikle Forpus gibi ele zor alışan kuşlarda bu daha zor. Ama her kuşta aynı olan yumurtlama dönemi belirtileri vardır. Kanatların düşmesi, sırt kısmının açığa çıkması, popo kısmının şişmesi gibi. Eğer kuşunda bu belirtiler varsa yumurtası var demektir.

Yumurta olup olmadığını anlayamazsın dememin sebebi ise bu belirtileri gösteren ve ya buna yakın belirtileri olan hastalıkların da olması. Ben muhabbet kuşu ve cennet papağanı için şöyle bir taktik izliyorum. Bu belirtilerden bir veya ikisini gördüğüm anda kuşu elime alıyor, popo kısmındaki tüylerde açılma olup olmadığına bakıyorum. Açılma varsa, bu yumurta hazırlığının işaretidir. Eğer çiftleşmeye tanık olduysam, çitleşmeden 10-12 gün sonra kuşu elime alarak yumurtanın oluştuğu kısma elimle hafifçe dokunarak kontrol ediyorum. Yumurta çıkmadan önce kabuğu sert olmadığı için fazla sert dokunmak zar halindeki kabuğun parçalanmasına ve yumurtanın patlayarak kuşu öldürmesine sebep olabilir bu konuda dikkatli olmanızda fayda var.
 

Benzer konular

Geri
Üst