Yavru kuşun gagasını açıp kapatması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan okn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

okn

Yeni Üye
Merhaba,

İki gün önce bir üreticiden 1.5-2 aylık bir yavru kuş edindik. Limon :)

Limon'u Pazartesi günü öğlen eve getirdim, daha kafesinden hiç çıkarmadık. Yemini vermek dışında kafesin içine hiç temas da etmedik, yakınında oturduk, usul usul konuştuk. Küçük kızım var o tabii yanına yaklaşıyor, kafesine kendince ekmek takıyor, hatta bir kaç defa kafesin dışından kuyruğunun ucunu sevdi. Limon hiç korkmuyor, kafesine usulca elimi sokup yemini verirken dahi sakin sakin izliyor. Normalde ilk gün pek hareket etmiyordu, dün tüneğinde epey hareketli gördük, hatta salıncağın zilleriyle oynadı ve kafesin içerisinde tırmanıp salıncağa çıktı.

Yemini güzel, bol bol yiyor. https://streamable.com/yobbgr Şu an hem üreticinin verdiği kabuksuz darı var. Hem de dün kafesin zeminine normal Vitakraft menu yem koydum, sık sık zemini inceliyor gibiydi eğilerek. Ama yememişti akşam baktığımda. Bir yemek kaşığı kadar havuç da verdim dün akşam, hemen gidip inceledi ve yedi.

Dışkıları da normal, yeşil ve ortası beyaz, gerekirse akşam fotoğrafını çekerim. Sadece aklıma takılan bir kaç şey var kafama takılıyor,

Sık sık gagasını açıp kapatıyor minik minik: https://streamable.com/i31398

Bazen de böyle eğilerek duruyor, anlayamadım bizi mi inceliyor yoksa ürküyor ya da korkuyor mu, yoksa kafesin tabanını mı inceliyor, hep aynı yöne doğru değil, başka yöne de bakıp böyle eğilebiliyor: https://streamable.com/u2qnq5

Bir de hiç öttüğünü duymadık daha :)

Bunlar alışma sürecinden midir yoksa endişelenmem ya da dikkat etmem gereken bir şey var mı?

Elimde Entrobac ve Gervit-w mevcut, hiç vermedim daha, vermeli miyim? Yemini günlük üflüyorum belki toz falan vardır diye, suyunu günlük değiştiriyorum, kafes tabanını her sabah değiştiriyorum. Bir gün de yumurta maması hazırlayacağım. Dikkat etmem gereken başka şeyler varsa beni yönlendirir misiniz?

Merhaba,
Birkaç gün sonra dışarı çıkarırsınız ama bulunduğu odayı iyi tanımasına zaman tanıyın. Kafesten çıkarmadan evvel de çarpabileceği sivri yerler şeyler varsa oraları yastık gibi şeylerle kapatın. Kuşu da kafesten çıkarmadan evvel nazikçe sevin ve kafesin üzerine bırakın. O uçmaya çalışır. Ama ilk uçuşlar sıkıntılı olabilir çarpabilir. Şiddetli çarpma ölümcül olabilir o yüzden kuş uçarken sizler de onu takip edin,sert bir yere çarpıp durursa yakalayıp kafese koyunuz. Uçururken perdeniz de örtülü olsun,cama çarpmaması için.
Kuşu çıkarmadan evvel de alıştırma yapınız kafesin kapısını açıp elinizi içine sokun ve parmağınızı kuşun ayağına getirin üzerine çıkarmaya çalışın tünek gibi. Birkaç defa böyle yapın alışsın.

Kafes tabanına koyulan yemlerin üzerine ve de suluğuna dışkı gelmesin.

Kuş yem kıramıyor mu da kabuksuz aldınız? Kabuksuza alışırsa kabuklu yiyemeyebilir ilerleyen zamanlarda.
Yeminiz sabit bir yem olsun,sık sık yem markası değişimi yapmayalım. Yapmak durumunda kalırsanız da eski yem ile yeni yemi biraz karıştırıp kademeli olarak yeni yeme geçiş yaptırın. Sindirimsel sorun olmaması için.
Dışkılarını da görelim.

Her gün yeşillik verilebilir. Sebze haftada 3-4 kez verilebilir. Kabak,salatalık,biber gibi.
Meyve sık vermeyin zaten şeker oranı yüksek.
Ekmek verilmemeli. Darı falan vermeyelim obeziteye sebep olabileecek bir tohumdur.

Gelelim videoya. Ağzını öyle neden yaparlar?
Korkudan yapabilirler,stresten veya çok hareket ettiyse soluk soluğa kalıp ağızdan nefes alabilirler. Devamlı devamlı böyle yapmaması gerek. Yaparsa söyleyin.
Eğilerek baktığı videoya gelirsek siz alttan kuşa bakıyor veya bir şey gösteriyorsanız o da kafasını eğip bakmaya çalışıyor olabilir. Birkaç kez arada böyle yapması normal fakat devamlı yapması normal değil..

