Tek tek yem yeme ve öğürme

Limoş06

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar erkek kuşum 1 yıldır hasta. Kuşu yazın balkonumda bulduğum için yaşını bilemiyorum 2 yıldır bende muhtemelen 3-4 yaşında.

Kuş 1 yıldan sonra öğürmeye başladı. İlk başta sürece veterinerle başladık ancak hiçbir tahlil röntgen yapmadan kursak mantarı olabilir diyerek antibiyotik vermişti. Sonrasında da siz başka bi yere gidin dedi. Veteriner ücretleri bütçemi aşıyor bu nedenle kendim araştırarak hayvanı iyileştirmeye çalışıyorum ama maalesef iyileşmiyor. Kafa karıştırmamak için sırayla yazacağım;

- Veterinere gitme şikayetimiz hayvanda sürekli kafesteki belli noktalara öğürmeydi bu öğürme kur öğürmesi değildi onda yemli kusma oluyor. Bizim kuşta ise beyaz sıvı çıkıyordu ve hayvan onu sonra ordan geri yutuyordu ben ne kadar engellemeye çalışsam da. Bu nedenle ben 1 yıl içerisinde kursak mantarını tedavi etmek amacıyla her bir ilaç arasında 2 ay olacak şekilde zolax kapsül, mikostatin, triflucan denedim. Hiçbir düzelme olmadı. Bu foruma daha önce yazmıştım iç parazit şüphesiyle kontil de denemiştik.

- Hastalığın ilk başında düzgünce yemini yiyebiliyordu sadece öğürme ve beyaz sıvı çıkarma vardı. Kuş öğürdüğünde ağzı maya gibi kokuyordu. Şimdi ise ağızdan beyaz sıvı çıkmıyor ama sürekli öğütme ve öğürme hareketi yapıyor, ağzı rutubetli kokuyor ve artık yemleri tek tek yiyor. Mesela yemlikten 1 yem aldı hemen yukarı çıkıyor yukarda yemi öğütmek için sürekli ağzı hareketli yemi ağzında kırıyor iyice kursağıyla da öğürme hareketi yapıyor baya uğraşıyor sonra aşağı inip tekrar 1 tane alıp yukarı çıkıyor orda yine uğraşıyor.

-Acaba hastalığı nedeniyle yemi yutamıyor mu diyerek dal darı aldım onu da aynı şekilde uzun süre öğüterek ve öğürerek yiyor. Yani önceden yem yemesi 5 dk olan kuş tam doyamadığı için 1 saat boyunca sürekli yem yemeye çalışıyor. Bu yem yeme işlemini bitirdikten sonra dışarı salarsam geziyor konuşuyor baya hareketli sonra kafesinde uyuyor.

- Son olarak sindirim sorunu ya da karaciğer hastalığı olabilir mi diye düşünerek avi chol ve entrobac aldım. Geçen hafta önce 1 gün zahter kekik çayı verdim sonra ara verip 3 gün üst üste entrobac verdim sonra arada 2 gün sade su verdikten sonra avi chol verdim. Herhangi bir düzelme olmadı zaten takviyelerle düzelmesi de pek mümkün değildi. Hayvanın kursak bölgesini bazen şiş görüyorum bazen normal ve sürekli bir kaşınma hali var kuşta ama kuşlar için bu kaşınma normal mi bilemiyorum. Kuşu hiç tartmadım ama elimize geldiğinde hissedilir bir ağırlığı var. Sizce ne yapmalıyım? Trichomonas veya megabakter mi sindirim sorunu mu ben de ne yapacağımı şaşırdım. Dışkı fotoğrafı ekliyorum hayvanın dışkısı geçen hafta entrobac verene kadar oldukça katıydı hatta sanki biraz nefes nefese yapma durumu vardı. Şimdiki dışkısı ise bazen katı bazen fotoğraftaki gibi bozuk. Bu hafta henüz entrobac vermedim. Hayvanın genel olarak ayakları soğuktu entrobac verdikten sonra ısındığını fark ettim. Şu an biraz tüy döktü bazı tüyleri kapsüllü. Dışkısında şu zamana kadar sindirilmemiş yem hiç olmadı. Fotoğrafta biraz yem kabukları yapışmış.

Video: https://streamable.com/96lfq0

@Selçuk YÜKSEL @BeautiBird ❤️🔥

Trikomonas hastalığında kuşlarda sürekli bi ağız hareketi vardır. Kuşun ağız içini dilinin altını üstünü,damak kısmını falan inceleyin,pamukçuk lezyon var mı bi bakın.
Sık sık yem yemeye inmesi ve yem başında uzun süre kalması polifaji yani açlık hissinden olabilir. Hasta kuşlarda yaygın görülen belirtilerden biridir bu.

Bu arada mantar olabilir diyerek antibiyotik vermek de nasıl bir kafa anlayamadım. Mantar hastalığında antifungal ilaç kullanılır antibiyotik değil. Bakteriyel hastalıklarda antibiyotik kullanılır.

Kuşta megabakteri veya mantar olabilir.

Kuş şu an kaç gr ağırlığında?
Kullandığınız tüm ilaçları,ne şekilde ne dozajda kaç gün kullandığınızı detaylı yazar mısınız..

