Geleneksel kanarya sorunsalları

deksar

Yeni Üye
Değerli arkadaşlar merhabalar öncelikle.

Kanarya konularında hep kafama takılan soruları sorup artık kurtulmak istedim :)

1- Ötüş için alınmış bir kanarya ve iyi öten bir kanarya için neden çok ama çok dar kafesler kullanılır? Özellikle bu tek ve öten kanaryalar için yapıldığını görüyorum. Bu ötüş için zorunlu bir şey midir yoksa gereksiz bir efsane midir? Kafesin o denli küçüklüğü çok rahatsız edici gerçekten. Geniş, rahat ve bol tünekli bir kafeste kanarya ötmez mi?

2- Öten bir erkek kanaryaya, günün birinde bir dişi eş getirildiği vakit, muhtemelen ötüş bitecek, bu böyle galiba, fakat yavru alındı diyelim, yavru büyüdü, bir süre geçti ve dişiden tekrar ayrıldı erkek kanarya, yalnız bir kafese konuldu, o kuş eskisi gibi tekrar öter mi?

3- Kanaryalar için üreme, çiftleşme ve yumurtlama dönemi tam olarak hangi zamanlardır? Şu an bir çift kanaryam var, iki yumurta vardı, birinden yavru çıktı diğeri hâlâ yumurta şimdilik, bu yavru yem yiyebilir hale geldiğinde ve kafesten ayırdığımda, kanaryalar tekrar çiftleşir mi? Belli bir dönemleri var mıdır?

Şimdiden çok teşekkür ederim vaktiniz için. Sağ olun.

Kuş dediğin doğada yaşar kafeste değil. Küçücük boğucu kafesler elbette hiçbir kuş için uygun değildir.

Kuşların karakteri farklıdır. Kuşlar ortam değişikliğinden veya arkadaş kaybından etkilenebilirler,bu diğer kuş türleri için de öyle. Sesi soluğu kesip travma yaşayabilir de yaşamayabilir de. Ama eşe atıp sonra ayırıp kuşu yalnız bırakmak doğru değil. Kuşlara arkadaş gereklidir. Kuşlar narindirler. Kuşlar da stres geçirirler.

Hocam yanıtınız için teşekkür ederim, lakin az biraz fazla suçlayıcı ve sert olmuş gibi :) yani hiçbir kuşu ömür boyu yalnızlaştırma, sevgisizleştirme, ilgisizleştirme gibi bir fikrim yok. Aksine çoğalttıkça çoğaltıyorum, hanım neredeyse boşanmak üzere. :)

Bir çift hint bülbülü+6 yavru, bir çift kanarya+1 yavru, bir çift muhabbet kuşu, maaşın hatrı sayılır kısmı, özel mamalara, takviyelere vs gidiyor, kafesin mümkün mertebe en büyük, rahat ve genişini tercih ediyorum, "kafes" mantığı ve fikri tüm bunlara rağmen vicdandan uzak bir olgu, bu noktada hemfikiriz, o ayrı konu..

Konu başlığında da vurgulamaya çalıştığım gibi, çok dolanıp tekrar edilen kulaktan kulağa duyduğum bilgileri bir nevi teyit etmek ve doğruyu bilmek amaçlı danışmak istemiştim buraya.

1- Ötüş için alınmış bir kanarya ve iyi öten bir kanarya için neden çok ama çok dar kafesler kullanılır? Özellikle bu tek ve öten kanaryalar için yapıldığını görüyorum. Bu ötüş için zorunlu bir şey midir yoksa gereksiz bir efsane midir? Kafesin o denli küçüklüğü çok rahatsız edici gerçekten. Geniş, rahat ve bol tünekli bir kafeste kanarya ötmez mi?
Kafesin küçük tutulmasının sebebi kuşun enerjisini hareket ederek değil de öterek atması. Evet ötüş oranını arttırır ama etik ve doğru bir yönteö değildir. O bir canlı insanların keyfine hizmet eden bir robot değil. Asla tasvip edilemez.

