30 günlük muhabbet kuşu, perişan halde buldum

salihozkul

Yeni Üye
Selamlar
Affınıza sığınarak kuşlar hakkında hiç birşey bilmeyen biri olarak soruyorum, 30 günlük olduğunu tahmin ettiğim bir muhabbet kuşu yavrusu buldum, fare yapışkanına yapışmış. Sıvı yağ ile temizleyip yapışkanlari çıkarttım, temizlenmeyen tüyleri ise bir kaç gün içinde yavas yavaş ince bir makasla kese kese hayvanı temizledim. Fakat sağ gözünün üstüne bir parça vardı onu hemen temizleyedim 3-4 gün de anca yumuşadı o iğrenç yapışkan. Sağ gözü kapandı, sol gözü ise kısık halde, titrek bir şekilde kümeste bir köşeye siniyor. Sürekli uyku halinde fakat yem yiyor, su içiyor. Suyuna multivitamin ekliyorum gunde 2-3 defa suyunu değiştiriyorum, kaloriferi peteğinin yanına koyduk tepesinde de kaplumbağa lambası var gunde 8-9 saat ısı -ışık altında. Altını sürekli temiz tutuyorum. Göz için teramicyn Krem ve gentagut damla dediler ama ne yapacağız inanın şaşırdım. En ufak fikir bile çok makbule geçer. Herkese teşekkürler.

Merhaba,
Kuşun güncel videosunu da son yaptığı dışkılarının fotoğrafını paylaşın. Foto için hızlıresim com, video için streamable.com veya youtubeyi kullanabilirsiniz buraya linki atın.
Dışkıları videoya da çekebilirsiniz.
Hızlı olun.

@Selçuk YÜKSEL

Çok teşekkür ederim cevabınız için
Şöyle bir adet video çektim
Altı temiz o yüzden pek dışkı yok ama dışkılar orta katı, düzgün formda, akma veya sulanma yok.

Çok teşekkür ederim cevabınız için
Şöyle bir adet video çektim
Altı temiz o yüzden pek dışkı yok ama dışkılar orta katı, düzgün formda, akma veya sulanma yok.

Öncelikle yardım ettiğiniz için Allah razı olsun. Çok üzüldüm kuşa. İmkanınız varsa yaşadığınız şehri belirtin kanatlı veterineri varsa size öneride bulunalım. Eğer yoksa burdan uzaktan yardımcı olmaya çalışırız.
Baya temizlenmiş görünüyor. Fakat fare yapışkanlarında zehir oluyor mu bilmiyorum. Tedbiren kuşa boyunluk yapın vücudu ile oynamasın. Sarı bezler var ya onun gibi sert bir bezin ortasını kesin kuşa göre ayarlayın kafasından geçirin vücuduna ulaşamayacak şekilde ayarlayın boyunu. Boyunluk çok sıkı olmasın kuş boğulmasın.
Sıcak bir yere alın kurusun. Fön makinesi kullanmayın ama. Bu arada yeteri kadar yemek yedi mi? Yem mi verdiniz?

Allah sizlerden de razı olsun
termal lamba altında olduğu için gayet sıcak ortamda
Şiringayla yavru maması verdim istemedi çok direndi. tane yem yedigini görünce daha da sulu mama vermedim. Tane yemi gayet iştahlı yiyor aslında.
Vücudunda bariz bir yapışkan kalmadı, ıslaklik vs de yok, ayçiçek yaği kullanmıştım , o da kurudu. çok küçük diye suyla hiç temas ettirmedim.

Sakarya'da ikamet ediyorum, kedi tavuk balık kaplumbağa baktım ama kuş ilk oldu, hiç birşey bilmiyorum ne yazık ki.

Allah sizlerden de razı olsun
termal lamba altında olduğu için gayet sıcak ortamda
Şiringayla yavru maması verdim istemedi çok direndi. tane yem yedigini görünce daha da sulu mama vermedim. Tane yemi gayet iştahlı yiyor aslında.
Vücudunda bariz bir yapışkan kalmadı, ıslaklik vs de yok, ayçiçek yaği kullanmıştım , o da kurudu. çok küçük diye suyla hiç temas ettirmedim.

Sakarya'da ikamet ediyorum, kedi tavuk balık kaplumbağa baktım ama kuş ilk oldu, hiç birşey bilmiyorum ne yazık ki.

Yağ olduğu için ısı yalıtımı yapamaz tüyler. Yıkanmasını öneririm ama su ile yıkamak da yağı çıkarmayacak. Bu konuda Selçuk YÜKSEL hocanın cevabını bekleyelim o ne diyecek ona göre hareket edersiniz.

Yemek konusuna gelirsek kendisi yiyorsa besleme yapmayalım. Çay tabağına Yem koyun ve ona yakın yere koyun yesin.