Trikomonas hastalığında kuşlarda sürekli bi ağız hareketi vardır. Kuşun ağız içini dilinin altını üstünü,damak kısmını falan inceleyin,pamukçuk lezyon var mı bi bakın.
Sık sık yem yemeye inmesi ve yem başında uzun süre kalması polifaji yani açlık hissinden olabilir. Hasta kuşlarda yaygın görülen belirtilerden biridir bu.

Bu arada mantar olabilir diyerek antibiyotik vermek de nasıl bir kafa anlayamadım. Mantar hastalığında antifungal ilaç kullanılır antibiyotik değil. Bakteriyel hastalıklarda antibiyotik kullanılır.

Kuşta megabakteri veya mantar olabilir.

Kuş şu an kaç gr ağırlığında?
Kullandığınız tüm ilaçları,ne şekilde ne dozajda kaç gün kullandığınızı detaylı yazar mısınız..
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
İlk başta kuşlar hakkında hiçbir bilgim yoktu bir de veterinere götürmeden önce sorarak gitmiştik keşke anlamadığını söyleseydi bize. Sarı renkli ağır kokan bir ilaç bir de renksiz bir ilaç vermişti. Bir tanesinin antibiyotik olduğunu söylemişti herhangi bir faydası olmadı.

Kuşum ele gelince çok bağırıyor travma yaşatarak onu yakaladığım için ağzını açamıyorum ama kendisi bazen tüm boğazını açar şekilde ağzını açtığında herhangi bir şey görmüyorum.

Hassas tartım henüz yok en kısa zamanda alıp tartmaya çalışacağım ama şunu söyleyebilirim parmağıma kendisi konduğunda ağırlığı gayet hissedilir şekilde.

Zolax kapsül 100 mg ilacı 5 e bölerek 1 gün ilaç 2 gün su şeklinde kullanmıştım. Aslında bu ilaç durumunu hafifletmişti ama sonra öğürme durumu tekrar başladı.

Bu nedenle 2 ay aradan sonra mikostatin deneyeyim dedim. Tam dolu suluğa 8 damla 10 gün mikostatin kullandım. Herhangi bir düzelme olmadı.

Tekrar 2 ay aradan sonra yine tam dolu suluğa 5 damla kadar olacak şekilde triflucan kullandım yine herhangi bir düzelme olmadı.

İç parazit şüphesiyle kontil deneyebilirsiniz denmişti forumda. Kuşu akşamdan susuz bırakıp suluğuna kontil koyarak vermiştim hemen içmişti herhangi bir düzelme olmadı yine bu ilaç sonrasında da.

Şimdi tekrar yakalayarak kontrol edeyim dedim. Ağzını ben tam açamıyorum maalesef boğazını hiç göremiyorum yani. Dil kısmında bir şey göremedim. Kursak bölgesini elimle kontrol ettiğimde sivri kemik hissetmedim tüyleri araladığımda da sivri kemik yoktu. Sadece kuyruk bölgesine hafifçe dokunduğumda oranın yumuşak olduğunu fark ettim yani kursak bölgesi yumuşak değilken kuyruk bölgesine hafifçe bastırdığımda daha içe bastırılabilir şekilde yumuşak.

İlacı yanlış uygulamışsınız. Aralıksız kullanmanız gerekirdi en az 15 gün. Tekrar başlayın ilaca umarım direnç gelişmemiştir.

İlacı yanlış uygulamışsınız. Aralıksız kullanmanız gerekirdi en az 15 gün. Tekrar başlayın ilaca umarım direnç gelişmemiştir.
Elimde mikostatin ve triflucan var hangisine başlayayım hocam?
Bir de alt karın bölgesi sanki biraz yağlı bıngıldak gibi yumuşak çünkü. Tuvaletini yaparken de biraz nefes nefese kalarak yapıyor gibi. Çok sık olmasa da hafif hapşurma da var. Karaciğerde bir sorun varsa avi chol tek başına yeterli olur mu?

Triflucan şuruba başlayın 15 gün aralıksız. 50 ml içme suyuna 8 damla ilaçtan damlatın.
Ve kuşun güncel video + son dışkılarını paylaşın

Hocam aslında triflucana yine bu forumda sorup başlamıştım 9. Gün hala öğürme vardı ve dışkılar kötüydü demek ki işe yaramıyor bırakın ilacı dendiği için bırakmıştım. Şimdi yeniden başlamalı mıyım?

Kuş sebzeleri tanımadığı için yemiyor sadece tohumla beslenen bir kuş. Grit kum aldım onu da yemiyor maalesef. Acaba sindirim sorunu yüzünden mi öğürürerek yem yiyor? Tek 1 tane yem yedikten sonra bile öğürüp sindirmeye çalışıyor sanki boğazından geçince bir şey oluyor gibi. Her gün sabahtan dışarı çıkarıp uçuruyorum kendisi içeri girene kadar dışarda. Dışardayken bu tip öğürme hareketlerini yapmıyor. Kafeste de sadece yem yerken yapıyor kafeste boşta dururken herhangi bir öğürmesi olmuyor.
Suluğu her gün yineleyin yeniden ilaçlı su hazırlayıp verin günlük
@Selçuk YÜKSEL

Geri