Öten bir erkek kanaryaya, günün birinde bir dişi eş getirildiği vakit, muhtemelen ötüş bitecek, bu böyle galiba, fakat yavru alındı diyelim, yavru büyüdü, bir süre geçti ve dişiden tekrar ayrıldı erkek kanarya, yalnız bir kafese konuldu, o kuş eskisi gibi tekrar öter mi?
Yanında eşi olsa da ara ara ötecektir. Yavru sonrası yine ötmeye devam eder tabiki.
Kanaryalar için üreme, çiftleşme ve yumurtlama dönemi tam olarak hangi zamanlardır? Şu an bir çift kanaryam var, iki yumurta vardı, birinden yavru çıktı diğeri hâlâ yumurta şimdilik, bu yavru yem yiyebilir hale geldiğinde ve kafesten ayırdığımda, kanaryalar tekrar çiftleşir mi? Belli bir dönemleri var mıdır?
En küçük yavru 16 günlükken çiftleşme tekrar başlar.

Kuş dediğin doğada yaşar kafeste değil. Küçücük boğucu kafesler elbette hiçbir kuş için uygun değildir.

Kuşların karakteri farklıdır. Kuşlar ortam değişikliğinden veya arkadaş kaybından etkilenebilirler,bu diğer kuş türleri için de öyle. Sesi soluğu kesip travma yaşayabilir de yaşamayabilir de. Ama eşe atıp sonra ayırıp kuşu yalnız bırakmak doğru değil. Kuşlara arkadaş gereklidir. Kuşlar narindirler. Kuşlar da stres geçirirler.
Hocam kanaryaları muhabbet kuşları veya sultan papağanı gibi düşünmeyin. Kanaryalar bireysel yaşar doğada da kafeste de.

Hocam yanıtınız için teşekkür ederim, lakin az biraz fazla suçlayıcı ve sert olmuş gibi :) yani hiçbir kuşu ömür boyu yalnızlaştırma, sevgisizleştirme, ilgisizleştirme gibi bir fikrim yok. Aksine çoğalttıkça çoğaltıyorum, hanım neredeyse boşanmak üzere. :)

Bir çift hint bülbülü+6 yavru, bir çift kanarya+1 yavru, bir çift muhabbet kuşu, maaşın hatrı sayılır kısmı, özel mamalara, takviyelere vs gidiyor, kafesin mümkün mertebe en büyük, rahat ve genişini tercih ediyorum, "kafes" mantığı ve fikri tüm bunlara rağmen vicdandan uzak bir olgu, bu noktada hemfikiriz, o ayrı konu..

Konu başlığında da vurgulamaya çalıştığım gibi, çok dolanıp tekrar edilen kulaktan kulağa duyduğum bilgileri bir nevi teyit etmek ve doğruyu bilmek amaçlı danışmak istemiştim buraya.
Ben bu saçma düşünceye sinirlendim aslında. Kuş dediğin normalde doğada yaşayan bir canlı,nasıl olacak da dar kafeste hapsedilecek ki? Bu uyduruk saçma düşünceler nasıl ortaya çıkıyor şaşırtıcı.
Ben zaten siz kötü bakıyorsunuzdur demedim,sadece bu düşünce yapısının normal olmadığını anlatmak istedim.
Aslanları da kafese tıkıyorlar mesela ama normal mi? Asla.
Bizler her ne kadar evlerde kuş besliyor olsak bile gökyüzünde uçmanın özgürlüğü kadar kuşlara özgürlük veremeyiz ev ortamında.
Özetle sizlik bir durum yok yani,sorun bu düşünceyi ortaya atan zihniyet.

Ama sizin beslediğiniz kuşlar da buna dahil. 100 m2 bir kafeste de yaşasalar sonuçta hapisler öyle değil mi ?
Öyle tabiiki. Biz her ne kadar koca salonda da kuşları salsak,gökyüzüne eş değer olmaz. Fakat kötünün iyisi diyebiliriz. Petşoplarda kafeslere oldukça fazla kuş koyuyorlar ve alan çok daralıyor. En azından ordan kurtarmak ve ev ortamında daha geniş alanda uçmasına izin vermek kötünün iyisi sayılabilir.

Geri