• Beğen
Tepkiler: okn

• Beğen

• Beğen
Önerdiğimiz markalar

Probiyotik olarak Kanatlı Oil prozim,
Vitamin olarak Selçuk bey Kanatlı Oil vitabol öneriyor. Ama tek bir kuş için vitabol oranı çok yüksek yani milim olarak çok fazla ve israf olabilir. Ama kalitelidir,almak isterseniz alabilirsiniz. Ya da Gervit-w alabilirsiniz.
Ama prozim probiyotik öneriyoruz,haftada 3 kez düzenli veriniz her gün yenisini hazırlayarak.
Karaciğer koruyucu da almanızı öneriyoruz,kuşlarda karaciğer sorunu çok yaygındır. Powermax Powerchol öneriyoruz.
Bütçe yoksa Röhnfried Sedochol alınabilir.
Ama ilk önerdiklerimiz daha profesyoneldir.

Yem markası olarak Garden mix pembe platin şerit olabilir. Yemin içinde renkli ekmek renkli yani boyalı şeyler olmamalı.

• Beğen
Çok teşekkür ederim bilgiler için.

Üreticisinde hem bu yem vardı hem de kabuklu yem koymuştu, yeni yeni alışıyor demişti. Kuşla birlikte de 100-150gr kadar kabuksuz yem verdi, ben de alışma sürecinde yem yemezse diye endişe edip onu verdim. Olmazsa kabuklu yemle karıştırarak vereyim ve oranını azaltayım kabuksuzun yavaş yavaş.

Alıştırma ve kafes dışına çıkarma sürecini dediğiniz gibi yaparım.

Çok korkuyor gibi durmuyor kafeste yani hiç kaçmıyor kafesin yanına gidince bile ama stres kesin vardır, yepyeni bir ortamda. Sürekli gagasını açıp kapamıyor ama sık sık da görüyorum böyle yaptığını. Hareketten dolayı da olamaz çünkü yakınında bir koltuğa oturuyorum alışsın diye, bana dik dik bakarken de yapıyor :) Eğilmesi de sürekli değil, sanki birşeyler arıyor gibi bakınıyor, biraz da üreticide yemliği kafes tabanındaydı, hatta kabuklu yem de vardı tabanda. Acaba onu mu arıyor diye düşündüm ama gözlemleyeyim. Dışkısının gelmeyeceği köşeye koydum tabana bıraktığım yemi ama artık yemliğine koyarım zaten diğeriyle karıştırınca.

Önerdiğimiz markalar

Probiyotik olarak Kanatlı Oil prozim,
Vitamin olarak Selçuk bey Kanatlı Oil vitabol öneriyor. Ama tek bir kuş için vitabol oranı çok yüksek yani milim olarak çok fazla ve israf olabilir. Ama kalitelidir,almak isterseniz alabilirsiniz. Ya da Gervit-w alabilirsiniz.
Ama prozim probiyotik öneriyoruz,haftada 3 kez düzenli veriniz her gün yenisini hazırlayarak.
Karaciğer koruyucu da almanızı öneriyoruz,kuşlarda karaciğer sorunu çok yaygındır. Powermax Powerchol öneriyoruz.
Bütçe yoksa Röhnfried Sedochol alınabilir.
Ama ilk önerdiklerimiz daha profesyoneldir.

Yem markası olarak Garden mix pembe platin şerit olabilir. Yemin içinde renkli ekmek renkli yani boyalı şeyler olmamalı.
Elimde gervit-w ve entrobac var. Son kullanma tarihlerine de epey var, probiyotik ve vitamin olarak bunları kullanmaya devam edeyim ki, ya da prozim e mutlaka geçeyim mi? (Onda da plus da varmış, hangisini tercih etmek gerekir?)

karaciğer koruyucu mutlaka alacağım. ama şöyle bir durum oluşuyor:

Bu durumda haftada 2 gün yarı doz multivitamin
haftada 3 kez probiyotik verirsem, arada da birer gün temiz su koyarsam zaten bir haftalık program oluyor. Karaciğer koruyucuyu ne zaman vermeliyim bu durumda?

yem olarak vitakraft menu var, onun yerine garden mix platin pembe mi alayım?

Vitakraft yemi kullanabilirsiniz eğer içerisinde renkli boyalı ekmek yem vs yoksa.
Ama Garden mix pembe şerite de geçebilirsiniz elinizdeki yem bitmeye yakın iken. Kademeli geçişi unutmayın ama. Birden yeni yemi vermeyin.

Gervit entrobac varsa onları kullanın.
Gervit haftada 2 yarı dozajlı, entrobac haftada 3.
Entrobac iyi ama enzim içeren ve daha profesyonel olan prozimi almanızı öneririm. Entrobacı da ara ara kullanırsınız yine sorun olmaz. Hatta banyo suyunun içine de pirinç tanesi kadar entrobac ekleyebilirsiniz daha iyi olur suyu korur.

