KORKULU RÜYA ''İSHAL'' DURUMUNDA TELAŞA GEREK VAR MI ?

Selçuk YÜKSEL

Onursal Üye
Katılım
17 Ara 2016
Mesajlar
6,880
Tepkime puanı
2,145
Arkadaşlar ishal konusunun, kuş sahiplerini en çok telaşlandıran bir konu olduğunun farkındayım. Konuya ilişkin halk arasında ve internette çok fazla bilgi kirliliği olduğu için bu konuda bir açıklama yapma gereği duydum.

Üstüne basa basa ve altını çizerek vurgulamam gereken ilk husus : Sulu dışkılama ile ishal aynı şey değildir yani her sulu dışkı ishal değildir. Örneğin kuş meyve veya sebze yemiştir yumurta yemiştir. Dışkıda su oranı artabilir veya bir miktar renk değişebilir. Bu normaldir. Bunların hiç birini yememiş olsa bile en az 24 saat sürmeyen sulu dışkılama ishal değildir.Kuş örneğin korkar, fazla uçar, yorulur vs sulu dışkılar. Özellikle de kısa sürüyorsa, önemsenmemelidir.

Ayrıca Çok önemli bir konu da şudur :
’’ ishal '' diye bir hastalık yoktur arkadaşlar !!! İshale yol açan hastalıklar vardır !!! En sık yapılan hata ishali bir hastalık gibi görüp ona göre tedavi yöntemleri aramaktır. Bu hatayı deneyimli üreticiler de yaptığı gibi bazen veterinerler bile yapmaktadır. İshal ( Sulu dışkı değil ishal ) durumunda çözülmesi gereken , İshale neden olan hastalıktır, ishal'in kendisi değil !!! Tabiki sulu dışkıyı kesmek vücudunun sıvı kaybını önlemek açısından kuşa direnç sağlar ve tedaviyi kolaylaştırır ve kuşa zaman kazandırır. Ama ishali kesecem derken, tedavide geç kalınmamalıdır.

Hastalık sebebiyle ishal olan kuşa yok patates ver, yok pirinç lapası ver, zencefil ver onu ver, bunu ver, tavsiyelerine itibar etmeyin lütfen. İshali baskılamanız, tedavi başlamadığınız sürece kuşa bir fayda sağlamayacaktır. İshali kesmeye harcayacağınız zamanı teşhis ve tedaviye ayırın.

Hasta olmayan kuşun sulu dışkılamasını kesmenin en güzel yolu probiyotik kullanmaktır. Rutin bir şekilde haftada en az 2 gün probiyotik kullanılmalıdır. Ayrıca her kuş besleyenin ecza dolabında mutlaka elektrolit bulunmalıdır. Size hastalık durumlarında zaman kazandırır. Vücudun sıvı kaybını azaltır. Yazın haftada bir kışın 15 günde bir takviye olarak da kullanılmasını tavsiye ederim. Hastalık durumunda Antibiyotik edinene kadar kullanmak da fayda sağlayacaktır👍

Özellikle sindirim sistemi enfeksiyonları başta olmak üzere, hemen her hastalığın belirtilerinden biri ishaldir arkadaşlar. Dolayısıyla ishal olmuş bir kuşun tek bir tedavi yöntemi olamaz. Kuşunuz ishal olmuş şu ilacı kullanın diyenlere itibar edilmez. Kuşun neden ishal olduğunun tespiti gerekir en başta.
 
Son düzenleme:
giphy.gif
 
Geri
Üst