Karadeniz Pet

Muhabbet Kuşlarının Üremeye Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır (Ayhan OTÇUOĞLU)

Ayhan OTÇUOĞLU

Süper Moderatör
Katılım
8 Ocak 2016
Mesajlar
1,717
Tepkime puanı
800
ÜREME KONDİSYONU NEDİR?

Çiftlerin veya kümesteki tüm kuşların üreyebilmek için uygun koşulların yakalanmasıdır. Şunu unutmayalım ki; üremedikleri veya üreyemedikleri sürece kuşları eşlemenin hiçbir anlamı yoktur. Dişi genellikle; erkek üreme durumunda değilken bile yumurtlaya bilir. Ancak dişi de erkekte tam üreme durumunda değilse yumurtalar boş olacaktır.

Erkek ve dişilerdeki üreme durumuna gelişi gözlemlemek ve anlamak üremeyi başlatmada son derece hayati önem taşır. Erkekler meraklı, hareketli ve heyecanlı olmalıdır. Başlarını, dişilerin gagalarına vuruyor ve onları besliyor olmalılar eğer sadece kafeste erkekler var ise aynı şeyleri diğer erkeklere de yapıyor olmalılar. Cere parlak mavi olmalı ve erkeğin aktif olması gerekir. Tüy durumu çok büyük bir gösterge değildir ancak erkekler tüyden çıkmamış ise, üreme için uygun olmayacaktır. Kafasında bir kaç iğne şeklinde tüyüyle tüyden çıkmakta olan erkekler neredeyse hazır kabul edile bilir ve diğer işaretlerin tümü olduğu müddetçe üremeye hazır oldukları kabul edilebilirler.

Dişilerin iri kahverengi şişkin bir cereye sahip olmaları gerekir. Ancak bu her zaman doğru değildir. Bazı dişiler ve bazı dişi aileleri, üreme durumunda şişkin kahverengi bir cereye hiçbir zaman sahip olmayabilir. Bu yüzden başka işaretler de aramalıyız. Dişilerin aktif ve parlak gözlü olması gerekir. Bir dişinin en büyük testi, kızgın bir erkeğe verdiği tepkilerdir. Üremeye hazır dişi hazır kızgın erkeğe ilgi duyacak ve hemen karşılık vermeye başlayacaktır. Çiftleşmek için kuyruğunu kaldırır kaldırmaz onun üremeye hazır olduğunu anlarsınız.

Tüm bu emareleri anlamak için kuşları dikkatlice gözlemlemek ve hareketlerini anlamak son derece önemlidir. Eğer taraflardan birisi üremeye hazır değilse hazır olmayan tarafı üretimden almalıyız. Ancak bir süre sonra hazır olup olmadığını yeniden gözlemleyebiliriz.

Ayhan OTÇUOĞLU
Ağustos 2017
 
Teşekkürler Ayhan bey.
Emeğinize sağlık.
Videolarınızı ve yazılarınızı görmek insanı mutlu ediyor.
 
Ben teşekkür ederim. Üretim dönemi geldi geliyor. Umarım forum üyelerimiz bu dönemde gözlemlerini ve kuşların yaptığı hareketleri daha iyi gözlemleyip uygun olan hazır çiftleri dikkatlice eşleyip bol bol yavru alırlar.
 
Teşekkürler ayhan abi


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Bilgiler için teşekkürler Ayhan Abi. Ellerine sağlık..
 
Arkadaşlar,
Bir önemli noktaya daha dikkat çekelim istedim. Büyük ve tüylü kuşlar ile yerli kuşların tüm hareketleri ve beslenme ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Mümkün olduğu kadar üreme performans durumlarınıda ayrı ayrı takip edelim.
 
Emeğinize sağlık Ayhan bey bu sorum olucak size bu konuyla ilgili yaklaşık 7aydan beri beslediğini 10yakin dişilik erkekli kuşlarım fakat bir çift hariç diğerlerinden kızgınlık adına herhangi bir belirti yok dişilerden birisin çeresi aldigimdan beri kahverengi esininde köyü mavi fakat onlar bile yumurta yapmadı simdiye kadar düzenli olarak mama verdim temizliklerine özen gösterdim banyo verdim yaklasik 3 4 aydan beride geniş salmadalar ama değişen bişey yok tavsiyeeceğiniz herhangi bişey var mı ? En son çare aldığım kuşları değiştireceğim yeni yavru alıp baştan başlamak fakat kuşları satmak istemiyorum
 
Geri
Üst