Haftada 2 yarı dozajlı gervit,
Haftada 3 probiyotik,
Haftada 2 karaciğer koruyucu.
Verin. Arada temiz su olmasına gerek yok.

Pzt Gervit,
Salı Probiyotik,
Çarşamba Karaciğer koruyucu,
Perşembe Gervit,
Cuma Probiyotik,
Cumartesi Karaciğer koruyucu,
Pazar Probiyotik

Şeklinde veriniz.

Prozim plus öneriyor Selçuk bey. Onu etiketleyeyim konunuza. @Selçuk YÜKSEL

• Beğen
Takviyeleri 25 ml içme suyuna hazırlayabilirsiniz vereceğiniz zaman. Tek kuş için 25 ml su yeterli. Ayrıca takviyeler israf da olmaz.

• Beğen
Vitakraft yemi kullanabilirsiniz eğer içerisinde renkli boyalı ekmek yem vs yoksa.
Ama Garden mix pembe şerite de geçebilirsiniz elinizdeki yem bitmeye yakın iken. Kademeli geçişi unutmayın ama. Birden yeni yemi vermeyin.

Gervit entrobac varsa onları kullanın.
Gervit haftada 2 yarı dozajlı, entrobac haftada 3.
Entrobac iyi ama enzim içeren ve daha profesyonel olan prozimi almanızı öneririm. Entrobacı da ara ara kullanırsınız yine sorun olmaz. Hatta banyo suyunun içine de pirinç tanesi kadar entrobac ekleyebilirsiniz daha iyi olur suyu korur.

Haftada 2 yarı dozajlı gervit,
Haftada 3 probiyotik,
Haftada 2 karaciğer koruyucu.
Verin. Arada temiz su olmasına gerek yok.

Pzt Gervit,
Salı Probiyotik,
Çarşamba Karaciğer koruyucu,
Perşembe Gervit,
Cuma Probiyotik,
Cumartesi Karaciğer koruyucu,
Pazar Probiyotik

Şeklinde veriniz.

Prozim plus öneriyor Selçuk bey. Onu etiketleyeyim konunuza. @Selçuk YÜKSEL
Önerileriniz yerinde hocam. Bazen kuş sahipleri temiz su olmadan kuşların susuz kalacağını sanıp yanılıyorlar. Her su verişte ayrı bir takviye güzel olur. Öneriler antibiyotik tarzı şeyler değil sonuçta aşırı dozaj olmadıkça zarar vermez.

Teşekkür ederim cevaplarınız için. Henüz küçükken pelet yeme geçiş yapmayı önerir misiniz? Böylece takviye kullanımını da biraz azaltabilirim belki. Karadenizpet'te vakumlu Versela Laga'nın pelet yemi satılıyor, ufak ufak ona alıştırmayı önerir misiniz?

Evet biz zaten pelet yem öneriyoruz. Karadenizpet deki versele laga b18 yemi alabilirsiniz. Alıştırması zor olabilir yemeyebilir hemen. Parçalamaları zor olabiliyor ağızlarından yere düşebiliyor. İsterseniz kaşık yardımı ile biraz ezdirip hafif toz hale getirip birkaç tanesini çay tabağına koyarak servis edebilirsiniz. Her gün alıştırmaya çalışın.

• Beğen
@BeautiBird @Selçuk YÜKSEL hocalarım rica etsem videoyu inceleyebilir misiniz, şu gaga hareketini çok sık yapıyor ters bir şey mi var anlayamıyorum, sanki diliyle ilgili bir sorun mu var ya da suluğun kenarıyla falan böyle oynuyor ara ara, acaba dilini mi acıttı ya da yem kırmayı mı öğreniyor, sanki ağzında yem çeviriyor gibi de geliyor bazen.

Yemini yemesinde, suyunu içmesinde bir sorun yok. Ufak ufak cıvıldama sesleri de çıkarmaya başladı dünden beri. Şu gaga hareketi dışında her şey normal gibi. Sabahtan beri dışkıları da bu şekilde:

Son düzenleme:
Demir ve çinko takviyesi yapın. Suyuna ferrozinc ( eczane ) katabilirsiniz yarım suluğa 5 damla 3 gün üstüste. Sonra gelişmeleri yazın.

Dün ilk kez suyuna gervit-w koymuştum yarım suluğa 4 damla, bugün de entrobac vereceğim. Prozim plus önerilmişti, onu da alacağım.

Üreticisine de sordum, o da yem kırmaya alışma sürecinin parçası, başka kuşlarda da oluyor yavaş yavaş kendiliğinden geçer dedi ama bu gaga hareketinin sıklığı artınca minik tık tık seslerinden endişe ettim.

Gün içerisinde ferrozinc edinirim, akşam yine yapıyorsa dediğiniz gibi uygularım. Teşekkürler.

Geri