Sakarya'da kanatlı veterineri bilmiyorum. Türkiyenin her yerinde kanatlı veterineri yok maalesef.
Uzaktan yardımcı olmaya çalışıcaz.

Kuş çok rahatsız oluyor. Ilıktan biraz daha sıcak suyla yıkayın kuşu bence. Suya bebe şampuanı sıkın biraz. Güzelce yıkayıp kurulayın. Fön makinesi kullanmayın ama hasta olabilir.
Kuşu nerde buldunuz bu arada fare yapışkanına nasıl yakalanmış?

Kuş üreticisi biri var, büyük salma kafes var, içi kuş dolu , fare giriyor diye oraya buraya fare yapışkanı sürmüşler, bu gariban da düşmüş yapışkanin üzerine, yani çok da umurlarinda değildi açıkçası, ben de aldım dedim elimden ne gelirse yapayım. Ölüm var, hesap var, ama insanlarda acıma yok.

Ilık su hazırlayın el yakmayacak sıcaklıkta olsun ama. İçine de biraz bebe şampuanı ekleyin,yoksa sıvı sabun ekleyin. Biraz geniş bir kabın içine hazırlayın. Bir elinizde kuşu tutun,diğer elinizle kuşun vücuduna suyu alıp alıp elinizle dökün yağı giderin gittiği kadar artık. Kulağına burnuna su kaçmamasına dikkat edin,yavaş yavaş yıkayın. Akan suyun altında yıkamayın ama.
Bir kap içine suyu hazırlayın,dediğim gibi yıkayın kuşu içine sokup. Kuşu sabit tutum hareket etmesin suya düşmesin içmesin sudan.
Sonra temiz yumuşak bşr havluya koyun ve havlu ile nazikçe kuştaki fazla suyu alın. Havlu ile kuşu sıkmayacacak şekilde sarın. 5 dakika falan öyle kalsın ısınsın kurusun.
Sonra peteğin üzerine koyun kurusun kendi kendine. Cam pencere açılmasın cereyandan uzak tutun.

Tamam yapın.
Bu arada yıkadıktan sonra kendine gelince de kuşun iki gözünün de görüntüsünü paylaşın. Net olsun.

Kuş üreticisi biri var, büyük salma kafes var, içi kuş dolu , fare giriyor diye oraya buraya fare yapışkanı sürmüşler, bu gariban da düşmüş yapışkanin üzerine, yani çok da umurlarinda değildi açıkçası, ben de aldım dedim elimden ne gelirse yapayım. Ölüm var, hesap var, ama insanlarda acıma yok.
Kuşa yardım eli uzatmanız çok güzel. İyileşecek Allahın izniyle. Umut var 👍🏻

Dediğiniz şekilde banyosunu yaptirdim, gözleri biraz rahatladı gibi, tüyleri temizlendi toplanma olmuyor şuan. Ama hala tutkal var, yüzünün sağında. Nasıl çıkar temizlenir o bölge çok narin gibi bilemedim. Gözü de o yüzden kısılmış gibi. Gentagut ve teramisin uyguladım. En azından tedbir olsun diye. Kuruttum yerine koydum. Hayırlısı Allah'tan, inşallah kurtulur.
Destekleriniz için çok teşekkür ederim.

Düzelmeye başlamış gibi. Ama tamamen düzelmesi iyileşmesi uzun sürebilir.
Yüzündeki kalıntılar için bebe yağı kullanabilirsiniz. Parmağınıza damlatın biraz ve kuşun yanağındaki tüylere hafif hafif masaj yapar gibi yapın.
Bu arada kuşun yaptığı dışkılarının fotoğrafını da paylaşın,kafes tabanına beyaz peçete serin kuş onun üzerine dışkılasın.
Haftada 1 kez multivitamin kullanın. Haftada 2 kez B vitamini takviyesi verin. Haftada 3 kez probiyotik verin düzenli olarak. Elinizde hangi marka ürünler var?

Kuş kuruduktan sonra buraya yeni video atın. Derisini yakından çekebilirseniz net bir şekilde onu da videoda gösterin.

Kendini temizlemeye çalışıyor. Vücudu ile oynamasın.
Bu arada kanama var mı derisinde
Derisi için neem yağı yada kantaron yağı uygun olur mu sizce?Yapışkanda çırpınmıştır minnoş,derisi zarar görmüş olabilir belki.
Fare yapışkanının çoğunluğu zehirsizmiş(Belki zehirli olanlarıda vardır) ama solumayın ve temas ettiğinizde bol suyla yıkayın yazıyor.
@salihozkul Allah kolaylık versin,en kısa zamanda güzel haberleriniz olsun.

Çok üzüldüm kuşun durumuna, ama siz onun şansı olmuşsunuz, Allah razı olsun sizden.

Geri