Karadeniz Pet

Muhabbet Kuşu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

alpdna

Yönetici
Yönetici
Katılım
12 Haz 2016
Mesajlar
1,388
Tepkime puanı
711
mk1.jpg


Muhabbet Kuşu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Türkiye muhabbet kuşlarının oldukça yaygın bir şekilde beslendiği ülkelerin başında gelmektedir. Türkiye ortalamasına bakıldığında kedilerden sonra en çok tercih edilen evcil hayvanların muhabbet kuşları oldukları göze çarpmaktadır. Tropik iklim hayvanı olan kuşlar ilk kaşifler ile dünya üzerine yayılmaya başlanmış ve ülkemize de orta çağın son dönemlerinde gelmişlerdir. Ezberledikleri kelimeleri geri iletmeleri ile bilinen kuşlar bunları bir zeka ile değil tamamen ezberden okuma yöntemi ile gerçekleştirmektedir. Muhabbet kuşları çok çeşitli renklerde görülebilin büyük bir aileye sahiptir. Genellikle tek olarak beslendiklerinde ömürleri çok kısa olan bu şirin hayvanlar her canlı gibi mutlaka bir eşe ihtiyaç duymaktadır. Uzun süre kafeste kalmanın etkisi ile uçma kabiliyetleri kaybolmasa da kanatları uzak mesafeleri uçmakta oldukça başarısız bir noktaya gelecektir. Dikkat etmeniz gereken kedi ve köpek gibi hayvanlar besliyorsanız mutlaka baş başa kalmamalarına özen göstermeniz olmalıdır. Ayrıca nazik hayvanlar olan muhabbet kuşları çok sıcak ve çok soğuk hava koşullarında hastalanıp öleceklerdir.

Muhabbet kuşu alınırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bu sorunun pek çok açıdan teknik cevabı olmakla birlikte ne yazık ki büyük bir sektör olan evcil hayvan satışı konusunda insanların olaya canlıların hayatları değil ticari mal gibi bakmalarından kaynaklanmalarıdır. Mutlaka tanıdığınız ve güvenilir bir yerden muhabbet kuşu satın almanız birkaç gün sonra üzülmenizin büyük ihtimalle önüne geçecektir.

Sertifikalı Sağlık Muayeneli kuşlar.

Muhabbet kuşları da aynı insanlar gibi yasalar ile 2004 yılında koruma altına alınmıştır. 5199 hayvanları koruma kanununa göre tüm hayvanlar uygun steril ortamlarda satılmalı ve bakteri ve mikroplardan arındırıcı iğne ve ilaçları satılana kadar kullandırılmış olmalıdır.

Eğer kuşların acemisiyseniz ve hastalıklı kuş almak istemiyorsanız, Yapmanız gereken ilk şey;

Kuşlar parlak ışıldayan ve renkli tüyler taşıyıp taşımadığı.

Kuşların vücutlarında renkleri solmuş dökülmüş ve kirli bölgeler varsa bu kuşların kesinlikle hastalık taşıdıklarının işaretidir. Ve bu kuşlar bedenlerinde enfeksiyon taşıyor olma ihtimalleri vardır.

Kuşların ağız yani gaga ve ayak bölgesi bacakları mutlaka temiz ve kabarma kızarıklık ya da beyazlama olmalı

Alacağınız kuş yavru olduğu için olağan üstü ve parlak görünmelidir. Eğer gaga ve ayak bölgesinde hastalıklı dokular bulunuyorsa bu kuşun mantar taşıdığının işareti olarak değerlendirilebilir ve kesinlikle alınmamalıdır.

İshal Belirtisi araştırın

Kuşlar çok hızlı gelişen ve büyüyen hayvanlardır. Ve son dönemde ne yazık ki buna rağmen bir çok kanatlı kümes hayvanı satıcısı bu ürünlere daha çabuk büyümesi için ilaçlar vermektedir. Bu ilaçlar muhabbet kuşları üzerinde kullanıldığı bilinmektedir. İlaçların yan etkilerinden olan ishal kolayca anlaşılabilir. Bir durum olmakla birlikte yapmanız gereken kafes içerisinde tek bulunuyorsa dışkısını kontrol etmek olacaktır. Zira sümüksü ve sulu dışkıya sahipse hayvan ishal olmuştur. Eğer kafes içerisine böyle bir şeye rastlamadıysanız mutlaka kuşun anüs bölgesini inceleyin eğer o bölgede tüylere yapışmış dışkı görürseniz bu mutlaka hayvanın ishal hastası olduğunun işaretidir. Muhabbet kuşu alınırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorusu için yukarıdaki rehberi tekrar okumanız sağlıklı bir kuş almanız için yeterli olacaktır.

Uyarı: Yukarıda yer alan yazılar ve tavsiyeler sadece bilgi amaçlıdır. Uygulamaların sorumluluğu uygulayan kişiye aittir.
 
teşekkürler değerli bilgileriniz için sayın site yöneticisi :)
 

Benzer konular

Geri
Üst